Τρίτη, Σεπτεμβρίου 19

Σατανικές μπύρες;


Εμφανίζει μεγάλο σημειολογικό ενδιαφέρον η μελέτη των ονομάτων των μπυρών. Αυτή μας δείχνει ξεκάθαρα ότι η αέναη θεολογική πάλη ανάμεσα στις δυνάμεις του Καλού και του Κακού εκπροσωπείται σημειολογικά στις ετικέτες πολλών μπυρών.

Για παράδειγμα, μερικές πολύ γνωστές μπύρες φέρουν ως έμβλημά τους τις πλέον γνωστές ονομασίες του διαβόλου:

Lucifer (8% αλκοόλ)
Satan (8% αλκοόλ)
La Biere du Demon (12% αλκοόλ)
Belzebuth (11,8 % αλκοόλ)

Αυτές οι μπύρες έχουν κοινό το μεγάλο ποσοστό αλκοόλ, είναι δηλαδή ιδιαίτερα ύπουλες και «πονηρές», αφού δρουν έμμεσα, χωρίς να το καταλαβαίνει ο μέσος –συνήθως ανέμελος- μπυρόβιος. Με εξαίρεση την πολύ καλή Lucifer, την οποία βρίσκει κανείς βαρελίσια σε κάποιες ελληνικές μπυραρίες, δεν προσφέρονται για μεγάλη κατανάλωση. Άρα, μπορεί κανείς να υποθέσει ότι ο σατανικός και δαιμονικός τους χαρακτήρας συνίσταται στην ιδιότητά τους να αποπλανούν, να σαγηνεύουν και τελικά να αρπάζουν τις ψυχές των χαμογελαστών μπυρόβιων, χωρίς αυτοί να το πολυκαταλαβαίνουν.

Από την άλλη μεριά, μπορεί κανείς να αντιτάξει πλήθος μπυρών με ονομασίες εμπνευσμένες από αγίους της Καθολικής Εκκλησίας, από τον ίδιο τον Κύριον ημών, τους αγγέλους του ή και τον ίδιο τον … Θεό, για τις περιπτώσεις εκείνες που χρειάζονται να μεγάλα μέσα- με πρώτη και καλύτερη την γνωστή σαμπανόμπιρα DEUS, ενώ ακολουθούν οι Divine, Dominus, Petrus, Angelus, Augustijn, St. Bernardus, St. Feuillen, St. Landelin, και ο κατάλογος συνεχίζεται.

Ποιος κερδίζει τη μάχη μεταξύ των μπυρών του διαβόλου και εκείνων του θεού;

Μολονότι από θεολογικής άποψης η μανιχαϊστική αυτή διαμάχη υποτίθεται ότι συνεχίζεται αιωνίως, στον κόσμο της μπύρας επισυμβαίνει η μεγάλη ανατροπή: οι δυνάμεις του Καλού κερδίζουν άνετα και με διαφορά, αφού ποιοτικά οι μπύρες με ονομασίες που παραπέμπουν σε αγίους, καθολικά μοναστήρια και τη χριστιανική παράδοση υπερτερούν- όπως άλλωστε δείχνει μια σύγκριση μέσω του http://www.ratebeer.com/ ή του http://www.beeradvocate.com/ . Οι τελευταίες πληροφορίες από το μέτωπο μάς λένε ότι οι δυνάμεις του Κακού θα ανασυνταχθούν συντόμως και θα ρίξουν στην αγορά τις κρυφές ενισχύσεις τους.

Για καλό και για κακό λοιπόν το Greeks for Beer σας συνιστά προσοχή: Την επόμενη φορά που θα επιλέξετε μια δυνατή μπύρα, μην αφεθείτε αμαχητί στην ενδεχομένως διαβολική της γοητεία- παραγγείλατε στο καπάκι και μια μοναστηριακή ή αββαείου, να είστε σίγουροι…

6 σχόλια:

greektrappist είπε...

Μιας και ο Brewtus θέτει ένα πολύ καλό θέμα για συζήτηση, θα ήθελα να παραθέσω κι εγώ τη δική μου ερμηνεία για το φαινόμενο των ονομασιών που εκπροσωπούν το θεολογικό "κακό".
Ναι, οι μπύρες αυτές είναι σατανικές γιατί η υψηλή περιεκτικότητά τους σε αλκοόλ βγάζει τον πιστό από τον καλό καθημερινό του εαυτό, του προκάλει "έκσταση", τον κάνει να χάνει τα λογικά του, τη συνήθη συμβατικότητά του, είναι για λίγο "άπιστος".
Κατά τον ίδιο τρόπο οι μοναχοί, πίνοντας αυτές τις μπύρες, ίσως ήθελαν να βάλουν τον εαυτό τους σε δοκιμασία. Να ξορκίσουν το σατανά, που έπαιρνε τη μορφή μπουκαλιού μπύρας, αντί γι' αυτή του φιδιού του προπατορικού αμαρτήματος.
Από την άλλη ίσως να είναι βλάσφημο να ονομάζουμε μια μπύρα π.χ. Deus. Μπορεί ποτέ ο Θεός να πίνεται σε μπουκάλι, ή μηπώς είναι παγανιστική θεότητα και της αφιερώνουμε ένα ποτό που προκαλεί μέθεξη, κατ' αναλογία με τον διονυσιακό οίνο;
Πέρα, βέβαια, από την όποια προσέγγιση θέλουμε να επιλέξουμε, ας κάνουμε μια συντηρητική παραδοχή. Ας κρατήσουμε τη στωικότητα που δείχνουν κάποια μοναστήρια για τη μπύρα που παράγουν, αρνούμενα να υποταχθούν στις προσταγές της οικονομίας της αγοράς και του αδίστακτου μάρκετινγκ που θα φέρουν αναπόφευκτα και τον εκφυλισμό των προϊόντων τους. Δεν είναι ανάγκη να πιστεύουμε στο θεό και στο δόγμα που πιστεύουν αυτοί για να τους βγάλουμε το καπέλο. Λίγη σημασία θα είχε πάλι αν ήταν μια ομάδα σατανιστών αυτή που φτιάχνει π.χ. τη Westvleteren και την προστατεύει με αυτό τον τρόπο.
Γιατί κατ' εμέ ότι ο πιο καλός τρόπος τρόπος για να συζητήσει μια παρέα τη διαμάχη του Καλού με το Κακό είναι να έχει πιει προηγουμένως μια Westmalle Tripel, μια Βelzebuth, μια Deus κ.λπ.

Derevirn είπε...

Ας μην ξεχνάμε και την Duvel (διάβολος στα Φλαμανδικά)!

Veron είπε...

Να κάνω μια (λίγο)...καθυστερημένη ερώτηση;
Την Lucifer πού μπορεί να τη βρει κανείς στην Αθήνα; Και γιατί κάθε φορά που πάω σε κάποια μπυραρία μου λένε ότι έχουν ξεμείνει από απόθεμα;

beer_lover049 είπε...

Lucifer exei sto Beer Academy stn Peiraia...stn Terpsitheas

Ανώνυμος είπε...

kai sto erwthmatiko sthn argyroupolh.

Azargled είπε...

Υπάρχει επίσης και η "Judas"...