Σάββατο, Μαΐου 5

Η χαμηλή πτήση της ελληνικής μπύρας

Mε αφορμή την τελευταία δοκιμή της μπύρας εκ Τυνησίας, ο Brewtus έθεσε το ζήτημα της ελληνικής ζυθοπαραγωγής, και ειδικά όσον αφορά μπύρες τύπου Ale, weiss, ή ακόμα και pils. Στον τομέα αυτό, πέραν δηλαδή όσων ζυθοποιών κυνηγούν τη μαζική κατανάλωση, ακολουθώντας το πρότυπο Amstel-Heineken, προς το παρόν βρίσκουμε μόνο δύο εταιρείες, την Μικροζυθοποιΐα Craft και την Πειραϊκή Μικροζυθοποιΐα.

H Μκροζυθοποιΐα Craft μετράει περίπου μια δεκαετία παρουσίας στην αγορά, έχοντας αναπτύξει ένα σεβαστό δίκτυο διανομής. Εκτός από τα δικά της εστιατόρια, η ταμπέλα της υπάρχει σε αρκετές καφετέριες και μπαράκια όπου συχνάζουν νεαρές ηλικίες, ενώ μέχρι πρόσφατα είχε και συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος.

Τη διανομή της έχει αναλάβει εταιρεία που ασχολείται με τις προμήθειες καφετεριών και τα έξι είδη της είναι τα εξής:

  1. The unfiltered, slightly fruity Weiss,
  2. The crimson, with a hint of cherry Red Ale,
  3. The slightly more bitter and strong Pale Ale,
  4. The smoked Amber Lager,
  5. The blond with a strong taste of hops Pilsner,
  6. The tart and a bit caramel Black Lager.

Για την Πειραϊκή υπάρχει παλαιότερο εκτενές ποστ του Brewtus βασισμένο σε δημοσίευμα της «Καθημερινής». Να προσθέσω απλά ότι ως βιολογική μπύρα έχει βρει το δρόμο της για πολλά εστιατόρια και καταστήματα βιολογικών προϊόντων, ενώ έχει και ιδιαίτερη απήχηση στην περιοχή του Κολωνακίου. Έχει κερδίσει δηλαδή μια θέση ανάμεσα στα γκουρμέ προϊόντα, αντίθετα με την Craft που στοχεύει κυρίως στο κοινό της καφετέριας.

Αμφότερες οι προσπάθειες είναι αξιέπαινες, κυρίως γιατί προάγουν την ελληνική μπυροκουλτούρα και έπειτα γιατί τα προϊόντα τους δεν μας είναι αδιάφορα. Είναι όμως οι μόνες που γνωρίζουμε στην ελληνική επικράτεια. Οι υπόλοιπες επιχειρηματικές κινήσεις αφορούν μαζικές μπύρες καθ’ ομοίωσιν του προτύπου Amstel-Heineken ή, αν θέλετε, της ελληνικής του εκδοχής που λέγεται Mythos. Στο χώρο αυτό είχε αποκαλυφθεί μάλιστα προ μηνών από «το Βήμα» και το σκάνδαλο του οργανωμένου καρτέλ μπύρας που έβαζε βίαια φρένο σε ανερχόμενους ζυθοποιούς, όπως η «Βεργίνα».

Θα μπορούσε βέβαια κάποιος να πει ότι ο βασικός λόγος της αδράνειας στην ποιοτική ζυθοποιΐα στην Ελλάδα είναι ότι η αγορά δεν είναι σε θέση να απορροφήσει τέτοιου είδους προϊόντα, γι’ αυτό και δεν υπάρχουν επιχειρηματίες που θα ήθελαν να επενδύσουν στο συγκεκριμένο τομέα. Κι όμως, η άποψη αυτή δεν μπορεί να σταθεί, πρώτον γιατί οι ειασγόμενες μπύρες από το Βέλγιο και τη Γερμανία κερδίζουν συνεχώς μεγαλύτερα μερίδια και, δεύτερον, γιατί υπάρχουν τα δύο προαναφερθέντα μικροζυθοποιΐα που τόλμησαν και πέτυχαν αρκετά πράγματα.

Οι υψηλές θερμοκρασίες, το μεσογειακό ταμπεραμέντο και η έλλειψη μοναστικής παράδοσης είναι πάντα παράγοντες προσμετρήσιμοι και λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από δυνητικούς επενδυτές, όμως επί της ουσίας αποτελούν μια καλή δικαιολογία για την αδυναμία μας να διαμορφωσούμε την κατάλληλη μπυροκουλτούρα. Την αδυναμία μας δηλαδή να πούμε γιατί μας αρέσει η τάδε μπύρα, τι εκφράζει, ποια η παράδοσή της, με ποιο φαγητό και ποιο περιβάλλον ταιριάζει κ.ο.κ.

Είναι λοιπόν αυτό το ασυμπλήρωτο κενό στη χώρα μας που, μεταξύ άλλων, κόβει τα φτερά των επίδοξων ζυθοποιών. Κι αν έχουν κάνει έρευνα αγοράς, δεν είμαι σίγουρος αν έχουν λάβει υπόψη παράγοντες όπως ο ολοένα αυξανόμενος φιλοαστισμός, αυτός που αδειάζει τα ράφια των καταστημάτων με βιολογικά και άλλα εξεζητημένα προϊόντα στο Κολωνάκι και τα ακριβά προάστια. Η δυναμική του φαινομένου αυτού αξιοποιείται σε πολλές άλλες αγορές, όπως π.χ. του ενδύματος ή του αυτοκινήτου, αλλά στην μπύρα το τοπίο παραμένει παρθένο.

Γενικότερα, βλέπουμε ότι κάθε χώρα προσαρμόζει την μπύρα ανάλογα με τον πολιτισμό, τις οικονομικοκοινωνικές συνθήκες και το περιβάλλον της. Για παράδειγμα, οι Γερμανοί με την πειθαρχημένη μαζικότητά τους έχουν αναπτύξει weiss kai pils, οι «στιλάτοι» Γάλλοι με την ποιοτική οινοπαραγωγή της φύλαξης, έχουν τις biere de garde, οι Βέλγοι τις εκλεπτυσμένες μοναστηριακές και αββαείου κ.ο.κ. Αν λοιπόν υπήρχαν και στην Ελλάδα πολλές και σοβαρές προσπάθειες, ποιος ξέρει, ίσως κάποτε να παντρεύαμε τα ξενόφερτα πρότυπα με ελληνικά στοιχεία και να φτιάχναμε κάτι δικό μας.

Προς το παρόν, ανοίγω ένα μπουκαλάκι westmalle και πίνω στην υγεία των Βέλγων μοναχών...

26 σχόλια:

CGP είπε...

Πέρα από την Craft και την Πειραϊκή θα ήελα να προθέσω και την Ζεον από την Αργολίδα και την Γενεσις.

Ολες αυτές είναι αξιέπαινες προσπάθειες γιά να ξεκολλήσει ο Ελληνας από την Αμστελ/Χαινεκεν.

Το μερίδιο αγοράς της Αθηναϊκής είναι "παράλογο".

Αυτή είναι η πραγματικότητα σε συνδιασμό με το γεγονός ότι η μέση κατά καφαλή κατανάλωση ειναι περίπου η μισή από την Ευρώπη.

Δεν είναι εύκολη κατάσταση γιά κανένα παίκτη ( πλην της Αθηναϊκής)

Brewtus_Tripelius είπε...

cgp, την Γενέσις την εχω δει σε γνωστό μπυρο-μπακάλικο στην Αργυρούπολη, αλλά δεν την δοκίμασα. Άκουσα πρόσφατα και για μια τοπική μπύρα του Ρεθύμνου. Ίσως θα έπρεπε οι μπυραρἰες να εισάγουν μερικές τέτοιες τοπικές μπυρίτσες, να τους δώσουν την ευκαιρία να φανούν λίγο.

greektrappist είπε...

Πράγματι, αν θυμάμαι καλά η Πειραϊκή πρέπει να υπάρχει σε ελάχιστες μπυραρίες, ενώ η Craft μόνο στις δικές της. Όσο για τις άλλες προσπάθειες από την επαρχία, στην Αθήνα δεν φαίνονται σχεδόν πουθενά. Αδύναμο δικτύο διανομής - προώθησης ή εσκεμμένη άγνοια από τα μαγαζιά;

Ο ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ είπε...

Δοκίμασα το Σάββατο την Πειραική και ενθουσιάστηκα...καλά λόγια έχω ακούσει και για αυτή του ρεθύμνού.

CGP είπε...

Ναι, συμφωνώ και του Ρεθύμνου είναι μία πολύ καλη προσπάθεια. Τώρα, όσο γιά τα σημεία κατανάλωσης, εκεί τσ σκιάζει όλα ο φόβος της Αθηναϊκής.
Είναι κρίμα !!
Να δούμε που θα είναι οι μικροζυθοποιίες σε 3 χρόνια...........

Ο ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ είπε...

ένα παράδειγμα πριν 3 χρονια στις διακοπές μου στη Σαμοθράκη την έπινα παντού !!!
σε καφέ μπαρ σε ταβέρνες παντού!!!
Το επόμενο καλοκαίρι νόμιζα ότι η βεργίνα έκλεισε.
Έκανα μια κουβέντα με τον ιδιοκτήτη και μου είπε ηρθε πίσω ο ανταγωνισμος με σκοπο να τους χαλάσει την πιατσα!!!
Σαμοθράκη είχε απομεινει μονο σε μια ταβέρνα!!!

Στη θεσσαλονίκη την βρήκα μόνο στο draft στην φοβερή τιμή τα 330 ml 1.60 ευρω!!!

rockordie είπε...

1. Σιγά την μπύρα Βεργίνα που θα την κλάψουμε κιόλας.
2. Σε όλα τα σούπερ μάρκετ την έχει οπότε δεν εξαφανίστηκε.

Ο ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ είπε...

ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΙ ΛΕΩ!!!
H Βεργινα είναι απο τον νομο Ροδόπης που είναι πολύ κοντα στη Σαμοθρακη και είχε δημιουργήσει μια μικρη δυνατη τοπική αγορα και οι δυνατοι του ολιγοπωλιου έπεσαν να την αφανίσουν.
Μετά απο όσο ξέρω η Βεργίνα κυκλοφορισε πρώτα την εμπορική ...που ΄βλέπεις στα σουπερ μάρκετ και έχει σχέδια και για άλλες πχ βαις κλπ.
Πάντως απο άμστελ και χαινεκεν ή λιντλ του κώλου ...γουστάρω Βεργίνα!!!

S G είπε...

"οι Γερμανοί με την πειθαρχημένη μαζικότητά τους έχουν αναπτύξει weiss kai pils"

δεν ξερω τι σχεση εχει η πειθαρχια με την μπυρα,ισως εννοεις μεθοδικοτητα. η πιλς παντως ειναι τσεχικη απο το Πλζεν.

Οι ελληνικες μπυρες δεν ειναι απαραδεκτες, θα ελεγα οτι Χαϊνεκεν και Μυθος ειναι ΟΚ (η ελληνικη Χ παρασκευαζεται στην Ελλαδα), καπως νερουλες, νοτιες γαρ αλλα αξιοπρεπεις.

greektrappist είπε...

S.G. , καλοσώρισες στο blog μας.

Ναι η pils ξεκίνησε από την Τσεχία, αλλά στη Γερμανία κεντρικά και βόρεια πίνεται πάρα πολύ, ειδικά στο Βερολίνο, και μάλιστα πολύ περισσότερο από τα άλλα είδη.
Με τη λέξη πειθαρχία αναφέρομαι κυρίως στο Νόμο Περί Καθαρότητας της Μπύρας, από τον Γεώργιο τον εύπορο του Bayers-Landshut. Ο κύριος αυτός προκήρυξε έναν νόμο ο οποίος επεκτάθηκε σε όλη την Βαυαρία το 1516 από τον Δούκα Βίλχελμ τον 4ο. Πρόκειται για τον μοναδικό νόμο που ορίζει πώς πρέπει να σερβίρεται και να παράγεται το καλοκαίρι και τον χειμώνα η μπύρα στην ηγεμονία.



"Με το παρόν κείμενο, νομοθετούμε, διατάσουμε, εκφράζουμε και επιθυμούμε, μαζί με το Ιδιαίτερο Συμβούλιο, το οποίο από αυτή την ημέρα και στο εφεξής οπουδήποτε στην ηγεμονία της Βαυαρίας, στην ύπαιθρο χώρα, στις πόλεις και τις αγορές, οπουδήποτε δεν υφίσταται άλλο συγκεκριμένο διάταγμα, από την ημέρα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ έως την ημέρα του Αγίου Γεωργίου ένα μέτρο ή ένα κεφάλι μπύρας δεν θα πωλείται περισσότερο από ένα πφέννιχ σε χρήμα Μονάχου και από την ημέρα του Αγίου Γεωργίου έως την ημέρα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ ένα μέτρο δεν θα πωλείται περισσότερο από δύο πφέννιχ του ιδίου χρήματος, μηδέ ένα κεφάλι μπύρας περισσότερο από τρία χάλλερ. Οι παραβάτες αυτού του διατάγματος θα τιμωρούνται ως ορίζεται παρακάτω. Όποιος παράγει μπύρα άλλη εκτός από Maerzen, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, δεν μπορεί να πωλεί ή να σερβίρει το μέτρο ακριβότερα από ένα πφέννιχ. Ειδικότερα επιθυμούμε ότι από αυτή τη στιγμή και μετά, στην ύπαιθρο χώρα, στις πόλεις και τις αγορές, τίποτε δεν πρέπει να προστίθεται ή να χρησιμοποιείται στην μπύρα άλλο εκτός από κριθάρι, λυκίσκος και νερό. Όποιος εν γνώσει του παραβιάζει αυτόν τον νόμο, θα τιμωρείται αυστηρά από το δικαστήριο που έχει δικαιοδοσία σε αυτόν κατάσχοντας το βαρέλι του με την μπύρα, οποτεδήποτε κι αν συμβεί το παράπτωμα. Όταν ένας πανδοχέας αγοράζει μπύρα από ζυθοποιία στην ύπαιθρο χώρα, στις πόλεις και τις αγορές, στις προκαθορισθείσες πιο πάνω τιμές, του επιτρέπεται να την επαναπωλεί κατ' ιδίαν στους ταπεινούς χωρικούς, κατά ένα χάλλερ επί πλέον επί της τιμής που καθορίστηκε πιο πάνω ανά μέτρο ή κεφάλι μπύρας."

Αυτό εννοώ με τη λέξη πειθαρχία και απ' ό,τι γνωρίζω οι Βαυαροί τον τηρούν - τουλάχιστον ως προς την παρασκευή- ευλαβικά μέχρι τώρα.
Όσο για τη μεθοδικότητα, δεν διαφωνώ, τους περισεύει, αλλά θεώρησα την πειθαρχία πιο σημαντικό στοιχείο γιατί μεθοδικότητα έχουν και οι Γάλλοι και οι Βέλγοι, ακόμα και οι Βρετανοί, αλλά άλλος τόσο πειθαρχημένος λαός στην Ευρώπη δεν υπάρχει.
Όσο για τις μαζικές ελληνικές μπύρες, τα τελευταία τρία χρόνια δεν έχω πιεί ούτε μία, οπότε αφήνω ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχουν βελτιωθεί.

Brewtus_Tripelius είπε...

Greektrappist, ο ελιτισμός σου απορρέει από μια λατρεία της φωτισμένης Εσπερίας :-)

Προσωπικά έχω ξαναπεί ότι η Amstel Bock (εδώ φτιάχνεται, άρα για ελληνική περνά) είναι αξιοπρεπέστατη. Το περίεργο ειναι ότι δεν την βρίσκω πια τόσο εύκολα όσο άλλοτε.

Υ.Γ. Οι άλλες δεν έχουν βελτιωθεί. Παραμένουν 'άψητες' και άγευστες.

CGP είπε...

@ περίεργος

Γιά το τι αρέσει στον καθένα, αυδείς ψώγος.
Συμφωνώ μαζί σου, ότι οι τοπικές ζυθοποιίες, σε τοπικό επίπεδο, θα πρεπει να έχουν διανομή. Θα πρέπει όμως και η τοπική κοινωνία να τους στηρίξει. Δεν έιναι απλό απ'οτι φαίνεται. Δηλαδη να προσφέρει η τοπική ζυθοποιία ένα καλό προϊόν σε καλή τιμή και τα σημεία πώλησης να το προωθήσουν σε τέτοιο βαθμό που να εξασφαλίζεται η στρωτή λειτουργία της ζυθοποιίας. Δεν πειράζει, ας χάσει και 3% η Αθηναϊκή.

S G είπε...

ναι καλως σας βρηκα :-)η μπυροκουβενται παντα με ενδιαφερει...

Σε ολη την Γερμανια εκτος βαυαριας η Πιλς ειναι βασιλιας, ακομα και στην Κολωνια πχ που εχουν δικη τους μπυρα (Koelsch) θα ελεγα οτι 50% πινουν πιλς.

τωρα δεν θελω να κολλησω στο θεμα της πειθαρχιας, αλλα οι Γερμανοι πιστευουν στο Reinheitsgebot. δεν το κρατανε απο πειθαρχια σε εναν μεσαιωνικο βασιλια αλλα απο γουστο. Μπορω να πω με σχετικη σιγουρια οτι με γερμανικες μπυρες (φτιαγμενες στην Γερμανια κατα τον νομο καθαροτητας) εχεις πολυ καλυτερη μερα μετα το μεθυσι αποτι με αλλες.


τωρα για την βελτιωση των ελληνικων ζυθων δεν χρειαζεται νομιζω καποιο κολλημα στις τοπικες μπυραριες (αφου δεν υπαρχει τοπικη παραδοση, οσο μικροτερη η μπυραρια μαλλον τοσο προχειροτερη μπυρα θα κανει) αλλα απλα περισσοτερη ζητηση για βαρελισιες σε μπαρ, για καλες γενικα και θα ελεγα και μια αλλαγη κουλτουρας στην διασκεδαση. πολλες γυναικες στην Ελλαδα δεν πινουν μπυρες (ή αλκοολ γενικα λες και ειμαστε μουσουλμανοι), εδω ειχα παει σε παρτυ με 150+ ατομα και δεν ειχαν μπυρα! αν θελετε το πιστευετε!

ειναι και το αλλο το θεμα, οτι η διασκεδαση ειναι πανακριβη οποτε πρεπει να εισαι λιγο παλαβος για να πινεις μπυρα σε εξοδο στην Αθηνα. Προσωπικα αν επινα στην Αθηνα οπως στην Γερμανια ή στην ισπανια θα χρειαζομουν σε μια τυπικη νυχτα μπυροποσιας 60 ευρω, για ονομα του θεου!

greektrappist είπε...

SG,
Δεν το συζητάω, ο καθένας μπορεί να πιει αρκετές διαδοχικές weiss και το πρωί να πάει στη δουλειά του χωρίς παρενέργειες.
Όσο για την πειθαρχία (προσωπικά συμπάθω περισσότερο τους λιγότερο πειθαρχημένους μεσογειακούς Ευρωπαίους), ναι ο Νόμος Περί Καθαρότητας δεν είναι η έκφραση πειθαρχίας στο μεσαιωνικό τους ηγεμόνα. Περισσότερο εξυπηρετεί τη μαρκετίστικη λογική της προώθησης των προϊόντων τους προς τα έξω. Οι ίδιοι αισθάνονται όμως υπερήφανοι γιατί τηρούν τις παραδόσεις και τους νόμους τους και μεταφέρουν αυτή την κουλτούρα και στην μπύρα που είναι εξαγώγιμο προϊόν.
Για τον ελληνικό τρόπο διασκέδασης συμφωνώ ότι η κουλτούρα μας δεν βοηθάει την μπύρα να αναπτυχθεί.
Από την άλλη, επειδή το είδος της μπύρας που προτιμώ είναι συνδεδεμένο με τις μπυραρίες - φαγάδικα, είμαι αναγκασμένος να περιμένω από τα μαγαζιά αυτά να ανοίξουν τις πόρτες τους στις ελληνικές ζυθοποΐες που παρασκευάζουν μπύρες τύπου ale, weiss κ.ο.κ.

S G είπε...

"Περισσότερο εξυπηρετεί τη μαρκετίστικη λογική της προώθησης των προϊόντων τους προς τα έξω."

ωπα μισο λεπτο, το reinheitsgebot δεν καλυπτει τα εξαγωγιμα αποτι ξερω. Γενικα καθε Γερμανος ξερει οτι η μπυρα που εξαγεται δεν ειναι ιδια με αυτην που πινουν στην Γερμανια. Γενικα λογω μικρου μεγεθους και αλλων χαρακτηριστικων οι γερμανικες μπυρες δεν εχουν πιασει σε εξαγωγες τερατα οπως η Χαϊνεκεν, Stella Artois ισως ακομα και την Guiness. ας πουμε δεν μου ερχεται στο μυαλο καμμια γερμανικη που να κυκλοφορει συστηματικα σε ελληνικα μπαρ...

greektrappist είπε...

Ο Νόμος στην ουσία χρησιμοποιήθηκε από το γερμανικό κράτος, μεταξύ άλλων, για να περιορίσει τις εισαγωγές ξένης μπύρας και τον ανταγωνισμό και ήλθε σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Απ' όσο ξέρω τουλάχιστον, οι weiss, αλλά και οι καπνιστές, εξάγονται ίδιες.
Γερμανικές pils δεν υπάρχουν ούτε για δέιγμα σε μπαρ, αλλά είναι αρκετά συχνό το φαινόμενο εμφιαλωμένης Paulaner και Erdinger. Ειδικά η Erdinger υπάρχει και σε μεγάλη αλυσίδα καφέ. Αμφότερες κυκλοφορούν και στις περισσότερες αλυσίδες σούπερμαρκετ.

Brewtus_Tripelius είπε...

Πάντως η Veltins έχει καλούτσικη διανομή.

Κλείτωρ είπε...

η ρεθυμνιακή είναι εξαιρετική παιδιά. ήπια ένα τελάρο μαυρες και ένα απαστεριωτες σε μια βδομάδα. Απίστευτο ταίριασμα με ντακο. καθαρά καλοκαιρινή μπύρα

KitsosMitsos είπε...

Σήμερα είχα μια εξωγήινη ή τουλάχιστον εξωπραγματική εμπειρία. Καθόμουν το πρωί για καφέ στην καφετέρια μιας φίλης, ώσπου μπήκε ένας τύπος γύρω στα 60, πωλητής. Ο εν λόγω κύριος ήταν πωλητής της Ζέος Ζυθοποιϊα. Ενδιαφέρον, σκέφτηκα, για να δούμε. Ο τύπος άρχισε να λέει ότι εκπροσωπεί ελληνική ζυθοποιϊα και ότι προωθεί 2 ελληνικής παραγωγής μπύρες. Μέχρι εδώ όλα καλά. Κατόπιν βγάζει το flyer όπου παρουσιάζονται τα 2 μπουκάλια δεξιά και αριστερά (κιτς εμφάνιση, ελληνική σημαία πάνω) και στη μέση...η Άντζελα Δημητρίου. Στο οπισθόφυλλο, δε, είχε και διαφήμιση για το νέο CD της εν λόγω αοιδού!
Το καταπίνω αυτό και λέω τώρα ο τύπος θα αρχίσει την παρουσίαση της εταιρίας, της μπύρας και τα σχετικά. Με έκπληξη ακούω τον τύπο να λέει "Άντε, λέγε τώρα, πόσα να σου βάλω"! Ούτε παρουσίαση ούτε τίποτε. Του λέει η φίλη μου "Άσε κανένα δείγμα, να δοκιμάσουμε και σου τηλεφωνούμε". Ο τύπος βγάζει το κιτς-μπλε-ελληνική-σημαία και τα ρέστα μπουκάλι και λέει "Αυτό είναι, αλλά μην το ανοίξεις, ένα έχω και το θέλω πίσω"! Δεύτερη κατραπακιά. Και συνεχίζει "Άντε, λέγε, πόσα θες"! Φυσικά η φίλη και ιδιοκτήτρια του μαγαζιού του λέει ότι δε γίνονται έτσι οι δουλειές. Ο τυπάς λοιπόν, σηκώνεται και φεύγει απλώς!
Τρομερή προώθηση, δε συμφωνείτε; Γιατί άραγε - ανάμεσα σ'όλα τα υπόλοιπα - η ελληνικής παραγωγής μπύρα πατώνει;
Ευτυχώς, έτσι άνοιξα κουβέντα με τη φίλη μου και της πρότεινα να αλλάξει από τη γνωστή πράσινη σε κάτι άλλο - τουλάχιστον για το βαρέλι. Μετά από συζήτηση, υποσχέθηκε να δοκιμάσει για αρχή Genesis βαρελίσια. Είναι μια αρχή.
Για να δούμε τη συνέχεια.
Αυτά από μένα.

Unknown είπε...

Χαίρομαι πολύ που σας βρήκα. Λατρεύω την καλή μπύρα. Στο τέλος του μήνα θα ξεκινήσω μία ταβέρνα και πήρα την απόφαση να βάλω Craft και να βοηθήσω μάλιστα να πάει καλά γιατί μου αρέσει πολύ!
Σήμερα δοκίμασα και την Πειραϊκή, η οποία μου φάνηκε εξαιρετική! Θα δοκιμάσω κι άλλες ελληνικές μπύρες γιατί μου αρέσει να υπάρχουν μικρές ελληνικές εταιρίες που μας δίνουν φρέσκια μπύρα και όχι το... σαπουνόνερο που συνήθως δίνει η Αθηναϊκή.
Το ΜΕΓΑΛΟ μου όνειρο είναι να φτιάξω ένα "μπυράδικο" με ελληνικές μπύρες.
Ελπίζω κάποτε να τα καταφέρω...
Θα ήθελα επίσης να μου πείτε αν γνωρίζετε που θα μπορούσα να πάρω μαθήματα... "ζυθογευσίας", κάτι ανάλογο που γίνεται για το κρασί.
Ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα,

Πίνοντας ένα απαίσιο κουτάκι AMSTEL από το αλουμίνιο έχω να σημειώσω τα εξής:
Η κλασική βαρελίσια Κραφτ των καφετεριών είναι σαφώς κατώτερη από την απλή, ταπεινή φτηνή Βεργίνα 2008.
Δεν αναφέρομαι καν στις πρώτες καζανιές της Ζυθοποιίας Ροδόπης τις οποίες δοκίμασα άρτι αφιχθείς μετά από πολυετή παραμονή στη Γερμανία και έκανα το σταυρό μου.
H Vergina Red που δοκίμασα μετά από χρόνια "τζάμπα" στην Κομοτηνή, νοστιμότατη, αλλά χρεώνεται 3 γιούρο το λιμπούκα στην λαρισαϊκή κάβα.
Η Πειραική εξαιρετική αλλά υπερβολικά ακριβή. Δεν γίνεται να αγοράζω μπύρα με 3 ευρώ το μπουκάλι από μπουτίκ βιολογικών προιόντων. Ούτως ή άλλως οι περισσότερες μπύρες του SM ακολουθούν το RGebot.

Ελπίζω να τα λέμε τακτικότερα

christos michos είπε...

ΓΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ!!!

Ανώνυμος είπε...

Τα μεριδια ξερει κανεις να μου τα πει ακριβως, συμπεριλαμβανομένων και των μικρών;;;
Σας ευχαριστω, ειστε βοηθεια κι ας μην ξερετε γιατι!

dakis είπε...

Η Βεργίνα πιστεύω ότι έχει βεκτιωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια.... αλλά υπάρχει μόνο σε λίγα μεγαλα supermarket! Κρίμα! Η Kraft είναι καταπληκτική μπύρα και τώρα πια κυκλοφορεί και συσκευασμένη (Μαρινόπουλος). Και Weiis και Red.
Πάντως μεταξύ Kraft Red και βεργινα Red η Kraft είναι σαφώς καλύτερη

Ανώνυμος είπε...

H ΒΕΡΓΙΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΕΡΗ ΜΠΥΡΑ. ΤΗΝ ΔΟΚΙΜΑΣΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΕ ΕΝΕΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΟΠΟΤΕ ΤΗΝ ΒΡΩ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑΖΩ. ΤΗΝ ΚΥΝΗΓΑΕΙ Η AMSTEL ΑΛΛΑ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΚΑΛΗ ΠΟΥ ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ ΘΑ ΕΔΡΑΙΩΘΕΙ.

ΠΑΝΤΩΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΓΥΑΛΙΝΗ ΤΩΝ 500 ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΥΤΑΚΙ ΤΩΝ 33Ο ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ.

ΑΚΟΥΣΑ ΟΤΙ ΘΑ ΤΗΝ ΔΙΝΟΥΝ ΦΘΗΝΗ ΣΤΟΥΣ ΦΟΥΡΝΟΥΣ ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΕ Η ΑΓΝΟ Μ ΕΤΟ ΓΑΛΑ.

ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΠΟΛΥ ΘΑ ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΘΩ ΜΕ ΤΙΣ ΚΟΥΦΑΛΕς ΤΟΥΣ ΟΛΛΑΝΔΟΥΣ!!!

Ανώνυμος είπε...

Η Craft εχει εντυπωσιασει κοσμο! οποιον τη δοκιμασε απο οσο εχουν δει τα ματια μου κ χτυπαει ανετα τις εισαγομενες. Η Αθηνα σχεδον κανει χρηση της σε παρα πολυ μεγαλο βαθμο αλλα η επαρχια... βηχει! Το πρβλ ειναι να ξεκολησει κανεις τον κοσμο απο τα Αμστελ-ο-χαϊνέκια που στο κατω κατω ειναι απλα κατουρα που μας πλασαρουν χωρις αλλη επιλογη. Ενταξει η Pils & Boc ειναι πολυ καλες οφειλω να παραδεχτω...