Σάββατο, Σεπτεμβρίου 16

Εισαγόμενες μπύρες στην Ελλάδα: Leffe Brune


To ζυθοποίειο Hoogarden παράγει αυτή την παραδοσιακή μπύρα αββαείου με το σκούρο καφέ (καραμελώδες) χρώμα και το γλυκό, φρουτώδες άρωμά της. Αποτελείται από σκούρο μάλτο, καλαμπόκι, νερό, λυκίσκο και μαγιά.
Εχει γεύση γεμάτη, με κυρίαρχο στοιχείο τη γλυκύτητα και την επίγευση καραμέλας που δίνουν πιο βαρύ τόνο, σε μια μπύρα περιεκτικότητας 6,5% σε αλκοόλ.
Η βαθμολογία της στο Beer Advocate είναι 85% και στο Ratebeer 80%.

6 σχόλια:

Brewtus_Tripelius είπε...

Σίγουρα μια από τις καλύτερες "μαζικές" μπύρες. Λέγοντας μαζικές εννοώ εκείνες τις μπύρες που βρίσκει κανείς σε μεγάλα σουπερμαρκετ ή ακόμα και σε καλά καφέ. Η σχέση ποιότητας-τιμής είναι εξαιρετική: με λίγα ευρώ πίνει κανείς μια αξιοπρεπή μπυρίτσα που πλησιάζει το επίπεδο των τραπιστικών- ως δυνατόν εστί, για να παραφράσουμε τον πλατωνικό "Φαίδωνα", αφού οι τραπιστικές, ως γνωστόν, κινούνται σε άλλο επίπεδο.

Η Leffe είναι λοιπόν μια καλή καθημερινή μπύρα για τον ψαγμένο μπυρογνώστη που ζητά να ξαποστάσει λίγο από τις τραπιστικές.

Κυρίως όμως απευθύνεται στον αδαή ερασιτέχνη που ζητά την ομαλή μύηση στην βέλγικη μπύρα χωρίς το -πολλάκις αναπόφευκτα αποκαρδιωτικό-σοκ που επιφέρει η ένταση και η πολυπλοκότητα ενός πρόωρου και επιπόλαιου συνουσιασμού με τις καθαρόαιμες tripel.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί το μεγάλο σουξέ της Leffe στο γυνακείο κοινό.

greektrappist είπε...

Προσωπικά δεν έχω συναντήσει τη Leffe σε κάποιο καφέ (έχω βρει παντως την "ομόσταβλη" Hoogarden se 2-3), αλλά τη βρίσκω όντως εύκολα σε σουπερμάρκετ, κάβες και μπυραρίες. Ακόμα κι αν την έβρισκα, πάντως, θα ήταν επειδή βοηθάει η καλή δικτύωσή της στην αγορά καθιστώντας την πιο προσιτή από άλλες μπύρες. Γι' αυτό και o Brewtus με το χαρακτηρισμό "μαζική", όπως τουλάχιστον νοώ εγώ, δεν αναφέρεται στο παράστημά της, αλλά στο σχετικά διευρυμένο δίκτυο διανομής και μόνο. Είναι ευτυχές γεγονός, μάλιστα, ότι αυτό συμβαίνει με μια εύγεστη μπύρα, γιατί συνήθως τέτοιας προώθησης τυγχάνουν διάφορα βρετανικά περιττώματα και άλλες αδιάφορες, για τον υποψιασμένο καταναλωτή, κεντροευρωπαϊκές μπύρες.
Μάλιστα επειδή την έχω δοκιμάσει καi βαρελίσια, τολμώ να πω ότι είναι η καλύτερη βαρελίσια ετικέτα στην Ελλάδα.
Μιας και ο Brewtus την κατατάσσει στο προ-τριπελικό στάδιο του ελαφρώς μυημένου πότη, θα είχε ενδιαφέρον να πίναμε και στην Ελλαδα τη Leffe Tripel που έχει αποσπάσει παρόμοιες βαθμολογίες σε ratebeer και Beer Advocate.

Brewtus_Tripelius είπε...

porkypork, υπάρχουν πολλές μπύρες "Αβαείου" που θα σου αρέσουν, αφού σου άρεσε η Leffe. Οι μπύρες Αβαείου (Abbaye) παράγονται ουσιαστικά σε μοναστικό περιβάλλον και συχνά ο μόνος ουσιαστικός λόγος που δεν ονομάζονται και αυτές τραππιστικές είναι οι υπέρμετρες νομικές δυσκολίες και διαδικασίες που πρέπει να περάσει μια μπύρα για να ονομαστεί επισήμως "μοναστηριακή". Μάλιστα, μερικές Αββαείου είναι καλύτερες από την La Trappe, η οποία είναι από τις πιο διάσημες μοναστηριακές! Δοκίμασε την St Landelin και την Judas, που εισάγονται στην Ελλάδα. Μια φανταστική μπύρα Αβαείου που δοκιμάσαμε πρόσφατα ήταν η Moinette. Πρόσεξε εδώ το κόλπο: η ονομασία της μπύρας παραπέμπει ευθεως σε μοναστηριακό περιβάλλον, παρόλο που νομικά δεν μπορεί να θεωρηθεί μοναστηριακή!

Ανώνυμος είπε...

ρε παιδιά είμαστε 3 φίλοι που μένουμε βέλγιο και έχουμε ερωτευτεί την μπύρα Jupiler. Ξέρει κανείς αν εισάγεται στην ελλάδα?? Εδώ στο Βέλγιο η Leffe είναι πολύ διάσημη καθώς και οι: Duvel, Jupiler, Hoegarden, Kriek και η Westmalle!

Αντώνης, Θανάσης, Παναγιώτης from Belgium

Ανώνυμος είπε...

Μόλις απόλαυσα μια μπύρα Leffe Brown.
Πολύ καλή επιλογή... Καθημερινή βέβαια, για να αράζεις στο μπαλκόνι.. :)

Ανώνυμος είπε...

παιδια καλο ειναι να αναφερεται ο τυπος της μπυρας.η συγκεκριμενη έχει 2 εκδοσεις, "ξανθια" και "καφε"...οσο για το φιλο απο Βελγιο να τον ενημερωσω οτι επειδη και εγω ημουν οπαδος οσο ημουν στη Λιεγη κυριως λογω της χαμηλης τιμης της, δεν εισαγεται στην Ελλαδα οποτε θα πρεπει να φερει καβατζα απο Βελγιο!!!Αν και αντικειμενικα σαν μπυρα δεν ειναι κατι το ιδιαιτερο,μια απλη lager ειναι..