Δευτέρα, Ιουνίου 4

Μπύρα σε θερινό σινεμά: Duvel

Είναι γεγονός ότι υπάρχουν μερικά θερινά σινεμά σε σικ – μεταμοντέρνες περιοχές
που στο μπαρ τους προσφέρουν, ανάμεσα στις ετικέτες της σειράς, και κάποιες ολιγάριθμες ποιοτικές.

Ενα δροσερό βραδάκι λοιπόν βρέθηκα σε ένα τέτοιο θερινό για να δω την ταινία Cashback. Στο μπαρ υπήρχαν τρεις δυνητικές επιλογές: Amstel bock, Erdinger και Duvel. Επέλεξα την τρίτη γιατί το μαγαζί δεν διέθετε ποτήρι weiss και δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα πιω weiss σε νεροπότηρο ή από το μπουκάλι (μυστικοί πράκτορες του Μονάχου θα με είχαν συλλάβει πριν πιω την πρώτη μου γουλιά)...

Το περιβάλλον ήταν καλαίσθητο, η ατμόσφαιρα ήρεμη και περίμενα να δέσει το γλυκό με μια καλή ταινία. Κι ενώ το πρώτο ημίωρο κύλησε αναγνωριστικά, στη συνέχεια οι γλυκανάλατες ιστοριούλες, τα επαναλαμβανόμενα κλισέ, οι αδιάφοροι χαρακτήρες και η σκηνοθετική στειρότητα έκαναν το χρόνο να περνάει βασανιστικά.

Αρχισα λοιπόν να δίνω περισσότερη έμφαση στη Duvel και να γελάω μόνο όταν στην ταινία εμφανίζονταν σκηνές βρετανικού αυτοσαρκασμού. Με 8,5% αλκοόλ, το κρυστάλλινο ξανθό χρώμα της και το ελαφρύ άρωμά της, διαθέτει σίγουρα τη δυνατότητα να αποσπάσει την προσοχή από μια μέτρια έως αδιάφορη ταινία. Μάλιστα, έχοντας αρχίσει το δεύτερο μπουκάλι μετά το διάλειμμα, έπιασα τον εαυτό μου να ασχολείται με το θόρυβο που έκανε η μηχανή προβολής λίγα μέτρα πιο πίσω μου. Προσέδιδε γραφικότητα στην ατμόσφαιρα με παραδοσιακούς τόνους και σαφή παραπομπή στό κλασσικό ρομαντικό ιταλικό φιλμ «Σινεμά ο Παράδεισος».

Η ταινία που έβλεπα δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα δείγμα new age βρετανικού κακόγουστου σουρεαλισμού με ανεξάρτητο ύφος, αλλά κατά βαθός συντηρητικά –κλισεδιάρικα μυνήματα. Μπροστά σ’ αυτή τη δύσάρεστη κατάσταση, η Duvel είναι αλήθεια ότι δεν με εμπόδισε να τη δω διαφορετικά, αλλά σίγουρα κάλυψε οποιαδήποτε δυσφορία θα είχε προκληθεί λόγω του φιλμ.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι προφανές και λιτό στη διατύπωσή του: Μια-δύο καλές μπύρες στο σινεμά διασφαλίζουν ότι, σε περίπτωση που η ταινία είναι κακή, δεν θα βαρεθείτε.

11 σχόλια:

Ο ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ είπε...

Με μια δυο καλές μπύρες παρέα δε μπορεί να βαρεθείς πουθενά!!!

Brewtus_Tripelius είπε...

Πάντως και η Amstel Bock x2 που επέλεξα ήταν μια χαρά δεδομένων των συνθηκών. Τους χαιρετισμούς μου στον κύριο με το σαρκαστικό γέλιο και την χαβαλεδιάρικη διάθεση που καθόταν πίσω μου. Αν ήταν ταινία του Ταρκόφκι ή του Μπέλλα Τάρρ θα τον είχα καρατομήσει επί τόπου, αλλά λόγω ταινίας συγχωρείται.

Ανώνυμος είπε...

Είχα την χαρά να πιώ 2 Duvel, προχθές σπίτι μου. Πάρα πολύ καλή μπύρα, και μπορείς να την βρείς πολύ εύκολα (την έχω δει σε Μαρινόπουλο κ Βερόπουλο.)!

greektrappist είπε...

Περίεργε, αυτό είναι αλήθεια, η μπύρα "γυρίζει" το παιχνίδι.
Brewtus είσαι αυστηρός με το φιλοθεάμον κοινό. Σε ελληνικό θερινό ήσουν, όχι στην όπερα:)
kbee σε βλέπω δυνατό. Έχεις δίκιο, η Duvel απολαμβάνει εξαιρετικού δικτύου διανομής.

Raclettist είπε...

Brewtus ψηφίζω κι εγώ Bock, επειδή ταιριάζει καλύτερα στην αισθητική του θερινού πιστεύω. Ο Greektrappist οντάς αμετανόητος ελιτιστής φυσικά μονό Duvel θα έπινε. Και οι δυο πάντως είναι καλές, με την Duvel να είναι απόγονος αριστοκρατικής οικογένειας και την Άμστελ μέλος της αστικής τάξης. Δίνοντας μια εναλλακτική, χιουμοριστική πολιτική ανάλυση, συμπερασματικά λέω ότι ο πολιτισμός και η ζυθοποσία ενώνουν τις τάξεις. Οι Σοβιετικοί είχαν πολιτισμό αλλά απέτυχαν παταγωδώς στην παραγωγή μπύρας, εξ ου και η κατάρρευση του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Σύντροφε Λένιν εκεί έχασες το παιχνίδι...

Ανώνυμος είπε...

Πώς ήπιατε ρε ιερόσυλοι την Duvel???

Σε νεροπότηρο ή από το μπουκάλι? Αιδώς...

greektrappist είπε...

Speculoos, to ξέρω είναι ιεροσυλία να πίνεις μπύρα χωρίς το ποτήρι της, αλλά δεδομένων των περιστάσεων ήταν το καλύτερο που μπορούσαμε να κάνουμε. Την ήπιαμε σε φαρδύ κολονάτο.
Πάντως ακόμα δεν έχει ξημερώσει η μέρα που θα πιω μπύρα από το μπουκάλι...

Ανώνυμος είπε...

Δεδομένων των περιστάσεων θα έπαιρνα να πιω την Erdinger στο πολύ χαλαρό, ακόμα και από το μπουκάλι! :D

Ανώνυμος είπε...

Οι μάγκες Βαυαροί τις weiss τις πίνουν από το λιμπούκα για καλύτερη ακοή...

Ανώνυμος είπε...

Aecht Schlenkerla Rauchbier aus Bamberg
Δοκιμαστε αυτη την μπυρα παρέα με καπνιστα λουκανικα και τυρια και θα με θυμηθητε.
Για περισσοτερες πληροφοριες αυτο ειναι το επισημο σαϊτ της μπυρας

www.schlenkerla.de

Υ.Γ. υπαρχει και στα Carrefour

Ανώνυμος είπε...

ωραία τοποθέτηση