Ο γράφων ωστόσο, παρά τις ξεθυμασμένες αστικές μου καταβολές, ή τοσούτω μάλλον λόγω αυτών, δεν αποστρέφω το βλέμμα από την βιωματική προσέγγιση των πραγμάτων. Mutatis mutandis, αγαπώ την λογοτεχνική μετουσίωση του βιώματος. Λογικό επομένως (ή ‘επόμενα’, όπως λέγει η Αλέκα και οι ωραίοι σύντροφοι) να αγαπώ τον Charles Bukowski, στην μνήμη του οποίου θέλω να αφιερώσω το ποστ αυτό-- το οποίο αφορά σε μια μπύρα εντελώς ελεεινή, τόσο από άποψη οντολογική, δηλαδή ποιοτική, όσον και από άποψη φαινομενολογίας και σημειολογίας, δηλαδή χρήσης και εν τη πράξει κοιωνικού συμβολισμού και σημασιολογίας. Πρόκειται για την μπύρα-κατακάθι της βέλγικης μπυροπαραγωγής, την μπύρα των καμμένων και έκπτωτων: Carapils, το όνομα αυτής.
Τα τσαλακωμένα κουτάκια της λεγάμενης συνήντησα στα χέρια των κλοσάρ στις μελαγχολικές πλατείες των Βρυξελλών, στο πλαϊ των βρωμερών άστεγων στους σταθμούς, συντροφιά όλων όσων (αυτο-)εξοβελίζονται από τους αμυντικούς μηχανισμούς μιας εκπορνευμένης κοινωνίας της ρευστότητας (για να θυμηθούμε τον Zsygmunt Bauman, έναν στοχαστή τον οποίο τώρα ανακάλυψαν οι Ελληνούληδες διανοούμενοι...). Δεν έχω ξαναδεί μπύρα με τόσο περιθωριακό target group, με πιο εξαθλιωμένο σημειολογικό προσανατολισμό, μια μπύρα τόσο ελεεινή, που ο Bukowski θα την λάτρευε- και θα την τιμούσε μέχρι τελικής πτώσης. Τον Bukowski θυμήθηκα όταν φωτογράφιζα την μοίρα και τις τύχες της Carapils σε διάφορα χέρια, αναλογιζόμενος ότι αυτά τα άκομψα, θλιβερά κουτάκια θα ήταν ιδανικό δυνητικό θέμα μιας πολύ trendy αλλά ενδιαφέρουσας study on ephemera για γερά στομάχια.
Την Westvleteren την αναζητάς με αγωνία, την χρυσοπληρώνεις, την παλαιώνεις με ευλάβεια, την ανοίγεις με θρησκευτική συγκίνηση και την μοστράρεις στους φίλους σου. Την Carapils την αγοράζεις από ντέκαντεντ σούπερ-μάρκετ σε κάποιο μελαγχολικό προάστιο των Βρυξελλών, ήδη μεθυσμένος, την κατεβάζεις χωρίς να το καταλαβαίνεις, δίχως να την γεύεσαι, μόνος σε κάποιο βανδαλισμένο παγκάκι, μηχανικά, αδιάφορα, μίζερα και πεισιθανάτια. Η μπύρα των καμμένων. Φαντάζομαι τον Bukowski, όπως τον φαντάστηκε ο μεγάλος Μάρκο Φερρέρι στο σπουδαίο ‘Ιστορίες Καθημερινής Τρέλας’, έναν Bukowski με την σχεδόν γοητευτική παραίτηση και ειρωνία του ανθρώπου που δεν έχει τίποτα πια να χάσει, που είναι επέκεινα της κοινωνίας, της ανθρωπιάς. Φαντάζομαι έναν τέτοιο Bukowski, σε ένα μετα-βιομηχανικό, τσιμεντένιο προάστιο, να πετά το ένα βρωμο-κουτάκι Carapils μετά το άλλο, γράφοντας πού και πού καμιά αράδα στην μισοχαλασμένη γραφομηχανή του και βρίζοντας την φτηνή ζαρωμένη πουτάνα που μάζεψε σε κάποια στάση λεωφορείου—σήμερα, χθές, πριν μια βδομάδα, μήτε αυτή, μήτε εκείνος θυμούνται πότε.
Γιατί ο Μπουκόφσκι δεν θα έπινε ποτέ Westvleteren, Rochefort, Achel ή Samichlaus στο κυριλέ Gambrinus ή στο νταπα-ντούπα Delirium με τις αμερικανίδες τουρίστριες. Ούτε καν La Trappe Quadrupel, που είναι άθλια μπύρα, σίγουρα, αλλά σε άλλο context και για άλλους λόγους. Όχι, mes amis, o Βukowski θα έπινε την πιο ελεεινή μπύρα στις πιο άθλιες συνθήκες, αυτοτιμωρούμενος και βυθιζόμενος στην αυτοκαταστροφή- με μόνο σύνδεσμο με την ζωή τις προτάσεις που έγραφε -ως άλλες αναπνοές, ως μεταφυσικό ομφάλιο λώρο- να τον διατηρούν μετέωρο, μεταξύ ζωής και θανάτου, ιστορικότητας και φαντασίας, πράξης και λόγου.
Είναι μεγάλος ο Bukowski. Και θα γελούσε με μας και τις γκουρμέ μπύρες μας, θα μας έβριζε ως αργόσχολους αστούς, ίσως να μας πέταγε και κανα κουτάκι Carapils στα μούτρα. Τον αγαπώ πολύ όμως. Κλείνω το ποστ αυτό με στίχους δικούς του, από την συλλογή You Get so Alone at Times Τhat It just Makes Sense (New York: Black Sparrow Press 1986), ταπεινά υποκλινόμενος, έστω κι από ένα τραπεζάκι του Gambrinus με το καπάκι μιας πανάκριβης δωδεκάρας Westvleteren να με κοιτάζει κατάματα:
But it does seem
The more we drink
The better the words
Go.
Death doesn’t matter
But the ultimate inconvenience
Of near-death is worse than
Galling.
I’ll finish the night off
With
Beer.
6 σχόλια:
Νομίζω κι εγώ ότι η Carapils θα ταίριαζε γάντι στο μπουκοφσκικό σύμπαν.
Από την άλλη, εκτός από την αγάπη για το λογοτεχνή, διακρίνω και προσπάθεια ταύτισης του Brewtus με αυτόν. Τελικά, μήπως το μήνυμα είναι κάντο κι εσύ όπως ο αγνός Μπουκόφσκι;
"Παράτα κι εσύ τις μπύρες των αστών και πιες αυτές της εργατικής τάξης, όσο κακές και να είναι (Heineken, Murphy's, Guinness draught κ.λπ.)." Είναι νομίζω παραγωγικό να εξετάζουμε κάθε μπύρα ως political statement, αλλά έτσι κερδίζουμε και το τέλειο άλλοθι για να πίνουμε ό,τι χειρότερο και καπιταλιστικό υπάρχει στην ελληνική αγορά...
Υ.Γ. Η λέξη Carapils έχει πλάκα καθώς το πρώτο συνθετικό, Cara, διαβάζεται όπως το μικρασιατικης προέλευσης "Καρά" που υπάρχει ως πρώτο συνθετικό σε πάρα πολλά ελληνική επίθετα και σημαίνει ότι κάτι είναι βαρύ, βαθύ ακόμα και μαύρο, δίνει δηλαδή συνήθως αρνητική έννοια στη λέξη με την οποία συνδέεται.
Ακόμα κι αν ήταν καλή μπύρα, στην Ελλάδα δεν θα είχε μέλλον, λόγω ονομασίας...
Να σου πω πως φαντάζομαι να καταλήγει ο Μπουκόβσκης με μια τέτοια λεγάμενη στο χέρι;
Αφού αρχικά έχει εξαντλήσει ό,τι έχει και δεν έχει στην τσέπη του σε εκλεπτυσμένες και πιο φίνες γεύσεις -μιας και έχω την πεποίθηση οτι πριχού καταντήσεις αλκοόλα, υπήρξες πότης με άποψη- προκειμένου, λοιπόν, να φτάσει στα μη περαιτέρω, καταλήγει σε ένα μπακάλικο, και με τα λιγοστά σεντς που έχει πάνω του, κάνει το καλύτερο δυνατό ντηλ σε ποσότητα.
>>Η άποπση της ημέραΖ.
:)
Πάντως είναι γεγονός προς το τέλος της ζωής του όταν είχε βγάλει κάποια χρήματα, δήλωνε στα ποιήματα του ότι πλέον τρώει σε καλά εστιατόρια, πίνοντας καλά κρασιά, είχε υδρομασάζ σπίτι του κτλ..
Αλλά και πάλι, ακόμη και όταν έφτανε στο τέλος της ζωής του, σίγουρα μια εξάδα Carapils θα υπήρχε στο ψυγείο του...
kbee, όπως τα λες. Υπήρξε αμετανόητος...
Greektrappist, οι προβληματισμοί σου είναι γόνιμοι και χρήζουν επισταμένης μελέτης, δεδομένων των κοινωνικο-πολιτικών παραμέτρων που θέτεις (και που ουδόλως θα απασχολούσαν τον Μπουκόφσκι).
Delirium, οι πότες με άποψη πολύ σπάνια γίνονται αλκοολικοί. Ο Μπουκόφσκι ήταν λογοτέχνης με άποψη, σίγουρα, αλλά δεν θα τον εμπιστευόμουν παρά πέρα :-))
είστε αιρετικός, αγαπητέ!!
(Ντόινγκ)
(συμφωνοι)
@γκρηκτράπιστ, Αν σε ξαναβγάλει ο δρόμος, κάνε και κάτι αντίστοιχο για τον Μπάροουζ. Πολύ θα γούσταρα να δω με ποια ετικέτα τον βλέπεις.
Εξαιρετικό κείμενο!
Χαίρομαι ιδιαίτερα που όσο περνάει ο καιρός συνεχώς "αποτυγχάνετε" να κάνετε σε αυτό το μπλογκ απλές αξιολογήσεις μπύρας.
Αυτό που τελικά επιτυγχάνετε είναι να γράφετε για την φιλοσοφία του να πίνεις μπύρα (ενίοτε γράφετε και ποίηση της μπύρας) γι' αυτό και, ως ένας ακόμα φανατικός μπυρολάγνος, δηλώνω φανατικός αναγνώστης σας!
Δημοσίευση σχολίου