Σάββατο, Φεβρουαρίου 3

Aventinus: H μαύρη weissbier της προτίμησής μας



Το όνομά της προέρχεται από τον Βαυαρό Johaness Aventinus, ιστορικό και φιλόσοφο που έζησε από το 1477 έως το 1534. Είναι weissbier, αλλά μαύρη (Weizen bock). Κατάγεται από το Kelheim της Γερμανίας και είναι περιεκτικότητας 8,2% σε αλκοόλ, ενώ η επίγευση καραμέλας που μας αφήνει ταιριάζει απόλυτα με το χρώμα της. Εντυπωσιάζει όμως και η εμφάνισή της στο ντελικάτο ποτήρι με τον πλούσιο αφρό της. Είναι πολύ θετικό, μάλιστα, το γεγονός ότι μια μπύρα που αποκομίζει 99% στο ratebeer και 91% στο beeradvocate κυκλοφορεί σε πολλές κάβες, σούπερμαρκετ και μπυραρίες της Αθήνας. Συνοδεύει τo παραδοσιακό γερμανικό πιάτο με τα λουκάνικα ή το κότσι, αλλά όχι με την άνεση μιας απλής βαρελίσιας weissbier.


Εν πάσει περιπτώσει, η ευχάριστη χθεσινοβραδινή πικράδα της κρατάει μέχρι σήμερα το πρωί, ενώ η συμβολή της στη συζήτηση θεμελιωδών ζητημάτων της ανθρώπινης φύσης
υπήρξε ομολογουμένως καθοριστική, απτή απόδειξη των φιλοσοφικών καταβολών αυτής της βαυαρικής μπύρας...
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε αλκοόλ, αλλά και της πρόσμειξης καραμέλας, θα λέγαμε ότι είναι η μπύρα που θα προτιμούσε να παραγγείλει ένας Βέλγος, αν ταξίδευε στη Γερμανία. Το ίδιο κι εμείς...


6 σχόλια:

Brewtus_Tripelius είπε...

Αυτή είναι πράγματι από τις αγαπημένες μας Weiss, αν και δύσκολα πίνει κανείς πάνω από δυο-τρεις μισόλιτρες (νομίζω το αλκοόλ είναι 9 %), το δε ποτήρι είναι από τα πιο όμορφα της κατηγορίας της. Να σημειώσω εδώ ότι δεν την έβρισκα ποτέ στην Γερμανία (!) αφού θεωρείται μάλλον γκουρμέ (όπως και η Schlenkerla, πρέπει να γράψουμε και γι αυτήν οσονούπω).

Φαντάζομαι ότι θα ήταν μεγάλος πειρασμός να την δοκιμάσει κανείς βαρελίσια...

Dokimos είπε...

Na min akoume gia peirasmous parakalw, kapoioi agwnizontai na ftasoun sti thewsi opws o Symewn.:-)

SirNickolas είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
SirNickolas είπε...

Καλησπέρα στους αγαπητούς μπυρογνώστες κυρίους!!! Μήπως θα μπορούσε κάποιος,αν είναι δυνατόν,να με ενημερώσει για το πως σερβίρεται ιδανικά αυτή η μπύρα? Π.Χ. θερμοκρασία σερβιρίσματος
και τρόπο.Σερβίρεται με τον ίδιο τρόπο που σερβίρονται οι πεισσότερες μπύρες σιταριού, όπου τις ανακινείς και ρίχνεις το κατακάθι στο τέλος?

Ανώνυμος είπε...

Ερωτηση: Πρσφατα πληροφορηθηκα, κατοπιν "χυλοπιτας" σε μπυραρια οτι δεν ξαναρχεται στην Ελλαδα η συγκεκριμενη. Κ το ασχημο ηταν οτι, πονηρεμενος μη μου λενε παπατζιλικια, ζητωντας την κ αλλου ξαναφαγα "πορτα"!

Ανώνυμος είπε...

υπαρχει κατα καιρους σε μπυραρια στα εξαρχεια σε βαρελι αλλα και στανταρ σε μπουκαλι. βεβαια δν υπαρχει το ποτηρι... αλλα δε βαριεσαι...