Τετάρτη, Ιουλίου 4

Η (λειτουργική) αξία του ποτηριού

Μας έχει τύχει πολλάκις, όταν βρισκόμαστε σε ένα μαγαζί και παραγγέλνουμε τη μπύρα μας, να διαπιστώνουμε κατά το σερβίρισμα ότι αυτή δεν συνοδεύεται από το ποτήρι της. Το φαινόμενο είναι συνηθισμένο στην Ελλάδα και συμβαίνει σε πολύ μικρότερη συχνότητα στη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία. Εν Ελλάδι υπεύθυνο είναι το έλειμμα μπυροκουλτούρας που οδηγεί στη χονδροειδή αντιμετώπιση του ευλογημένου ποτού, ενώ στας Ευρώπας, όπου τα μπυρομάγαζα είναι συνήθως εμποτισμένα με το ιδεώδες της μπύρας ή έστω με επαγγελματισμό, όταν συμβαίνει τέτοιο παράπτωμα είναι εν γνώσει του καταστήματος και οφείλεται συνήθως στην υπερκατανάλωση μιας ετικέτας που εξαντλεί τα αποθέματα των διαθέσιμων ποτηριών.

Μερικοί βέβαια ίσως να σπεύσουν ευκόλως να μας κατηγορήσουν ως ελιτιστές ή ότι «ψειρίζουμε» τα πράγματα χωρίς λόγο. Σ’ αυτούς λοιπόν που υποστηρίζουν ότι το ποτήρι είναι απλό συνοδευτικό της μπύρας χωρίς ιδιαίτερο ρόλο και μέρος του μάρκετινγκ των παραγωγών εταιρειών, οφείλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι πλανώνται πλάνην οικτράν.

Για παράδειγμα, ίσως οι Βέλγοι να είναι τυπολάτρες και να τους αρέσει το εφέ της εκλεπτυσμένης σημειολογίας του θείου ποτού, όμως είναι ξεκάθαρο ότι το σχήμα και το μέγεθος του ποτηριού έχουν λειτουργικό ρόλο, ο οποίος διαφέρει ανάλογα με το είδος της μπύρας, ή ακόμα και την υποκατηγορία της. Ως εκ τούτου, υπάρχουν ποτήρια που αναδεικνύουν τον αφρό ή το άρωμα της μπύρας, ανάλογα με το ποιο θεωρείται το δυνατό τους σημείο.

Στη Βαυαρία πάλι, δεν νομίζω ότι κάποιος θα τολμήσει ποτέ να πιεί weissbier σε ποτήρι διαφορετικό από το κατ’ εξοχήν ποτήρι weiss, το μακρόστενο δηλαδή ψηλό ποτήρι που είναι στενό χαμηλά και ανοίγει καμπόσο μετά τη μέση του. Αν πράξει τέτοιο σφάλμα, δεν θα έχει προσβαλει μόνο τη γερμανική παράδοση, αλλά θα έχει χάσει και την απόλαυση της weiss του, που είναι φτιαγμένη ώστε να χωράει ακριβώς στο ποτήρι και να αναδεικνύει τον αφρό που παράγεται από το κατακάθι μετά την ανακίνηση των τελευταίων ml του μπουκαλιού.

Είναι αποδεδειγμένο λοιπόν ότι η μόστρα ευθύνεται λιγότερο για την ποικιλομορφία των ποτηριών απ’ όσο η ανάγκη για ένα χρηστικό μέσο που θα αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητες μιας ετικέτας. Για το λόγο αυτό είναι ανάγκη να είμαστε απόλυτοι και να απαιτούμε κάθε μπύρα με το δικό της ποτήρι και όχι αντ’ αυτού νεροπότηρα, κρασοπότηρα ή άλλα άσχετα από διαφορετικές εταιρείες που μας τα πασάρουν γιατί βρίσκονται πρόχειρα.

Εντάξει, σε περίπτωση που υπάρχει υπερκατανάλωση μιας μάρκας, είναι λογικό το μαγαζί να μη δύναται να μας δώσει σε εκείνο το χρονικό σημείο το ποτήρι της. Εκεί ακριβώς, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, έγκειται και η διαχωριστική γραμμή μεταξύ του μαγαζάτορα-γνώστη και του αμύητου στη μπυροκουλτούρα. Ο κατέχων το «άθλημα» θα μας φέρει ένα ομοειδές, π.χ. αντί για το ποτήρι της Achel, θα σερβίρει αυτό της Rochefort *, που είναι σχεδόν το ίδιο –τραπιστικές γαρ και οι δύο- και η μπύρα δεν θα χάσει καθόλου από τη γεύση αλλά και το ίματζ της. Από την άλλη, ο αγρόν αγοράζων είναι ικανός να φέρει ακόμα και Duralex

Ετούτο εδώ το μπυρολόγιο έχει ξεκινήσει το δικό του αγώνα, την προσπάθεια να φύτεψει τους σπόρους της μπυροκουλτούρας, γι’ αυτό και θα στέκεται σε τέτοιες λεπτομέρειες, όπως το θέμα των ποτηριών. Με κίνδυνο να μας πουν ψώνια, να περιθωριοποιηθούμε κατ’ ουσίαν απλά και μόνο γιατί λατρεύουμε όλη αυτή την ιεροτελεστία και δεν θέλουμε να χάνουμε ούτε ένα ml απόλαυσης, δεν διστάζουμε να ζητάμε κάθε φορά το αντίστοιχο μπυροπότηρο. Το αυτό προτρέπουμε να πράττουν και όσους διαβάζουν ετούτες τις γραμμές, αντιλαμβανόμενοι την αξία της μύησης στη μπυροκουλτούρα.

Υ.Γ. Για τα ποτήρια που ταιριάζουν σε κάθε είδος μπύρας , αξίζει μια ματιά εδώ

* Η Rochefort έχει δύο διαφορετικά ποτήρια, το ένα της φωτογραφίας και ένα άλλο ομοιάζον με δισκοπότηρο

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δίκιο έχετε! Κι εγώ προσπαθώ συνήθως να πίνω σε παρόμοιο ποτήρι (δυστυχώς δεν έχω στην συλλογή μου ποικιλία), για να μην χάνει το άρωμα και την γεύση της το ποτό...
Στα μαγαζιά, ειδικά σε μπυραρίες, αν συμβεί κάτι αντίστοιχο βέβαια θα είναι απαράδεκτο!!
Πολύ καλή ιδέα για αυτό το post, θα ήθελα να κάνω και 2 ερωτήσεις:
α) που βρίσκεις κατάλληλα ποτήρια στην Ελλάδα; Προφανώς σε κάβες έτσι...;
β) Θα μπορούσε να υπάρξει και μια σειρά άρθρων (το σκέφτομαι τώρα τελευταία), για το ΠΩΣ πρέπει να βάζουμε την μπύρα στο ποτήρι (με τα αντίστοιχα βίντεος). Τι λέτε, θα μπορούσατε να το κάνετε ως γνώστες του αντικειμένου;

greektrappist είπε...

kbee, το έχουμε ξαναπεί, αν είσαι συχνός πελάτης σε μπυραρίες ή κάβες ζήτα. Ρώτα τους αν τα πουλάνε κιόλας.
Η άλλη ευκαιρία είναι στις συσκευασίες που κυκλοφορούν κατά καιρούς σε κάβες με δώρο ποτήρι.
Βέβαια στο www.belgianshop.com μπορείς σχεδόν όλα τα ποτήρια, μόνο που θα σου κοστίσει αρκετά παραπάνω λόγω ταχυδρομικών.
Για το σερβίρισμα είναι καλή ιδέα και θα το προσπαθήσουμε όταν θα πάμε στις Βρυξέλλες στα τέλη Αυγούστου. Ισως καταφέρουμε να βιντεοσκοπήσουμε το αυθεντικό σερβίρισμα από τους κατ' εξοχήν επαγγελματίες του είδους.

Ο ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ είπε...

Σιγουρα η αξία είναι πρ'ωτα η λειτουργική αλλά εμένα τουλάχιστον, με ενδιαφέρει περισότερο η αισθητική αξία και για αυτό τον λόγο προσπαθω να κάνω συλλογή !!!

greektrappist είπε...

Περίεργε κι εγώ πιστεύω ότι η συλλογή ποτηριών είναι εκ των ουκ άνευ για το σωστό μπυρόφιλο, όχι μόνο για το θεαθήναι, αλλά για να μπορεί να σερβίρει στο σπίτι του οποιαδήποτε (καλή) μπύρα.

Ο ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ είπε...

Nαι αλλά δεν είναι ωραίο να έχεις ποτήρια στο ράφι σου και να λες ...αυτα είναι απο μπύρες που δοκίμασα στο τάδε μέρος και δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα!!!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο! Μόλις ανακάλυψα το blog σας και ήθελα να ρωτήσω εάν υπάρχει ήδη κάποιο άρθρο που να περιγράφει τα βασικά είδη μπύρας. Έψαξα αρκετά, αλλά δε βρήκα κάτι σχετικό.

Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον για όσους ξεκινούν τις αναζητήσεις τους στο βασίλειο της μπύρας :-)

CGP είπε...

Η παρατήρηση γιά το ποτήρι (και γιά το σουβέρ) είναι πολύ σωστή.
Η μόνη λύση είναι ο καταναλωτής να γίνει μίζερος και απαιτητικός και να φωνάζει γιά τα δικαιώματα του.

Να ζητάει ποτήρι, σουβερ, σωστή θερμοκρασία............. και βέβαια καλες τιμές και ποικιλία. Πες πες πες κάτι θα γίνει !!!!!!!!!!!!

Ο ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ είπε...

και τα σουβεράκια είναι καλη φάση για συλλογη και πολύ οικονομική...

greektrappist είπε...

Περίεργε, δεν το συζητάω, τα ποτήρια είναι πολύ χρήσιμα ακόμα και πίσω από τη βιτρίνα...
Kosta, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι αν επισκεφτείς tο ratebeer.org και το beeradvocate.com
Eπίσης, πλούσιο τλικό θα βρεις και στο site του Jackson
http://www.beerhunter.com/beerstyles.html
Καλο θα ήταν να αποφύγεις διάφορα προχειρογραφήματα που έχουν κυκλοφορήσει στα Ελληνικά είτε στο Ιντερνετ είτε σε αφιερώματα εφημερίδων. Είναι σχεδόν όλα ελλιπέστατα και παραπλανητικά.
Cgp, ανήκεις βλέπω κι εσύ στην τάξη των σκληροπυρηνικών, όπως κι εμείς. Εύγε! Μακάρι να ήμασταν περισσότεροι...

CGP είπε...

@greektrapist

θα γίνουμε περισσότεροι με υπομονή και επιμονή !!!!!!!!!

mpyroylis είπε...

Γειά σας!
Μπήκα εδώ μέσα μετά από προτροπή των δημιουργών αυτού του χώρου, τους οποίους γνώρισα και έμεινα κατάπληκτος από την αγάπη τους για την μπύρα και όχι μόνον…
Εκεί που με εντυπωσίασαν ήταν η γνώση του ¨αντικειμένου¨ από τεχνικής άποψης (ζυθοποίηση) αλλά και γευσηγνωσίας!!!
Να είστε βέβαιοι ότι αυτό δεν το λέω ¨ελαφρά τη καρδία¨, αλλά σαν ιδιοκτήτης της ίσως παλαιότερης (στο είδος της) μπυραρίας, μπορώ να καταλάβω αν κάποιος είναι γνώστης του αντικειμένου και όχι φαφλατάς και φιγουρατζής!!!
Βλέπω με χαρά, από τα σχόλια που διάβασα, πως πολλοί έχουν έντονο ενδιαφέρον για αυτό το υπέροχο ποτό (τον ¨εκ κριθής οίνον¨, όπως αποκαλούσαν την μπύρα οι αρχαίοι Έλληνες), γιατί χωρίς υπερβολή βρε παιδιά εδώ και κοντά 15 χρόνια προσπαθώ με τις λίγες γνώσεις μου να μάθω τους Έλληνες να πίνουν μπύρα! Κάποια στιγμή θα σας διηγηθώ και την ιστορία με τον τύπο:
-Ρε μάγκα …τσάκω…μια…πράσινη…!!!
Τους χαιρετισμούς μου σε όλους θα τα πούμε σύντομα με πολλά ευτράπελα και σοβαρά από τον χώρο της μπύρας!

greektrappist είπε...

Σ' ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια.
Κι εμείς νιώσαμε ικανοποίηση όταν είδαμε ότι η ιδιοκτησία του μαγαζίου δεν ασχολείται στιγνά με το επιχειρηματικό κομμάτι, αλλά έχει και μπυροφιλικό ενδιαφέρον. Εξ ου και η μπυροφιλική σημειολογία που είναι διάχυτη σε όλο το χώρο και την οποία και εμείς είχαμε εκτιμήσει από πολύ παλαιότερα, σχεδόν από την εφηβεία μας.
Επειδή οι περισσότεροι είναι λογικό να μην καταλαβαίνουν περί τίνος μιλάμε, εντός των ημερών θα ακολουθήσει σχετικό post με κείμενα και φωτογραφίες.

Ανώνυμος είπε...

Έχοντας μιλήσει με ιδιοκτήτες μπυραριών (όπου έχουμε επενδύσει τα μέγιστα σε μαγιά, λυκίσκο κλπ), το μεγάλο πρόβλημα με τα ποτήρια είναι ότι τους παρέχονται από τους εισαγωγείς με το σταγονόμετρο. Συνήθως μαζί με την παραγγελία της μπίρας ο εισαγωγέας δίνει μαζί και ποτήρια ατελώς, συνήθως λίγα, σπάνια περισσότερα και αρκετές φορές καθόλου. Έτσι είναι δύσκολο να πάρεις ποτήρι από το μαγαζί ακόμα και αν είσαι διατεθιμένος να το πληρώσεις.

Για μένα πάντως, η "σίγουρη" πηγή ποτηριών είναι η γιορτή μπύρας που γίνεται κάθε χρόνο το Σεπτέμβρη. Εκτός από τις μπυραρίες που στήνουν πάγκο, βρίσκεις και διάφορα stands από τους εισαγωγείς, όπου εκεί αντίστοιχα βρίσκεις και τις καλύτερες μπίρες. Μπορείς να πιείς την μπίρα στο ποτήρι της και με μία μικρή έξτρα χρέωση να κρατήσεις και το ποτήρι.

Το κακό είναι ότι αυτό γίνεται μία φορά το χρόνο, αλλά όπως και να έχει ακόμα και με αυτό τον τρόπο έχω καταφέρει να φτιάξω τις εξάδες ποτηριών για τις αγαπημένες μπίρες της παρέας μου (όπως LaTrappe και La Goudale).

Όσον αφορά τώρα την αξία του ποτηριού.. μερικά πρακτικά παραδείγματα..

Δοκιμάστε να αδειάσετε ένα μπουκάλι Vondel 330ml σε ένα οποιοδήποτε ποτήρι εκτός από το δικό της. Θα είστε ήρωες αν δεν υπερχειλίσει από τον αφρό.

Δοκιμάστε επίσης να βάλετε μοναστηριακή μπίρα σε πλαστικό ποτηράκι (από το πάρτι) και παρατηρήστε τι δεν πάει καλά (ναι ξέρω ακραίο παράδειγμα ιεροσυλία..)

Τέλος δοκιμάστε να πιείτε μία LaTrappe, βάζοντας τη μισή στο δικό της ποτήρι, και την άλλη μισή σε ένα τυπικό ποτήρι Collins (τα ποτήρια σωλήνες που έχουν στα μπαρ). Πιείτε και από τα δύο και παρατηρήστε τη διαφορά στη γεύση.

mantz είπε...

Ασυζητητί! Και δεν είναι καθόλου λεπτομέρεια. Είναι ουσία. Είναι σαν να σου σερβίρουν σούπα σε πιατέλα (κάτι σε Αίσωπο φέρνει αυτό...).

Θυμάμαι στα πρώτα μου ζυθοπερπατήματα που μία "μπυραρία", στη Ν.Φ.(...) μου σέρβιρε weiss σε νεροπότηρο ή κάτι τέτοιο. Ήταν σαν να κοβόταν η γεύση στη μέση. Τραγικό και ουσιαστικά πεταμένα λεφτά.
Ανάλογα με τα κέφια μου και το μέγεθος του ολισθήματος μπορεί και να μη διαμαρτυρηθώ. Αλλά σίγουρα το μαγαζί μπαίνει σε μαύρη λίστα.

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας και απο μένα.
Διαβάζω εδώ και λίγες μέρες το blog και έχω εντυπωσιαστεί τόσο από το μεράκι σας για τη μπύρα που μάλλον θα το πάρω πιο ζεστά το θέμα απο δω και πέρα :)
Σήμερα δοκίμασα duvel (στο ποτήρι της :) ) και παρατήρησα ότι το ποτήρι γέμισε (σχεδόν) αφρό. Ψάχνοντας τώρα στο net όμως παρατήρησα ότι, αν και το σερβίρισμα μου όντως δεν ήταν σωστό, περίπου το μισό ποτήρι είναι αφρός(στο σωστό σερβίρισμα).
Πάντως από αυτή τη μικρή εμπειρία μου καταλαβαίνω τι θα γινόταν αν χρεισιμοποιούσα διαφορετικό ποτήρι(δε ξέρω βέβαια πως επηρεάζει αυτό τη γεύση καθώς πρώτη φορά ήπια duvel και γενικά έχω ελάχιστη εμπειρία απο μπύρες).
Πάντως +1 και στο ποστ του kbee για να υπαρξει και εξήγηση για το πως σερβίρουμε σε κάθε περίπτωση.
Θα ρωτούσα κι εγώ να μου πείτε site για είδη μπύρας κλπ αλλα απαντήθηκε, οπότε ευχαριστώ.
περιεργοσ μου θύμισες πονεμένη ιστορία.είχα πάει πέρυσι στο Βερολίνο και (από βλακεία) δεν αγόρασα ποτήρι από την αγαπημένη μου μπυραρία εκεί(έγινε αγάπημένη μας με την πρώτη :) και πήγαμε 3 φορές στις 6-7 μέρες που καθίσαμε).Τώρα θα είχα το ποτήρι και θα ήταν ωραία ανάμνηση.(Σουβερ πάντως πήρα!)
Λοιπόν καλή συνέχεια και θα επισκέπτομαι πιο συχνά.
Το μόνο πρόβλημα με το σπορ είναι οτι είναι λίγο ακριβό και ειδικά για έναν φοιτητή...

ερώτηση: η duvel αγοράστηκε σε bar(όχι μπυραρία) σε μπουκάλι 750ml(για 2 άτομα υποτίθεται) και στοίχισε 14.50.Είναι κλέψιμο η όχι;

greektrappist είπε...

Δεν κοιτάζω συχνά τα περασμένα ποστ, αλλά βλέπω ότι ούτως ή άλλως δεν χρειάζονται οι οικοδεσπότες για να γίνει διάλογος.
amusic γνωρίζω την κατάσταση με τα ποτήρια, αλλά στο εξωτερικό πολύ δύσκολα θα δεις να λείπουν.
Αν εδώ για οποιοδήποτε λόγο οι μαγαζάτορες δεν παίρνουν ποτήρια από τους εισαγωγείς, θα πρέπει να τους πιέσουν ή να μην πάρουν καθόλου μια συγκεκριμένη ετικέτα της οποίας δεν διαθέτουν το ποτήρι
Οσο για τη Γιορτή Μπύρας, είχα προμηθευτεί λίγα παλιότερα, αλλά οι τιμές τους είναι τσιμπήμένες. Για τους πολύ άρρωστους που κάνουν συλλογή πάντως προτείνω ebay.
Χα, χα αυτό που λες με τη vondel το έχει κάνει εις διπλούν γκαρσόνα μπροστά μου και παραλίγο να χαράμιζε και τρίτη αν δεν την έπειθα να τη βάλω μόνος μου...
mantz, weiss σε άλλο ποτήρι είναι έγκλημα ειδεχθές.
Kapsidi, η τιμή της 750άρας στα 14,50 θεωρείται καλή για χώρο μαζικής εστίασης. συνήθως τις χτύπανε παραπα΄νω, ειδικα΄στις μπυραρίες.
Όσο για το ακριβό σπορ που λες, πάνω-κάτω έτσι είναι. Ομως σκέψου ότι ποτέ δεν θα πιεις τις βέλγικες με τις εξάδες, αλλά μια-δύο τη φορά.
Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας πάντως για τις υπερβολικές τιμές.

uberALE είπε...

SUPER MARKET ΓΝΩΣΤΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΣΟΥ ΠΟΥΛΑΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΠΟΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ ΜΠΥΡΑΣ ΑΠΟ ΓΝΩΣΤΕΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΕΓΩ ΠΗΓΑΙΝΩ ΕΚΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ.

Unknown είπε...

Φίλε uberALE, θα μπορούσες να μας πεις το όνομα του Super Market με τα ποτήρια? το λέω γιατί σήμερα πήγε φίλος στον Περισσό στου Βασιλοπ. και δεν βρήκε ποτήρια..

Ευχαριστώ