Κυριακή, Απριλίου 1

Μια βραδιά με τον Βελζεβούλη

To όνομα Lillois σίγουρα θυμίζει κάτι στους ποδοσφαιρόφιλους, ειδικά σε ΑΕΚτζήδες και Ολυμπιακούς που δεν πέρασαν και τόσο κάλα όταν επισκέφτηκαν αυτήν την πόλη της Βόρειας Γαλλίας, πολύ κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο. Η κάτοικοι της Lille έχουν για κάμαρι τους την ποδοσφαιρική ομάδα σαν τελευταίο αποκούμπι μέσα στη δυστυχία που μαστίζει την περιοχή εξαιτίας της υψηλής ανεργίας μετά το κλείσιμο των ορυχείων και την απομάκρυνση της βαριάς βιομηχανίας.

Πώς να πάνε λοιπόν τα φαρμάκια κάτω; Iσως με μια μπύρα.

Με τα 13% αλκοόλ της μπύρας που βγαίνει στην πόλη τους από τη Brasserie Grain dOrge μάλλον μπορούν να ξεχάσουν εύκολα τη ζωφερή πραγματικότητα και εμείς να τους προσφέρουμε βοήθεια καταναλώνοντας το προϊόν αυτό στη χώρα μας.

Από την άλλη όμως οι Ελληνες δεν φημιζόμαστε για την αλληλεγγύη μας σε τέτοιου είδους κοινωνικά ευαίσθητα ζητήματα. Πίνουμε τη Belzebuth περισσότερο για το τσιτάτο σλόγκαν της στο μπουκάλι «13% - La biere la plus forte du monde» που μυρίζει περιπέτεια, παρά γιατί μας αρέσει πραγματικά. Αυτή είναι η εξήγησή μας για το γεγονός ότι μια μέτρια ως κακή μπύρα έχει αντέξει στην ελληνική αγορά.


Το μικρό ποτηράκι ήδη ξαφνιάζει τον μπυροπότη. Μυστήριο και ανυπομονησία τον κυριεύουν. Ο λιγοστός αφρός και το κοκκινωπό της χρώμα του φέρνουν την ανάμνηση της τζούφιας Westmalle, αλλά δεν πτοείται. Η αίσθηση από την πρώτη γουλιά είναι ότι ίσως να μην πρόκειται για μπύρα. Το αλκοόλ έχει κυριεύσει τη φιάλη και μια βαριά οσμή διαχέεται γρήγορα. Καμία σχέση με την ανάλαφρη γεύση και μυρωδιά μιας Dubbel ή Tripel. Εδώ μιλάμε για κάτι άλλο, στα όρια του ζύθου, αφού δεν υπάρχει αυτή η χαρακτηριστική γεύση της μαγιάς. Είναι και αυτό το ποτηράκι που θυμίζει περισσότερο σφηνάκι παρά κανονικό μπυροπότηρο...

Περιττό να αναφέρουμε πως βαράει και φυσικά ότι δεν συνίσταται μετά φαγητού, παρά μόνο μετά από αυτό. Η πικράδα της δεν επιτρέπει τέτοιους πειραματισμούς.

Γενικότερα, για όσους θέλουν κάτι γρήγορο και δραστικό με ποιότητα, το Greeks for Beer έχει να σας προτείνει μια Samichlaus, την οποία και θεωρούμε ιεροσυλία να αντιπαραθέσουμε σε συγκριτική δοκιμή με τη Belzebuth.

Και καθώς την έχουμε θάψει τόσο πολύ, ας αναφέρουμε και ένα δυνατό της σημείο: Mετά το πρώτο ποτηράκι –συνολικά πρέπει να βγαίνουν 2 σε μία φιάλη 250 cl- βλέπεις στο βάθος τον Βελζεβούλη, που δεν καταλαβαίνει από άγιες μέρες, να σου κλείνει το μάτι, όπως συμβαίνει και στο μπουκάλι. Τον ακολουθείς και αυτός με σαρδόνιο χαμόγελο σου δίνει ένα κλειδί. Μ’ αυτό ξεκλειδώνεις όλες τις αναστολές, τις προλήψεις και τις προκαταλήψεις σου. Είσαι έτσι έτοιμος να μιλήσεις με πάθος και χωρίς φόβο επί παντός επιστητού. Τελικά είναι μπύρα...

9 σχόλια:

Brewtus_Tripelius είπε...

Το ποτηράκι έχει πλάκα πάντως.

Η μπύρα είναι πολύ μέτρια, πράγματι. Η απουσία αφρού είναι χαρακτηριστική σε πολύ δυνατές μπύρες.

Πουλάει λόγω έξυπνου μάρκετινγκ (ονομασία, ετικέτα) και επειδή οι αδαείς νομίζουν ότι το πολύ αλκοόλ σημαίνει οπωσδήποτε και καλή μπύρα.

Μάλιστα η τιμή της είναι εξωφρενικά υψηλή σε ορισμένες μπυραρίες.

Της δίνω ένα 5 στα δέκα (από τούδε θα βαθμολογώ τις μπύρες από 1-10).

Ο ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ είπε...

Δεν μπορώ να πω ότι μου άρεσε...πολύ δυνατή και με ενοχλησε στο στομάχι την άλλη μέρα...σαν να είχα πιει ποτό απόσταξης
Εχει κανείς άποψη για την Gordons Finest??

Ο ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ είπε...

πιο καλά το μικρό ποτήρι, μικρές γουλιές..

Brewtus_Tripelius είπε...

Ναι, την έχω πιεί την Gordon's, μάλιστα σε μια μπυραρία στην Θεσσαλονίκη.

Είναι βέλγικη αλλά σε στυλ σκωτσέζικης ale.

Έχει δηλαδή περισσότερι αλκοολ από ό,τι μια στανταρ σκωτσέζικη, καθώς κινείται στην βέλγικη και ευρωπαϊκή αγορά και όχι στην αγγλοσαξονική! Περίεργη περίπτωση-- η ιστορία της ξεκίνησε, νομίζω, με τα αλισβερίσια αγγλοσαξόνων στο Βέλγιο μετά τον πόλεμο.

Ο M. jackson την θεωρεί καλή. Εγώ δεν τρελάθηκα, προτιμώ μια Duvel ή Lucifer, αλλά υποκλίνομαι στο παράξενο ποτήρι της!

Κυκλοφορεί και μια άλλη ονομασία, επίσης 'σκωτσέζικη', αλλά πρόκειται για την ίδια μπύρα.

Υ.Γ. Αν μια μπύρα σας πείραξε 'το άλλο πρωί' σημαίνει ότι είναι ΚΑΚΗ μπύρα. Κανονικά δεν πρέπει να προκαλεί hangover λες και είναι ουισκι-- το αντίθετο μάλιστα.

Ο ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ είπε...

ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΡΕ ΑΘΕΟΦΟΒΟΙ!!!
ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΒΕΛΖΕΒΟΥΛ????

Brewtus_Tripelius είπε...

Καλά, ακόμα δεν έχεις δει τίποτα! Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες οργιάζουμε... Μπάρμπεκιου μεγάλη Πέμπτη και τα τοιαύτα.

Ανώνυμος είπε...

Swstous sas vlepw!!!

Κλείτωρ είπε...

χαχα εγώ αυριο θα φάω την συκωταριά συνοδεία με NEWCASTLE BROWN ALE για να γλυκαίνει ακόμα περισσότερο τα γλυκάδια.

JohnnYoXSios(Paulaner) είπε...

Agorasmenh apo kaba me 3 bale euro ena mpoukalaki ths pordhs gemismeno me mia gunath Heineken...Pragmatika mia 3enerwth mpura pou prospa8ei na poulhsei mono apo to alkool ths...(ti na pw an kanw la8os kremaste me)
Dn xreiazete kan na grapsw oti me thn Paulaner dn thn sigrinw h opoia gia mena einai o orgasmos twn ais8hsewn!