Τετάρτη, Δεκεμβρίου 6

Αποστολή: Τσεχία


Ύστερα από μια μικρή διακοπή, το Greeks for Beer επιστρέφει δυναμικά με νέα, φιλοσοφικές αναλύσεις και παρουσιάσεις περί τις μπύρες.

Παρουσιάζουμε λοιπόν επιγραμματικά τις εντυπώσεις μας από την μπυροκουλτούρα της Πράγας.

Πρώτη και αναπόφευκτη παρατήρηση η ομοιότητα ανάμεσα στην Τσέχικη και την Γερμανική αντίληψη της μπύρας: όπως οι Γερμανοί, έτσι και οι Τσέχοι βασίζουν την μπυροκουλτούρα τους στην ποσότητα και όχι τόσο στην ποιότητα, όπως π.χ. οι αγαπημένοι μας Βέλγοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι τσέχικες μπύρες δεν είναι "καλές", αλλά ότι απουσιάζει ο εκλεπτυσμένος, διανοουμενίστικος, εστέτ χαρακτήρας που συναντά κανείς στην βέλγικη σκηνή.

Οι Τσέχοι δεν βλέπουν την παραγωγή και την κατανάλωση μπύρας ως τελετουργία με θρησκευτικές προεκτάσεις, αλλά μάλλον ως αστική συνήθεια και μέρος της κοινωνικής συμπεριφοράς. Συνεπώς εμμένουν σε δεδομένα στάνταρντ δίχως διαθέσεις πειραματισμού.

Σε τεχνικό επίπεδο αυτό μεταφράζεται σε α) Lager χαμηλού αλκοόλ και β) σε μεγάλες ποσότητες...

Ξεχωρίσαμε την Budwaiser της Budvar (καμιά σχέση με την γνωστή αμερικανιά) στην σκούρα εκδοχή της. Εξαιρετική drinkability, όμορφο χρώμα και μετριοπαθής πλην όμως συμπαθής γεύση. Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε η διαφορά κλάσης της draft εκδοχής της από την εμφιαλωμένη, σε σημείο να νομίζουμε ότι πίνουμε άλλη μπύρα.

Οι γνωστές Pilsner Urquel και Staropramen δεν κατάφεραν να μας συγκινήσουν, παραμένοντας ουδέτερες τόσο on tap όσο και σε μπουκάλι.

Τέλος να αναφέρουμε τις εξαιρετικές τιμές της βαρελίσιας μπύρας, όπερ και εξηγεί τα σμήνη Άγγλων και Γερμανών που συρρέουν στην Πράγα όλο τον χρόνο.

Σημ: Στην φωτό ποτήρια από Τσέχικες μικροζυθοποιϊες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: