Πέμπτη, Δεκεμβρίου 7

Περί Ανοιχτηριών



Η απόλαυση μιας καλής μπύρας είναι σωστή τελετουργία. Απαιτείται το κατάλληλο ποτήρι, η μπύρα μας να είναι στην κατάλληλη θερμοκρασία, το σωστό τεχνικά άδεισμα και φυσικά η συνοδεία τυριού, κρέατος ή/και σοκολάτας.

Όμως χρειάζεται και κάτι άλλο, τουλάχιστον για τις μικρές 33άρες: ένα καλό, ποιοτικό, όμορφο ανοιχτήρι. Σϊγουρα δεν αρμόζει να ανοίγουμε μια Westmalle ή μια Orval με ανοιχτήρι Χαϊνεκεν, όπως -φευ!- δεν αρμόζει να τις πίνουμε σε ακατάλληλα ποτήρια (και όμως, εχουμε δει να συμβαίνουν αμφότερα σε Αθηναϊκές μπυραρίες!).

Στην φωτογραφία ένα πολύ σπάνιο, μεταλλικό, βαρύ ανοιχτήρι της Grimbergen σε σχήμα κλειδιού με προφανείς τις μπαρόκ καταβολές του, τη συνοδεία ενός πιο συμβατικού, ξύλινου ανοιχτηριού της Westmalle, το οποίο συνδυάζει μοναδικά την σκληροπυρινική γραμμή με έναν απέριττο, ρετρό κλασσικισμό.

1 σχόλιο:

greektrappist είπε...

Πολύ σωστά ο Brewtus επισημαίνει τη σημασία που έχει το κατάλληλο ανοιχτήρι μαζί με το κατάλληλο ποτήρι και όλα τα άλλα συνοδευτικά. Απλά, να ξεκαθαρίσουμε, όμως, ότι είναι φυσικό ένα ανοιχτήρι να μην αλλάζει τη γεύση της μπύρας -αντίθετα με το ποτήρι που αν είναι ακατάλληλο μπορεί ακόμα και να τη "θάψει"- αλλά σίγουρα δημιουργεί αρνητική εντύπωση και μπορεί να χαλάσει την καλή διάθεσή μας, λίγο πριν πιούμε την πρώτη γουλιά.