Κυριακή, Αυγούστου 5

Η μπύρα του Αυγούστου: Kozel Cerny, μια μαύρη από την Τσεχία


Αγοράστηκε από το Carrefour, που τελευταία έχει κάνει άνοιγμα στην αγορά του πρώην ανατολικού μπλοκ. Είναι από την Τσεχία, όμως μη φανταστείτε τίποτα Urquell ή Budweiser, καθώς αντί για ξανθιά, είναι μαύρη στο χρώμα. Θυμίζει δηλαδή γερμανική Dunkel, μολονότι λίγο πιο γλυκιά, ενώ η περιεκτικότητά της σε αλκοόλ είναι αρκετά χαμηλή, στα 3,8% . Εκτός από τη ζάχαρη, που μάλλον είναι περισσότερη από αυτή της Amstel Bock, είναι αισθητή στο άρωμα και η ισχνή μυρωδιά καπνιστού, ανακατεμένη με φρούτα. Aνιχνεύθηκε επίσης και υποψία καραμέλας.


Στο ποτήρι κάνει καφέ σκούρο αφρό και πίνεται σχετικά γρήγορα, όπως μια μαύρη Irish Stout. H αλήθεια είναι ότι θα θέλαμε να τη δοκιμάσουμε φρέσκια από βαρέλι, γιατί στη φιάλη το αποτέλεσμα είναι μάλλον μέτριο, ίσως εφάμιλλο με αυτό της Amstel Bock.

Aκόμα και σε παλαιότερο ταξίδι στη Τσεχία, παρά τη μεγάλη μπυροπαράδοση της χώρας, δεν μας προκάλεσαν εντύπωση οι μέτριες pils που φτιάχνουν εκεί και ομοιάζουν αρκετά με εκείνες που παράγονται στο γερμανικό βορρά. Σε σχέση λοιπόν με αυτές, θα προτιμούσαμε τη μαύρη Τσέχα που έχει περισσότερη χάρη και 62% αποδοχής στα καλλιστεία του ratebeer. Ουπς, λάθος, μετά τη δική μου κριτική έγινε 61%..!

28 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

την πετυχα εγω σε βαρελισια μορφη στη προσφατη γιορτη μπυρας που εγινε στην Θεσσαλονικη πριν κανα μηνα στην εκθεση.

Πολυ καλη εντυπωση, και καμια σχεση με την μαυρη Amstel... Γλυκια με ενα aftertaste καμμενης καραμελας. Επισης low carbonation. Μου θυμισε τις μαυρες τσεχικες σαν την Krusovice που επινα μανιωδως στην Πραγα.

greektrappist είπε...

Βαρελίσια ε; Aκούγεται καλό. Λογικά θα υπάρχει και στο ΣΕΦ.

Ανώνυμος είπε...

Moυφα,την πινω σε μια τσεχικη μπυραρια στην Τουμπα εδω και χρόνια.Την συχενομαι όπως και τις περισσοτερες τσεχικες μπυρε με τις οποιες μάλιστα κάνεις πολύ απότομη και άσχημη σουρα

Brewtus_Tripelius είπε...

H Krus(t)ovice πάντως έχει ωραίο δισκοπότηρο, αυτοκρατορικού στυλ... το πήρα σουβενίρ απο την Πράγα ;-)

Ο ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ είπε...

και εγω πιει στην τσέχικη μπυραρία στην τουμπα και συμφωνω με τον πέτρο...στο λίτρο άντε λίγο παραπάνω κάνεις άσχημο κεφάλι!!!
Λιγο βάρβαρες μπύρες αυτές οι τσεχικές!!!
Έχει γεμίσει πάντως τσεχικες μπυραρίες η πόλη!!!

Ανώνυμος είπε...

Η συγκεκρμενη μπυρα βραβεευται τα τελευταια χρονια στην Τσεχια για την ποιοτητα της ενω λογω της γλυκιας της γευσης θεωρειται η αγαπημενη του γυναικειου πλυθησμου. Μπορειτε να τη δοκιμασετε σε βαρελι στην μπυραρια "Biergarten" στη Βουλιαγμενη και στο "Butcher shop" στο Γκαζι.

CGP είπε...

@ πετρος & περίεργο

Μήπως το μαγαζί που πίνετε μπύρα, δεν έχει καλή αποθήκευση στο προϊόν ?

Εχω ακούσει ότι οι Τσέχοι είναι "παρανοϊκοί" με την ποιότητα.

Γιά ψάξτε το καλύτερα........

ανεξάρτητα από την ετικέττα, το μαγαζί και ο διανομέας πρέπει να φέρονται με "ευγένεια" στο προΙόν, ιδιαίτερα σε μία χώρα με πολυ ζεστό κλιμα.

Ανώνυμος είπε...

τσεχικες μπυραριες στη τουμπα και γενικα στην θεσσαλονικη?????

που ειναι ρε παιδια? δωστε directions...

Εχω μεγαλη εμπειρια στις τσεχικες και θα ηθελα να δοκιμασω για να διαπιστωσω αν οντως το μαγαζι δεν τις αποθηκευει σωστα...

greektrappist είπε...

Cgp, είναι ένα σοβαρό ζήτημα αυτό της διατήρησης σε καλές συνθήκες. Είναι πολύ εύκολο για κάποιον μαγαζάτορα που δεν ξέρει καλά τη δουλειά να χαραμίσει το βαρέλι.
Ειδικά η περίπτωση που αναφέρει ο Περίεργος ότι μετά το λίτρο κάνεις άσχημο κεφάλι, μου προκαλεί εντύπωση γιατί η Kozel έχει μόνο 3,7%. Ισως να φταίει και η πολλή ζάχαρη.
Πάντως η αλήθεια είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις έχω πιεί χαλασμένη βαρελίσια.
Φαντάζομαι ότι στο ΣΕΦ τον Σεπτέμβρη θα πρέπει κάποιος να ξέρει καλά πού βρίσκεται το βαρέλι τόσες μέρες, πριν πιει. Το λέω γιατί πέρυσι την είχαμε πάθει ομαδικώς από την Quadruppel...
Dionysi, σε ευχαριστούμε για την πληροφορία.

Ανώνυμος είπε...

Για τον φίλο που θέλει να μάθει που είναι η μπυραρία στην Τουμπα, ακριβή ονομασία οδού δεν θυμάμαι αλλά θα στο περιγράψω:Κοντα στην στάση Βαρναβα,βρίσκεται ένα σχολικο οικημα το 1ο Μαλακοπης,απο την πίσω μεριά του ειναι ο Μαρινοπουλος ,αν προχωρήσεις στο στενακι που βρισκεται μολις τελειωσει το Σουπερμαρκετ θα δειςμια ταμπελα που γραφει BURIAN. Εκει θα βρει καμοια 15αρια μονο τσεχικες μπυρες,απο τις οποιες δεν μου αρεσει σχεδον καμια (με την μοναδικη ισως εξαιρεση της Gambrinus),σε εξαιρετικα φτηνες τιμες.

Ο ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ είπε...

έχει δυο στο κέντρο η μια πάνω απο το κρατικό ωδειο !!!
και η άλλη λεγεται ροκέ και είναι στην ολύμπου ανέβα απο Αγία Σοφίας οτάν βρεις την Ολύμπου στρίψε δεξιά.
Καλές τιμες, θα ήθελα βέβαια να υπάρχουν ανάλογα μαγαζία με γερμανικές ή βέλγικες σε αυτές τις τιμές!!!!

Ανώνυμος είπε...

Υπαρχουν μαγαζιά με βελγικες σε καλές τιμες; Για πεστε καμια γιατι το Κουρδιστο Γουρουνι μας έχει ληστεψει.

Ανώνυμος είπε...

Θέλω να την δοκιμάσω, από την περιγραφή μάλλον θα μου αρέσει.

Ο ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ είπε...

οι τιμές έχουν μικρές διαφορές...
και στις Βέλγικες αλλά και στις Γερμανικές...
Όμορφος χώρος για χειμώνα είναι το Οττο Ντιξ!!!

Nemecis είπε...

Δεν ξερω τι λέτε και δε με ενδιαφέρει :-P Για εμενα ηταν απο τις αγαπημενες μου, μαζι με την Velvet. Ελπιζω να τη βρω στο ΣΕΦ !

Unknown είπε...

Balthassar στο Βολο. Την εχουμε σε βαρελι (παρεα με τα υπολοιπα 4 και τις 104 ετικετες) και τη σεβομαστε απειρως. Συν τοις αλλοις η καταναλωση της ειναι αρκετα μεγαλη οποτε κανενα βαρελι δε μενει πανω απο 2 βια 3 μερες. Σε καμια περιπτωση δε κανω διαφημιση αλλα συμμεριζομαι τα θετικα σχολια για τη Kozel οπως και την αποψη οτι οπου δεν σας αρεσε μαλλον ηταν πολυκαιρισμενη και/ή κακοσερβιρισμενη. Κατα τ'αλλα ελκυστικη γευση, χρωμα και προπαντος απο τι ς μπυρες που ΔΕΝ σου κανουν κεφαλι ιδιως αν συνοδευτει απο κατι σωστο περα απο πατατακι και ξηροκαρπι (ελεος)

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει εδώ και κοντά 2 χρόνια, σε βαρέλι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στο beer-bar Έκκεντρον (Νικ. Φωκκα 9 - Λ. Πύργο στα στενάκια), αυτή και καμια 110 διαφορετικές ετικέττες. Εγώ προσωπικά την πίνω μανιοδώς γιατί είναι πολύ ελάφρια και δεν σε κτυπάει καθόλου στο κεφάλι!!!! Έχει ωραιά επίστρωση και σου αφήνει όντος την γεύση καβουρντισμένης καραμέλας.

Ανώνυμος είπε...

e oxi kai kaneis kefali me tis tsexikes.

h kozel h maurh einai makran h kaluterh mpura pou kukloforei.

den einai tuxaio oti persi psifistike h kaluterh mpura ston kosmo.

kai oso gia auto pou sou kanei asxhmh soura einai megisto psema.

molis gurisa apo 4 maures kozel kai eimai mia xara.

Wizard! είπε...

Μακράν η 2η καλύτερη μπύρα που έχω πιεί με 1η τη Starobrno black. Με τίποτα δεν κάνεις κεφάλι, είναι πολύ ελαφριά και με απίστευτη γεύση!

Δυστυχώς στη φετινή γιορτή μπύρας δεν την είχε κανείς!

Disco_BeerBoy_ είπε...

Τερμα τα ψεμματα για την Kozel.Την πινω εδω κ μερικα χρονακια στη μπυραρια στην Τουμπα (βλ. πετρος μ.) κ τη θεωρω μακραν την καλυτερη μαυρη (χωρις να δεσμευομαι-οσο ζω μαθαινω..).

Αυτο που θελω να πω ειναι πως εχει πολυ ωραια κ διακριτικη γευση που σιγουρα ξεχωριζει.. Προτεινω να τη δοκιμασουν ολοι οι λατρεις της μπυρας..



**Λευτερια στην Παραδοσιακη Τυροπιτα! yo!

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά μένω εκπλητικτος με το σχόλιο των φίλων από τη Θεσσαλονίκη ότι τους "κτυπάει" άσχημα η kozel. Παιδια μήπως να ψαχτήτε με την ποιότητα και του τι σας σερβίρει η συγκεκριμένη μπυραρία; Την kozel την έπινα φανατικά καθημερινα 10 μέρες στην Τσεχία (τον περασμένο μήνα). Απο το πρωί εως το βράδυ, σε μισό και ένα λίτρο ποτήρι. Ουτε καν ζαλάδα δεν σου κάνει (και δεν είμαι και κανένας μεγάλος πότης). Απλά ΤΕΛΕΙΑ. Φίνα γεύση, σε ψιλό ποτήρι να διατηρεί όσο γίνεται τον αφρό της.
Σας ζηλεύω καρντάσια! Θέλω και εγω Τσεχικες μπυραρίες!

Ανώνυμος είπε...

Τσεχικη μπυραρια υπαρχει και στο κεντρο της θεσ/νικης στην οδο συγγρου, ειναι καθετη στην εγνατια

Spanakopita είπε...

Θα συμφωνησω, ήπια μαυρη Kozel σε μπυραρια στην Πραγα και μου αρεσε πολυ, χάρηκα που είδα ότι την έχει και το Carrefour. Την επόμενη φορα που θα παω σε μπυραρία θα την αναζητησω (και σίγουρα δεν κανεις κεφάλη με αυτη)

Ανώνυμος είπε...

mlkies polles akouw..oi perissoteres bires ta spane sto burian kai pistepse dn tithetai kanena provlima m tn apothikeusi...an dn gustarete tn geusi ts vgalte tn me amstel kai afiste isixes ts tsexikes...asxetoi boufoi...i apothikeusi sas marane!..exete k apopsi epi ts kozel(!)...

perizithios είπε...

entopisa mia kainourgia mpiraria sti thessaloniki to SUGARDRAFT (perioxi euklidi)pe tromeri diakosmisi (retro style) pou exei KOZEL vareli se timi 3 euro ta 330 ml kai 5 euro ta 500 ml se sindiasmo kai me ta alla varelia PILSNER URQUELL - MAISELS WEISSE -PERONI -GUINNESS stis idies times pistevo oti einai kalos logos episkepsis (sta must i mousiki pou kinite sto pop-rock kai electrofunk groove ) !!!!!!

SofiaX είπε...

Θα τη βρεις σε βαρέλι στο πρώην Beer Academy, νυν BEER SALOON σε εξαιρετική τιμή (όλως παραδόξως μιας και το μαγαζί είναι φαρμακείο) των 3 ευρώ.
Η βαρελίσια είναι 2 κλάσεις καλύτερη από το μπουκάλι.

http://gloriana.beer.gr/

Ανώνυμος είπε...

Την αγόρασα σήμερα τυχαία (είμαι άσχετη με το θέμα αλλά ο φίλος μου ζήτησε σκούρα και τη διάλεξα τυχαία) από το makro (στην Αθήνα). Τα σχόλια που διάβασα με έχουν καλύψει, σας ευχαριστώ όλους.

Ανώνυμος είπε...

Τη δοκίμασα στο Beertuoso Beer-restaurant στον Άλιμο! Αν και πολύ μεγάλη ποσότητα δε ζαλίστηκα καθόλου, πολύ ωραία γεύση. Και οικονομική. Για μένα ήταν η μπύρα που ξεχώριζε και οπτικά στο τραπέζι. Ο φίλος μου ζήλεψε :Ρ Συγχαρητήρια για το blog, έμαθα πληροφορίες που δε γνώριζα..