Τρίτη, Σεπτεμβρίου 5

To μοναστήρι οργανώνεται


Το μοναστήρι του Westvleteren, του οποίου το ζυθοποιείο παράγει την πιο δυσεύρετη και -κατα πολλούς-την πιο ποιοτική τραπιστική μπύρα, αποφάσισε να δώσει λύση στο πρόβλημα της συμφόρησης που δημιουργείται στο αβαείο του St Sixtus και στη γύρω περιοχή λόγω της τεράστιας ζήτησης της ξανθιάς οχτάρας (8) και κυρίως της δωδεκάρας (12) του, που παράγονται σε περιορισμένες ποσότητες. Αρχικά, προβλέπεται η καθιέρωση τηλεφωνικής γραμμής, του αποκαλούμενου "μπυροτηλέφωνου" μέσω του οποίου οι επίδοξοι αγοραστές θα μαθαίνουν αν και πότε θα διατίθεται προς πώληση ένα από τα δύο προϊόντα. θα δίνονται ημερομηνίες και ώρες σε κάθε πελάτη, ενώ θα υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των καφασιών που μπορεί να πωληθεί σε κάθε αυτοκίνητο. Μάλιστα, στο τηλέφωνο θα σημειώνεται η πινακίδα του ΙΧ που θα παραλάβει τις μπύρες.
Για τους μη γνωρίζοντες, οι μοναχοί του Westvleteren εμμένουν στη θέση τους να μη διευρύνουν την παραγωγή τους, παρά τις πιέσεις που δέχονται από πολλούς λάτρεις της μπύρας, ενώ προσπαθούν να αποτρέψουν κάθε προσπάθεια μεταπώλησης του προϊόντος, εκτός των δύο προεπιλεγμένων σημείων που έχουν πάρει επίσημη άδεια του μοναστηριού. Σύμφωνα με το σκεπτικό αυτό, οι ιδιώτες που επιθυμούν να απολαύσουν τη μπύρα με την παρέα τους είναι ευπρόσδεκτοι, όχι όμως και οι μεταπράτες.
Πηγή: Beer advocate
http:/www.beeradvocate.com

3 σχόλια:

Brewtus_Tripelius είπε...

πράγματικά μοναδική μπύρα η Westvleteren.

Πρόσφτατα είδα στο δίκτυο λίγες δωδεκάρες προς πώλησιν, πλην όμως πολύ ακριβά!

Σίγουρα η Westmalle είναι καλύτερο value for money, όπως λέμε στην Βαρβαρικήν, όμως το ίδιο δεν συμβαίνει πάντα με τα προϊόντα-θρύλους, είτε πρόκειται για αυτοκίνητα, ρούχα, ή ό,τι άλλο;

Όταν κάτι γίνεται θρύλος σπανίζει και υπερτιμάται...

Brewtus_Tripelius είπε...

milforbeer, ρίξε μια ματιά εδώ για μια γενική εισαγωγή στις τραππιστικές μπύρες

http://www.trappistbeer.net/

Ναι, υπάρχουν μπύρες που παράγονται σε γυναικεία μοναστήρια. Η πιο γνωστή, η οποία και εισάγεται στην Ελλάδα, είναι η Karmeliet Tripel.

Όποτε βρεθείς σε κάποια καλή μπυραρία (τελευταία ανοίγουν όλο και περισσότερες, τουλάχιστον στην Αθήνα), δοκίμασε μια Chimay, μια Rochefort ή μια Orval (αυτή είναι και η πιο ιδιαίτερη από όλες τις τραππιστικές). Η La Trappe δεν μου αρέσει προσωπικά, έχει όμως μεγάλο σουξέ εδώ πέρα.

Τώρα, δεν ξέρω αν είναι νηστίσιμες ή όχι, καθότι δεν ανήκω στην Δεξιά του Κυρίου. Βέβαια με ένα καφάσι Westvleteren δωδεκάρες γίνομαι ευχαρίστως Καθολικός για μια βδομάδα (άντε, για 2).

Brewtus_Tripelius είπε...

milforbeer, η μπύρα που σου πρότειναν είναι η Gouden Carolus. Είναι πάρα πολύ καλή. Βγαίνει μάλιστα σε μια έκδοση 750ml με την ένδιξη Cuvee van de Kaizer η οποία παράγεται μόνο μια μέρα τον χρόνο και παλαιώνεται μέχρι δέκα χρόνια (και βάλε!). Θα σου πρότεινα ανεπιφύλακτα την Vondel, η οποία είναι επίσης γλυκιά και καραμελένια- ο ουρανίσκος σου θα ενθουσιαστεί. Είναι δημοφιλής μπύρα και θα την βρεις εύκολα. Άλλη γλυκίζουσα μπύρα είναι η La Trappe, αξίζει σίγουρα να τη δοκιμάσεις, αν και προσωπικώς πιστεύω ότι είναι υπερτιμημένη. H Ambre des Flandres είναι μια αλσατική μπύρα σε συσκευασία 750ml που είναι επίσης γλυκιά και ανάλαφρη, πολύ καλή για τελείωμα. Όπως βλέπεις, όρεξη να έχεις και θα ανακαλύπτεις διαρκώς νέες μπυρογευστικές εμπειρίες..:-) Εμείς εδώ θα χαρούμε πολύ να διαβάζουμε τα σχόλιά σου, θετικά και αρνητικά, από τις περιπλανήσεις σου στις καλές μπυραρίες.