Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 20

Σερβίροντας μια Tripel


Ακολούθως περιγράφουμε το σωστό τρόπο σερβιρίσματος μια μπύρας τύπου Dubbel ή Tripel. Στην Ελλάδα οι πιο γνωστές είναι oι Westmalle Dubbel και Tripel, La Trappe Dubbel και Tripel, καθώς και η Tripel Carmeliet.
Κατ΄αρχήν το ποτήρι πρέπει να είναι στεγνό σε κανονική θερμοκρασία. Το πιάνουμε από το λαιμό για να μη χαλάσουμε την ξηρότητά του και φροντίζουμε να σχηματίσει με το μπουκάλι γωνία 30 μοιρών χωρίς να ακουμπήσει το μπουκάλι στα χείλη. Σταδιακά μπορούμε, ανάλογα με την εμπειρία και τη δεξιότητά μας, να απομακρύνουμε λίγο το μπουκάλι από το ποτήρι, συνεχίζοντας το γέμισμα.
Το μυστικό είναι να μην αδειάσουμε όλο το μπουκάλι, αλλά να αφήσουμε δύο δάχτυλα για μετά, καθώς στον πάτο του μπουκαλιού συγκεντρώνεται η μαγιά. Εχοντας αρχίσει να πίνουμε και μετά από δέκα λεπτά, μπορούμε να ρίξουμε και το υπόλοιπο περιεχόμενο στο ποτήρι ανανεώνοντας τη γεύση της μπύρας.
Εις υγείαν!

2 σχόλια:

Brewtus_Tripelius είπε...

Πολύ καλή η παρουσίαστη του τελετουργικού από τον Greektrappist, τον οποίο έχω δει σε δράση να γεμίζει ποτήρια Weiss και μοναστηριακών με υποδειγματικό στύλ και γνώση :-)

Εγώ απλώς να προσθέσω ότι το είδος του ποτηριού έχει τεράστια σημασία. Δεν είναι δυνατόν να σερβίρεται τραππιστική μπύρα σε άσχετο ποτήρι (ναι, το έχουμε δει και αυτό!) όπως δεν είναι δυνατόν να πιει κανείς Weissbier σε.. ποτήρια σαμπάνιας ή ακόμα και Lager. Αιώνες εμπειρίας οδήγησαν στην τελική επιλογή συγκεκριμένων ποτηριών για κάθε είδος μπύρας, και μολονότι είναι μόνον πταίσμα να σερβίρεις μια Westmalle σε ποτήρι Chimay, σίγουρα είναι κακούργημα να την βάλεις σε ποτήρι Pils! Και φυσικά ποτέ δεν πίνουμε τέτοιες καλές μπύρες από το μπουκάλι!

Georgios Giannopoulos είπε...

Η Westmalle Tripel ήταν από τις αγαπγημένες μπύρες όταν ζούσα ολλανδία (εδώ στην ελλάδα δεν την έχω βρει σε bar να την ζητήσω).

Ωραίες πληροφορίες παραθέτεις σχετικά με το πως σερβίρεται.

Επειδή έχω 1 ποτήρι κλεμμένο (από bar της ολλανδίας) από την συγκεκριμένη μπύρα θα δοκιμάσω να την βρω την μπύρα σε καμιά κάβα και να δοκιμάσω το σερβίρισμα που προτείνεις. ;-)