Κυριακή, Αυγούστου 19

Η Chimay των τριών ευρώ

Tα έχουμε ξαναπεί για τις ακριβές μπύρες εισαγωγής, τις μη μαζικές, αυτές που προτιμάμε σ’ ετούτο το μπυρολόγιο. Οι περισσότερες σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα κοστίζουν διπλάσια και τριπλάσια, κι αυτό δεν χωράει αμφισβήτηση.

Η τελευταία μου όμως βόλτα σε σούπερμαρκετ με ανάγκασε να ονοματίσω συμβολικά το φαινόμενο, μιας και είχα μπροστά μου το πιο τυπικό παράδειγμα της ακρίβειας.

Στον Βασιλόπουλο και στο Carrefour, λοιπον, η Chimay των 330 ml κοστολογείται 3 ευρώ, τη στιγμή που σε βέλγικο σουπερμάρκετ η ίδια μπύρα πωλείται σε τιμή κάτω του ενός ευρώ.

Θα μπορούσε κάποιος να μου πει: «Kαλά εκεί κόλλησες; Τόσες και τόσες ετικέτες έχουν τιμές υπερδιπλάσιες από αυτές των δυτικοευρωπαϊκών χωρών». Κι όμως, για μένα είναι το πιο ισχυρό παράδειγμα καθώς η Chimay είναι η πλέον διαδεδομένη και βιομηχανοποιημένη μοναστηριακή μπύρα με πολύ υψηλές πωλήσεις παγκοσμίως και πρωταγωνιστική θέση στα bar-café – μπυραρίες Γαλλίας –Βελγίου και Ολλάνδιας. Μιλάμε δηλαδή για τεράστιο μέγεθος, ένα σημαντικό βιομηχανοποιημένο brand της δυτικής Ευρώπης.

Σε καμία περίπτωση δηλαδή δεν πρόκειται για τη μπύρα που βγαίνει αργά–αργά από το καζάνι κάποιων σιωπηλών μοναχών, οι οποίοι κάνουν το κέφι τους, ή από κάποιο μικροζυθοποιείο με πολύ περιορισμένη παραγωγήστο γκαράζ ενός σπιτιού .

Κι αν το προ εβδομάδων κείμενο του Βήματος κάνει λόγο για ακριβότερη Heineken κατά 60% σε σχέση με την Ολλάνδια λόγω μονοπωλίου, εδώ έχουμε πάνω από 300% διαφορά.

Ας μην πάμε σε μακρόσυρτες αναλύσεις αυτή τη φορά σχετικά με το πώς και γιατί συμβαίνει αυτό. Το μόνο που μπορώ να καταθέσω σ’ ετούτο το μπυρολόγιο είναι ότι τα τρία ευρώ που μου ζήτησαν τα σούπερμαρκετ και η Αθηναϊκή που φέρνει τη Chimay στην Ελλάδα, προτίμησα να τα επενδύσω σε 2 weiss κατάλληλες για τις υψηλές θερμοκρασίες του θέρους. Κι αν πότε μου μυρίσει καμία Chimay –σαν έγκυος- ξέρω κανά–δύο μαγαζιά απ' όπου θα την προμηθευτώ με 2.20-2.30. Φτηνότερα δεν την έχω δει, όποιος ξέρει, ας μας πληροφορήσει.

37 σχόλια:

Brewtus_Tripelius είπε...

Λοιπόν θα βγάλω και εγώ το απωθημένο μου. Σε κάβα της Αμφιθέας, η La Trappe Tripel 500ml τιμάται... 8 ευρώ και κάτι ψηλά! Αυτό και αν ειναι απάτη...

Οι μπυρόφιλοι οφείλουμε να αναζητούμε πλέον τις καλύτερες τιμές. Ιδίως εφόσον καταναλώνουμε γενναίες ποσότητες.

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά λέτε για τις τιμές στα ελληνικά supermarket.
Λογικό να είναι ακριβότερες από το Βέλγιο, αλλά έχει παραξεφτιλιστεί! Έχω ζήσει και στο Βέλγιο όπως έχω πει ξέρω την κατάσταση...
Πρόσφατα γύρισα από Ισπανία, όπου καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες από ισπανικές κυρίως μπύρες (Mahou, διαφορετικά είδη Estrella, Ahlambra, Cruz κάπως έτσι).
Μιλάω με έναν φίλο Ισπανό και μου λέει για τις Βελγικές μπύρες ότι τις βρίσκει στο supermarket με 1,20-1,50 ευρώ! Και μιλάμε για Kwak, Chimay, Westmalle κτλ...

Και πήγαμε σε μια μπυραρία, για την ακρίβεια σαν φοιτητικόμαγαζί ήταν που μου άρεσε πάρα πολύ βέβαια, με τεράστια ποικιλία από μπύρες, που δεν έχει μια καλη μπυραρία στην Ελλάδα και από πολλές χώρες! Απολαύσαμε Westmalle, Grimbergen, και μια άλλη που μου διαφεύγει από την Μπριζ, με τιμές 3 ευρώ!
Καλά από ποτήρια και τέτοια δεν είχε αλλά όσο να'ναι ήταν πολυ φθηνά...

Την La Trapple 500ml την πουλάνε 14-15 ευρώ στο Mall σε καφετέρια....

greektrappist είπε...

kbee, το μεγάλο σκάνδαλο είναι κυρίως στα σούπερμαρκετ γιατί οι χώροι μαζικής εστίασης είχαν πάντα ακριβές τιμές στην Ελλάδα. Οταν ο καφές έχει 4-5 ευρώ, τα 6-7 της Chimay δεν ακούγονται πολλά.
Στα ράφια λοιπόν είναι η μεγαλύτερη απάτη και το παράδειγμα της Ισπανίας που μας δίνεις είναι πολύ καλό γιατί σε μπυροπαράδοση είναι στο ίδιο επίπεδο με εμάς, οπότε οι μοναστηριακές θεωρούνται μπύρες - γκουρμέ, όπως κι εδώ. Τιμώνται όμως περίπου στα μισά...
Οσο για το The Mall, είναι ούτως ή αλλως φαρμακείο.
Πάντως, είναι καλό όποιος ξέρει κραχτά παραδείγματα καλών ή υπερβολικών τιμών, να τα αναφέρει με ονόματα...

Ανώνυμος είπε...

Εγώ απο το χειμώνα έχω βρεί στον Βασιλόπουλο μια ωραία μπυρίτσα τη "meisel's" με 1,59 και την αγόραζα σε ποσότητες μεχρι τώρα. Πάω λοιπόν ενα απογευματάκι να κάνω την αγορά μου και τι να δώ.... 1,87!!! απο τη μια μερα στην άλλη. Τους έστειλα email και υποτίθεται περιμενω απάντηση. Δεν ειναι το 1,87 το θεμα αλλα πώς κάποιος αποφασίζει ξαφνικα να ανεβάσει την τιμη σχεδον ενα κατοσταρικο (σε δραχμες)σε μια μέρα.

Απ την άλλη μεριά έχω βρεί μια ωραία μπυρίτσα με πολύ καλές κριτικές "valentins Hefeweizen" (44 στο ratebeer) με ΜΟΝΟ 49 λεπτα!! (500ml σε κουτι). Εννοείται πηρα καφασι. Που? στο supermarket Plus.

Dokimos είπε...

Synexizontas to sxolio tou adelfou greektrappist, mipws tha ginotan na sygkentrwsoume kapoies dieuthinseis apo enimerwmenes kaves i mpyraries stin Athina wste na min periorizomaste sto yaximo twn rafiwn tou ekastote supermarket? Xerw oti akougetai ligo san diafimisi alla auti i sizitisi gia tis times einai mia katallili aformi, afou distixws den mporoume na vroume eukola ftines times k poiotita mazi.

Eulogia Kyriou mpyra esti.

greektrappist είπε...

Adamous, η maisel's είναι κλασσική επιλογή, αλλά δυστυχώς έχω διαπιστώσει κι εγώ τελευταία ότι οι weiss έχουν φάει κι αυτές γερές ανατιμήσεις.
Οσο για την Valentins, θα κοιτάξουμε να τη βρούμε και να την παρουσιάσουμε, εκτός αν έχεις την ευχαρίστηση να μας στείλεις εσύ τη δική σου κριτική στο email μας (Greeks4beer@gmail.com).
Προς το παρόν, πάντως, weiss από κουτάκι δεν έχει τύχει να δοκιμάσω.
Δόκιμε, χαίρομαι που σε βλέπω ξανά στα λημέρια του Greeks for Beer, ελπίζω εσύ και ο αδελφός Stilitis να είχατε ευχάριστες διακοπές.
Δεν σου κρύβουμε πως έχουμε σκεφτεί κάτι παρόμοιο με την ιδέα σου.
Με αυτή την όμορφη συμμετοχικότητα που μας προσφέρει ετούτο το μπυρολόγιο, έχουμε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε πληροφορίες. Θα μπορούσαμε λοιπόν να λειτουργήσουμε ως ρυθμιστές μιας βάσης δεδομένων, όπου θα καταγράφονται οι υψηλότερες και οι χαμηλότερες τιμές της αγοράς με το ονοματεπώνυμο των σημείων πώλησης. Αυτό που λέγεται αγγλιστί pricewatch με τη δυσκολία του φιλτραρίσματος των πληροφοριών καθώς είναι πιθανόν κάποιοι να έχουν το συμφέρον να διαφημίσουν ένα μέρος και να δίνουν ψευδή στοιχεία.
Επειδή η τσέπη μας -και νομίζω αρκετών εκ των θαμώνων του μπυρολογίου- πονάει κάθε φορά που θέλουμε να προμηθευτούμε το ευλογημένο ποτό, δεν νομίζουμε ότι είναι κακό να δείχνουμε με το δάχτυλο όσους ξεπερνούν τα όρια και να επικροτούμε αυτούς που έχουν καλές τιμές.
Πιθανότατα στο Βέλγιο, μεταξύ μιας βαρελίσιας Malheur και μιας βαρελίσιας Petrus, να κατασταλάξουμε στο πώς θα κάνουμε μια τέτοια ιδέα, όπως η δική σου Δόκιμε, μέρος ετούτου του μπυρολογίου. Στο μεταξύ, μπορούμε να ακούσουμε όσους έχουν να μας προτείνουν οτιδήποτε πάνω στο θέμα.

Brewtus_Tripelius είπε...

Εξαιρετική ιδέα για ένα Beer Pricewatch.

Καθώς είμαι γνωστό θύμα, θα προμηθεύω πίνακες με τις ακριβότερες μπύρες.

Με κλέβουν που με κλέβουν, τουλάχιστον να τους καρφώνω.

Ανώνυμος είπε...

Xwris na epektathoume perissotero stis syzhthseis peri diaforas timw (afou exoume ksanapei oti ligotera apo 3 evrw vriskeis se s/m sto Belgio to mpoukali twn 750ml) prepei na estiasoume sto monopwlio pou exei h Athinaikh sthn ellhnikh agora.
Afth th stigmh kalyptei pososto anwtero tou 84%.Ton Avgousto pantws akougotan poly entona oti opou na'nai h Epitroph Antagwnismou tha ths riksei mia arketa megalh kampana. Tha doume.

(sorry gia ta greeklish!)

Ο ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ είπε...

Την καμπανα την έχει πληρώσει απο καιρό ο καταναλωτης...

Georgios Giannopoulos είπε...

Ωραία η συζήτηση περί μπύρων εισαγωγής. Κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι για να φτάσει μια βελγική μπύρα από το Βέγλιο-Ελλάδα θα πρέπει, εκτός από το να διανύσει περισσότερη απόσταση (με το φορτηγό) να πληρώσει και ένα πλοίο από την Βενετία/Αγκώνα για να διασχίσει την Ανδριατική θάλασσα.. Έτσι μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι λογικό είναι η ίδια μπύρα να είναι φθηνότερη στην Ισπανία ή Ιταλία από ότι στην Ελλάδα (λέω εγώ..)..

Ας πάρουμε το παράδειγμα των κρασιών που δεν δικαιολογεί την αυξημένη τιμή τους.. Στην Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία μπορείς να βρεις καταπληκτικά εγχώρια κρασιά σε τιμές 2-3 ευρώ το μπουκάλι στα ράφια του Σουπερμάρκετ. Εδώ στην Ελλάδα γιατί ένα αντίστοιχο κρασί (εγχώριο) θα πρέπει να ξεκινάει από 4-5 ευρω;

Περίεργο πράμα και αυτό.. λέτε τα εργατικά χέρια στην Ισπανία/Ιταλία/Γαλλία είναι φθηνότερα από ότι εδώ;

greektrappist είπε...

ggia δεν πιστεύω το Superfast να διπλασιάζει την τιμή. Στη μπύρα συμβαίνει ό,τι συμβαίνει και στην υπόλοιπη ελληνική αγορά. Κανένας έλεγχος, καμία τιμωρία από το κράτος και ασυδοσία σε προϊόντα και υπηρεσίες. Σ' αυτά αν προσθέσουμε και το μονοπώλιο που λέει ο Speculoos, αλλά και το έλειμμα μπυροκουλτούρας, φτάνουμε στη Chimay των 3 ευρώ (παρεπιπτόντως 3,12 η chimay bleue στον Βερόπουλο...)
Οσο για το πρόστιμο που λες Speculoos, ακόμα κι αν το φάνε όπως έγινε σε Βέλγιο και Γαλλία, δεν βλέπω να αλλάζει τίποτα.

Georgios Giannopoulos είπε...

Ωραία γενικά η συζήτηση περί μπυρών/τιμών κλπ..

Να εκμυστηρευτώ πως ανακάλυψα το blog σας: ;-)

Πριν 1-2 μήνες είχα βγει για ποτό σε ένα μπαρ στο κέντρο της Αθήνας (στο POP), βλέπω στο μπαρ να υπάρχει βαρελίσια μπύρα λευκή (λευκή μπύρα να σερβίρεται σπάνια βρίσκω σε bar -- δεν θυμάμαι την μάρκα της -- αλλά δεν έχει σημασία.. για την ιστορία).

Ζητάω στον barman "Σε παρακαλώ μια λευκή μπύρα βαρελίσια" και παίρνω την απάντηση "Τι εννοείς λευκή;", "Λευκή του λέω.. και του δείχνω με το χέρι.. αυτήν!".. Αυτή μου απαντάει δεν είναι λευκή.. είναι θολή.. Εντάξει αυτή του λέω... Λες λέω τόσο καιρό να κάνω λάθος και να μην λέγεται η μπύρα έτσι.. σκεφτόμουν την Wicke Witte (ή κάπως έτσι) που έπινα στην Ολλανδία.. Λες λέω να μην την μεταφράζουμε λευκή στα Ελληνικά μια τέτοια μπύρα;;

Μέχρι που μπήκα στο internet και με μια απλή αναζήτηση με θέμα "λευκή μπύρα" έπεσα στο blog σας! ;-)

Brewtus_Tripelius είπε...

ggia, να ξαναπάς στο μπαράκι και να δώσεις στον εξυπνάκια μπάρμαν την διεύθυνση του blog μας. Για να μαθαίνει και αυτός!

Ανώνυμος είπε...

Εγώ το βλέπω πολύ αυτό στην LaTrappe Quadrupel (που είναι και η αγαπημένη μου μπίρα). 7 με 8 ευρώ στο Supermarket (750ml), 8 και κάτι ψιλά στις κάβες, και 22 (!!) στις μπυραρίες..

Και στη Γαλλία έχει 2,5...

Άσχετο τώρα.. έχει βρει κανέις Hertog Jan (Grand Prestige) σε supermarket ή σε κάβα;

greektrappist είπε...

amusic, βλέπω προτιμάς σταθερά ολλανδικές και πήλινες:)
Λοιπόν, η Hertog Jan κυκλοφορεί στην Ελλάδα, αλλά είναι πιο εύκολο να τη βρεις σε μπυραρίες. Ενα φεγγάρι την είχε το Carrefour και πριν κανά εξάμηνο την είχα βρει στην Ποτοεμπορική, μια μεγάλη κάβα πίσω από το Μπουρνάζι. Διευθυνση κ.λπ. δεν θυμάμαι, με είχε πάει άλλος.
Eπίσης, αν μένεις στην Αθήνα και πας στη Γιορτή Μπύρας στο ΣΕΦ, λογικά θα τη βρεις.
Δυστυχώς, δεν μπορώ να σε βοηθήσω παραπάνω.
Αλλά βρε αθεόφοβε, πού τη σκέφτηκες τη Hertog Jan μέσα στο κατακαλόκαιρο;

Ανώνυμος είπε...

Εμ, ο καθείς με τις παρωπίδες του. Αν η ζέστη είναι υπερβολική, το πολύ να πάω προς Γαλλία με μία La Goudale. Την Hertog την έχω βρεί μόνο στην Octoberfest στην Αγία Παρασκευή, σε αρκετά τσουχτερή τιμή φυσικά όπως είναι σύνηθες για τις "πήλινες" αλλά δεν έχω καταφέρει να τη βρω σε super market ή κάβα.

Τι να κάνω, δεν τις μπορώ τις weisse =P

Στη γιορτή μπίρας θα είμαι σίγουρα. Ξέρει κανένας ποιος είναι ο εισαγωγέας της Hertog;

Α.. και ένα hint για τους μπυρόβιους.. υπάρχει κάβα στην Πεύκη που φέρνει Samichlaus με το τσουβάλι =)

Τέλος.. γιατί δεν φτιάχνετε ένα forum ρε παιδιά;.. είναι σαφώς πιο interactive από το blog.

Brewtus_Tripelius είπε...

Ο εισαγωγέας της Hertog Jan είναι ο Diels. Θα τον δεις σίγουρα στην Γιορτή Μπύρας (κος. Παύλος). Φέρνει και την La Trappe που σου αρεσει, πέρυσι την είχε βαρέλι.

Κάβα που φέρνει Samichlaus???? έχεις διέυθυνση?

Υ.Γ. Νομίζω ότι το blog είναι πιο της μοδός τώρας πια από τα φόρουμ..

Ανώνυμος είπε...

Ναι.. κλασσικά το περίπτερο της Deals είναι το "στέκι" μου στα φεστιβάλ, και συνήθως η Ιωάννα μου δίνει και ένα Beer Catalogue =P

Δεν ξέρω αν γενικότερα η αναφορά ονομάτων και η έμμεση διαφήμιση είναι ok, αλλά η κάβα που φέρνει Samichlaus (και διάφορες άλλες, όπως judas, chimay, rochefort, latrappe, athos κλπ) λέγεται Εύβοτρυς και βρίσκεται Πίνδου 48 στην Πεύκη.

Τέλος το blog μπορεί να είναι πιο trendy, αλλά για συζητήσεις είναι σαφώς λιγότερο εύχρηστο από το Forum

greektrappist είπε...

Εγώ πάντως τη Samichlaus τη βρίσκω στο Carrefour Αλίμου με 4 ευρώ, αλλά θυμάμαι ότι την είχα δει και σε μερικές κάβες, ίσως και φτηνότερα από το Carrefour.
Κι εγώ συμφωνώ ότι ένα forum προσφέρει πολύ καλύτερη διαδραστικότητα, αλλά είναι πιο συστηματοποιημένο, με αποτέλεσμα να μειώνει την αξία των κειμένων-ερεθισμάτων. Είμαστε λίγο ρομαντικοί, τι να κάνουμε...

DeliriumTremens είπε...

τουλάχιστο, ρε συ τραπιστ, να την πάρω από το σ/μ με €3 παρα να πάω να την πληρώσω στη μπυραρία €8 και βάλε.
Αν υποθέσουμε οτι θέλω να πιω 4-5, δε με συμφέρω!

Brewmaster είπε...

Παιδιά όπως έχετε καταλάβει, μας ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ όλους με τις τιμές. Έχουν βρεί τα κορόϊδα και τα χτυπάνε. Δεν ξέρω πιά τι πρέπει να κάνουμε (ή μάλλον ξέρω και θα το αναφέρω πιό κάτω).

Πήγα την περασμένη εβδομάδα 2 φορές στο "1920" και μου φύγαν απίστευτα λεφτά. Για 4 άτομα πλέον δεν πέφτεις κάτω από τα 100 €. Οι τύποι πουλάνε αέρα (όλοι, όχι μόνο αυτοί.).

Λοιπόν η λύση που έχω βρεί είναι: ΣΠΙΤΙΚΗ ΜΠΥΡΑ. Δεν ξέρω αν ασχολείται κανένας άλλος με αυτό το σπόρ, αλλά εχω βρεί την υγεία μου. Φτιάχνω weiss και Βέλγικές, σε μικρές ποσότητες και τις προσαρμόζω στα γούστα μου. Μαζευόμαστε φίλοι στο σπίτι και πίνουμε πλέον τις αγαπημένες μας μπύρες, με μηδενικό κόστος.

greektrappist είπε...

Delirium, οι τιμές στις ελληνικές μπυραρίες είναι πάντα ανάλογες των καφετεριών και των νυχτερινών κέντρων.
Αν θες να πιεις αρκετά, φυσικά και είναι ασύμφορο να πας σε μπυραρία. Άσε που μετά κινδυνεύεις από τα Στρουμφ.
Οι μεγαλύτερες καταπόσεις είναι οι σπιτικές και με σπιτικό φαγητό. Οι μπυραρίες είναι κυρίως για βόλτα.
Brewmaster, πολύ ενδιαφέρον το χόμπι σου. Να μας ενημερώνεις για την εξέλιξη των προσπαθειών σου, αλλά ακόμα κι αν έχεις τη διάθεση να μοιραστείς κάποια συνταγή μαζί μας, το blog είναι ανοιχτό.
Γενικότερα πάντως με φαγητό στη μέση είναι σαφώς δύσκολο ένα άτομο να πέσει κάτω από το εικοσάρικο σε μπυραρία.
H συγκεκριμένη που λες, πάντως, είναι πιο πολύ εστιατόριο παρά μπυραρία.

Brewmaster είπε...

Παιδιά, διάθεση υπάρχει.
Μακάρι να υπάρξουν και άλλοι που θα έχουν την όρεξη και το μεράκι να ασχολειθούν με αυτό το χόμπι. Αν υπάρχει ανταπόκριση θα μπορούσαμε να ανοίξουμε ένα ξεχωριστό section (Homebrew)και εκεί μέσα να γράφουμε πληροφορίες, απορίες, προσπάθειες των μελών κ.τ.λ.
Γενικά πάντως, οι συνταγές είναι χιλιάδες, μπορείς να φτιάξεις όλα τα είδη μπύρας και κλώνους γνωστών.
Το κόστος για όλα (ύλικά+μεταφορικά+εξοπλισμός) είναι πάααααααρα πολύ χαμηλό και το καλό είναι ότι προσαρμόζεις τις αγαπημένες σου μπύρες στα δικά σου γούστα.

Για ότι απορίες κ.τ.λ. πολύ ευχαρίστως να βοηθήσω.

Leas είπε...

Άλλος ένας μπυρομανής θέλει να εκφράσει τη γνώμη του αλλά και την αγανάκτησή του για τις τιμές της μπύρας στην Ελλάδα.

1ον. Να μην αγοράζεται μπύρες που τις εισάγει η Αθην-Ζυθοπ γιατί τα στελέχη της είναι ανίκανοι να δημιουργήσουν τιμολογιακή πολιτική και να προωθήσουν και νέα προϊόντα. Αφού έχουν τις "μπύρες" που πουλάνε μαζικά (Amstel-Heineken) αν δώσουν φτηνά την Chimay π.χ. τότε ποιος θα αγοράζει τη μαζική παραγωγή;

2ον. Πριν 2 βδομάδες είχα επισκεφθεί το Βερολίνο και έπινα τις φοβερές γερμανικές μπύρες (που δεν έχουν μαγιά στα συστατικά τους). Ενα όνομα θυμάμαι καλά, Berliner, με διάφορους τόπους παραγωγής και γεύσεις. Τις άλλες δεν τις θυμάμαι λόγω δυσκολίας της γλώσσας :-) Εκεί με 3 ευρώ έπινες 500 ml σε μπυραρία. Ενώ στα σουπερμάρκετ όλες κόστιζαν κάτω από 1 ευρώ και όλες 500 ml και οι περισσότερες μπουκάλι!

Αγόρασα στην Ελλάδα μπύρα από το σουπερμάρκετ Plus, την Schloss η οποία είναι κλάσης ανώτερη από Heineken και Amstel αλλά σε σχέση με τις γερμανικές είναι νεράκι με γεύση μπύρας.

Ναι, ενδιαφέρομαι για homebrew μπυρες για να βρω την υγειά μου και να μπορώ να πω "αει σιχτίρ" στις εναρμονισμένες πρακτικές των ελληνικών σουπερμάρκετ και της κοροϊδίας της Αθην-Ζυθοπ.

Brewmaster είπε...

Οοοοπ, εσύ θα γίνεις δικός μας :-)

Άλλος ένας αγανακτισμένος. Καλός τον στην παρέα. Ελα να μαζευόμαστε για να αρχίσουμε τις παραγγελίες για υλικά.

greektrappist είπε...

Brewmaster, θα επιχειρήσουμε πολύ σύντομα το πείραμα με το pricewatch και αν δούμε ότι προχωράει θα οργανώσουμε στο ίδιο πρότυπο και αυτό με τη ζυθοποίηση. Αν εσύ ή κάποιος άλλος έχετε να μας δώσετε ιδέες, μπορείτε να μας στείλετε email

Leas είπε...

Ευχαριστώ Brewmaster. Η αλήθεια είναι ότι είμαι στο κλαμπ εδώ και χρόνια. Από κούνια σχεδόν ;-) Από την εποχή της Φιξ. Τότε ήμουν μικρό παιδί αλλά έπινα μπύρα ;-) Αλλά δεν είμαι γνώστης των διαφόρων ειδών και ορολογιών. Ελπίζω μέσα από το blog αυτό να πλουτίσω τις λίγες γνώσεις μου περί μπύρας.

Προτείνω αγορά φθηνής (δηλαδή στις κανονικές τιμές) και καλής από το Plus. Πρόσφατα πήρα μια 6άδα της Γαλλικής Meteor. Μπύρα Αλσατίας γράφει το μπουκάλι (δεν ξέρω ακόμη τι σημαίνει αυτό), πολύ καλά ψημένη, με μελί χρώμα και γεύση έντονη προς το πικάντικο θα έλεγα. Τιμή αν θυμάμαι καλά 3,49 η 6άδα των 330 ml.

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας παιδιά!! Μολις ανακάλυψα το Blog σας και το βρήσκω πολύ ενδιαφέρον.. Έπεσε το μάτι μου σε αυτό το συγκεκριμένο θέμα, που και εμένα σαν λάτρη της μπύρας με έχει προβληματίσει ιδιαιτέρως.
Έτσι λοιπόν, θεωρώ πως μια αιτία-δικαιολογία για το γεγονός αυτό, είναι οτι η Ελλάδα βρίσκεται στην άκρη της Ευρώπης. Το Βέλγιο, για παραδειγμα, πέραν του ότι παράγει μεγάλη γκάμα από μπύρες, βρίσκεται και γειτονικά σε άλλες χώρες με μεγάλη παραγωγή μπύρας. Η Ελλαδίτσα μας βρίσκεται αρκετά μακριά από αυτές τις χώρες, και αν σκεφτούμε και τους μεσάζοντες μέχρι να καταλήξουν σε κάποιο ράφι.... εε να και η τιμή των 3€. Αυτό, βεβαια, πιστεύω πως είναι και η δικαιολογία...

Και τέλος, πρόσφατα άκουσα για homemade beer, δεν το έψαξα πολύ ακόμα, αλλά ενδιαφέρομαι αν κάποιος γνωρίζει κάτι και για τον εξοπλισμό θα ήταν υπέροχο..

Sklithro είπε...

Φίλοι μου,
Στο Café μου στο Σκλήθρο χρεώνω τη Chimay 5,50 Ευρώ και η τιμή για τους οπαδούς της Amstel είναι υπερβολική. Μαζί με αυτήν προσφέρω και λουκανικάκι ή ό,τι άλλο έχω ετοιμάσει εκείνη τη μέρα.
Βασικά είναι θέμα καταναλωτικής αντίληψης, φιλοσοφίας της γεύσης και σχέσης ποιότητας-τιμής.
Από οικογενειακή παράδοση, περίπου 40 ετών, ποτέ δεν ήμουν υπέρ τής προς τα πάνω χρέωσης, αλλά αυτό όμως δε φτάνει για να πάψουμε να γκρινιάζουμε (και δικαίως) για τις υπερβολικά υψηλές τιμές στην ελληνική καταναλωτική καθημερινότητα!!! :)

Ανώνυμος είπε...

καλημερα, ψαχνω απεγνωσμενα την καλυτερη μπυρα κατ εμε ΚΕΟ (κυπριακη) την οποια την αγοραζα 90κατι λεπτα μπουκαλι μεγαλυτερο απο 700μλ στη κοζανη,ο ιδιοκτητης μου δωρισε 2 κασες γιατι θα ληγανε...φανταστητε ζητησει,

Αθηνα που θα τις βρω;

Ανώνυμος είπε...

παιδια ωραιο blog (αν και γκρινιαζετε συνεχως:P ). να οργανωθουμε για group buy απο βελγους μοναχους! :)

Ανώνυμος είπε...

Aventinus 500ml 3.30 apo kava kai se 2-3 pasignwstes "mpyraries" 9eurw.Aparadekton.
Btw Mia sovarh mpyraria me sovares times kai sovarh poikilia dn exw dei.Isws tha prepei na thn anoi3ume emeis.

vasilis είπε...

φιλε meismo υλικά για homemade μπυρα θα βρεις στο http://www.hobby-garden.gr
εχω φτιαξει 2 φορες, την μια μου βγηκε απιστευτα καλη, την αλλη εκανα μια βλακεια και πηρε αερα ενω ζυμωνε και χαλασε...

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΩ ΝΑ ΒΡΩ ΒΙΝΕΣ ΚΑΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΠΙΤΙΚΗΣ ΜΠΥΡΑΣ ; ( ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΣΕ ΣΑΣ ΔΙΑΒΑΖΩ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΠΟΤΕΣ ΣΤΟ ' ελληνικό μπυρολόγιο ' )
thnx

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Brewmaster, επειδη σκοπεύω να κάνω την πρώτη μου απόπειρα για σπιιτική μπίρα το Σάββατο 18/10/08, μήπως θα μπορούσα να σε ενοχλήσω για 2-3 πρακτικές ερωτήσεις;

Αν ναι, πώς θα μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε;

Ανώνυμος είπε...

Brewtus_Tripelius έχουμε το ίδιο avatar … και βλέπω πως είναι κομμένο όπως το δικό μου, οπότε πρέπει να με επισκέφτηκες :) :) :)
Τώρα την Hertog Jan – Grand Prestige όπως και πολλές άλλες από το Βέλγιο έχει στο Beer Factory … στην κάβα Καζάκος (Βικτώρια (Κοδριγκτώνος 34) με τηλ.: 210 8235731 και Νέα Ερυθραία (Ελευθερίου Βενιζέλου 134) με τηλ.: 210 6256770) … στην κάβα Βεγγέρα τηλ. 210 9646635 (Α.Παπανδρέου 130 - Γλυφάδα) … στον Αγγελίδη (Α.Παπανδρέου 136 - Γλυφάδα) κλπ.

Γενικά οι τιμές είναι απαράδεκτες στην Ελλάδα. Για ποιοτική φθηνή Γερμανική Μπύρα είναι η Cava Alemannia στην Κόρινθο με τηλ. 27410 71007 με πάνω από 100 ετικέτες … από τις μετρημένες στα δάκτυλα εξειδικευμένες κάβες στην Ελλάδα.
Ελπίζω να βοήθησα.

Milton

Theofanis Stavropoulos είπε...

ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ.
ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΑ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΩ ΤΟΝ ΘΑΥΜΑΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΜΠΥΡΑΣ (ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ) ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΕΧΩ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ WEISS ΜΠΥΡΕΣ. ΕΠΙΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΣΥΝΤΟΜΑ ΕΠΕΣΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ AVENTINUS ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΝΑ ΕΞΕΛΙΞΩ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ ΜΟΥ, ΚΑΘΩΣ ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΟΙ ΜΠΥΡΕΣ ΜΕ ΥΨΗΛΟ ΑΛΚΟΟΛ. ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝΙΖΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΩΝ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ, ΕΝΩ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΝ AVENTINUS ΤΗΝ ΕΠΑΙΡΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΟΥ ΚΑΒΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΠΥΡΕΣ 3,30 ΕΥΡΩ, ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑ ΣΤΟ CARREFOUR ΜΕ 2,70 ΚΑΙ ΤΡΕΛΛΑΘΗΚΑ, ΓΙΑΤΙ 0,60 ΛΕΠΤΑ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ (ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΩΣ 0.10 ΛΕΠΤΑ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ) ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ BLOGAKI ΑΥΤΟ, ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ.....
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ.