Τρίτη, Ιουλίου 10

Grand Place ερχόμαστε!


Τα εισιτήρια έχουν έλθει στα χέρια μας, το ξενοδοχείο έχει κλείσει και οι άδειες έχουν κανονιστεί. Το τριήμερο 31/8 -2/9 θα βρεθούμε στην καρδιά της μπυροπρωτεύουσας της Ευρώπης όπου θα λάβει χώρα μια διοργάνωση για σκληροπυρηνικούς του θείου ποτού.

Το 9ο Beer Weekend δεν είναι ένα απλό φεστιβάλ (κατά τον ατυχέστατο ελληνικό όρο) μια γιορτή, ή μια έκθεση μπύρας. Είναι όλα αυτά μαζί και κάτι παραπάνω.

Στο http://www.weekenddelabiere.be γίνεται η πλήρης περιγραφή όλων όσων θα διαδραματιστούν στην κεντρική πλατεία των Βρυξελλων.



Τιμώμενος όπως κάθε χρόνο είναι ο Άγιος Αρνόλδος, προστάτης της μπύρας για το Βέλγιο, όπερ σημαίνει ότι ένα πλούσιο τελετουργικό προς τιμήν του θα σημάνει την έναρξη του τριημέρου. Ο Άγιος Αρνόλδος καθιερώθηκε ως ο προστάτης της μπύρας, καθώς την περίοδο μια μεγάλης επιδημίας χολέρας, τον 10ο αιώνα, ευλόγησε ένα βαρέλι μπύρας συμβολικά για να πίνει ο κόσμος αντί νερού. Γρήγορα η πόση της μπύρας άρχισε να εμποδίζει την εξάπλωση της επιδημίας και η ασθένεια εξαλείφθηκε. Ο Αρνόλδος προφανώς είχε τη διορατικότητα να αντιληφθεί ότι το νερό ήταν υπεύθυνο για τη μετάδωση της ασθένειας... Το αποτέλεσμα πάντως είναι σήμερα δικαιωματικά να θεωρείται ο Άγιος της μπύρας. Προσκυνούμε τη χάρη του...

Πέρα βέβαια από τη θρησκευτική-ιστορική πτυχή, το τριήμερο αυτό στην Grand Place έχει σίγουρα και την ηδονιστική διάστασή του για το Greeks for Beer. Οι παραγωγοί που θα λάβουν μέρος είναι καμιά 30άρια, αλλά οι ετικέτες είναι πάνω από 100 και αντιπροσωπεύουν την αφρόκρεμα της χώρας. Το πιο ωραίο είναι ότι οι 6 Βέλγοι τραπιστές θα είναι εκεί (συμπεριλαμβανομένου και του St. Sixtus, στο σταντ του οποίου φαντάζομαι θα γίνει σφαγή), όχι όμως και ο θεωρούμενος ως έβδομος, εκείνος ο Ολλανδός...

Ακόμα πιο ελκυστική ακούγεται η υπόσχεση ότι βαρελίσιες μπύρες θα υπερισχύουν αριθμητικά των εμφιαλωμένων. Για πρώτη φορά θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε βαρελίσια Malheur, La Chouffe, Maredsous, Bush, Kasteel, Petrus κ.ο.κ., ενώ οι τιμές, όπως διατείνονται οι διοργανωτές, θα είναι «δημοκρατικές». Καταλαβαίνετε ότι στο γυρισμό θα ζυγίζουμε λίγο παραπάνω...

Στόχος μας δεν είναι όμως μόνο η τέρψη. Ελπίζουμε ότι θα μαζέψουμε πλούσιο και σημαντικό οπτικοακουστικό υλικό για ετούτο το μπυρολόγιο, ώστε να μεταφέρουμε στους θαμώνες την ατμόσφαιρα, αλλά και χρήσιμες πληροφορίες.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Με το καλο να σας δεχτούμε λοιπόν!

Όπως έχω γράψει και σε άλλο σχόλιο, το festival είναι μικρό, χωρίς πολλές φανφάρες και φολκλόρ. Οι τιμές είναι όντως καλές, με την ακριβότερη μπύρα να στοιχίζει 3 ευρώ (στο site έχουν τον κατάλογο-αν και για να πούμε την αλήθεια δεν είναι πάντα ενδεικτικές της ποιότητας).

Μια μικρή παρατήρηση μονο. Γίνεται να αλλάξετε στο τίτλο και στο κείμενο το όνομα της πλατείας? Είναι είτε Grand place (στα γαλλικά) είτε Grote Markt (στα ολλανδικά)

Ο ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ είπε...

εκει 3 ευρώ η ακριβότερη εδω...3 ευρώ η φθηνότερη!!!!
έλεος

greektrappist είπε...

Όντως οι τιμές φαίνονται καλές και ενδεικτικές της αισχροκέρδειας που υπάρχει στην Ελλάδα.
Οσο για τα δρώμενα του τριημέρου, απ'οσο πρόσεξα στις φωτογραφίες μοιάζουν όντως με σεμνή τελετή χωρίς στοιχεία υπερβολής ή πανηγυριού τύπου Μονάχου.
Από την άλλη η όλη διοργάνωση μοιάζει με ένα κομψό τραστ όσων θέλουν να διαφυλάξουν τη βελγικότητα της ποιοτικής μπύρας και να καθιερώσουν μια ελίτ ζυθοποιών, ένα κλειστό κλαμπ.
Ίδωμεν...
Όσο για την ονομασία της πλατείας, προσωπικά πάντα την ήξερα ως Grand Place, ειδικά από τότε που την είχα επισκεφτεί παλιότερα. Απλά με το ψάξιμο στο Google είδα το Grand Platz και παρασύρθηκα νομίζωντας ότι είναι η φλαμανδική ονομασία, αλλα μάλλον έπεσα στα Γερμανικά.
Θα επιστρέψουμε γαλλιστί...

Dokimos είπε...

Bravo re paidia!Ante na mathoume k ti symvainei akrivws k stin kardia tis mpyroxwras!Poli tyxeroi eiste pantws, ipoyiazomai oti fetos tha exei poli perissotero lao me tosa varelia mazemena!En anamonei loipon!