Δευτέρα, Ιανουαρίου 11

Γαλλία: Οι μικροζυθοποιίες του βορρά αντιστέκονται


Η οικονομική κρίση μάς εξοικείωσε αναμφίβολα με την ηθική κατάπτωση και τα δεινά του καπιταλισμού. Ωστόσο υπάρχουν μερικές φωτεινές περιπτώσεις που μας γεμίζουν με αισιοδοξία και θα ήταν χρήσιμες τόσο στους μπυρόφιλους όσο και στους επαγγελματίες του μπυροχώρου.
Συγκεκριμένα, το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρεται στον πολύπαθο γαλλικό βορρά όπου η μπύρα ήταν κάποτε η παρηγοριά του ανθρακωρύχου, παραμένει όμως μέχρι και σήμερα το ποτό του λαού μολονότι οι οικονομικοκοινωνικές συνθήκες έχουν μεταβληθεί.
Σε μία αγορά όπου η μπύρα γνώρισε γενικότερα μείωση στην κατανάλωση όχι μόνο λόγω της κρίσης, αλλά και εξαιτίας της τάσης των κυβερνήσεων να ποινικοποιούν το αλκοόλ με υψηλούς φόρους, οι bières régionales - artisanales και οι microbrasseries αντιστέκονται στην κρίση όπως οι Γαλάτες του Αστερίξ απέναντι στη Ρώμη.
Το μυστικό είναι σίγουρα η ποιοτική διαφοροποίηση από τις μαζικές μπύρες, καθώς και μερικά χρήσιμα gadgets που έλκουν τους Γαλλόφωνους αλλά και πολλούς Βρετανούς, όπως η σύνδεση της μπύρας με την ιστορία ενός τόπου και οι εκδηλώσεις γευσιγνωσίας οι οποίες διοργανώνονται πάντα με το γνωστό εκλεπτυσμένο γαλλικό ύφος.
Θα ήθελα να χρησιμοποιήσω αυτό το ρεπορτάζ ως παραβολή για το ελληνικό μπυρογίγνεσθαι, αλλά αδυνατώ να προσαρμόσω τα εκεί πολιτικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά στα δικά μας. Είναι άλλωστε γνωστό ότι οι Γάλλοι ελάχιστά πράγματα κατάφεραν να μεταδώσουν στις τριτοκοσμικές αποικίες τους...




http://www.tdg.ch/depeches/culture/bieres-regionales-ne-connaissent-crise


4 σχόλια:

Unknown είπε...

Αγαπητέ greektrappist θα ηθελε αν μπορούσες να κάνεις μια εκτενέστερη αναφορά στις μικροζυθοποίες της Γαλλίας και αν υπάρχει διάθεση των προϊόντων τους στην ελληνική αγορά.

xylokopos είπε...

Μπον ανέ, ρε!

πραγματικά καλά νέα από μια χώρα που έχει καλά νέα να μοιραστεί με τον κόσμο κάθε 50 χρόνια.

greektrappist είπε...

@xylokope
Να 'σαι καλά ρε μποέμη. Καλή χρονιά!

@Thrylaras
Σ' αυτά έχει μεγαλύτερη ειδίκευση ο Raclettist. Πάντως είναι λίγες οι γαλλικές μπύρες στην αγορά. Ακόμη και η Fischer είναι εκφυλισμένη. Από original καφέ στη Γαλλία, στην Ελλάδα βουτάει στα τοξικά του Κηφισού και γίνεται πράσινη...
Επίσης έχουν εξαφανίσει την περιλάλητη Dorelei, κι αυτή με προέλευση την Αλσατία.
Καλή κυκλοφορία έχει πάντως η La Goudale αλλά προσοχή στις μέτριες Saint Landelin, La Divine και Biere du Demon από τον ίδιο στάβλο.

milton είπε...

Με την οικονομική κρίση που βιώνουμε στην Ελλάδα και επειδή δεν είμαστε Γαλλία μας βλέπω να αγοράζουμε τις μπύρες μας από εδώ και πέρα στο Lidl ή στο Dia.
Καλά να είναι και η Cava Alemannia που έχει μπύρες Μονάχου με 0,70 €