Παρασκευή, Οκτωβρίου 19

Στους δρόμους της μπύρας: Mέρος Α', Bergamo

Στο σιδηροδρομικό σταθμό Milano Centrale το βουητό της πολυκοσμίας τρυπάει τ' αυτιά σου και μετά δυσκολίας μπορείς να φτάσεις στο binario που θες, με χαλί τη φωνή του εκφωνητή που ανακοινώνει αλά ιταλικά, μελωδικά τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις.
Το τρένο με βγάζει στο Bergamo στις 9 το βράδυ και μπροστά στο σταθμό αντικρίζω μια πιτσαρία ονόματι Il Piemontese. Με τα πολλά, και ψάχνοντας συνοδευτικό για την πίτσα μου με prosciutto, βρίσκω στον κατάλογο την μπύρα Menabrea. 3,80 ευρώ σε ωραίο μπουκάλι, αλλά σερβιρισμένη ατυχώς σε ποτήρι Heineken.
Tην περίμενα comme ci comme ca. Εξεπλάγην όμως. Χωρίς ιδιαίτερο άρωμα, αλλά με ένα από τα πιο γρήγορα κατεβάσματα που έχω κάνει ποτέ (εχμ, διψούσα και λίγο). Για εκείνη τη στιγμή μου φάνηκε άψογη, μα τα χίλια μπυροπότηρα! Διαφωνώ κάθετα με όσους την έχουν καταδικάσει στο 13% στο ratebeer. Είχα μείνει μάλιστα στο απόφθεγμα που λέει ότι Ιταλία και μπύρα δεν ανέπτυξαν ποτέ σχέση πάθους, απλά συνυπάρχουν σαν σε γάμο 30ετίας. Βάζω λοιπόν τον αστερίσκο μου, υπογραμμίζοντας ότι η Menabrea από τη Biella του ιταλικού βορρά δεν είναι Nastro Azzuro, αλλά μπύρα πρώτης γραμμής.
Αφού ήπια και δέυτερη, κινήθηκα στα ενδότερα της όμορφης και ευρύχωρης πόλης, ώσπου συνάντησα ένα πανηγύρι ευρωπαϊκών προϊόντων. Σε ένα περίπτερο με μπύρες και λουκάνικα Γερμανίας είπα να κάνω ζέσταμα για τις επόμενες μέρες. Ρώτησα το παιδί που εξυπηρετούσε (Ιταλός) τι είδους βαρελίσια μπύρα είχαν, αλλά δεν ήξερε να με διαφωτίσει. Τότε το λόγο πήρε από δίπλα μια συνάδελφός του καλλίμορφη και καλλικέλαδη, η οποία συμπλήρωσε με αυτό το ιταλικό γουστόζικο, παιχνιδιάρικο στιλ: "Non so, ma e dolce e bella"
(ακόμα μια επιβεβαίωση της θεωρίας του Brewtus για την απόσταση που κρατούν οι γυναίκες από το θείο ποτό...).
Πείστηκα πάντως και ανάγκαστηκα να δώσω ένα 5ευρω για 500 ml μιας άγνωστου προέλευσης pils σε πλαστικό ποτήρι. Τελικά 1160 ml ήταν αρκετά για μένα ώστε να με οδηγήσουν σε λάθος λεωφορείο για το low budget αεροδρόμιο που ήθελα να πάω, αλλά και να μου δημιουργήσουν την ακατανίκητη επιθυμία για μια Carapils, ενώ βρισκόμουν ξαπλωμένος με το σλίπινγκ μπαγκ στο τσιμέντο μιας άθλιας σάλας, περιμένοντας την πρωινή μου πτήση με τη Ryan Air...

8 σχόλια:

Κλείτωρ είπε...

σε πλαστικό ποτήρι; σε πλαστικό ποτήρι; σε πλαστικό ποτήρι.....; πως το αντέχεις αυτό ρε φίλε;

Ανώνυμος είπε...

Μετά την πλαστικούρα κοιμήθηκες και στο κρύο πάτωμα. Σπάραξε η καρδιά μας φίλε.
Πάντως Menabrea δοκίμασα κι εγώ πρόσφατα. ΑνωΓλυφαδιώτικη κάβα έφερε πρόσφατα δυο είδη. Η Bionda με 4,8% δεν μου γέμισε το μάτι, αλλά η Ambrata (5,0%)- αυτή που απ' οτι βλέπω ήπιες κι εσύ - ήταν συμπαθέστατη.

Ανώνυμος είπε...

Ξέρω ότι θα θεωρηθεί τρολάρισμα, αλλά Ιταλία = τέλειο κρασί+τα παράγωγά του.
Δυστυχώς δεν υπάρχει χώρος για μπύρα. Αυτά ας τα αφήσουν οι Ιταλοί για τους βόρειους...

greektrappist είπε...

Κλείτωρ, δεν είναι η πρώτη φορά που υποπίπτω σε παρόμοιο παράπτωμα. Ελπίζω σε ανάλογες μελλοντικές περιστάσεις να έχω τη δύναμη να αρνηθώ...
Nikosm, με νιώθεις τότε γιατί ήθελα τόσο πολύ μια Carapils!
O Deals μάς το είχε πει κιόλας στο Πανηγύρι ότι την είχε φέρει ήδη στην Ελλάδα.
Speculoos, όντως ακούγεται σαν ανέκδοτο. Όσο κι αν λατρεύω τους Ιταλούς σαν φάρα, το κρασί είναι 100% κυρίαρχος εκεί, περισσότερο ίσως κι από την Ελλάδα.
Πάντως το κρασί είναι Νο1 και στη Βάδη Βυτεμβέργη, αλλά και (οριακά) στην Αλσατία. Μπενελούξ, Τσεχία, Βαυαρία και βόρειες γερμανικές επαρχίες όμως είναι καθαρές μπυροπεριοχές (προσεχώς σχετικό ποστ).

Brewtus_Tripelius είπε...

Ρε συ Greektrapist, μεγαλωσες και μυαλό δεν έβαλες. Τι ρεμπελο- φοιτητο-τουρισμός ειναι αυτός σε βήτα αεροδρόμια με Ryanair, υπνόσακους και ό,τι μπύρα να 'ναι? Είσαι μεγαλος για interail κουλτούρα πια, αποδέξου το νέο ταξικό περιβάλλον που προδιαγράφει η επαγγελματική σου άνοδος και άσε την εποχή των αναρχοαυτόνομων ταξιδιών για νεώτερους...

Όχι τίποτα άλλο, μετα τα πρώτα -αντα αρχίζουν και οι πονοι στην μέση, για sleeping bag ειμαστε τώρα?

Την επόμενη φορά Kempinski και κυριλέ λοιπόν.

KitsosMitsos είπε...

Μόνο μη το διαβάσουν αυτό οι γυναίκες που πείστηκαν να δοκιμάσουν (βλέπε προηγούμενο post). Θα χαθούν οι ελάχιστες μπυρόφιλες!
Πλάκα κάνω, καλή συνέχεια στο ταξίδι - αναμένουμε.

greektrappist είπε...

Brewtus, επειδή αντέχω δεν έχω κανένα λόγο να τα κόψω. Το λες κι εσύ, άλλωστε, ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι.
Κουιζ: Ποιος είναι έτοιμος να πάει στη Λιθουανία με Ryan Air χριστουγεννιάτικα εν μέσω χιονοθύελλας;
Kempinski, τι είναι αυτό; κανά εναλλακτικό κάμπινγκ; χεχε.

Ανώνυμος είπε...

Αναμένουμε εναγωνίως το report από Βαυαρία. Μπορεί να μην προλαβαίνω την Octoberfest αλλά θα είμαι Μόναχο αρχές Φεβρουαρίου και θέλω "φρέσκιες" μπυροπροτάσεις (μπύρες, μπυραρίες, μπυρομεζέδες, μπυροκαταστάσεις, μπυρ μπυρ μπυρ... (όπως κλπ κλπ κλπ)