Πέμπτη, Ιουνίου 14

Μπύρα σε σωλήνα: Ελληνικό εφεύρημα;

Είναι αλήθεια ότι η βαρελίσια μπύρα που έρχεται σε λεπτό σωλήνα μήκους ενός μέτρου «φοριέται» σε πολλές μπυραρίες. Συνήθως αποκαλείται «μπύρα με το μέτρο» (σικ, κατά το πίτσα με το μέτρο...) και είναι δημοφιλής σε παρέες 4 και πλέον ατόμων.

Πρόκειται για κυλινδρικό σωλήνα διαμέτρου 10-15 εκατοστών που στο εσωτερικό του έχει έναν άλλο, πολύ πιο λεπτό, στον οποίο τοποθετείται ο πάγος ώστε να διατηρείται το θείο ποτό κρύο. Στο κάτω μέρος βρίσκεται η κάνουλα απ’ όπου η μπύρα εισέρχεται στο ποτήρι.



Παρά την επιφυλακτικότητά μας, έχουμε δοκιμάσει κατά καιρούς βαρελίσια Lucifer, La Trappe και εσχάτως Maisels Weiss. Οι εντυπώσεις και στις τρεις περιπτώσεις ήταν θετικές (αν και η βαρελίσια LaTrappe Quadrupel έχει αποδεδειγμένα την τάση να προκαλεί μικροδιαταραχές στο στομάχι, που διαρκούν μέχρι την επομένη). Ο πάγος, που δεν έρχεται σε επαφή με το ποτό, ψύχει το σωλήνα και έτσι ακόμα και όταν αργήσει να κατέβει η στάθμη, η θεμοκρασία παραμένει αρκετά χαμηλή. Αυτό είναι και το πιο λεπτό σημείο της πατέντας, καθώς πολλές μπύρες και ειδικά η weiss θεωρητικά δεν σερβίρονται σε χαμηλές θερμοκρασίες. Από την άλλη βέβαια, όταν βρίσκεσαι καλοκαιράκι σε ανοιχτό χώρο, δεν νιώθεις πάντα την ανάγκη να τηρείς όλους τους τύπους και τις παραδόσεις…

Γενικότερα, ως εικόνα, ο μπυροσωλήνας αποσπάει εύκολα την προσοχή από τον περίγυρο λόγω της ιδιαιτερότητας του μεγέθους του, αλλά και του φαλλικού σχήματός του. Εχει στοιχεία κιτς, ενώ δημιουργεί στον μπυροπότη την αίσθηση της κατάχρησης, ή ακόμα και της αμετροέπειας. Το όλο κόνσεπτ του σωλήνα θα λέγαμε ότι ταιριάζει απόλυτα με τη σημειολογία της υπερβολής που διακρίνει τις ελληνικές μπυραρίες (τεράστια πιάτα γεμάτα χοληστερίνη, βαρύ ντεκόρ, μουσική επένδυση από χέβι μέταλ μέχρι σκυλάδικα κ.ο.κ.), τη φολκλορική αισθητική δηλαδή που ενδόμυχα συμπαθούμε κι εμείς ως Greeks for Beer.

Κατεβάζοντας λοιπόν λίγο-λίγο τη στάθμη του, δεν μπορούμε παρά να αναλογιστούμε αν το «φαινόμενο μπυροσωλήνας» συναντιέται σε άλλες χώρες. Το ιστολόγιό μας, αν και έχει βρεθεί και έχει ζήσει στην κεντροδυτική Ευρώπη, δεν το βρήκε πουθενά, γεγονός που μας βάζει σε σκέψεις αν είναι ελληνικό εφεύρημα. Αν συμβαίνει αυτό, πρόκειται για ύμνο στην ευρηματικότητα του Έλληνα και σαφή παρέμβαση του βαλκάνιου ταμπεραμέντου στην παγκόσμια μπυροκουλτούρα. Νεωτερισμός, συμβολικός της δυνατότητας που έχουμε να προσαρμόσουμε τα δυτικόφερτα πρότυπα στη μενταλιτέ μας.

Ακόμα όμως και στην περίπτωση που το δανειστήκαμε από κάπου άλλου, η γενικευμένη χρήση του στις μπυραρίες μάς δίνει το δικαίωμα να οικειοποιηθούμε την πατέντα.

Επί του πρακτέου, ο σωλήνας δεν είναι σε καμία περίπτωση τρόπος για να πιούμε την μπύρα πιο φρέσκια από όσο είναι όταν πρωτοβγαίνει από το βαρέλι. Δεν θα έχουμε ποτέ κέρδος σε ποιότητα, αυτό θα ήταν πέρα από τους νόμους της φύσης. Εκείνο που αρέσει σίγουρα σε πολλούς όμως είναι το διαφορετικό απίλ που δίνει στο τραπέζι, το εφέ και η μόστρα, χωρίς να υπάρχει κάποιο πρακτικό όφελος από την παρουσία του. Είναι αναμφισβήτητα ένα καλτ εφεύρημα από αυτά που δίνουν παρεΐστικο χρώμα στις μπυραρίες.

15 σχόλια:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Ερε γλεντια!!!Με τετοια ποσοτητα περνας καλα για πολλα βραδια!!!

Brewtus_Tripelius είπε...

Βασικά μπορεί κανείς να προσεγγίσει τον μπυροσωλήνα με βάση τις θεωρίες περί συμβολικής ανταλλαγής του Marcel Mauss και του Battaille, δηλ. ως συμμετοχική πρωτο-οικονομία που συσφίγγει τους δεσμούς της πριμιτίφ ομάδας του Greeks for Beer, ως αντίδοτο στο αλλοτριωτικό προτσές της σύγχρονης βραδυνής εξόδου.

CGP είπε...

Το beertender της Heineken / Krups το έχει δκιμάσει κανείς ? Η ερώτηση μου είναι, κουμπώνει μόνο heineken ?

greektrappist είπε...

Cgp, ενδιαφέρουσα ερώτηση και τώρα που το έψαξα, ανακάλυψα ότι το beertender δέχεται βαρελάκια ειδικού σχήματος. Για να πιούμε δηλαδή κανονική μπύρα θα πρέπει π.χ. η Westmalle να βγει σε πατενταρισμένα βαρελάκια που ταιριάζουν στο μηχάνημα της Krups, όπως βγαίνει η Amstel ή κάποιες άλλες μαζικές. Προς το παρόν μοιάζει με όνειρο θερινής νυκτός http://www.made-in-holland.net/Krups-Beertender-B95-3-Kegs-Startpackage-p-25.html

Raclettist είπε...

Υπομονή αδέλφια, εύχομαι σύντομα η Αθηναϊκή Ζυθοποιία που εισάγει την Chimay να κάνει μια χειρονομία προσέγγισης προς τα αποδεδειγμένα εκλεκτά γούστα μας και να δούμε και μια αξιόλογη ετικέτα για Beertender.
Κατά την παραμονή μου εν Αθήναις θα συνεχίσω την αναζήτηση καταστημάτων που εμπορεύονται εκλεκτές ετικέτες στα δυτικά προάστια και θα ετοιμάσω και συγκριτικό τιμολογιακής πολιτικής.

Ανώνυμος είπε...

Κι όπως θα έλεγαν και οι Βέλγοι, το Beertender χωράει 4 λίτρα κάτουρο αλόγου...
Εδώ υπάρχει το Perfectdraft, η προσπάθεια της Philips στο χώρο των "οικιακών" βαρελιών (το ότι η Philips είναι ολλανδική εταιρεία το κάνουμε γαργάρα). Η βασική διαφορα με το Beertender (που δε διατίθεται στη βελγική αγορά) είναι το μέγεθος των βαρελιών που είναι 6λιτρα, η τιμή (φτηνότερο το PerfectDraft) και οι διαθέσιμες ετικέτες.
Τα βαρελάκια που έχω δει στα s/m είναι Jupiler, Stella Artois, Leffe Blond και (σπανιότερα) Hoegaarden.
Το μηχάνημα έχει αρκετή επιτυχία αν και τα βαρελάκια κοστίζουν ακριβώς τα διπλα από τα γυάλινα μπουκάλια. Με ένα βαρελάκι δηλαδή, μπορείς να αγοράσεις περίπου 36 γυάλινα μπουκάλια.

Ανώνυμος είπε...

Εννοείται (προς αποφυγή παρεξηγήσεων) ότι έκανα πλακα παραπάνω, απλά αναπαράγω βελγικά στερεότυπα.

greektrappist είπε...

Speculoos, ενδιαφέρουσα η παρέμβασή σου. Ομολογώ ότι ένα βαρελάκι Leffe Brune στο perfectdraft δεν ακούγεται καθόλου κακή ιδέα...
Τώρα αυτές οι βελγο-ολλανδικές κόντρες μου φαίνονται ποταπές:) Mπροστά στο ευλογημένο ποτό δεν υπάρχουν προαιώνιες έριδες!

Brewtus_Tripelius είπε...

Λοιπόν ένα Beertender ή Perfectdraft σύστημα θα το αγόραζα οπωσδήποτε, αρκεί να βρίσκω καλές μπύρες για να βάζω μέσα. Ούτε η Λέφε, ούτε η Στελλα είναι ιδιαίτερα ελκυστικές.

Φανταστείτε όμως βαρελάκι Βεστμαλλε... χικ!

Rachmaninov είπε...

Έχω υπόψην μου μια τέτοια μπυραρία (βασικά ειναι κανονική μπυραρία αλλά και καφετέρια :S) που σερβήρει μπυροσωλήνες και θα ήθελα να δοκιμάσω με φίλους μια τέτοιου είδους φάση. Δεν μου αρέσει να με κοιτάνε όμως και δεν το τολμώ.

greektrappist είπε...

Rachmaninov, να υποθέσω ότι αυτό το μαγαζί είναι στης Φιλαδέλφειας τα μέρη;
Όπου κι αν είναι πάντως, αξίζει να το δοκιμάζεις όταν προσφέρεται σε καλή τιμή, δηλαδή η ίδια ποσότητα στο σωλήνα να είναι πιο φτηνή απ' ότι αν έπαιρνες την ίδια μπύρα σε κανάτες του λίτρου.
Από κει και πέρα προκύπτει και ζήτημα θερμοκρασίας, καθώς κάθε είδος μπύρας έχει τα δικά του στανταρντς, ενώ ο σωλήνας έχει μόνο ένα, εκτός αν το μαγαζί είναι τόσο καλός γνώστης που προσθαφαιρεί πάγο ανάλογα με την μπύρα. Κομματάκι δυσκολο το βλέπω...
Οσο για το προκλητικό της εμφάνισης, αν είσαι με μεγάλη παρέα θα είναι καλύτερο γιατί θα μοιράζεστε το "όνειδος".

Rachmaninov είπε...

Indeed είναι στην N.Φ. Τώρα τελευταία έχουμε αρχίσει με τους Alluminatoi να μπαίνουμε στον κόσμο της εξίσωσης:

καλή μπύρα+ποικιλία κρεατικών με σαλτσούλες κτλ + καλή παρέα = παράδεισος

και ψάχνουμε για μαγαζιά. Πρώτη φορά για τέτοια φάση πατήσα στο Tar, Άνω Πατήσια μεριά (ελπίζω να μην βγαίνει ως διαφημισούλα :S)...πολύ ωραία βραδιά.

Brewmaster είπε...

Ο συγκεκριμένος "μπυροσωλήνας" που λέτε , σίγουρα δεν είναι Ελληνική πατέντα. Τέτοιου είδους gadgets υπάρχουν πάρα πολλά στη αμερική, όπου είναι και ο παράδεισος των απανταχού Homebrewers.
Συγκεκριμένα στο Barsupplies μπορείτε να τον βρείτε στα 30€ (3 lt).

http://www.barsupplies.com/beer-tower-p-350.html?osCsid=tus8bcr0advdh3ait58n16r634&currency=EUR

SaintVitus είπε...

Γεια και χαρα!
Μολις χθες ειχα την χαρα να βρω αυτο το ακρως ενδιαφερον blog και επεσε το ματι μου σε μια προταση για την καπνιστη μπυρα Schlenkerla.
Μπηκα στο site τους και ειδα οτι εχουν online shop.Εχει αγορασει καποιος βαρελακι 5 λιτρων και αν ναι,μηπως γνωριζει αν εχει πανω ενσωματωμενη κανουλα?
Ευχαριστω,Βασιλης απο Καβαλα

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα!!SOS παιδιά έχω πάρει τον ψύκτη perfect draft της philips και ψάχνω απελπιστικά να βρω βαρελάκια 6 λιτρα που αντιστοιχούν σε αυτή.Όποιος καλός άνθρωπος ας με ενημερώσει που μπορώ να βρώ (μένω Πάτρα, αλλά έστω και Αθήνα αν βρω θα είμαι οκ) ευχαριστώ προκαταβολικά