Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 20

6η Εμποροπανήγυρη στο Σ.Ε.Φ.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας κάθε άλλο παρά οριακό ήταν. Πεντακάθαρη αυτοδυναμία, ισχυρή λαϊκή εντολή για κριτική παρέμβαση από το 64% των 39 φίλων που τίμησαν αυτό το δημοψήφισμα για τη φιέστα στο ΣΕΦ. Τα 2/3 των συμμετεχόντων είχαν τους δικούς τους λόγους να μην μείνουν ικανοποιημένοι από το προϊόν. Το μπυρολόγιο ετούτο ταυτίζεται μαζί τους, δίχως άλλο.

Είχε, άλλωστε, ασκήσει την κριτική από το φεστιβάλ του 2006 στο πρώτο, ιστορικό πλέον, post του. Ήταν τότε που πήραμε απόφαση ότι ο Ελλην δεν διαθέτει μπυροκουλτούρα, ότι ακόμα και το σεπτό τελετουργικό της μπυροποσίας, το υποβαθμίζει σε ευτελές πανηγύρι. Επί της ουσίας ετούτο το μπυρολόγιο είναι το παιδί αυτής της διαπίστωσης που έγινε πλέον ενός έτους και βρέθηκε ξανά στην αλάνα του ΣΕΦ, για να αποχωρήσει βυθισμένο στην απογοήτευση επειδή τίποτα δεν άλλαξε.

Δεν έχω τίποτα με τα πανηγύρια. Απεναντίας, υπό συγκεκριμένες συνθήκες μού αρέσει να συμμετέχω σ’ αυτά. Φολκλόρ και άγιος ο Θεός.

Κι όποιος βιαστεί να με κατηγορήσει ως ελιτιστή, τον διαβεβαιώνω ότι δεν αρέσκομαι σε τόσο παράταιρα πανηγύρια, που παραπλανούν, εκμεταλλευόμενα την ορμή του ευλογημένου ποτού, για να μας σπρώξουν ασεβώς σε μια αρένα κιτς, μετανεωτερικής αισθητικής και πνεύματος, όπου γινόμαστε αντικείμενα ζωώδους μεταχείρισης.

Τα 10 ευρώ στην πόρτα φτάνουν για να μας εκτρέψουν της καλοδιαθεσίας, ειδικά όταν από την είσοδο συνειδητοποιούμε ότι τα δώσαμε για να εισέλθουμε σε μία balkan style φιέστα, σαν σε γάμο του Κουστουρίτσα, το γραφικόν της οποίας ίσως να μας διασκέδαζε, αν δεν γνωρίζαμε ότι στο επίκεντρο της πρόσκλησης ήταν η μπύρα. Προφανώς, οι διοργανωταί μετά από φοβερές και τρομερές έρευνες αγοράς δεν είχαν υπολογίσει ότι στη Γιορτή Μπύρας θα πήγαιναν και λάτρεις του θείου ποτού. Ετσι φρόντισαν να το εγκλωβίσουν σε ένα σχέδιο κακής ποιότητας, να γράψουν το όνομά του με μεγάλα γράμματα, αλλά να το κρύψουν πίσω από την τσίκνα του ψημμένου κρέατος των μπυραριών, τις πλαστικές καρέκλες, την παράταιρη μουσική και τα άσχετα πανηγυρτζίδικα περίπτερα.

Από τότε βασανίζεται και η περιέργειά μου, προκειμένου να μάθει τι να ένιωθαν και να έλεγαν τα στελέχη του ΛΑΟΣ, των οποίων το περίπτερο βρισκόταν ολίγα μόνον μέτρα από αυτά των Πολωνών, Γεωργιανών, Ρώσων κ.λπ. μεταναστών. Κι ακόμη περισσότερο βασανίζεται στη σκέψη τι θα μονολογούσε ένας ξένος αν έβλεπε ότι από όλα τα ελληνικά κόμματα, μόνο ένα είχε εκεί περίπτερο, το ακροδεξιό. «Στην Ελλάδα η μπύρα ταυτίζεται με το ρατσισμό και την ξενοφοβία»; Θα ήθελα πολύ να ερχόταν εις γνώσιν μου με ποιο κριτήριο επελέγη από τους διοργανωτάς ένα κόμμα να αλώσει μια απολιτικοποίητη λαϊκή πανήγυρη. Γιατί όταν φιλοξενούνται όλα τα κόμματα, δεν δίδονται αφορμές. Όταν όμως φιλοξενείται μόνο ένα, όσα κι αν πλερώνει, τοποθετείστε πολιτικά κύριοι διοργανωταί....

Όσο για τους στόχους της εκδήλωσης, καταθέτω ενώπιον ετούτου του μπυρολογίου ότι δεν τους αντελήφθην. Προώθηση του θείου ποτού; Σε τέτοια ατμόσφαιρα και με τέτοιες τιμές, χωρίς μαρκετίστικες προσφορές, μπιχλιμπίδια και ενημέρωση, δεν νομίζω. Μύηση του Ελληνα στην μπυροκουλτούρα; Ποια μπύρα και ποια κουλτούρα; Σε καμία των περιπτώσεων δεν θα ήθελα να υιοθετήσω περιρρέουσες σκέψεις άλλων ότι επρόκειτο για μια καλοσχεδιασμένη αρπαχτή...

Εντάξει μέσα σ’αυτή την πριμιτίβ ατμόσφαιρα είχαμε και την ευκαιρία να δοκιμάσουμε μερικές νεοεμφανιζόμενες μπύρες, τουτέστιν ανατολικές και αμερικάνικες, έστω και σε πλαστικά ποτήρια. Μάθαμε και μερικά μαγαζιά με προϊόντα ανατολικής προέλευσης, ένα εκ των οποίων προτιθέμεθα να παρουσιάσουμε συντόμως. Είδαμε δηλαδή ότι η αγορά των εισαγόμενων μεγαλώνει και οι επιλογές είναι λίγο περισσότερες φέτος.

Απ’ όσα γνωρίζουμε ότι συμβαίνουν στας Ευρώπας, εκδηλώσεις με ονομασία Γιορτή Μπύρας ή παρόμοια διοργανώνονται από συλλογικά όργανα ζυθοποιών με διττό στόχο την προβολή των προϊόντων και την προαγωγή της κατά τόπους μπυροκουλτούρας, αντίληψη που μακροπρόθεσμα –δεν έχουμε αυταπάτες- έχει ως απώτερο σκοπό να αυξήσει τα κέρδη τους. Δυστυχώς, στο ΣΕΦ, η αύξηση των κερδών στηρίζεται στο τσέπωμα της στιγμής, στην κερδοσκοπία και στην αδυναμία των σοβαρών μαγαζατόρων και εισαγωγέων να καταλάβουν πόσο βλάπτουν την εικόνα τους, συναθροιζόμενοι και συνεργαζόμενοι με προχειράντζες και αλεξιπτωτιστές του χώρου.

Υ.Γ. Ζητώ συγγνώμη για το σοβαρό ύφος μου. Πρόθεσή μου ήταν να εκθέσω με διάθεση χιούμορ την άποψή μου για την εκδήλωση, αλλά ένας απολαυστικός Σαρδανάπαλος πρόλαβε και μας έσβησε από τον χάρτη των μπυρολογίων... Η αλήθεια είναι ότι στις γραφικότητες της Γιορτής Μπύρας στο ΣΕΦ δεν συναντήσαμε Κινέζο με κιλτ...

Διαβάστε τον, μα τον Άγιο Αρνόλδο!

7 σχόλια:

KitsosMitsos είπε...

Συμφωνώ και επαυξάνω. Εκτός από το χαράτσι, του λαοϊστές, προχειρότητα σε όλο το μεγαλείο. Δοκιμάσαμε κάποια αντίστοιχα φαγητά (βλέπε λουκάνικα και κότσι) σε περίπου φυσιολογικές τιμές. Εκεί που απογοητεύτηκα ήταν από τις μπύρες. Όντως είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω κάποιες διαφορετικές (βλέπε αμερικάνικες και κάποιες δυσεύρετες καπνιστές), αλλά η έλλειψη έξυπνης προώθησης, η έλλειψη προσφορών ήταν κραυγαλέα. Όπως επίσης και η άγνοια των περισσότερων που ήταν στα περίπτερα. Έλεος! Όχι άλλο χαράτσι!!!

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς, το μόνο που πρέπει να άξιζε ήταν οι αμερικάνικες, τις οποίες τελικά ΔΕΝ ΔΟΚΙΜΑΣΑ!!!!!

Αφού πλήρωσα 10€ είσοδο (το εισητήριο παρεμπιπτόντως εγραφε 9€ ??????),έφαγα ένα πρόχειρα ξαναζεσταμένο leberkase παρεα με μια HB weisse(σε πλαστικό ποτήρι), ήπια μία Οrval και μια Corsendonk P.(σε πλαστικό ποτήρι βεβαίως βεβαίως!) πληρώνοντας 13€ (@#$#%@)
η παρουσία μου στο χώρο έπαψε να έχει νόημα. Αποχώρησα διακριτικά, σιχτιρίζοντας την ώρα και τη στιγμή που βρέθηκα εκεί, κρατώντας σφιχτά στα χέρια μου το αρκουδάκι που κέρδισα στη σκοποβολή (ίσως η μόνη ευχάριστη νότα στην εν λόγω βραδιά...)

Κρίμα.

Τax είπε...

Συμφωνώ με όλα όσα είπατε και λένε και οι προηγούμενοι σχολιαστές. Οι μπύρες ήταν πανάκριβες. Εννοώ ότι όσες βρίσκεις στην Αθήνα σε supermarkets ή άλλα σημεία πώλησης, στο festival είχαν διπλή περίπου τιμή...

Τax είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
greektrappist είπε...

Kitsomitsos, όντως, τα περισσότερα περίπτερα ήταν αφημένα σε ψήστες και κοπέλες που δεν ήξεραν να δώσουν πληροφορίες.
Beer-o-lagne, από τότε που πήγα φαντάρος και δοκίμασα Gozilla, δεν έχω ξαναβάλει στο στόμα μου leberkase. Είδες τι τραύματα αφήνει ο Στρατός; χε, χε
Αν κέρδισες πάντως το αρκουδάκι μετά τις τρεις μπύρες που ήπιες, είσαι τρομερός!
Tax, αυτό με τις διπλάσιες τιμές είναι φοβερό. Γιατί ο κόσμος νομίζει ότι τόσο ή πιο ακριβά θα τις βρει έξω, ενώ είναι φτηνότερες.
Δυσφημούν τα προϊόντα τους...

CGP είπε...

Φωνή Λαού - Οργή Θεού

Το όλο concept θέλει ριζική αναμόρφωση, η, ταχεία ταρύχευση. Μοιάζει η εκδήλωση στο ΣΕΦ με τις προσπαθειες του Παναθηναϊκού να πάρει πρωτάθλημα και γιά την αποτυχία αυτή δεν φταίει ο παναθηναϊκός κόσμος ουτε οι προμηθευτές "μπαλλας" και ο νοών νοείτω.

Ανώνυμος είπε...

Και προσοχή!!
Μην διανοηθείτε να πάτε στις χημικές τουαλέτες, αν δεν φοράτε λαστιχένιες μπότες.
Μέχρι τον αστράγαλο μπήκε το πόδι μου στα κάτουρα, έξω από τις τουαλέτες.
Ντροπή τους.
Αυτό έχω να πω μόνο.