Δευτέρα, Απριλίου 30

Εισαγωγή από την Τυνησία



Μετά την εμπεριστατωμένη περιήγηση του raclettist στις μπυραρίες του κέντρου των Βρυξελλών, ας πάμε σε κάτι πιο εξεζητημένο.

Δεν είναι καιρός που ένας φίλος επισκέφτηκε την Τυνησία και, όπως ήταν φυσιολογικό, μου έφερε να δοκιμάσω μια μπύρα της περιοχής. Είναι σε πράσινο μπουκάλι, ονομάζεται «Celtia» και έχει περιεκτικότητα 5% σε αλκοόλ. Το ratebeer τη χαρακτηρίζει Pale Lager και της δίνει μόλις 5%.

Για να είμαι ειλικρινής δεν μου φάνηκε και τόσο κακή, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι προέρχεται από μια αναπτυσσόμενη βορειοαφρικανική μουσουλμανική χώρα με υψηλές θερμοκρασίες. Αν την πιει κάποιος παγωμένη στις ακτές της Μεσογείου με κατάλληλο μεζέ, δεν νομίζω να απογοητευτεί. Αν έβγαινε στην Ελλάδα ίσως να υπερίσχυε, για παράδειγμα, της Mythos. (Θα μπορούσαμε ίσως να τη συγκρίνουμε με τις ελληνικές μπύρες, αν αποδεχτούμε ότι βράζουμε στο ίδιο καζάνι της Μεσογείου).

Παραπάνω συγκρίσεις δεν μπορούν να γίνουν, αφού η δυτικοευρωπαϊκή κουλτούρα και ιδιοσυγκρασία διαφέρουν πολύ από τη βορειοαφρικανική (βεδουίνικη), που μόνο κάποια στοιχεία των δυτικών από την εποχή της αποικιοκρατίας έχουν δανειστεί.

Ένα από αυτά είναι και η ονομασία που παραπέμπει στους Κέλτες, αλλά στάθηκε αδύνατον να βρούμε το γιατί και πώς. Βλέπετε το Greeks for Beer, αν και πολύγλωσσο, δεν γνωρίζει Αραβικά...

5 σχόλια:

Brewtus_Tripelius είπε...

Το δικό μου μπουκάλι πάντως ήταν καλό. Την ήπια πολύ παγωμένη και πρόσεξα μια ασυνήθιστη πικράδα στο τελείωμα. Ευχαριστούμε, δόκτορα!

Επ'αφορμή να σημειώσουμε την θλιβερή κατάσταση της μπυροπαραγωγής στην Ελλάδα. Με εξαίρεση την Craft και την Πειραική δεν υπάρχει άλλη σοβαρή προσπάθεια για ειδική μπύρα. Και μιλώ σκοπίμως για προσπάθεια, ουχί δε για αποτέλεσμα... Υπάρχει άραγε άλλη χώρα στην Ε.Ε. με τόσο αξιολύπητη μπυροπαραγωγή;

Dokimos είπε...

Brewtus file mou ean eixame k emeis mia paradosi MONAXWN k oxi mono Byzantino krasaki, kati tha eixame vgalei!Ftaiei k to kilma omws nomizw!

Greektrappist, wraio arthraki!Mias k piasame ta international, mipws exeis dokimasei mia Jamaicani mpyra onomati Red Stripe?Tin ipie ena filaraki mou alla pote den ematha ti gnomi tou!

greektrappist είπε...

Δόκιμε, για μπύρες Καραϊβικής καλύτερα να ρωτήσεις απευθείας τον κατοικούντα εν Βρετανία Brewtus που έχει σίγουρα περισσότερες ευκαιρίες να δοκιμάσει γιατί εγώ στο Ελλάντα δηλώνω άγνοια.
Παντως είναι ένα θέμα γιατί στην Ελλάδα τα ζυθοποιεία μιμούνται τις μάρκες πλατιάς κατανάλωσης και οι προσπάθειες για την παραγωγή Ale ή weiss είναι ελάχιστες.

rockordie είπε...

Αφού πιάσαμε την ελληνική παραγωγή μπύρας να σας ενημερώσω ότι εδώ στην Β.Ελλάδα η βλακεία είναι ανίκητη, κυκλοφορεί μια μπύρα (αηδία) με όνομα ΠΑΟΚ.

Gutenberg είπε...

Δόκιμε, θυμάμαι αμυδρά την Red Stripe από τις μέρες μου στη Γηραιά Αλβιώνα. Αρκετά καλή ως lager, δεν είναι πολύ βαριά, έχει και μια ελαφριά πικράδα. Γενικά, μια αξιοπρεπής μπύρα, αρκετά καλή για τους θερινούς μήνες.