Παρασκευή, Φεβρουαρίου 2

Οι Προμήθειες της Εβδομάδας!



Πολύς κόσμος αγοράζει μπύρες δίχως να πολυσκοτίζεται με την εμφάνιση, την ετικέτα, την εμφιάλωση, την παρουσίαση που έχει καθεμιά. Μπύρα να 'ναι, κι'ό,τι να 'ναι. Πρόκειται για την ίδια αντίληψη που κυριαρχούσε κάποτε για το κράσι: χύμα, φτηνό και καθαρίσαμε.

Και όμως, η επαφή μας με ένα μπουκάλι και η παρατήρηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του ενδέχεται να είναι μια απολαυστική ενασχόληση! Την επόμενη φορά που θα είστε μπροστά σε ένα ράφι, αφιερώστε ελάχιστο χρόνο παραπάνω προσέχοντας τις λεπτομέρειες που ποτέ δεν προσέχατε σε ένα μπουκάλι μπύρα.

Όντως, στη ζωή του γνήσιου μπυρόφιλου και μπυρολάγνου, η διαδικασία αγοράς των μπυρών αποκτά ύψιστη τελετουργική σημασία. Δεν είναι ένα απλό καταναλωτικό προτσές, είναι μέρος της όλης απόλαυσης! Όχι μόνο επειδή ο μπυρολάγνος αναζητά διαρκώς 'ψαγμένες' και 'περίεργες' για τους πολλούς μπύρες, αλλά επειδή ειλικρινά διασκεδάζει με την όλη διαδικασία εντοπισμού, παρατήρησης και αγοράς τους. Είναι, δηλαδή, μερακλής!

Λίγες στιγμές μπορούν να συγκριθούν με αυτές μιας πετυχημένης συγκέντρωσης αποθεμάτων σε καλή μπύρα- όταν κοιτά κανείς τις προμήθειες που συγκέντρωσε, περιεργάζεται το κάθε μπουκάλι προσέχοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, την παρουσίαση και το 'μεράκι' που κρύβεται πίσω από κάθε μπύρα.

Στην φωτογραφία βλέπετε τις τελευταίες προμήθειες που συγκεντρώσαμε. Αρκετές από τις μπύρες αυτές θα τις δοκιμάσουμε για πρώτη φορά και θα είμαστε οι πρώτοι που θα γράψουμε προσεχώς δυό λόγια για δαύτες στα Ελληνικά. Μείνετε λοιπόν συντονισμένοι για συγκλονιστικά test-drives...

Από αριστερά προς τα δεξιά διακρίνονται: Gulden Draak, Urthel Tripel (με σήμα έναν αστείο νάνο, πραγματικά ανυπομονώ γι'αυτήν εδώ!), Urthel Bock, Kapittel Watou 750ml (κορυφαία...), Schloss Eggenberg Urbock 23 (από το εργοστάσιο της Samichlaus, μια μπύρα που πρώτος εντόπισε ο Greektrappist, επιτέλους στη διάθεσή μας), Caracole Nostradamus 750ml, McChouffe 750ml (και άλλη μπύρα με σήμα έναν νάνο!), Μontagnarde Ambree (εξαιρετική μπύρα Αββαείου), Duchesse de Bourgogne 25ml (αυτή και αν είναι σνομπ μπύρα για ελιτιστές), Piraat-- κάπου στο βάθος είναι και μια Bush δεκάρα...

Και μερικές πρακτικές συμβουλές:

- Όταν θέλουμε να δοκιμάσουμε μια μπύρα, αγοράζουμε τουλάχιστον δυό μπουκάλια: υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο το ένα να βγει 'χαλασμένο' (κοινώς), οπότε είναι κρίμα να αδικήσουμε μια μπύρα λόγω ενός 'προβληματικού' μπουκαλιού.
- Προσέχουμε να αποθηκεύουμε τις μπύρες μας σε σκιερό και δροσερό μέρος.
- Τα μπουκάλια αποθηκεύονται όρθια και ποτέ πλάγια. Δεν είναι κρασιά!
- Πίνουμε πάντα μικρές ποσότητες, αργά και με καλή διάθεση. Στόχος είναι να απολαύσουμε τις μπύρες μας, όχι να μεθύσουμε.

13 σχόλια:

greektrappist είπε...

Προσωπικά, από την ανώτερη συλλογή του Brewtus, που εκμεταλλεύεται στο έπακρον την υλική αφθονία του Ηνωμένου Βασιλείου, λατρεύω τη 1Οάρα Bush και θα ήμουν πολύ περίεργος να δοκιμάσω τη Duchesse de Bourgogne που έχει πάρει 92% στο ratebeer. Οσο για την Urbock, ακόμη με τριβέλιζει η σκέψη ότι θεώρησα τότε υπερβολικά τα 65 ευρώ για την εναμισόλιτρη παλαίωσης, που άφησα στο ράφι...

Brewtus_Tripelius είπε...

Και όμως, κακώς την αφήσαμε! Πολύ καλή η Urbock! Παίζει στα ίσια ακόμα και την Bush, μάλιστα μοιάζει αρκετά (είναι και οι δύο στην ίδια κατηγορία, άλλωστε).

Όσο για την Duchesse, είναι πολύ ιδιαίτερη περίπτωση...

χικ!

stilitis είπε...

Τέτοια ενημέρωση για μπύρες σε ελληνική σελίδα δε νομίζω να έχει υπάρξει... Όσο για τις πρακτικές συμβουλές, μόνο για την τελευταία να μου επιτρέψετε να διατηρήσω κάποις επιφυλάξεις.

χικ εις διπλούν!

Dokimos είπε...

Geia sas paidia! Tha eimai eilikrinis, polla apta onomata den ta gnorizw alla mou fainetai pws irthe i wra na ta mathw! Pantws axizei sigxaritiria i prospatheia sas gia alithina test-drive, anipomonw na akousw kati k gia ti Chimay! Kali synexeia!

greektrappist είπε...

Dokime και Stiliti σας ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. Εμεις απλά αφιερώνουμε μέρος του ελεύθερου χρόνου μας για να γράψουμε δύο αράδες με βάση όσα μάθαμε περί μπύρας τα 2-3 τελευταία χρόνια. Χαιρόμαστε που μπορούμε να "κολλήσουμε" έτσι το μικρόβιο και σε άλλους. Οσο για τις εξεζητημένες πληροφορίες, τις μεταδίδουμε γιατί πιστεύουμε ότι είναι σαν τη μαγιά στη φιάλη επαναζύμωσης, δίνουν κάτι ξεχωριστό.
Από κει και πέρα το καλύτερο κομμάτι ενός blog δεν είναι τόσο τα posts, όσο η κουβέντα που ακολουθεί.
Εκεί μπορούμε να δώσουμε και να δεχτούμε περισσότερες πληροφορίες και απόψεις (αν νομίζετε ότι είμαστε αυθεντίες, τα φαινόμενα απατούν...).

Brewtus_Tripelius είπε...

Stilitis, η Chimay είναι η πιο γνωστή ίσως απο τις τραπιστικές μπύρες. Greektrappist νομίζω ότι θα πρέπει να γράψει μια συνοπτική παρουσίαση των τραππιστικών μπυρών, αφού όλες, πλην της Achel εισάγονται εν Ελλάδι. Τί λες, Greektrappist?

greektrappist είπε...

Αλλο η παρουσίαση και άλλο το συγκριτικό τραπιστικών που οφείλει να οργανωθεί με άνοιγμα εν μία νυκτί και των έξι μπουκαλιών:)
Για τη Chimay ετοιμάζεται κάτι για τις επόμενες μέρες...

Ανώνυμος είπε...

Χεχε, με το που είδα τη φωτογραφία το μάτι μου έπεσε στην Duchesse de Bourgogne και απλά γέλασα!
Αρκετά γλυκόξινη μπύρα που πίνεται εύκολα ειδικά συνοδεία κρεατικού.
Από τις ελάχιστες μπύρες που έχω δοκιμάσει από βαρέλι, στο μπουκάλι (μπουκαλάκι μάλλον!) των 250ml και από το μεγάλο των 750ml με την ξινίλα που αφήνει στο τέλος να μεγαλώνει όσο αυξάνει το μέγεθος του μπουκαλιού (μακράν η βαρελίσια είναι η πιο γλυκιά).
Διαφορετική μπύρα που έχω πιει πάρα πολύ λίγες φορές, μπύρα φετίχ για υπερσυντηρητικούς Φλαμανδούς που κατάγονται κυρίως από την επαρχία Oost Vlaanderen.

Brewtus_Tripelius είπε...

...η οποία Duchesse φαίνεται να έχει -από ό,τι βλέπω- μεγάλο σουξέ στο ασθενές φύλο, τόσο λόγω της ιδιαίτερης ονομασίας και αισθητική του μπουκαλιού, όσο και λόγω του ποτηριού της- το οποίο ουσιαστικά ομοιάζει με κομψότατο ποτήρι κρασιού!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ όμορφη φωτογραφία. Σαν μπουκέτο με λουλούδια... δεν είναι?

greektrappist είπε...

Οπως και να 'χει, τώρα αυτό το "όμορφο μπουκέτο" δεν υπάρχει παρά μόνο στην κοιλιά του Brewtus...

Brewtus_Tripelius είπε...

χικ! Χθες άνοιξα την Urthel Bock, πρέπει να είναι η καλύτερη Bock που έχω δοκιμάσει.

Xristina είπε...

Αν κάποιος θα μπορούσε να δώσει μια βοήθεια σε μια αρχάρια της μπύρας θα το εκτιμούσα δεόντως!!!!Ακούστε αδικία:γυρίσαμε πριν δυο μέρες από Βιέννη.Εγώ και μια φίλη μου είχαμε πάρει από μια Urbock για να τις δοκιμάσουμε στην πατρίδα. Αφιερώνοντας ελάχιστη σκέψη στο πως θα τις περάσουμε από τον έλεγχο, δεν τις βάλαμε στη βαλίτσα-όπου θα περνούσαν-αλλά τις κρατήσαμε στο χέρι για να δείξουμε ότι κουβαλάμε απλά δύο άκακες μπύρες-οπότε και δεν πέρασαν... Προς υπεράσπισή μας πρέπει να πω ότι δεν γνωρίζαμε για τον νέο νόμο της Ε.Ε που απαγόρευε τα υγρά άνω των 100 ml στις προσωπικές αποσκευές (ο νόμος πέραστηκε μετά από μια αεροπειρατεία με υγρό εκρηκτικό που επιχειρήθηκε πέρυσι). Για να μην αναφέρω το υφάκι των υπαλλήλων που ήθελαν απλά να πετάξουν τις μπυρίτσες μας στα σκουπίδια χωρίς να μας πουν και το γιατι! Πρώτη φορά είδα τη φίλη μου να βουρκώνει, καθώς τυγχάνει όχι μπεκρού αλλά ιδιαιτέρως "μερακλού" όσον αφορά τις μπύρες και η συγκεκριμένη είναι το μόνο πράγμα που αγόρασε για τον εαυτό της!!! Παιδιά, σας παρακαλώ, αν γνωρίζει κανείς που μπορώ να την βρω στην Ελλάδα ας μου πει γιατί ψάχνω παντού αλλά δεν βλέπω φως...
Υστερόγραφο: Τώρα που είδα και το μπουκαλάκι της Urbock στη φωτογραφία μου 'ρχεται να δακρύσω και γω...