Δευτέρα, Μαΐου 21

Η επιστήμη διδάσκει: η μπύρα πιο θρεπτική από το γάλα


Αγαπάμε την μπύρα, αλλά αγαπάμε και την επιστήμη.

Ιδίως όταν μας διδάσκει ότι α) η μπύρα συνδέεται με την μακροζωϊα, β) η μπύρα όχι μόνον δεν παχαίνει, αλλά γ) είναι πιο θρεπτική από το γαλά. Για να εξηγούμαστε όμως, τα στοιχεία που παραθέτω προέρχονται απο μπυροφιλικές ιατρικές πηγές.

Έχουμε λοιπόν και λέμε. Η μπύρα περιέχει 92% νερό και 0 γραμμάρια λίπος. Είναι καλή πηγή νιασίνης, μαγνησίου και ποτάσσιου. Περιέχει επίσης κάλσιο, φώσφορο (κ. Διορθωτά έτσι γράφεται;) και πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Αναλόγως την μπύρα, οι ποσότητες των συστατικών αυτών ποικίλουν. Γενικά, μια καλή Franziskaner είναι ό,τι πιο υγιεινό και άγιο μπορείτε να βάλετε μέσα σας. Για κάτι άθλιες ολλανδικές και αγγλικές δεν εγγυώμαστε τίποτα.

Για την ακρίβεια, μια ποιοτική μπύρα είναι καλύτερη από το γάλα, αφού ένα ποτήρι περιέχει περισσότερη πρωτεϊνη από ένα ποτήρι γάλα, ενώ έχει λιγότερες θερμίδες από το μιλόζουμο και την κοκα-κολα, χωρίς να περιέχει ούτε χοληστερόλη ούτε λίπη, αλλά πολλά μέταλλα.

Να μην ξεχνάμε λοιπόν ότι η μπύρα δεν παχαίνει. Είναι τα συνοδευτικά της μπύρας που κάνουν την ζημιά.

Όπως μας λέει ένας διαιτολόγος που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του (και εμείς τα σεβόμαστε κάτι τέτοια), 'ένα μπουκάλι μπύρα (12oz) περιέχει μόλις 153 θερμίδες και 0 γραμμάρια λίπους, ενώ το κρασί έχει 106 θερμίδες ανά ποτήρι των 5oz.'

Οι ίδιες πηγές μάς συνιστούν ένα ποτήρι μπύρα την μέρα, το οποίο θα μειώσει το ρίσκο καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά και τα επίπεδα χοληστερόλης. Μας εξήγησαν το γιατί, αλλά δεν καταλάβαμε ακριβώς. Πάντως για να το λέει η επιστήμη, έτσι θα είναι.

Οι πληροφορίες που λένε ότι οι γυναίκες οι οποίες καταναλώνουν μπύρα έχουν καλύτερη διανοητική υγεία, ελέγχονται. Πάντως είναι γεγονός ότι μελέτες ψυχολόγων στηρίζουν το συμπέρασμα αυτό, το οποίο άλλωστε αποδεικνύεται εμπειρικώς. Βέβαια οι ψυχολόγοι -ως γνωστόν- δεν είναι επιστήμονες, αλλά αλμπάνηδες. Αυτό όμως είναι άλλο θέμα.

Να σημειώσουμε εδώ ότι ειναι πολύ καλύτερο να πίνει κανείς μια μπύρα τη μέρα, παρά τρείς ή τέσσερις μετά από αποχή τριών ή τεσσάρων ημερών. Και τούτο γιατί όσο άγια και να είναι, δεν παραμένει ένα ποτό με αλκοόλ.

Αυτά είχε να πει η επιστήμη της ιατρικής για σήμερα. Η επιστήμη της Ιστορίας προσθέτει απλώς ότι για αιώνες η μπύρα ήταν θεραπευτικό μέσο, και δη ένα απο τα πιο διαδεδομένα φάρμακα δια πάσαν νόσον. Συχνά μάλιστα πρόσθεταν βοτάνια, μέλι κ.α. καλούδια, αναλόγως την πάθησην (τους αφροδισιακούς συνδυασμούς τους μελετάμε ακόμη).

Θα είμαστε κοντά σας με νεώτερες έρευνες οσονούπω.

Prost!

4 σχόλια:

greektrappist είπε...

Κυκλοφορούν τελυταία πολλές έρευνες που υποστηρίζουν αυτήν την άποψη.
Η λελογισμένη κατανάλωση μπύρας είναι βάλσαμο.
Σε λίγο θα δίνουμε και στα μωρά αντί γάλακτος:)

Dokimos είπε...

Aderfe Brewtus an k eimai tou krasiou perissotero entoutois tha simfwnisw oti mia kali mpyra einai ta malla threptiki k den paxainei(opws exete aposafinisei k se palaiotero post sas an thimamai kala). Allwste,o kyrioteros logos pou oi endoxoi monaxoi xekinisan na asxolountai me ti mpyra itan o emploutismos tis diaitas tous, eidika se periodous nisteias.Tote malista eixan dikaiwma na pinoun 5(!!!!!)litra imerisiws!Auta peri lelogismenis xrisis pou grafei k o greektrappist...
Sas afinw ina proseuxithw gia tin proodo tis epistimis.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ χαίρομαι που η μπύρα δεν παχαίνει... Μιας και θέλω να αρχίσω δίαιτα αυτόν τον καιρό! Όλα αυτά είπαμε όταν πίνεις μικρές ποσότητες.. Γιατί καλώς ή κακώς σε φουσκώνει (στην κοιλιά εννοώ). Αν και έχω διαβάσει και το άρθρο σας για τις ψευτομπυροκοιλιές, ωστόσο έχω κάποιες αμφιβολίες

Ανώνυμος είπε...

ΛΑΤΡΕΥΩ ΤΗΝ ΜΠΥΡΑ, ΕΙΜΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ, ΑΛΛΑ ΑΛΜΠΑΝΗΣ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΦΑΙΝΕΣΑΙ ΜΠΥΡΟΛΟΓΕ!!!!!!!!!