Δευτέρα, Ιουνίου 18

Genesis Premium Weiss: Εγένετo weiss ελληνική



Πριν μερικές μέρες, ο άρτι αφιχθείς εν Αθήναις raclettist με οδήγησε σε μία κάβα στο Περιστέρι όπου ανακαλύψαμε την ύπαρξη μιας ελληνικής ετικέτας, της οποίας την παρουσία στην αγορά γνωρίζαμε από κάποιους από τους θαμώνες του blog που τους είχε τύχει να τη συναντήσουν παλαιότερα.

Το όνομα αυτής Genesis. Στην κάβα βρήκαμε εμφιαλωμένα τρία από τα τέσσερα είδη που κυκλοφορεί η εταιρεία Ελληνικές Μικροζυθοποιΐες, τη weiss, τη lager και την pils, ενώ απουσίαζε η ale. H τιμή τους –σε φιάλες των 500 ml- ήταν περίπου 1,20-1,30 ευρώ, ενώ ο μαγαζάτορας μάς φίλεψε και με ποτήρια της εταιρείας.

Το Greeks for Beer άνοιξε για δοκιμή σε σχετική σύναξη τη weiss, ώστε να μεταφέρει στο Διαδίκτυο την εμπειρία του από τη μοναδική εμφιαλωμένη ελληνική μπύρα του είδους. Δεν γνωρίζουμε αν η Genesis διαθέτει δικό της ποτήρι weiss, αλλά στην εν προκειμένω φάση αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε ποτήρια Paulaner, καθώς θα την αδικούσαμε αν τη βαζαμε στο μικρό ποτήρι της εταιρείας που είχαμε στην κατοχή μας.

Διαπιστώσαμε ότι το χρώμα της είναι σκούρο πορτοκαλί, ομοιάζον με Hefe Weiss, ενώ το άρωμά της ήταν πολύ ελαφρύ, τόσο που έπρεπε να επιστρατεύσουμε όλες τις δυνάμεις μας ώστε να αντιληφθούμε την ισχνή μυρωδιά φρούτων, τα οποία εντούτοις κυριαρχούν στη γεύση της στην οποία δίνουν μια ευχάριστη ιδιομορφία. Πρέπει να είναι η πιο γλυκιά και φρουτώδης weiss που έχουμε πιει. Αποκλίνει του βαυαρικού προτύπου, τόσο ως προς τον αφρό της, που ήταν λίγος και χάθηκε πολύ γρήγορα, όσο και στην πρόσμειξη φρούτων.

Ενας Γερμανός ίσως να αποδοκίμαζε αυτήν την παρέκκλιση από το Νόμο Περί Καθαρότητας, αλλά άποψή μας είναι ότι οι νόρμες δεν ταιριάζουν και πολύ στη βαλκάνια ιδιοσυγκρασία. Σταθήκαμε περισσότερο στην πρωτότυπη και ευχάριστη γεύση και όχι στο πόσο weiss είναι. Βεβαίως, το κάτι παραπάνω που έχει σε προσμείξεις η Genesis, της προσδίδει και την ιδιότητα της «αργής» μπύρας, που κατεβαίνει με μικρές γουλιές, αντίθετα με τις βαυαρικές, πολλές από τις οποίες κατεβαίνουν πραγματικά σαν νερό.

Εν γένει, η εταιρεία φαίνεται ότι κάνει τα πρώτα της βήματα στην αγορά και σίγουρα μαθαίνει και λαμβάνει το λεγόμενο feedback. Το δικό μας μήνυμα, λοιπόν, όσον αφορά στην Premium Weiss, είναι θετικό, με την υποσημείωση ότι σίγουρα επιδέχεται βελτιώσεων. Για μας, και μόνο το ότι έχει γεννηθεί η πρώτη εμφιαλωμένη ελληνική weiss, αποτελεί ευχάριστο γεγονός που επικροτείται. Αλλωστε οι ιδιοκτήτες της εταιρείας δείχνουν στην ιστοσελίδα τους ότι έχουν μεράκι και ζήλο για τη μπύρα, γεγονός που αποτελεί τον καλύτερο οδηγό για μελλοντικές επιτυχίες.



18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλή φάση, δεν ήξερα καν ότι υπάρχει η συγκεκριμένη εταιρία! Το θέμα είναι τώρα να βρούμε και που υπάρχει αυτή η μπύρα...
(μια παρένθεση, αναφέρεται μια-δύο φορές για την πρώτη ελληνική weiss στο κείμενο αλλά νομίζω ότι υπάρχει και η Craft Weiss)

Dokimos είπε...

Ontws, yparxei k i Craft Weiss alla nomizw oti to keimeno anaferetai se mpyra se mpoukali, opote mallon ennoei i prwti elliniki emfialwmeni weiss.
Tapeina aderfoi mou.

Κλείτωρ είπε...

τις έχω πιεί αλλά δεν τις ξανα αναζήτησα. Η εμπορευσιμότητά της σε σχέση με την ποιότητα είναι δυσανάλογες. αν είχε ευρύτερη εμπορική διάθεση ναι θα την επέλεγα την πιλς ειδικά στους καυσωνες αφού πίνεται μόνο πολύ παγωμένη και αυτό επειδή δεν έχει έντονα αρώματα και παχύ αφρό πράγματα που τα αναδεικνύει κάπως ο πάγος σε μια πιλς νομίζω.
Αλλά και την ale που είχα πιει μερικές φορές δεν είναι άσχημη αν και την βρήκα κάπως "σκληρή" "μεταλλική" στην γευση.

greektrappist είπε...

Kbee, o αδελφός Δόκιμος με καλύπτει απόλυτα.
Οσο για τη διανομή, απ' ο,τι έχω καταλάβει η εταιρεία προσπαθεί τους τελευταίους μήνες από κάβα σε κάβα κι από μαγαζί σε μαγαζί παρέχοντας κίνητρα να στήσει ένα δίκτυο πωλήσεων στην Αθήνα. Οπότε μια ματιά σε κάβες που την ψάχνουν λίγο με τις μπύρες ίσως βοηθήσει.
Κλείτωρ, ακόμα δεν έχουμε ανοίξει pils και lager, ενώ την ale δεν την βρήκαμε.

Brewtus_Tripelius είπε...

Αδερφοί μου, προσωπικά νομίζω ότι δεν πρέπει να ειμαστε αυστηροί με τις ελληνικές μπύρες... Τα περιθώρια βελτιώσεως είναι πολλά, έχουμε όμως να κάνουμε με κινήσεις ρομαντικές και δονκιχωτικές. Αφήστε που τα περιθώρια βελτιώσεως ειναι μεγάλα. Η Craft Red Ale για παράδειγμα, νομίζω ότι εχει βελτιωθεί πάρα πολύ τον τελευταίο καιρό.

Ανώνυμος είπε...

Γεια και χαρά σε όλους. Θα ήταν εύκολο να μου πείτε σε ποιά κάβα στο Περιστέρι τη βρήκατε γιατί δεν την έχω συναντήσει πουθενά.
Επίσης, εκτός του internet, από πού αλλού προμηθεύεστε ποτήρια?

greektrappist είπε...

beer-o-lagne χαιρόμαστε που σε ξαναβρίσκουμε στην μικροκοινωνία μας.
Ηδη έστειλα email σχετικά με τα σημεία διανομής της εταιρείας γιατί προέκυψε μεγάλο ενδιαφέρον. Όταν λάβουμε απάντηση θα είμαστε σε θέση να δώσουμε περισσότερες πληροφορίες.

greektrappist είπε...

Ακόμα, ποτήρια έχουμε προμηθευτεί κατά καιρούς από κάβες ή μπυραρίες. Μη διστάζεις να ζητήσεις, ειδικά αν είσαι τακτικός πελάτης.

Ανώνυμος είπε...

Φίλοι καλημέρα, είμαι ο genesisbeer και σας ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια σας τα οποία μας βοηθούν να προσπαθούμε περισότερο. Θέλω να σας ενημερώσω ότι το ζυθοποιείο μας βρίσκετε σε λειτουργία μόλις 4 μήνες (από τις αρχές του 2007) και ότι προσπαθούμε σκληρά να τοποθετήσουμε τις GENESIS στην αγορά. Στο www.genesisbeer.gr θα βρείτε τα σημεία στα οποία μπορείτε να δοκιμάστε τις μπίρες μας (τελευταία σελίδα). Όσο για το ποιοτικό-γευστικό κομμάτι ζητάω την επιείκεια σας για την πρώτη μας χρονιά και υπόσχομαι κάθε χρόνο να είμαστε και καλύτεροι.

Brewtus_Tripelius είπε...

Ηλία καλή συνέχεια! Θα θέλαμε πολύ να σας επισκεφτούμε και στο ζυθοποιείο, νομίζω μια τέτοια παρουσίαση θα ήταν πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα (θυμάμαι στην Πράγα πόσο διαδεδομένες ήταν οι επισκέψεις σε ζυθοποιεία της περιοχής!). Θα είχε ενδιαφέρον να ακούγαμε πώς ξεκίνησε η προσπάθεια πίσω από την Genesis-- σίγουρα από κάποιον αφοσιωμένο φίλο της μπύρα!

Sklithro είπε...

Φίλοι μου γεια σας,
Είμαι πολύ χαρούμενος για τα σχόλια που διαβάζω για την μπύρα (Genesis)που προσφέρω στο Cafe Bistro και λειτουργώ στο Σκλήθρο της Φλώρινας. Χωρίς να είμαι καλός γνώστης της μπύρας διαπιστώνω ότι το βαρέλι της Pils και της Red Ale έχει θετικό αντίκτυπο στους πελάτες και φίλους μου. Το ελληνικό όνομα και η ελληνική προέλευση ασκούν μια γοητεία στους συμπατριώτες μας που ζουν στο εξωτερικό και επισκέπτονται αυτό τον καιρό την περιοχή. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τη ζυθοποιεία Genesis για τα προϊόντα της. Μας δίνεται η δυνατότητα πλέον να διαθέτουμε και ποικιλία ελληνικής μπύρας και όχι μόνο κρασιών. Αναμένω και άλλες γευστικές εκπλήξεις! Καλό καλοκαίρι! Σταύρος από Σκλήθρο Φλώρινας

greektrappist είπε...

Σταύρο, είναι πάντα καλά τα νέα όταν διαπιστώνουμε ότι υπάρχει κινητικότητα στην ελληνική αγορά και εκτός των τειχών την Αθήνας. Να είσαι σίγουρος ότι η πελατεία σου θα εκτιμήσει το άνοιγμα που κάνεις στη μπύρα και δη την ελληνική, όπως η Genesis.
Καλή συνέχεια!

Brewtus_Tripelius είπε...

Σταύρο καλή συνέχεια και από μένα και μπράβο για την ελληνική επιλογή. Η αλήθεια ειναι ότι ακόμη δεν έχουμε πιεί την Genesis βαρέλι και θα ήθελα πολύ να την δοκιμάσω, ιδίως την Red Ale. Πολλούς χαιρετισμούς στην Φλώρινα λοιπόν και καλές πωλήσεις να έχεις.

Ανώνυμος είπε...

kalispera,dokimasa kai egw tin genesis kai to elaxisto pou mporw na pw einai oti i mpyra einai aparadekti,oi typoi ftiaxnoun kazania kai oi beeraria egine gia tin proothysi twn kazaniwn.eimai xhmikos mhxanikos kai anisyxw poly gia to an ayto einai mpyra i anayuktiko.eyxaristw therma kai dokimaste etiketes apo alles ellinikes mpyraries na diapistwsete oti kai o ellinas otan thelei mporei,

Beerallica είπε...

Εγώ πάλι φίλε allen kraft ανησυχώ για την αδυναμία επιστημόνων, όπως είναι οι χημικοί μηχανικοί, να συντάξουν ένα μικρό κείμενο με ορθογραφία και στοιχειώδη συνοχή ρέοντος λόγου.

Επίσης θα ήθελες ίσως να ξέρεις ότι στο συγκεκριμένο σημείο δεν αναφερόμαστε σε μπυραρία, αλλά μικροζυθοποιία.

Αισθάνομαι περήφανος που υπάρχουν επιτέλους τέτοιες αξιέπαινες προσπάθειες μικροζυθοποίησης στην Ελλάδα και λυπάμαι όταν βλέπω να αμαυρώνονται με τέτοιο τρόπο, πίσω από την ανωνυμία που προσφέρει το internet.

Ανώνυμος είπε...

PIES MIA BAVARIA NA XALARWSEIS ALEX

Ανώνυμος είπε...

καλη προσπαθεια,αδιαφορο αποτελεσμα.

Ανώνυμος είπε...

Οσον αφορα Ελληνικη μπυρα με ποιοτητα ριξτε και μια ματια στην μπυρα "Βεργινα". τρομερη ποιοτητα μπυρας ιδιαιτερα η weiss που παρασκευαζει..