Κυριακή, Ιανουαρίου 7

Witbier: Οι σταρένιες λευκές του Βελγίου


Wit σημαίνει σιτάρι που αποτελεί και το βασικό συστατικό του είδους αυτού αφού η περιεκτικότητά του σε σταρένιο μάλτο ανέρχεται περίπου στο 25%-45%.
Oι λευκές βέλγικες ήταν κατά το 18ο -19ο αιώνα το κυρίαρχο είδος στην περιοχή των Βρυξελλών.
Το γεγονός ότι είναι κατά κανόνα φρουτώδεις με μια μικρή δόση λεμονιού, φλούδα πορτοκαλιού και πρόσμειξη μπαχαρικών, τις κάνει να ξεχωρίζουν από τις γερμανικές weisbier που διαφοροποιούνται στα συστατικά, τα οποία πλαισιώνουν το σιτάρι.
Στην Ελλάδα οι δύο εισαγόμενες witbier είναι η Hoegaarden και η Brugs (αυτή την έχουμε βρει μόνο σε συγκεκριμένη μπυραρία). Αλλες γνωστές witbier που δεν υπάρχουν στην αγορά μας είναι οι Witekerke, η Joseph (την έχει παρουσιάσει ο Βrewtus σε προηγούμενο post), η Steendonck, η Blanche de Namur, η Blanche de Bruxelles, η Blanche De Chambly και η Detergems.

Δεν υπάρχουν σχόλια: