Πέμπτη, Αυγούστου 23

Weiss vs Pils: Καλοκαιρινή μονομαχία

Το ερώτημα είναι φλέγον, ειδικά όταν ο υδράργυρος τσουρουφλίζει και στο μέλλον το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα μας κάνει Σαχάρα. Βέβαια, όταν κάθεσαι σε ένα τραπέζι με 40 βαθμούς Κελσίου έξω, το λιγότερο που έχεις είναι οικολογικές ανησυχίες. Αυτό που σε νοιάζει είναι τι μπύρα θα επιλέξεις για να κερδίσεις μαζί με την αγαπημένη σου γεύση και λίγη δροσιά.
Διά τούτο, το μπυρόλογιο έθεσε ευθέως το ερώτημα υπό μορφήν δημοσκόπησης. Οι θαμώνες λοιπόν έδωσαν την ψήφο τους κατά ορθολογικό τρόπο αφού η επιλογή της βαρελίσιας pils πλειοψήφησε με μικρή όμως διαφορά από τη βαρελίσια weiss. Διεξήχθη δηλαδή μια λυσσαλέα μάχη με τον γερμανικό βορρά και τους Τσέχους να υπερισχύουν των Βαυαρών. Οι Βέλγοι, βέβαια, με τους πολλούς βαθμούς αλκοόλ και την πολλή ζάχαρη δεν θα είχαν καμία ελπίδα, αν και το μπυρολόγιο δεν είναι εύκολο να τους αποποιηθεί, ακόμα και σε μέρες καύσωνα...
Η νίκη της pils, από την άλλη, υπήρξε και μαχαιριά στην καρδιά ετούτου του μπυρολογίου, που στις ζεστές μέρες προτιμάει την υγιεινή βαρελίσια weiss. Τι να κάνουμε, δημοκράτες θέλαμε να γίνουμε, την πατήσαμε...
Όχι ότι οι πλειοψηφούντες δεν είχαν δίκιο. Κρυστάλλινη, ξανθιά, ευκολοκατέβατη, καλύτερη παγωμένη, η βαρελίσια pils είναι δίχως άλλο ένα δροσιστικό ποτό. Απλά, δεν διαθέτει τη γεμάτη γεύση της weiss και το χειρότερο, δεν βρίσκεις καλές βαρελίσιες pils στην Ελλάδα. Αντε να πέσεις σε καμιά warsteiner ή σε καμιά Urquell, που τις θεωρούμε μετριότατες.
Μολοταύτα, θα σκύψουμε το κεφάλι και θα δεχθούμε την ήττα μας. Θα καταγράψουμε, επιπλέον, ότι τελικά οι συχνάζοντες στη μικρή μας κοινωνία είχαν αρκετή γνώση ώστε να μην πέσουν στην παγίδα κάποιας βέλγικης ή βρετανικής. Σημάδι ωριμότητας θα το λέγαμε με δύο λέξεις.
Όσο για τη χειρότερη επιλογή με καύσωνα;
α)Hertog Jan
β) οποιαδήποτε lager

9 σχόλια:

DeliriumTremens είπε...

Weiss δαγκωτό.

rockordie είπε...

Οι Weiss πέφτουν λίγο βαριές και δεν βοηθάνε στην κατανάλωση 2ης, 3ης, 4ης κτλ!!!

greektrappist είπε...

rockordie, εδώ ένας Βαυαρός θα σου έλεγε γράψε λάθος. Τις κατεβάζουν πέντε-έξι κάθε βράδι. Σίγουρα δεν είναι τόσο γρήγορες όσο οι Pils, αλλά δεν σημαίνει ότι μετά δεν μπορείς να πας σε δευτερη - τρίτη. Προσωπικά το καλοκαίρι -τότε συνήθως είναι που προτιμώ weiss από βέλγικες- πίνω τις περισσότερες φορές δύο ως μεσόγειος και όχι τόσο προπονημένος όσο οι Γερμαναράδες.

Ανώνυμος είπε...

Μη ξεχνάτε, άλλωστε, και τα σοφά λόγια,ειπωμένα από ένα τεράστιο ταλέντο στο χώρο της κατάποση Paulaner και Maisels Weisse:
1 μπύρα είναι καλά
2 είναι πολλές
3 είναι λίγες

Rockordie, το μόνο που χρειάζεσαι είναι μια δυνατή εκκίνηση...

Georgios Giannopoulos είπε...

Σε μεγάλες ζέστες δεν καταναλώνεται καμία μπύρα (αφού η μπύρα σε ζεσταίνει)..

Μπορείς αν θες να ποιείς μπύρα σώνει και καλά.. να πάρεις μια απλή pils και να την ανακατέψεις με λεμονάδα 1 + 1 (χυμός τύπου ΕΨΑ/ΗΒΗ αλλά με προτίμιση όσο το δυνατόν λιγότερο ζάχαρη ο χυμός / Η λεμονάδα ΕΨΑ είναι μια χαρά για αυτήν την δουλειά).

Τον συνδυασμό αυτόν τον είδα πρώτη φορά στην Ισπανία και το "αναψυκτικό" που βγαίνει βέβαια δεν μπορεί να θεωρηθεί μπύρα.. αλλά είναι δροσιστικό στην ζέστη.

Έκανα ένα search στο blog και δεν είναι καμιά αναφορά σε αυτό τον συνδυασμό.

Δεν το έχει δοκιμάσει ποτέ κανείς;

ΠΡΟΣΟΧΗ.. Μόνο ο συνδυασμός μπύρας + λεμονάδας ταιριάζει.. όχι πχ. μπύρας + πορτοκαλάδας κλπ.. Άσε που η μπύρα (αν αυτό λέγεται μπύρα μετά παίρνει ένα εξωτικό χρώμα) και συνήθως αρέσει και σε κόσμο που δεν πίνει μπύρα..

Ανώνυμος είπε...

χθες το βράδυ(αν και δεν ήταν πολύ ζεστό βράδυ) με μεγάλη ευχαρίστιση κατανάλωσα 3 paulaner weisse
wiesse for president!!

Brewmaster είπε...

Καλησπέρα παιδιά.

Μόλις χθές σας ανακάλυψα και βλέπω να γίνομαι συχνός επισκέπτης.
Εδώ και αρκετά χρόνια η weiss με έχει κερδίσει. Θές η γεύση της, θές η μεγάλη ποικιλία, θες η ευκολία παρασκευής της (γιατί όπως και να το κάνουμε σαν τη σπιτική μπύρα δεν είναι καμία).
Βέβαια και με τις μεγάλες ζέστες δεν λέω ποτέ όχι σε μία Pils. Ειδικά αν είναι και παγωμένη, τότε είναι super !!!!!

greektrappist είπε...

Βλέπω ότι οι περισσότεροι προτιμάτε weiss.
Τότε πώς κέρδισε το Βέλγιο; Σας διαβεβαιώνω ήταν αδιάβλητο, αν και όπως με τις δημοσκοπήσεις των κομμάτων, πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι γιατί διεξήχθη τον Αύγουστο:)
ggia, δεν ξέρω για τη λεμονάδα, πάντως στο Βέλγιο είδα κάπου guinness + μοναστηριακή κοκτέιλ!(λεπτομέρειες τις προσεχείς μέρες...)
brewmaster καλώς ήλθες κι εσύ στη μικρή μας κοινωνία.
Στην Ελλάδα μπορείς να βρεις καλές weiss βαρελίσιες, καλές Pils όμως είναι κατόρθωμα να πετύχεις.

mantz είπε...

Με καύσωνα νεράκι, δροσερό 7 βαθμών!
Απορώ πάντως για την διαφαινόμενη απέχθειά σας για τη lager. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι πραγματικοί μπυρογνώστες όπως εσείς μπορεί να συγχέετε τις lager εν γένει, με τα προϊόντα της Ακατανόμαστης Ζυθοποιείας... Άρα, προς τι το μίσος; Υπάρχουν εξαιρετικές lager, με αγαπημένο μου είδος τις Dortmunder. Ας μην ξεχνάμε δε ότι και οι pils τυπικά κατατάσσονται στα υπο-είδη της lager.