Κυριακή, Μαρτίου 4

Μονομαχία Γιγάντων


Μονομαχία γιγάντων στο Greeks for Beer! Σήμερα παρουσιάζουμε το χρονικό μιας φοβερής σύγκρουσης, μιας αναμέτρησης Τιτάνων!

Κυρίες και κύριοι, Thomas Hardy vs. Bush! Όχι, δεν πρόκειται για μάχη ανάμεσα σε έναν συγγραφέα και έναν... πρόεδρο των ΗΠΑ. Πρόκειται για μάχη ανάμεσα σε δυο μοναδικές μπύρες-θρύλους!

Σήμερα λοιπόν, αναμετρόνται δύο μπύρες που ανήκουν τυπικά στην ίδια κατηγορία, από διαφορετικές όμως μπυροκουλτούρες, σε έναν ιστορικό (και πρωτοφανή, από όσο γνωρίζουμε) αγώνα μέχρις εσχάτων.

Κυρίες και κύριοι, στην αριστερή γωνία, μια Thomas Hardy’s Ale, η πιο δυνατή μπύρα της Βρετανίας, με 12 % βαθμούς αλκοόλ... και στην δεξιά γωνία, μια Bush 12%, μια μπύρα που συχνά διεκδικεί τον τίτλο της πιο δυνατής μπύρας του Βελγίου.

Ναι, το ξέρουμε ότι τέτοιες μονομαχίες βρίσκετε μόνο στο Greeks for Beer— γι’αυτό άλλωστε μας αγαπάτε.

Ας γνωρίσουμε όμως τους αντιπάλους. Αμφότεροι ανήκουν στην κατηγορία των (very very) strong ales αν και ορθότερα θεωρούνται barley wine. Αν μια strong ale κινείται μεταξύ 6-9 βαθμών αλκοόλ, οι μπύρες τύπου barley wine πλησιάζουν τους βαθμούς του κρασιού και κινούνται από 10-12 βαθμούς.

Η Thomas Hardy’s Ale έχει το χαρακτηριστικό ότι παλαιώνει όπως το κρασί—και μάλιστα για πολλά, πάρα πολλά χρόνια... ήτοι από δέκα έως τριάντα έτη... Οι γνώστες ισχυρίζονται ότι μια καλά παλαιωμένη φιάλη αποκτά μοναδική texture και κορυφαία, ζεστά αρώματα κονιάκ, σταφίδας, ξύλου και μήλου. Όσο για τη ονομασία της, αυτή συνδέεται με την σαρακοστή επέτειο από τον θάνατο του μεγάλου συγγραφέα Thomas Hardy, ο οποίος αγαπούσε ιδιαίτερα της μπύρες του ζυθοποιού Eldrige Pope από το Dorchester. Με αφορμή την επέτειο αυτή, κυκλοφόρησε η μπύρα Eldridge Pope Thomas Hardy’s Ale, αρχικά ως one-off. Όμως η επιτυχία της ήταν τέτοια, που καθιερώθηκε η παραγωγή της τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο (η επακριβής ημερομηνία κάθε παρτίδας αναγράφεται στην ετικέτα).

Η Bush είναι πιο γνωστή, ενίοτε μάλιστα την βρίσκει κανείς και στην Ελλάδα. Η ονομασία της είναι μια αγγλική παραφθορά του ονόματος Debuisson, ήτοι του οικογενειακού ονόματος του παραγωγού. Η ζυθοποιεία Debuisson απελευθερώθηκε από τους Άγγλους στο τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και η ονομασία της μπύρας αποτελεί έναν φόρο τιμής στους Άγγλους (να λοιπόν πώς συνδέεται η Thomas Hardy με την Bush!). Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η Bush θυμίζει τις αγγλικές barley wine, αν και πιο ξηρή, με αρώματα ξηρών καρπών.Και μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: η Βush κυκλοφορεί στην Αμερική με άλλη ονομασία (γιατί άραγε;) ως... Scaldis.

Thomas Hardy vs. Bush: Πρόκειται για εκπληκτικές, μαγικές μπύρες. Μόνο η αυστριακή Samichlaus μπορεί ίσως να συγκριθεί μαζί τους, αν και υπολείπεται αμφότερων. Πίνονται αργά, σε μικρές ποσότητες, κατά προτίμηση μόνες τους (άντε με λίγο καλό τυρί ή σοκολατάκια) τα κρύα βράδια του χειμώνα—αντί κονιάκ και μπράντυ. Τα απίστευτα ποσοστά που συγκεντρώνουν στο Rate Beer (98% για την Hardy, 79 % για την Bush) είναι ενδεικτικά, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για μπύρες μιας πολύ ιδιόρρυθμης κατηγορίας.

Και το αποτέλεσμα της μονομαχίας;

Μπορεί να είμαστε βελγόφιλο website, αλλά ψηφίζουμε Thomas Hardy. Η εγγλέζικη μπύρα είναι πιο πολύπλοκη από τη Bush, σαφώς πιο ιδιαίτερη και παρόλο που θυμίζει λιγότερο μπύρα και περισσότερο brandy (ιδίως στο τελείωμα) αποτελεί μια εμπειρία σπάνια. Αν την βρείτε (είναι πολύ πιο σπάνια από την Bush) αποθηκεύστε την για δέκα, είκοσι, τριάντα χρόνια και ανοίξτε την κάποιο παγωμένο βράδυ... διαβάζοντας Χάρντυ, Πόε ή Χένρυ Τζαίημς...

4 σχόλια:

Dokimos είπε...

Re paidia, xamilo mou fainetai to pososto tou Rate gia ti Bush, eidika meta tin parousiasi pou mas kanate! Mou akougetai ligo paraxeno i dynatoteri isws mpyra tou Belgiou na pairnei katw apo 80.Gnorizete poia kritiria paizoun rolo sti sigkomidi vathmwn?

PS: Tha ithela ti gnwmi sas gia ti mini-parousiasi tis Affligem Dubbel,opote mporeite tsekarete to blog.O Kyrios mazi sas.

ONOMATODOSIA είπε...

12% αλκοολ, νομιζα μονο ορισμενες τσεχικες εχουν.
πολυ ενδιαφερων.
και οτι παλιωνουν δεν το γνωριζα καθολου.
ειστε profi.τελεια και παυλα.-

greektrappist είπε...

Δόκιμε, η βαθμολογία σε ratebeer και beeradvocate βασίζεται σε κριτήρια μπυροποτών που, επειδή τους αρέσει το άθλημα, ρίχνουν την ψήφο τους και βαθμολογούν σε γεύση, άρωμα, παρουσιαστικό κ.λ.π. Ακόμα όμως κι αν ήταν όλοι Michael Jackson (http://greeksforbeer.blogspot.com/2007/01/michael-jackson.html)
πάλι δεν θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε μια μπυρά καλή ή κακή επειδή το λέει μια ομάδα ανθρώπων.
Προσωπικά πιστεύω ότι σε μερικές περιπτώσεις η υψηλή περιεκτικότητα αλκοόλ είναι παγίδα και βαραίνει το στομάχι (όχι όμως και h Bush που είναι από τις αγαπημένες μου).
Onomatodosia, ναι, κάποιες μπύρες παλαιώνουν, όχι βέβαια όπως το κρασί. Δες προηγούμενο post (http://greeksforbeer.blogspot.com/2007/03/greeks-for-beer-thomas-hardy-vs.html).

Ανώνυμος είπε...

paidia epeidh latreuw thn Bush(exwntas zhsei kapoio diasthma sto belgium) pshfizw bush!
tha parakalousa an gnwrizete kapou opou mporw na thn brw sthn ellada(+idiaitera sthn athina) na me enhmerwnate :) :)