Παρασκευή, Ιανουαρίου 26

Ο Δεκάλογος μιας καλής μπυραρίας

Ιδού ο δεκάλογος του απαιτητικού πελάτη - θαμώνα:


  1. Δεν σερβίρεις ποτέ μια μπύρα σε διαφορετικό ποτήρι από το δικό της. Αν δεν έχεις το ποτήρι, μην τη σερβίρεις
  2. Τα μπουκάλια σερβίρονται πάντα στη σωστή θερμοκρασία, ανάλογα με το είδος της μπύρας
  3. O κατάλογος δεν έχει τυπογραφικά λάθη και οι μπύρες είναι ταξινομημένες ορθά ανά κατηγορία
  4. Ανανεώνεις συχνά την κάβα σου και σημειώνεις τις αλλαγές στον κατάλογό σου
  5. Τα ονόματα των ετικετών προφέρονται από το σερβιτόρο πάντα σωστά και όχι κατά το δοκούν
  6. Το ντεκόρ θα πρέπει να θυμίζει όσο γίνεται γερμανικό ή δυτικοευρωπαϊκό στιλ
  7. Δεν επιχειρείς να παραπλανήσεις τον πελάτη με συμβουλές για δήθεν καλές μπύρες και δεν ξανοίγεσαι πολύ, γιατί υπάρχει η περίπτωση να ξέρει καλύτερα από σένα
  8. Φροντίζεις να έχεις καποια ποτήρια στοκ, σε περίπτωση που ζητηθούν από κάποιον καλό πελάτη
  9. Φροντίζεις να έχεις αρκετές βαρελίσιες μπύρες, όχι μόνο weiss, αλλά και βέλγικες
  10. Δεν έχεις Heineken και, αν σου ζητηθεί, λες στον πελάτη να πάει καλύτερα σε καμιά καφετέρια ή περίπτερο...

21 σχόλια:

Brewtus_Tripelius είπε...

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ post!!!!!
Τί να πρωτοθυμηθώ... εκείνη την σερβιτόρα που μας εξήγησε ότι η Franziskaner σερβίρεται σε σωλήνα με πάγο (!), εκείνη που μας πρόσφερε μια μπύρα Ὀρβαλ (ο τόνος στο όμικρον..) ή μήπως τις μπύρες που σερβίρονται σε άσχετα ποτήρια... Φταίνε όμως και οι πελάτες: όταν πάνε σε μπυραρίες και παραγγέλνουν Guiness και Newcastle, δίνουν το μήνυμα ότι είναι άσχετοι και άνευ απαιτήσεων.

rockordie είπε...

Έχω πάει σε μπυραρία και ένας από την παρέα ζήτησε Heineken...δεν θυμάμαι να έχω ντραπεί περισσότερο τα τελευταία χρόνια!!!

Brewtus_Tripelius είπε...

rockordie, καλωσόρισες... Αυτό που περιγράφεις έχει συμβεί σε όλους μας, ακόμα και στους καλύτερους- μπύρες σε κουτάκι βρίσκει κανείς και σε περίπτερο, γιατί λοιπόν να μην δοκιμάσει κάτι διαφορετικό; Μόνο έτσι θα ανακαλύψει ότι η μπύρα, όπως και το κρασί, έχει ολόκληρη κουλτούρα από πίσω.

greektrappist είπε...

Φυσικά και είναι χαζό να παραγγέλνεις σε μπυραριες μπύρες τύπου Heineken ή Corona που μπορείς να βρεις οπουδήποτε στον πλανήτη. Υπάρχουν όμως κι άλλοι σοβαροί λόγοι:
α)Αυτές οι μπύρες δεν ταιριάζουν καθόλου με το φαγητό της μπυραρίας που απαιτεί περισσότερο σταρένιες η υψηλής ζύμωσης
β)Η μπυροκουλτούρα τους, όπως σωστά επισημαίνει ο Brewtus, δεν είναι τίποτ' αλλο από αυτή της μαζικής παραγωγής, χωρίς παράδοση και με τρόπους διακίνησης αλά καρτέλ που δεν διαφέρουν σε τίποτα από αυτούς των καπνοβιομηχανιών και των πετρελαϊκών εταιρειών
γ)Απλά είναι κακές μπύρες...

Rachmaninov είπε...

Κανα κακό λόγο για την Amstel δεν έχω ακούσει!!! :P
Βασικά όσον αφορά το φαγητό που σερβίρουν στις μπυραρίες έχω κάποιες απορίες.
Τα φυστικια και τα chips είναι για κράξιμο?
Μιλάω για βάλεις κάτι στο στόμα σου όχι για να περάσει η ώρα αλλά για να συνδιαστεί με την μπύρα και να έχουμε ένα ευγεστο αποτέλεσμα. Με συγκεκριμένα κρασιά πχ. τεριάζουν συγκεκριμένα τυριά. Για τις μπύρες τι παίζει?

greektrappist είπε...

1)Στην ίδια κατηγορία με τη Heineken είναι και η Amstel, απλά η Heineken έχει τα πρωτεία στην αγορά, γι' αυτό και τα ακούει συνέχεια.
2)Υπάρχουν κάποιες μπυραρίες που, αν πας απλά για μια μπύρα, θα σου φέρουν ξηρούς καρπούς, αλλά δεν είναι ο καλύτερος συνδυασμός. Πολύ καλό συνοδευτικό είναι η σοκολάτα (προσωπικά μου αρέσει η μάυρη σοκολάτα) και βέβαια τα τυριά γαλλικής (προσκυνώ το ροκφόρ) και βέλγικης προέλευσης. Προσωπικά, μου αρέσουν ωε μεζές-συνοδευτικό και τα μανιτάρια πλευρώτους.

Brewtus_Tripelius είπε...

Και οι γεμιστές πιπεριές, τα μανιτάρια πανέ και φυσικά τα πρέτσελ (αν είστε τυχαροί και τα βρείτε) πάνε άψογα με μπύρα-- ο δεύτερος γύρος έρχεται πάντοτε ταχύτερα.

Dokimos είπε...

Ola oraia k agia re magkes! Giati omws kaneis sas den anaferei ta yperoxa loukanika, pou kanoun ta potirakia mpiras na adeiazoun synexeia? Emeis sto monastiri etsi ti vgazoume!

Brewtus_Tripelius είπε...

dokimos, ενα έχω να πώ! Αν σου αρέσουν τα λουκάνικα, stay tuned και θα δεις πώς την βγάζουμε και μεις!

greektrappist είπε...

Σε προηγούμενο post του Δεκεμβρίου αναφερόμαστε στη θρυλική racklette, το σκεύος για ψήσιμο λουκάνικων από πανώ και τυριού στο κάτω μέρος του. Προσωπικά, έχω δοκιμάσει λουκάνικα Αλσατίας στη racklette που ήταν πιο ωραία από τα βαυαρέζικα που βρίσκει κανείς σε όλες τις αθηναϊκές μπυραρίες.

Dokimos είπε...

Greektrapist agori mou ekanes tin kaliteri douleia! Hmouna Strasbourg to kalokairi k epesa 14 Iouli stin ethniki tous eorti!Kentriki plateia gemati me o,ti loukanika fantasteis, mpyra oxi foveri alla i fasi k mono axize!Kali synexeia paidia, tha proseuxomai k gia sas!

CGP είπε...

Παράκληση

Να είστε υπερβολικά απαιτητικοί στις μπυραρίες γιά ποτήρι, σουβέρ, θερμοκρασίες, καλό και φτηνό συνοδευτικό φαγητό.

Πιέστε τους, απειλήστε τους.......

και βέβαια εξορίστε τα πράσινα μπουκάλια ελληνοολλανδικής προέλευσης και απαιτήστε ποικιλία και ποιότητα.!!!!!!!!!!!!!!

Sklithro είπε...

Γεια σας φίλοι μου,
Αυτό που κάνει εντύπωση στο Cafe Bistro που λειτουργώ στο Σκλήθρο της Φλώρινας είναι ότι πολύ δύσκολα μπορείς να πείσεις κάποιους να ξεφύγουν από την υπο-μπύρα που λέγεται Άμστελ ή έστω να δοκιμάσουν κάτι άλλο. Τους αναφέρεις για μια ελληνική μπύρα η οποία κάνει μια προσπάθεια για αναβάθμιση της ελληνικής παραγωγής γενικά. Σε κάποιες περιπτώσεις ούτε καν τη δοκιμάζουν. Ούτε οι κάνουλες της βαρελίσιας Genesis διεγείρουν τη γαστριμαργική περιέργειά τους.
Υπάρχουν όμως επίσης αρκετοί που ενθουσιάζονται με την εξέλιξη και δοκιμάζουν.
Όλοι αυτοί που εμπορεύονται την Άμστελ σε αντιμετωπίζουν με τέτοια απαξίωση που αισθάνεσαι ότι είσαι μειονότητα. "Καημένε, πάλι σε μας θα επιστρέψεις", είναι σαν να σου λένε.
Στην Ταβέρνα μας μετά από 30 χρόνια λειτουργίας ούτε ένα ψυγείο δεν σου παρείχαν. Ειδικά εμάς που είμαστε εκτός πλάνων τους;; Άστα...
Όμως παιδιά σημειώνω πάλι ότι δεν ξέρω από μπύρα, αλλά σας μελετώ. Και τα ποτήρια προσέχω. Αλλά όταν σου ζητούν το χαμηλό της ρετσίνας; Αλλά αυτό για την Amstel και την Heineken καλό είναι!!!

mpyroylis είπε...

Γειά σας!
Μπήκα εδώ μέσα μετά από προτροπή των δημιουργών αυτού του χώρου, τους οποίους γνώρισα και έμεινα κατάπληκτος από την αγάπη τους για την μπύρα και όχι μόνον…
Εκεί που με εντυπωσίασαν ήταν η γνώση του ¨αντικειμένου¨ από τεχνικής άποψης (ζυθοποίηση) αλλά και γευσηγνωσίας!!!
Να είστε βέβαιοι ότι αυτό δεν το λέω ¨ελαφρά τη καρδία¨, αλλά σαν ιδιοκτήτης της ίσως παλαιότερης (στο είδος της) μπυραρίας, μπορώ να καταλάβω αν κάποιος είναι γνώστης του αντικειμένου και όχι φαφλατάς και φιγουρατζής!!!
Βλέπω με χαρά, από τα σχόλια που διάβασα, πως πολλοί έχουν έντονο ενδιαφέρον για αυτό το υπέροχο ποτό (τον ¨εκ κριθής οίνον¨, όπως αποκαλούσαν την μπύρα οι αρχαίοι Έλληνες), γιατί χωρίς υπερβολή βρε παιδιά εδώ και κοντά 15 χρόνια προσπαθώ με τις λίγες γνώσεις μου να μάθω τους Έλληνες να πίνουν μπύρα! Κάποια στιγμή θα σας διηγηθώ και την ιστορία με τον τύπο:
-Ρε μάγκα …τσάκω…μια…πράσινη…!!!
Τους χαιρετισμούς μου σε όλους θα τα πούμε σύντομα με πολλά ευτράπελα και σοβαρά από τον χώρο της μπύρας!

uberALE είπε...

ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΟΔΕΥΣΕΙΣ ΤΗΝ ΜΠΥΡΑ ΣΟΥ? ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΣΕ "ΜΥΘΙΚΕΣ" ΜΠΥΡΕΣ ΣΤΟ ΤΑΒΕΡΝΑΚΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΚΥΜΑ

Ανώνυμος είπε...

εχω ενα μπαρακι και ημουν αναγκασμενος να σερβιρω και πρασινες και ΄΄ετσι τους αρεσει΄΄και..και..μου την εδωσε και..τις εκοψα!! μονο που δεν μας γ....βαλαμε λοιπον βαρελι amstel και ησυχασαν. Μετα βαλαμε στην ιδια τιμη την wasteiner βαρελι και αναγκαστηκα να παρω το εικοσαρι βαρελι της amstel γιατι χαλουσε το τριανταρι την τριτη μερα!!! Οσο για τα ποτηρια θελουν τσ...... για να στα φερουν οι αγαπητες εταιριες

Ανώνυμος είπε...

Δουλευω σε εταιρια του χωρου γενικα των αναψυκτικων και γνωριζω απο πρωτο χερι ποσο βρωμικο ειναι το συστημα που προωθει τις γνωριμες μαρκες.Σε επισκεψη σε carrefour ειδα μπυρα με το τιτλο τιρανα και μαλιστα σε πλαστικο μπουκαλι.εχει αποπειραθει κανενας να τη δοκιμασει?παντως διαφωνω με την αποψη οτι η newcastle δε λεει.οταν υπηρετουσα στην ΕΛΔΥΚ στη κυπρο πολλες φορες μου εκανε παρεα στο PLATO'S στη Λευκωσια.καλυτερη επιλογη απο ΚΕΟ καιCARLSBERG

male είπε...

re paidia na rwthsw kt....de 3erw polla apo mpures...diavasa oti kapoia monasthria paragoun dikia tous mpura...pou tha mporousa na brw???

Ανώνυμος είπε...

paidia geia sas skeftomai edw kai kairo na anoiksw mia mpyraria kai genika psaxnomai oso mporw panw se ayto.kathe symvoulh sas einai eyprosdekth...eyxaristw

Ανώνυμος είπε...

ΣΩΣΤΟΟΟΟΟΣ! ΣΩΣΤΟΤΑΤΟΣ!! ειδικα η 10η!!!

ANDRAINO ADAMS είπε...

Καλά άρθρα, Έχετε ακούσει τον κ. Benjamin, Email: 247officedept@gmail.com --WhatsApp Contact: + 1-9893943740 - που εργάζονται με χρηματοδοτική υπηρεσία μου δίνουν δάνειο 95.000,00 $ για να ξεκινήσω την επιχείρησή μου και τα πληρώνω ετησίως. για δύο χρόνια τώρα και έχω ακόμα 2 χρόνια, αν και μου αρέσει να δουλεύω μαζί τους γιατί είναι γνήσιος δανειστής δανείου που μπορεί να σας δώσει οποιοδήποτε είδος δανείου.