Σάββατο, Ιουνίου 30

Orval: To τέλειο αγχολυτικό

Είναι πέμπτη βράδυ, 12 η ώρα, και την επομένη το πρωί έχω μια σημαντική συνέντευξη για μια πολύ καλή θέση σε μεγάλη τράπεζα. Δεν με έχει καταβάλει το άγχος ακόμα, αλλά όσο να ‘ναι μια ταχυπαλμία την έχω. Έχω όμως και μια κούκλα στο διπλανό δωμάτιο. Περιμένει να την αγκαλιάσω και να κάνω αυτό για το οποίο προορίζεται, να μου δώσει δηλαδή στιγμές έντονης ευχαρίστησης.

Η Orval περιμένει καρτερικά στο ψυγείο. Ελλείψει ποτηριού της συγκεκριμένης μπύρας, διαπράττω το μέγιστο αμάρτημα και χρησιμοποιώ ένα της Chimay, το οποίο δεν ενδείκνυται λόγω σχήματος. Επιτρέπει, βλέπετε, στο δυνατό άρωμά της να διαχυθεί πιο γρήγορα στην ατμόσφαιρα.

Πάραυτα, η μπύρα από το ομώνυμο μοναστήρι –ένα από τα έξι τραπιστικά*- λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Λουξεμβούργο, μέσα σε δευτερόλεπτα κυριεύει όλες μου τις αισθήσεις. Το χρώμα της ανοιχτόχρωμο καφέ σαν καραμέλα. Το έντονο, ξηρό άρωμα της μεθυστικό. Η γεύση της, τραχιά στην αρχή, γλυκαίνει σιγά με τα στοιχεία καραμέλας που περιέχει. Πίνεται αργά, σαν ιεροτελεστία, κάθε γουλιά και διαφορετικό συναίσθημα. Στο τέλος η γαληνή έχει κυριεύσει πλέον ολόκληρο το είναι του μπυροπότη. Τη βαθμολογώ με άριστα δίχως δεύτερη σκέψη.

Δεν μπορώ να βεβαιώσω πέραν πάσης αμφιβολίας για τα αποτελέσματα σε περίπτωση κατανάλωσης περισσότερων της μίας Orval, όμως η μοναδική αυτή φιάλη ήταν αρκετή για να με ηρεμήσει.

Συν τοις άλλοις, η Orval απεδείχθη και καθαγιασμένη, διότι η συνέντευξη εξελίχθηκε σε επιτυχία και ανέλαβα τη θέση στη τράπεζα.

Αδέλφια και συνοδοιπόροι στα μπυροταξίδια μας, να ξέρετε ότι μια Orval είναι η καλύτερη επιλογή για στιγμές που θέλετε να βυθιστείτε στην ηρεμία της νύχτας. Συνοδεύεται άνετα και από πούρο, όπως είμαι βέβαιος θα μας συστήσει ο Brewtus. Τέλος μια φιλική συμβουλή… αγαπάμε την μπύρα, αλλά ΔΕΝ πίνουμε όταν οδηγάμε.


*Δεχόμαστε το μέτρημα των περισσότέρων Βέλγων και όχι όσων κάνουν 7 τις τραπιστικές με την προσθήκη της LaTrappe.

9 σχόλια:

CGP είπε...

Καλή επιτυχία στην νέα δουλειά και μακριά από ομόλογα του ελληνικού δημοσίου !

greektrappist είπε...

Αγαπημένη και ξεχωριστή.
Ο Michael Jackson λέει μάλιστα ότι παραλίγο να τη χαρακτηρίσει ως την καλύτερη, αλλά το απέφυγε με διπλωματικό τρόπο...
Όσο για την αγχολυτική της δράση, είναι διαπιστωμένη σε όλες τις τάξεις και όχι μόνο σε εκκολαπτόμενους γιάπις:)

Brewtus_Tripelius είπε...

Ναι, η Ορβάλ είναι μια απο τις ελάχιστες μπύρες που αξίζουν πέραν κάθε αμφισβήτησης τα 'πέντε ποτήρια' που της δίνει το site μας.

Πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι ειναι πολύ ιδιόμορφη και ιδιαίτερη μπύρα: αρέσει σε λίγους. Ενώ ειναι καλύτερη απο την chimay και την Achel (και φυσικα πολύ καλύτερη απο La Trappe) είναι αρκετά εξεζητημένη, ακόμα και σε ό,τι αφορά στο μπουκάλι: αν δεν ξέρει κανείς τί φοβερή μπύρα είναι, εύκολα την προσπερνά. Ούτε φιγουρατζίδικες ετικέτες, ούτε τυμπανοκρουσίες. Απλό, λιτό μπουκάλι και ετικέτα σε στυλ 'Σουρωτής'. Είπαμε, πρέπει να ξέρεις για να παραγγείλεις αυτήν ειδικά την μπύρα...

Raclettist είπε...

cgp...Σε ευχαριστώ θερμά και σου εύχομαι τα καλύτερα. Αντίθετα με εμένα που πρέπει να φοράω κοστούμι καθημερινά η Orval όπως ορθά σημειώνει ο Brewtus, "ντυμένη" λιτά και απέριττα, σε ένα μπουκάλι ταπεινό κρύβει μια πρωτόγνωρη μαγεία.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια raclettist τόσο για το review όσο και για τη δουλειά!
Η Orval δεν είναι αθώα μπύρα και βαράει άσχημα, για αυτό προσοχή (έχουμε ζαλιστεί ουκ ολίγες φορές)
Επίσης μια μπύρα τέτοιου κύρους έχει και τις ανάλογες απαιτήσεις. Η κυριότερη έχει να κάνει με το ποτήρι. Δεν έχει τυχαία τόσο μεγάλο στόμιο (ίσως το μεγαλύτερο ανάμεσα στα ποτήρια των trappist) αφού μόνο έτσι μπορεί και ξεδιπλώνεται το πλουσιότατο άρωμά της. Για αυτό να επιμένετε σε περίπτωση που σας τη σερβίρουν σε άλλο ποτήρι. Κάθε άλλο παρά αγένεια δείχνει.

(επίσης -πνιχτό γέλιο- δε θα μπορούσα παρα να σε συγχαρώ για το γεγονός ότι μετράς 6 trappist και όχι 7...)

Raclettist είπε...

Speculoos σε ευχαριστώ για τα καλα σου λόγια.Σε αυτό το μπυρολόγιο θα λέμε τα πράγματα ως έχουν, δεν χαϊδεύουμε αυτιά κανενός και ας μας λένε ελιτιστές και τελειομανείς. Χαίρομαι που συμφωνείς μαζί μας για τον αριθμό των Τραπιστικών διότι έχω συμπεράνει με το καιρό από τα σχόλια ότι κατέχεις σημαντικές γνώσεις και χαιρόμαστε που τις μοιράζεσαι μαζί μας. Ακόμα και όταν θα διαφωνείς βέβαια, εσύ ή και κάποιος άλλος να γνωρίζετε ότι εκτιμούμε οποιαδήποτε κίνηση έχει ως στόχο να βελτιώσουμε την ποιότητα των περιεχομένων του Μπυρολόγιου μας. Αναζητούμε την τελειότητα και δεν θα συμβιβαστούμε με κάτι λιγότερο..όπως δεν συμβιβαζόμαστε και με την πρακτική πολλών καταστημάτων να επιμένουν στο σερβίρισμα του Αγίου Ποτού σε ποτήρια άσχετα με την ετικέτα που έχουμε ζητήσει. Κύριοι, κυρίες και νεαρές κορασίδες...το ταξίδι συνεχίζεται....!!!

Brewtus_Tripelius είπε...

Νομίζω ότι στις ελληνικές μπυραρίες υπάρχει και πρόβλημα προφοράς. Αν τους πείς Ορβάλ συχνά δεν καταλαβαίνουν, πρέπει να ανεβάσεις τον τόνο και να την μετονομάσεις σε Όρβαλ (!) για να το πιάσουν... Και στην Αγγλία το ίδιο, βέβαια...

Ανώνυμος είπε...

Το ότι η LaTrappe είναι η πιο "εμπορική" μπίρα από τις 7 είναι γεγονός. Γεγονός επίσης είναι ότι από το 1999 μέχρι το 2005 η LaTrappe είχε χάσει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το λογότυπο Trappiste προϊόντος, κάτι όμως που πλέον δεν ισχύει και η LaTrappe είναι κανονικά και με το νόμο μία από τις 7 Trappiste μπίρες.

Η Dubbel και η Tripel δεν έχουν να πουν πολλά, αλλά η quadrupel είναι αστέρι.

Όσον αφορά το μπουκάλι της orval, μοιάζει εκπληκτικά σαν σχήμα στο γυάλινο μπουκάλι της ΕΨΑ, ίσως της καλύτερης λεμονάδας στον κόσμο.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Raclettist και αγαπητοί φίλοι του G4B … προσωπικά η Orval δεν μου αρέσει πολύ. Η αξιολόγηση που τις δίνω είναι κοντά στο 6 με άριστα το 10.
Θυμάμαι με τι χαρά την άνοιξα πριν από κάποια χρόνια, όταν την πρωταγόρασα, αλλά αμέσως η μυρωδιά σιδήρου που αναβλύζει μόλις την ανοίγεις με χάλασε. Με δυσκολία μετά ανακάλυψα στο άρωμά της την καραμέλα, αλλά μέχρι εκεί τα γλυκά. Γεύση και επίγευση ξινή, πικρή, μου θύμιζε μηλόξιδο και μαύρο τσάι, ενώ στην επίγευση η ρόκα μπορώ να πω ότι της έδωσε μια ιδιαιτερότητα.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη όμως με τίποτα δεν δικαιολογείτε ένα 10άρι σε αυτή την μπύρα. Θέλει πολύ δουλεία στον τομέα της μπύρας τα μοναστήρια της Orval και της Achel τα οποία μυρίστηκαν χρήμα στο εμπόριο μπύρας και κάνουν προσπάθειες να μπουν στην αγορά. Τώρα τελευταία κάτι πάει να γίνει με την Achel Extra Trappist Brune … για να δούμε πώς θα εξελιχθούν αυτά τα δύο μοναστήρια … έχει ενδιαφέρον.

Milton.