Δευτέρα, Φεβρουαρίου 12

Συγκριτικό Τέστ: Μπύρες με σήμα νάνους


Η αγαπημένη μου ενότητα στα περιοδικά αυτοκινήτου είναι τα συγκριτικά τέστ... το ίδιο και στα περιοδικά πληροφορικής. Σκέφτηκα λοιπόν να εγκαινιάσουμε μια νέα ενότητα στο Greeks for Beer: συγκριτικές παρουσιάσεις μπυρών! Και για να μην συγκρίνουμε καρπούζια με πεπόνια, θα πρέπει οι υπό κρίσιν μπύρες να έχουν κοινά χαρακτηριστικά.

Σήμερα λοιπόν θα συγκρίνουμε μπύρες που έχουν για σήμα νάνους! Γιατί το Greeks for Beer αγαπά και τον σουρρεαλισμό. Άλλωστε τα παγανιστικά σημαινόμενα, οι θρύλοι και οι λαϊκές παραδόσεις που συνοδεύουν τους νάνους μάς προδιαθέτουν θετικά για ένα ιδιόρρυθμο γευσιγνωστικό διαγωνισμό.Έχουμε λοιπόν στην αριστερή γωνία μια Urthel Bock (7.5%) και στην δεξιά μια McChuffe Bruin (8%). Τον αγώνα παρακολουθεί από κοντά μια υπερόπτρια Urthel Tripel (9%)…

Ένα γενικό συμπέρασμα του συγκριτικού μας τεστ φαίνεται να είναι ότι τα νανάκια στις ετικέτες μπύρας είναι εγγύηση. Και οι τρεις μπύρες είναι εξαιρετικές. Η McChouffe πιο γλυκιά, με αρώματα τανίνης, μπανάνας και ξυρών καρπών έχασε στα σημεία από την Urthel Bock, της οποίας η γεύση είναι μεστή, θυμίζοντας έντονα σοκολάτα και δαμάσκηνα.

Το μπουκάλι της Urthel είναι μια έκπληξη από μόνο του: Πέραν του χαριτωμένου νάνου (o νάνος της McChouffe είναι πιο τσαχπίνικος, βέβαια) διαβάζουμε στην ετικέτα το μότο ‘Belgium’s Newest Cult Beer’! Πραγματικά, τόσο το αστείο πώμα, που εικονίζει έναν κοκκινομύτη μπυρολάγνο, όσο και η όλη αισθητική της ετικέτας και το φο-βε-ρό ποτήρι (το οποίο εικονίζει έναν νάνο ξαπλωμένο στο χορτάρι!) κερδίζουν άνετα τον χαρακτηρισμό του ‘ιδιαίτερου’, ήτοι του cult. Η Urthel είναι έξοχος συνδυασμός πανέξυπνου μάρκετινγκ αλλά και ποιότητας: συνδυασμός αχτύπητος, όσο και σπάνιος... Σίγουρα πρόκειται για την καλύτερη Bock που έχω δοκιμάσει και την συνιστώ ανεπιφύλακτα: θα σας φτιάξει και την διάθεση, ιδίως αν βάλετε στο χέρι το κορυφαίο ποτήρι της.

H ΜcChouffe έχει επίσης φανταστικό ποτήρι, άλλου τύπου όμως (και πάλι εικονίζεται ο τσαχπίνος νάνος της ετικέτας!), αφού πρόκειται για μπύρα με έντονο αφρό που διαρκεί. Είναι μπύρα πιο παραδοσιακή από την Urthel, ολοκληρωμένη και ώριμη, και μάλιστα απαστερίωτη... Παραδόξως στάθηκε επάξια απέναντι στην Urthel Tripel, πιστεύουμε μάλιστα ότι είναι καλύτερη. Ίσως επειδή η Urthel Bock είναι τόσο έντονη, εξωστρεφής και νευρική, η Tripel που ανοίξαμε στο καπάκι να μας φάνηκε ολίγον τι υποτονική.

Αυτά λοιπόν για σήμερα και ανακεφαλαιώνουμε λέγοντας ότι οι νάνοι στις ετικέτες είναι καλό σημάδι για μια μπύρα...

7 σχόλια:

greektrappist είπε...

Πρόκειται για σπανιότατη και λαμπρά συγκριτική δοκιμή που αμφιβάλλω αν οι ίδιοι οι Βέλγοι την έχουν επιχειρήσει ποτέ!
Για την ιστορία, έψαξα την υπόθεση και βρήκα ότι η o νάνος Urthel προέρχεται από τον συνιδιοκτήτη του ζυθοποιείου, που έχει ονομάσει Erthels μια φυλή νάνων σ'ένα παραμύθι που έχει επινοήσει ο ίδιος.
Οσο για τον νάνο Mcchouffe, έχει χαρακτηριστικά Σκωτσέζου γιατί η μπύρα είναι τύπου scotish ale και προέρχεται από το χωριό Achouffe κοντά στις Αρδένες.
Η ιστορία των νάνων θα πρέπει πάντως να έχει έντονο ενδιαφέρον για τους λαογράφους του Βελγίου, ενώ μην ξεχνάμε ότι και τα Στρουμφ που ομοιάζουν με τους μπυρονάνους
είναι βέλγικης επινόησης!

rockordie είπε...

Καταπληκτικό το τεστ.
Ενώ περίμενα την σύγκριση ιδίου τύπου μπύρας εσείς το ρίξατε στην ζωγραφική/μάρκετινγκ και με "στείλατε".
Ποιός λέει ότι οι κριτικές δεν μπορούν να έχουν και πλάκα. Τόσα χρόνια το Top Gear αυτό δεν κάνει;

Να σας δω όταν θα κάνετε σύγκριση μπυρών με μοναχούς στην ετικέτα...ζάντα θα γίνετε μέχρι να τις δοκιμάσετε όλες.

Brewtus_Tripelius είπε...

rockordie, καλή η ιδέα σου! Προσεχώς σύγκριση μοναχών!

Gutenberg είπε...

Το μόνο που έχω να συμπληρώσω από την πλευρά μου, ως φίλος της μπύρας σε οποιαδήποτε μορφή, είναι να ανακαλύψουν οι ζυθοποιίες το blog σας και να σας στέλνουν προϊόντα για δοκιμή.
Συγχαρητήρια και καλή συνέχεια.

Dokimos είπε...

Prepei na omologisw oti yaxnw na vrw mpyra me nanous apo ti stigmi pou diavasa to blog!Fantazomai yparxoun k alles nano-epiloges pou den anaferontai sto arthro. Episis nomizw oti pragmatika tha exete arketi douleia ean i epomeni sygkritiki asxolithei me tis etiketes monaxwn! K min xexname ton kanona parakalw:"He who drinks beer has a good sleep. He who sleeps does not sin. He who does not sin goes to Heaven. Amen".

stilitis είπε...

Dokimos εσύ για τις μπύρες να διαβάζεις μόνο για εγκυκλοπαιδικούς λόγους διαφορετικά δε θα σε αναγνωρίζουμε από την μπυροκοιλιά όταν επαναπατριστείς.
Αγαπητέ Brewtus_Tripelius τι εθνικότητας είναι οι συγκεκριμένες μπύρες?

Brewtus_Tripelius είπε...

stilitis, φυσικά είναι βέλγικες!

Όπως θα έχετε καταλάβει, έχουμε εμμονή με τις Βελγίδες, καθότι είναι οι καλύτερες μπύρες στον κόσμο.

Πού και πού φυσικά πίνουμε καμιά Weiss για ξεκάρφωμα.