Πέμπτη, Ιουνίου 28

Καλοκαιρινά Φεστιβάλ Μπύρας: Φύγαμε για Φλάνδρα!


Είναι αναμενόμενο ότι τα καλύτερα φεστιβάλ μπύρας γίνονται στον τόπο παραγωγής της καλύτερης μπύρας στον κόσμο... στο Βέλγιο. Σήμερα σας παρουσιάζουμε τις ημερομηνίες και τις ιστοσελίδες των πιο σημαντικών καλοκαιρινών μπυροφεστιβάλ, με έμφαση στην περιοχή της Φλάνδρας— όπου η μπύρα είναι τρόπος ζωής και, όπως λένε οι στατιστικές, ο μέσος κάτοικος καταναλώνει 98 λίτρα μπύρας τον χρόνο.


Όποιος θέλει λοιπόν να δοκιμάσει ολίγον μπυροτουρισμό, ας λάβει υπ΄ όψιν τα κάτωθι φεστιβάλ [1]:

ANTWERP: 22-24 June 2007 Beer Passion Weekend
Open air events with tents and brass and jazz bands on the Groenplaats. Free Entrance, visitors buy a glass (to keep with them) for 2Ε and a beer costs 1Ε

OUDENAARDE: June 2007 Adriaan Brouwer Beer Festivities
Music, animation and wide selection of Belgian beers.

GHENT: 8-10 July 2007 Eurobierbeurs beer festival
Large open air event on Emile Braun square.

BRUSSELS: 31 Aug- 02 Sept 07Brussels Beer Weekend
More than 30, small, medium and large-sized Belgian breweries will present a selection of their best brands on the Grand Place. Entrance is free and beer prices are very democratic.

DIKSMUIDE: October 20-27 2007 October beer festival
This festival has been running for over 40 years with music, dancing and plenty of beer, both regular and special beers. The festival opens at 19:00 and admission is 3Ε per person. Drinks cost 1.30Ε, special beers are 1.80Ε.

Και ολίγα πρόσφατα στατιστικά για την βέλγικη παραγωγή μπύρας: Πέρυσι η παραγωγή μπύρας του Βελγίου σημείωσε άνοδο 6 % λόγω αύξησης των εξαγωγών κατά 15 % (μου φαίνεται ότι μερίδιο ευθύνης για την αύξηση αυτή οφείλεται στους Greeks for Beer...). Το 55% της ετήσιας παραγωγής διατίθεται προς εξαγωγή. Όμως η κατανάλωση μπύρας εντός Βελγίου σημείωσε πτώση κατά 1.1%, κάτι που οι πηγές μας αποδίδουν σε μικρή μείωση της επισκεψιμότητας που παρατηρήθηκε στις μπυραρίες.

[1] Χωρίς όμως να υποτιμήσει την Αθηναϊκή γιορτή-πανηγύρι μπύρας τον Σεπτέμβριο... έχει και αυτή το βαλκάνιο βλαχομπαρόκ χρώμα της.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ζηλεύω... Κι εγώ θέλω να πάω στο Βέλγιο σε κάποιο Φεστιβάλ! Δυστυχώς ο μισός χρόνος που έζησα στο Βέλγιο πέρασε.. Βέβαια θα το ξαναεπισκεφθώ περίπου τον Δεκέμβριο του χρόνου!
Καλά μπυρο-φεστιβάλ παιδιά...

Ttallou είπε...

καταπληκτικό φεστιβάλ! αλλά δεν μπορώ να πάω... :(

υγ: Αμβέρσα για πάντα :)

rockordie είπε...

Ήμουνα χτες στην Γιορτή Μπύρας στην Θεσσαλονίκη.

Δεν είχε μεγάλη ποικιλία μπύρας και για την ακρίβεια ήταν μικρότερη από πέρυσι. Δηλαδή αν είχε 20 είδη φέτος είχε 15 (και χειρότερα).

Πάντως είδα για πρώτη φορά το "μπύρα με το μέτρο", αρκετά εντυπωσιακό αλλά τελικά αδειάζει πιο γρήγορα απ΄ότι γεμίζει.

greektrappist είπε...

kbee και ttallou
Κι εμείς θα δούμε αν καταφέρουμε να πάμε σ' ένα από αυτά, αποφεύγοντας διάφορες άλλες υποχρεώσεις.
Αν τα καταφέρουμε πάντως θα φέρουμε πλούσιο υλικό για το blog.
Rockordie εγώ περίμενα ότι οι γιορτές μπύρας θα είναι κάθε χρόνο και καλύτερες, όχι ότι θα χειροτερεύουν...
Να υποθέσω ότι και στην Αθήνα το Σεπτέμβρη θα είναι χειρότερη; Ιδωμεν...
Πάντως, πέρα από τη Γιορτή, που έχει αρκετό φολκλόρ και λίγες μπύρες, υπάρχει η έκθεση Τροφίμων και Ποτών όπου μπορείς να βρεις όλες τις ετικέτες της αγοράς, ελληνικές και ξένες. Ελπίζουμε τη νέα σεζόν να μη τη χάσουμε.

Ανώνυμος είπε...

Προτιμώ την ποικιλία και την εύκολη πρόσβαση από το φολκλόρ. Για αυτό πχ το (σίγουρα μικρό) φεστιβάλ μπύρας στις Βρυξέλλες μου αρέσει. Πέρσι ήμουν Ιταλία όταν έγινε αλλά πρόπερσι μου έφυγε μια μικρή περιουσία στο να δοκιμάζω μπύρες (και όταν ακόμα και με 1,5 ευρώ μπορείς να πιεις αξιόλογες μπύρες, ε, σου φεύγουν χωρίς να το καταλάβεις)

Το όμορφο με τα βελγικά φεστιβάλ παρά του μικρού τους μεγέθους και της έλλειψης παράλληλων εκδηλώσεων ή φαγητού (εστιάζουν απόλυτα στην μπύρα) είναι ότι σου δίνεται η ευκαιρία να δοκιμάσεις δυσεύρετες μπύρες και να πάρεις πληροφορίες κατευθείαν από τον παραγωγό. Έτσι με λιγότερο από τρία ευρώ μπορείς να πιεις μια saison, μια oude gueze ή ακόμα και μία μπύρα από το θρυλικό μοναστήρι του Sint sixtus

Brewtus_Tripelius είπε...

Speculoos τώρα κολάστηκα για τα καλά!... Θέλουμε χρόνια τώρα να κάνουμε μπυρο-τουρισμό σε Βέλγικα φεστιβάλ, όλο το λέμε και το ξαναλέμε και τελικά ποτέ δεν το καταφέρνουμε. Να δούμε φέτος. Πάντως αν έχεις φωτογραφίες ή αν θες να μας γράψεις κάποιο ρεπορτάζ, εμείς εδώ είμαστε!