Δευτέρα, Μαρτίου 19

Καταρρίπτοντας έναν μύθο: H μπύρα δεν παχαίνει

Οι λαϊκές παραδόσεις είναι γεμάτες με πολυάριθμα μυθεύματα, επίπλαστες θεωρίες που η πλειοψηφία αντιλαμβάνεται ως δεδομένες και αδιαμφισβήτητες. Ας μην ξεχνάμε ότι κάποτε θεωρούσαν ότι η γη είναι μια ευθεία και όχι στρογγυλή, ότι υπήρχαν μάγισσες τις οποίες και έριχναν στην πυρά κ.ο.κ.
Μια σύγχρονη ανάλογη αποπροσανατολιστική και στο όριο της απάτης δοξασία είναι ότι η μπύρα αυτή καθεαυτή παχαίνει. Καλλιεργήθηκε μάλιστα και ο όρος μπυροκοιλιά (beerbelly αμερικανιστί) ως απενοχοποίηση όσων θέλουν να ρίξουν την ευθύνη των παραπανίσιων κιλών τους, όχι στη βουλιμική τους διάθεση, αλλά στο αγνό και θείο ποτό. Μάλιστα, κανείς ποτέ δεν έχει χρησιμοποιήσει τον όρο "κρασοκοιλιά", παρά μόνο "κρασοπατέρας" που είναι λέξη αθώα και κάθε άλλο παρά καταλογίζει ευθύνες στο σεβαστό οίνο.
Ποια είναι όμως η πραγματικότητα; Ερευνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που έρχονται σωρηδόν στην επιφάνεια τελευταία, καταρρίπτουν το συγκεκριμένο μύθευμα. Η περιεκτικότητα της μπύρας σε θερμίδες είναι μειωμένη και χρειάζονται πολλές φιάλες ώστε να φτάσει κάποιος να λάβει ποσό θερμίδων ίσο με ένα πλήρες γεύμα. Παράλληλα, πρόκειται για ποτό επεξεργασμένο κατά τη ζυθοποίηση, γεγονός που διευκολύνει τον οργανισμό να το αφομοιώσει γρηγορότερα κατά τη χώνεψη.
Εκεί που χρειάζεται λίγη προσοχή από εμάς τους μπυροπότες είναι ο συνδυασμός του ποτού με το φαγητό. Η μπύρα λόγω των συστατικών της προετοιμάζει τον οργανισμό να δεχτεί μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού απ' ό,τι θα έτρωγε χωρίς να πιει. Το Greeks for Beer σ' αυτή την περίπτωση προτείνει την κατανάλωση μπύρας μετά το γεύμα ή, αν κάποιος θέλει το γεύμα του να συνοδεύεται από το ευλογημένο ποτό, καλό θα είναι να έχει προκαθορίσει τη μερίδα του σε λογικά όρια, ανάλογα με τις διατροφικές του ανάγκες.
Η επιστήμη, στο πλαίσιο της αέναης μάχης της κατά του ανορθολογισμού, για μια ακόμη φορά δίνει την απάντηση στους "μάγους της φυλής" .

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

‘χρειάζονται πολλές φιάλες ώστε να φτάσει κάποιος να λάβει ποσό θερμίδων ίσο με ένα πλήρες γεύμα’
Και πως γίνεται να πιει κάποιος ‘λίγες φιάλες μπύρα’; ΑΔΥΝΑΤΟΝ
:-)))))

Ο ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ είπε...

Η μπύρα απο μόνη της δεν παχαινει...αλλα αν φας μια ποικιλιά λουκανικα 4 ατομων...τοτε τα αποτελέσματα είναι τραγικά!!!

Αρα φαγητό με μέτρο και μπύρα για απόλαυση και οχι για σκάσιμο!!!

Ανώνυμος είπε...

Ομολογώ πως πολύ με χαροποιούν τα φρέσκα νέα που μας φέρνουν οι επιστήμονες. Αναμένω όμως μελλοντικά την δημοσίευση μιας "μπυρο-δίαιτας" στο εκπληκτικό -ομολογουμένως- blog σας.

Brewtus_Tripelius είπε...

Λοιπόν έχω να πω το εξής.

Τους τελευταίους μήνες έχω κόψει το φαϊ, καθώς δεν προλαβαίνω να μαγειρεύω, αλλά έχω αυξήσει βαριές μπύρες υψηλές σε πρωτεϊνες (Piraat, Kapittel, τέτοια πράγματα) σε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ.

Έχασα τρια κιλά και νιώθω καλύτερα από ποτέ.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

greektrappist είπε...

Το παν μέτρον άριστον, περίεργε, είναι η πιο σοφή κουβέντα, αλλά υπάρχουν και στιγμές που το μέτρο χάνεται γιατί η απόλαυση πρωτεύει, όπως το θέτει ο indictos.

Milforbeer, τα λαγωνικά του Greeks for Beer έχουν ξαμολυθεί στους δρόμους για να ικανοποιήσουν το αίτημά σου...

Oσο για τον Brewtus, έχει αποδείξει ότι αποτελεί υπόδειγμα αυτοθυσίας θέτοντας ψυχή τε και σώμα στην υπηρεσία της έρευνας. Εύγε!

Raclettist είπε...

Η ζυθοποσία δεν είναι ανάγκη να συνοδεύεται από κρεατικά πλούσια σε γεύση αλλά και σε λιπαρά. Διαβάστε την πρόταση κάποιου ο οποίος θα μπορούσε να ζει μοναχά με λουκάνικα, κατά προτίμηση Αλσατίας.
Μια πολύ γευστική επιλογή αποτελεί το ψητό φιλέτο σολομού με πατατούλες, τηγανιτές ή ψητές και συνοδεία μιας Belle-vue Kriek σε θερμοκρασία 3-5 βαθμών κελσίου.

Rachmaninov είπε...

Για μεγαλήτερη απόλαυση, η μπύρα πρέπει να πίνεται χωρίς φόβο και πάθος :P

ONOMATODOSIA είπε...

σωστα.

αφοβα μπορεις να πινεις μεχρι 2 μπιρες την ημερα χωρις να κανεις bierbauch.

oi παραπανω παχαινουν...

Dokimos είπε...

Exw na katageilw to blog gia tetoiou eidous sizitiseis pou mas gemizoun me eikones k geuseis k adeiazoun tis tsepes! Eidika o raclettist tha eprepe na ntrepetai gia autes tis emmones me ta loukanika! :-) Tetoia na mas lete na doume pws tha ti vgaloume!Paei, tha figw apti moni!

Raclettist είπε...

Δόκιμε αυτές τις άγιες ημέρες ειλικρινά δεν έχω καμιά πρόθεση να σε κολάσω, αντιθέτως ακολουθώντας το πνεύμα των ημερών εξομολογούμαι τις δυο ίσως πιο μεγάλες αδυναμίες μου, την καλή μπύρα και τα λουκάνικα. Πάραυτα, έχω αναφερθεί ήδη και σε μια νηστίσιμη πρόταση με ψαράκι μετά φρουτώδους ζύθου που βρίσκω ιδιαίτερα ελκυστική.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα φίλοι,

συγχαρητήρια για το blog, ώριμο και σου ανοίγει την όρεξη να περιπλανηθείς περισσότερο στην μαγεία της μπύρας.
Ένας κοινός φίλος μου μίλησε για εσάς μετά από μία επίσκεψή του σε εμένα, στην πρωτεύουσα της Αγαπημένης. Προσωπικά, θαυμαστής της Μελαχρινής, συχνά συνοδεύω όμορφη παρέα με Kasteel, st Bernardus prior ή abt, bush και προσφάτως της bincoise, γνωστή από το τοπικό καρναβάλι. Σχετικά με τον συνδυασμό μπύρας φαγητού, ένα πλούσιο σε ένταση υλικών και προσωπικότητας φαγητό προτιμώ να το συνοδεύσω με μια pils. Αντιθέτως, η special, συνοδεύεται, δεν συνοδεύει, από ένα μπυρομεζέ με πάντα πιο low profile αρώματα και γεύση, όχι τόσο έντονης προσωπικότητας. Αυτό ίσως και να οφείλεται από προσωπική αδυναμία εστίασης των αισθήσεών μου ταυτόχρονα σε 2 διεγέρσεις...;)

καλή συνέχεια

greektrappist είπε...

Bush, σε καλωσορίζουμε στο βlog.
Ομολογώ ότι ζηλεύω τη θέση σου να βρίσκεσαι στην πρωτεύουσα του ευλογημένου ζύθου.
Οσο για τον κοινο μας φίλο -στέλεχος μεγάλης εταιρείας-, δεν ξέρω τι έπινε στις Βρυξέλλες, αλλά εν Ελλάδι και εν αιθρεία πίνει μόνο Paulaner βαρελίσια των 300 ml κι αυτό με το ζόρι γιατί το πρωί πρέπει να είναι σε φορμά για την εργασία του...
Προσωπικά έχω σε πολύ υψηλή εκτίμηση την Bush, ενώ μιας και αναφέρεις και την Kasteel, δίνεις μια πολύ καλή πάσα στον Raclettist
ο οποίος θα μας μεταφέρει λίαν συντόμως το συγκριτικό τεστ που διέπραξε εν Παρισίοις μεταξύ Chimay Bleue και Kasteel.
Για το συνδυασμό μπύρας και φαγητού υπάρχει γενικότερα ποικιλία απόψεων, ενώ στην Ελλάδα συγχέουμε πολλές φορές τα κουσούρια της γερμανόφερτης διατροφής με την εκλεπτυσμένη και πιο light άποψη των Βέλγων.

Rat είπε...

Πολύ ενδιαφέρον και ελπιδοφόρο! ;)

Ανώνυμος είπε...

τα νεα δεν ειναι καθόλου έγκυρα.
από τότε που άρχισα να πίνω 2-3 μπυρες ημερησίως, έβαλα 31 κιλά και ανέβηκα αισίως στα 107 μέσα σε 12 μήνες.
Η διατροφή και η κινητικότητα μου δεν άλλαξαν καθόλου τα τελευταία 5-6 χρόνια. η μόνη διαφορά είναι η μπύρα. από τις 2-3 εβδομαδιαίως πήγα στις 2-3 ημερησίως.

άρα οι ζυθμπάστερς είναι άκυροι.

Hercules είπε...

διακρινω μια εμπαθεια προς το κρασι ή ειναι η ιδεα μου..?:)
επι του θεματος,ενα μπουκαλι μπυρας 330ml εχει περιπου 150 θερμιδες ασχετα απο το ειδος..
επισης,πολυ ωραιο μπλογκ,συγχαρητηρια..
αυτα.