Πέμπτη, Μαΐου 24

Πλατεία Συντάγματος: H δυσωδία της κακής μπύρας


Όσοι έτυχε να περάσουν τις 2-3 τελευταίες μέρες από την Πλατεία Συντάγματος θα είδαν έκει συγκεντρωμένες τις ορδές των Αγγλων οπαδών της Λίβερπουλ. Όσοι πάλι δεν βρέθηκαν, θα είδαν σκηνές από την τηλεόραση. Αυτό όμως που πραγματικά γλίτωσαν όσοι δεν έζησαν από κοντά αυτή τη λαομάζωξη είναι η μπόχα -αναβλύζουσα από κουτάκια πράσινου ή κόκκινου χρώματος- που σαν σύννεφο είχε σκεπάσει το κέντρο της πόλης.

Εξ ου και το καυστικό χωρίο από αθηναϊκή εφημερίδα υψηλής κυκλοφορίας: «Η μία πλευρά της πλατείας μύριζε από το μεσημέρι ιδρώτα και μπίρα -φτηνή σε ποιότητα, πάμφθηνη σε τιμή για τους Αγγλους που την πίνουν σαν νερό».

Πραγματικά, η Αθηναϊκή Ζυθοποΐα ξεπούλησε σε όλη την Αθήνα, από το κέντρο μέχρι το Νέο Ηράκλειο όπου βρέθηκα για να δω τον αγώνα. Φάνηκε δηλαδή ότι η μητρική της πολυεθνική έκανε διάνα,γενόμενη χορηγός της διοργάνωσης, ενώ κάποιοι περιπτερούχοι ή άλλοι καταστηματάρχες πρέπει να γέμισαν τις τσέπες τους.

Το θέμα μας όμως δεν είναι και πάλι οι συνήθειες των Άγγλων που το ιστολόγιο αυτό έχει πολλάκις στηλιτεύσει. Επί του παρόντος ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ μάς έδωσε την ευκαιρία να αναδείξουμε την κάκιστη ποιότητα της μπύρας που κυριαρχεί σε μεγάλο ποσοστό στην ελληνική αγορά.

Αποψή μας είναι ότι μόνο κακές, βιομηχανοποιημένες μπύρες είναι δυνατόν να αφήσουν αυτό το σύννεφο μπόχας σε έναν τόσο μεγάλο χώρο όπως η Πλατεία Συντάγματος. Μπύρες που είναι φτιαγμένες μόνο για να ξεδιψούν (κι αυτό ακόμα ελέγχεται) και να δημιουργούν ευφορία, άγευστες, φτιαγμένες άτεχνα, μαζικά, χωρίς μεράκι.

Πραγματικά, δεν ξέρω κατά πόσο όσοι Ελληνες που πέρασαν από την Πλατεία Συντάγματος θεώρησαν ότι επρόκειτο για διαφήμιση της μπύρας. Μάλλον το αντίθετο, περί δυσφημισεως του ποτού επρόκειτο. Όχι μόνο γιατί είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αγελών που επιδίδονταν σε ασυνάρτητες εκφράσεις ή ακόμα και βιαιοπραγίες, αλλά επειδή μεγάλη μερίδα του κόσμου θεωρεί τη δυσωδία αυτή αποτέλεσμα της μπύρας γενικά, χωρίς διακρίσεις, αφού οι ετικέτες που κατανάλωναν οι Άγγλοι είναι αυτές που κυριαρχούν στην ελληνική αγορά. Στη συνείδηση πολλών λοιπόν αυτές οι μπύρες είναι και αντιπροσωπευτικές του ποτού εν γένει.

Κι ενώ η Πλατεία έχει πλέον καθαριστεί και η μπόχα έχει γυρίσει στο Λίβερπουλ, δεν έχουμε παρά να κάνουμε σαφές ότι η απαξίωση ταιριάζει μόνο στην μπύρα της αρπαχτής, της άσχημης μυρωδιάς της, της μαζοποίησης και της ομογενοποίησης. Ο σκληρός πυρήνας της μπυροφιλίας βρίσκεται σε άλλους τόπους, εκεί που η μπύρα φτιάχνεται με μεράκι, στωικότητα, άρωμα, διπλή ζύμωση κ.ά. και όχι στην Πλατεία Συντάγματος του προηγούμενου τριημέρου.

17 σχόλια:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Αυτες τις μερες δεν περασα καθολου απο το κεντρο...αλλα φανταζομαι τι θα εγινε...
Party ηταν και περασε...

Brewtus_Tripelius είπε...

Greektrappist, πολύ συντηρητικό σε βρίσκω. Τί ηθελες να πίνουν οι Άγγλοι, Duchesse de Burgogne; Και πάλι καλά να λες. Στην χώρα τους να δεις τί κατεβάζουν (προσεχώς επ'αυτού).

Ανώνυμος είπε...

Απλά φαίνεται ότι αυτοί που πίνουν μπύρα χωρίζονται σε 2 κατηγορίες.. Οι Άγγλοι ανήκουν στην χειρότερη! Αλήθεια, η Liverpool την Carlsberg δεν έχει χορηγό;;; :)

greektrappist είπε...

Brewtus, στη χώρα τους πίνουν χειρότερα, αλλά ποτέ δεν είχα δει τόσο πολύ κόσμο να πίνει Heineken μαζικά και ποτέ δεν είχα ξαναζήσει τόσο αηδιαστική μυρωδιά. Ξέχνα τη μυρωδιά των pub, αυτή είναι πολύ λάιτ μπροστά στο Σύνταγμα.
kbee, μου φαίνεται τη Heineken έχουν χορηγό αλλά η συγκεκριμένη ετικέτα -που ούτως ή άλλως δεν λέει και τίποτα ως μπύρα- δεν κυκλοφορεί ευρέως στην Ελλάδα, οπότε την έβγαλαν με Αθηνμαϊκή Ζυθοποιία (Amstel-Heineken).

Raclettist είπε...

No good deed goes unpunished lads...έτσι δε λένε στο νησί Brewtus. Όμορφο θέαμα αρκεί να είναι η μύτη βουλωμένη για αντέξεις τη δυσωδία λοιπόν.
Greektrappist χορηγός της Liverpool είναι η Carlsberg, το πιστοποιώ ως φίλαθλος και πικραμένος μάλιστα από το άδικο αποτέλεσμα.
Πέραν τούτου, μόνο σε ευνομούμενες χώρες καρτέλ όπως αυτό της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας τιμωρούνται για εναρμονισμένες τιμολογιακές πρακτικές. Σε αυτήν εδώ τη χώρα όμως, όταν λες αλήθειες είσαι κακεντρεχής ή γραφικός. Εμείς δεν ανήκουμε σε καμιά από αυτές τις κατηγορίες. Θα μιλάμε ανοιχτά για την εμπορευματοποίηση και το βιασμό της ποιότητας, θα στηλιτεύουμε αθέμιτες πρακτικές εμπόρων και βιομηχανιών και θα γράφουμε πάντα με μεράκι για το αγαπημένο μας ποτό.

Ο ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ είπε...

Εγω έχω πάθει πλάκα με κάτι Αλβανους στη γειτονια μου που πίνουν κάτι κουτάκια απο το λίντλ(15-20 έκαστος!!!) και όταν φύγουν τα παρατούν και πεταμένα στο δρόμο...
Θα πεις τι να κάνει και ο ταλαιπωρος ο Αλβανος!!!
που να διαμορφώσει... μπυροκουλτουρα στα Τιρανα του Μπερισα ή... του Χοτζα παλιότερα!!!

greektrappist είπε...

Εκ παραδρομής Raccletist, εκ παραδρομής...
Περίεργε, είχα πάει στην Αλβανία αρχές δεκαετίας 80 και ο πατέρας μου είχε πιει αλβανική μπύρα, που του άρεσε. Δεν θυμάμαι όνομα όμως.

Ο ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ είπε...

δεκαετια του 80 και αρχες το βλέπω δυσκολο, εννοεις αρχες δεκαετιας 90
Δεν έχω λογο να αμφιβάλω ότι ήταν καλή, πολλές φορές η προσπάθεια για αυτάρκεια σε είδη έχει πολύ καλά αποτελέσματα...δε θα έλεγα όχι σε ένα μπουκαλακι.
Ένας φίλος μου είπε για μια πολύ καλή μπυρα απο απχαζια...
ΑΛΛΑ μόνο μια η μεγάλη πλειοψηφια λέει ηταν ...ΧΑΛΙΑ.
Πάντου υπάρχει το καλό και το άσχημο.

Raclettist είπε...

Greektrappist ως καλός χριστιανός συγχωρώ το μέγα λάθος σου αναφορικά με το χορηγό της ομάδας μου.
Περίεργε, ο Greektrappist πήγε Αλβανία στις αρχές της δεκαετίας του 80, η πραγματική του ηλικία είναι άγνωστη και αποτελεί ζωντανή απόδειξη ότι ο ζύθος αποτελεί μεταξύ άλλων, και ελιξήριο νεότητας.

greektrappist είπε...

Για τους κακόβουλος θα αποκαλύψω λοιπόν ότι πήγα Αλβανία στο Δυρράχιο σε ηλικία 5 ετών -επί Χότζα- με τον πατέρα μου ως πλοίαρχο πλοίου του εμπορικού ναυτικού. Δυστυχώς τότε δεν εκτιμούσα τη μπύρα γενικά, οπότε δεν έχω να σας μεταφέρω τις εντυπώσεις μου...

Brewtus_Tripelius είπε...

Άστα αυτά Greektrappist. Είναι γνωστό ότι είσαι πρώην πράκτορας του Χότζα. Γι'αυτό και η πλάγια υποστήριξη στην αλβανική μπύρα. Κυκλοφορεί στην πιάτσα ότι η Αθηναϊκή ζυθοποιϊα θα αποκαλύψει όλον τον σκοτεινό σου βίο αν συνεχίσεις να την δυσφημείς!

greektrappist είπε...

Θα προτιμούσα να ήμουν πράκτορας της Στάζι και όχι του Χότζα γιατί ίσως να είχα πλουτίσει, όπως έκαναν άλλοι.
Όσο για την Αθηναϊκή Ζυθοποιΐα, υπάρχουν φωτογραφίες του Brewtus με κουτάκια Heineken, γεγονός που -μαζί με τα όσα επαίσχυντα μου προσάπτει- βγάζει στο φως το σκοτεινό του ρόλο ως πράκτορα της πολυεθνικής στο Greeks for Beer...

Brewtus_Tripelius είπε...

Εχμ... ναι, υπάρχουν φωτογραφικά τεκμήρια, δεν το αρνούμαι, αλλά αυτά αποδεικνύουν την εγγύτητά μου στη ζωή του μαχόμενου προλεταριάτου που πίνει Χαϊνεκεν και Άμστελ και την συμπαράστασή μου στους λαϊκούς αγώνες...

rockordie είπε...

Αυτό ακριβώς είδαμε προχτές στο γήπεδο την Λίβερπουλ (αρπαχτή, άσχημη μυρωδιά, μαζοποίηση) εναντίον της Μίλαν (μεράκι, στωικότητα, άρωμα, διπλή ζύμωση), νίκησε η δεύτερη και αντί να το γλεντάτε είστε πικραμένοι (Raclettist). Γιατί;

greektrappist είπε...

Rockordie, όχι δεν υπαινίχθηκα παραλληλισμό καλής-κακής μπύρας με Μίλαν-Λίβερπουλ. Προσωπικά, παρακαλούσα να χάσει η Μίλαν γιατί μας έκανε το χουνέρι με τη Λιλ. Εκτός αυτού οι ιταλικές μπύρες είναι εξίσου κακές με τις βρετανικές και τις υπόλοιπες μαζικής παραγωγής.
Θα μπορούσαμε φυσικά να δούμε το παιχνίδι υπό το πρίσμα της ταξικής διαμάχης (Αγγλοι από το φτωχό βρετανικό λιμάνι του βορρά εναντίον των βορειοϊταλών του Μπερλουσκόνι), αλλά σε καμία περίπτωση δεν ταυτιστήκαμε με κάποιον από τους δύο, τουλάχιστον από μπυροφιλική άποψη.

Raclettist είπε...

Αγαπητέ rockordie, είμαι οπαδός της Λίβερπουλ από μικρό παιδάκι. Επιπρόσθετα, μου είναι αντιπαθέστατοι οι σνόμπ Μιλανέζοι, σε αντίθεση με τις γυναίκες τους που είναι αντικειμενικά όμορφες και άγριες σαν Rochefort 10. Επίσης, δηλώνω αμέριστη συμπαράσταση στον greektrappist αναφορικά με τη σκοτεινή περίοδο που ο greektrappist δραστηριοποιούνταν στη Βόρεια Ήπειρο ως αποσχιστικό στοιχείο. Αλήθεια όμως greektrappist, όταν μου λες ότι πας για πότισμα μήπως 'ποτίζεις' τίποτα σεντούκια λίρες θαμμένες εκεί στη Σαρωνίδα?

Leas είπε...

Ειναι προφανές ότι τα στελέχη της Αθην-Ζηθοποιίας το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να γεμίσουν τις τσέπες τους και να αγοράζουν κότερα, βίλες κλπ. Η επένδυση στην καλυτέρευση της μπύρας είναι ψιλά γράμματα γι' αυτούς. Όποιος φυσικά γνωρίζει από καλή μπύρα ΠΟΤΕ δεν αγοράζει Heineken, Amstel και ό,τι μας πασάρει η ΑΘην-Ζυθοπ.