Σάββατο, Οκτωβρίου 6

St Arnoldus Triple: Ωδή στον άγιο-προστάτη μας

Από τον Νίκο


Φίλοι μου γειά σας. Αποφάσισα να στείλω αυτό το post αμέσως μόλις δοκίμασα την St.Arnoldus, για τους λόγους που θα αναφέρω παρακάτω.
Η μπύρα αγοράστηκε από μικρή κάβα στην Άνω Γλυφάδα κι έμεινε στην αποθήκη για 10 μέρες (λάθος μου το ξέρω, αλλά ας όψεται η πεπερασμένη χωρητικότητα του ραφιού που έχω καβατζάρει ως αποκλειστικό μπυρο-ράφι στο ψυγείο) πριν μεταφερθεί στο ψυγείο. Η σειρά της για κατανάλωση έφτασε μετά από άλλες 10 περίπου μέρες, δηλαδή σήμερα. Τ' αρώματα ξεχύθηκαν με το που την άνοιξα. Μην περιμένετε να σας πω τι μύρισα - δεν είμαι γευσιγνώστης. Το χρώμα της όμορφο, σκούρο πορτοκαλί, ενώ η μαγιά που επέλεξα να τη ρίξω κι αυτή στο ποτήρι, ρίχνει τρελό χορό, συνοδεύοντας τις φυσαλίδες που ανεβαίνουν στην επιφάνεια. Ο αφρός της χάθηκε πολύ γρήγορα, αφήνοντας όμως μαι μικρή λίμνη φυσαλίδων στη θέση του και τα χαρακτηριστικά δακτυλίδια στο ποτήρι. Η γεύση της απαλή, φιλική, ενθουσιώδης με μια ελαφρή πικράδα στην επίγευση, που μου κρατά όμορφη συντροφιά όλη την ώρα που γράφω το post. Τι κρίμα που τέλειωσε τόσο γρήγορα... Θα την ξαναδοκιμάσω σύντομα.
Προσπαθώντας, κατά τις προτροπές του site, να την βαθμολογίσω από 1 έως 10 και βάζοντας 9.5 στην Rochefort 10 που είναι η καλύτερη που έχω δοκιμάσει, θα βαθμολογούσα την St. Arnoldus Triple με 8.
Οι λόγοι που μ' έκαναν λοιπόν να δημοσιεύσω την κατά τ' άλλα προσωπική μου εμπειρία με τον Άγιο Αρνόλδο, είναι οι εξής τρείς:
Λόγος 1ος. Τσεκάροντας τις βαθμολογία στο RateBeer είδα 60 και τρελάθηκα. Τρελάθηκα γιατί η συγκεκριμένη μπύρα πραγματικά μου άρεσε! Γευστική, αρωματική, όχι πολύ βαριά, ευκολόποτη αλλά συνάμα δυνατή (7.5%)... Μα τι γίνεται; Μόνο 60; Τσεκάρω λοιπόν και στο BeerAdvocate και βλέπω ένα 82άρι και το καταφχαριστήθηκα. Ναι λοιπόν, κι εγώ κάπου εκεί θα την κατέταζα. Ανεξάρτητα όμως από τη δική μου προτίμηση, πως μπορεί τα δυο πιο "έγκυρα" sites μπυροκριτικής να έχουν διαφορά 22 μονάδων; Ας μην θεωρούμε λοιπόν τίποτα δεδομένο!
Λόγος 2ος. Δεν μου αρέσει το γεγονός πως δεν βλέπω κριτικές να δημοσιεύονται στο greeks4beer, εκτός από αυτές που δημοσιεύουν οι διαχειριστές - μόνιμοι συντελεστές - του site. Δεν υπάρχει λόγος να μην μοιραζόμαστε την άποψή μας με όλους τους εν ελλάδι μπυρόφιλους. Ειλικρινά πιστεύω πως όλοι βρισκόμαστε εδώ γιατί μας αρέσει όχι μόνο η μπύρα αλλά και η κουλτούρα της. Άρα και οι ανταλλαγή απόψεων πάνω στο θέμα. Ας βοηθήσουμε όλοι λοιπόν να γίνει αυτός ο χώρος ένας χώρος ανταλλαγής απόψεων αλλά και ανταλλαγής γευστικών εμπειριών.

Λόγος 3ος. Το βράδυ θα πάω με την παρέα μου σε μια μπυραρία. Μου έκαναν τη χάρη μια και τους έχω πρήξει τελευταία με τις αναλύσεις περί μπύρας, τα ποτήρια, το σερβίρισμα και γενικότερα περί της κουλτούρας που κάνει τη μπύρα - για μένα τουλάχιστον - κάτι το διαφορετικό, κάτι το αξιόλογο. Ξέρω πως αρκετοί από εμάς θα ενδιαφέρονταν για μια συνάντηση και από κοντά γνωριμία και ανταλλαγή απόψεων των φίλων της μπύρας. Τι λέτε κι εσείς;

Νίκος





18 σχόλια:

KitsosMitsos είπε...

Λίγο άσχετο με την ανάρτηση αυτή, αλλά το αναφέρω. Μίνι αφιέρωμα του Men24 σε διαφημίσεις μπύρας. Ορισμένες καλτ, ορισμένες χαλαρές και κάποιες αστείες. Απολαύστε!
http://www.men24.gr/html/ent/854/ent.34854.asp

greektrappist είπε...

Kitsomitso ευχαριστούμε και δίνουμε επ' ευκαιρία ένα διαφημιστικό της Westmalle στις ΗΠΑ που έχει πολύ πλάκα: http://www.youtube.com/watch?v=VmFeFI4XenA

Brewtus_Tripelius είπε...

Nικο ευχαριστούμε για την μεστή και αξιόπιστη κριτική σου.Περιμένουμε και άλλες, εννοείται.

Ειναι ένα ερώτημα γιατί οι μονιμοι επισκέπτες μας, που δεν ειναι καθόλου λίγοι (πιστέψτε μας) δεν συμμετέχουν πιο ενεργά, όπως διερωτάσαι και εσύ.

Η μόνη εξήγηση ειναι ότι ειναι ολιγον τι μαγκωμένοι ακόμα, όπως οι πρωτάρηδες στα πανεπιστήμια (μέρες που ειναι...) και ακουν μεν, διστάζουν δε να στειλουν κριτικές.

Παντως εμεις έχουν απευθυνει ανοικτή πρόσκληση!

Εφόσον μένεις Γλυφάδα, θα κανονισουμε οπωσδήποτε συναντηση σε μπυραρία και γευσιγνωσία. Τουλάχιστον δυο μελη του Greeks for Beer ειναι σεσημασμένες φάτσες στα μπυροστέκια των Νοτιων Προαστίων...

Προς το παρον περιμενουμε την επομενη κριτική σου-- στο μεταξυ θα στραφούμε και εμείς σε περισσότερες παρουσιάσεις.

Κλείτωρ είπε...

κανας απο από βόρεια προάστια; Ανοίγει beer academy στα βρυλλήσια και αν μαζευτούμε κάμποσοι θα μπορούμε να αξιώνουμε και απαιτήσεις τώρα που είναι καινούργιο το μαγαζί.

vetdino είπε...

Λοιπόν, σα Βέλγος και μάλιστα Φλαμανδός (λέμε τώρα) θα ήθελα να σημιεώσετε μια μπύρα απίστευτη, που δεν έχει καν αυτοκόλλητο στο μπουκάλι. Μόνο σήμα της είναι το κπάκι.

Παράγεται στο ομώνυμο Αββαϊο της Δυτικής Φλάνδρας και διατίθεται από τους μοναχούς σε περιορισμένες ποσότητες, πρέπει να πας με το αμαξάκι σου (αφού κλέισεις τηλεφωνικά) και σου δίνουν ένα κασώνι ανά αυτοκίνητο (24 μπύρες)... Λέγεται Westvleteren, έχει 3 ποικιλίες που τις ξεχωρίζεις από το χρώμα στο καπάκι: πράσινο (5.8%), μπλε (8%) και κίτρινο (10.2%)...

τη μπύρα την πουλάνε και σε ελάχιστες πολύ ψαγμένες μπυραρίες (μόνο στη φλάνδρα- δε τη δίνουμε στους βρωμοβαλλώνους)... Όποιος βρεθεί στο βέλγιο αξίζει την ταλαιπωρία να τη βρει!!

Crazy Tourists είπε...

Αν και τώρα τελευταία σας ανακάλυψα (και πολύ το χάρηκα) για μένα ισχύει το "Η μόνη εξήγηση ειναι ότι ειναι ολιγον τι μαγκωμένοι ακόμα, όπως οι πρωτάρηδες στα πανεπιστήμια και ακουν μεν, διστάζουν δε να στειλουν κριτικές..."
Με προβληματίζει ο όρος "Το κείμενο να περιέχει περιγραφή της μπύρας με σαφήνεια"
Για παράδειγμα, πρόσφατα δοκίμασα "Alba" και "Fraoch" που ήρθαν κατευθείαν απο Σκωτία (http://www.fraoch.com/historicales.htm), και Berliner Weisse στο Βερολίνο, αλλά δεν ξέρω κατα πόσο μπορώ να περιγράψω με σαφήνεια τη μπύρα...
Μπορεί να το επιχειρήσω και βλέπουμε!
Καλό βράδυ!
CrazyTourist1

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Φίλε Vetdino, η Westvleteren ως γνωστόν θεωρείται από πολλούς - έγκυρους και μη - ως η καλύτερη μπύρα του κόσμου. Κάποιοι που την έχουν δοκιμάσει τη βρίσκουν πράγματι καταπληκτική αλλά ίσως επηρρεαάζονται από το μύθο που έχει δημιουργηθεί γύρω της - αυτό με τους καλόγερους που αδιαφορούν για το marketing και βγάζουν όσο θέλουν αυτοί, κλπ. Σε ένα άρθρο μάλιστα είχα δει φωτό με τον καλόγερο να φορτώνει ένα καφάσι στο πορτπαγκάζ μιας πόρσε...
Προσωπικά, επειδή μου αρέσουν οι "μύθοι" παράγγειλα δυο μπουκάλια 12άρες στο belgianshop και τώρα τις έχω και ξεκουράζονται στην αποθήκη. Σύντομα που θα τις ανοίξω, θα σας ενηέρώσω για τις εντυπώσεις μου!
Ένα "περίεργο" στην παραγγελία που θα ενθουσιάσει τους fan της estmalle (βλέπε Greektrappist): Η μια Westy ήρθε σε μπουκάλι Westmalle - αυτό με το δακτυλίδι που γράφει trappistenbier!!! Μήπως την κρατήσω συλλεκτική;

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Vetdino, η Westvleteren ως γνωστόν θεωρείται από πολλούς - έγκυρους και μη - ως η καλύτερη μπύρα του κόσμου. Κάποιοι που την έχουν δοκιμάσει τη βρίσκουν πράγματι καταπληκτική αλλά ίσως επηρρεάζονται από το μύθο που έχει δημιουργηθεί γύρω της - αυτό με τους καλόγερους που αδιαφορούν για το marketing και βγάζουν όσο θέλουν αυτοί, κλπ. Σε ένα άρθρο μάλιστα είχα δει φωτό με τον καλόγερο να φορτώνει ένα καφάσι στο πορτπαγκάζ μιας πόρσε...
Προσωπικά, επειδή μου αρέσουν οι "μύθοι" παράγγειλα δυο μπουκάλια 12άρες στο belgianshop και τώρα τις έχω και ξεκουράζονται στην αποθήκη. Σύντομα που θα τις ανοίξω, θα σας ενημερώσω για τις εντυπώσεις μου!
Ένα "περίεργο" στην παραγγελία που θα ενθουσιάσει τους fan της Westmalle (βλέπε Greektrappist): Η μια Westvleteren ήρθε σε μπουκάλι Westmalle - αυτό με το δακτυλίδι που γράφει trappistenbier!!! Μήπως την κρατήσω συλλεκτική;

vetdino είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
vetdino είπε...

χα χα!! ναι συμβαίνει αυτό, έχω πετύχει κι εγώ Westvleteren σε λάθος μπουκαλι... εξαρτάται πως τους τα φέρνουν από την ανακύκλωση...

εμένα πάντως μου αρέσει πιο πολύ η 8άρα με το μπλε καπάκι!!

που πέφτει το belgian shop να το έχω υπόψιν όταν γυρίσω μόνιμα ελλάδα;;

Brewtus_Tripelius είπε...

Κατέβασα Westvleteren στην Brugge, προ μηνος, όντως καλή, αλλά όχι απαραιτητως κα΄λύτερη από μια Rochefort 10, που την βρίσκετε και εδώ σε καλές μπυραρίες...

Κλείτωρ, ναι, να κανονισουμε. Ειμαστε στα Νοτια Προαστια, αλλα ευχαριστως να ανεβουμε βόρεια. Stay tuned!

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Vetdino κάτσε εκεί που βρίσκεσαι! Το www.belgianshop.com είναι μαγαζί για μπυρο-αγορές online από το internet. To έχω δοκιμάσει και είναι αξιόπιστο. Μεγάλη ποικιλία και ασφαλές πακετάρισμα.
Μόλις άνοιξα μια πανέμορφη, μυρωδάτη και γλυκυτάτη Gouden Carolus. Στην υγειά όλης της παρέας μας λοιπόν...

KitsosMitsos είπε...

Πριν από 5 μέρες είχα μια εξωγήινη ή τουλάχιστον εξωπραγματική εμπειρία. Καθόμουν το πρωί για καφέ στην καφετέρια μιας φίλης, ώσπου μπήκε ένας τύπος γύρω στα 60, πωλητής. Ο εν λόγω κύριος ήταν πωλητής της Ζέος Ζυθοποιϊα. Ενδιαφέρον, σκέφτηκα, για να δούμε. Ο τύπος άρχισε να λέει ότι εκπροσωπεί ελληνική ζυθοποιϊα και ότι προωθεί 2 ελληνικής παραγωγής μπύρες. Μέχρι εδώ όλα καλά. Κατόπιν βγάζει το flyer όπου παρουσιάζονται τα 2 μπουκάλια δεξιά και αριστερά (κιτς εμφάνιση, ελληνική σημαία πάνω) και στη μέση...η Άντζελα Δημητρίου. Στο οπισθόφυλλο, δε, είχε και διαφήμιση για το νέο CD της εν λόγω αοιδού!
Το καταπίνω αυτό και λέω τώρα ο τύπος θα αρχίσει την παρουσίαση της εταιρίας, της μπύρας και τα σχετικά. Με έκπληξη ακούω τον τύπο να λέει "Άντε, λέγε τώρα, πόσα να σου βάλω"! Ούτε παρουσίαση ούτε τίποτε. Του λέει η φίλη μου "Άσε κανένα δείγμα, να δοκιμάσουμε και σου τηλεφωνούμε". Ο τύπος βγάζει το κιτς-μπλε-ελληνική-σημαία και τα ρέστα μπουκάλι και λέει "Αυτό είναι, αλλά μην το ανοίξεις, ένα έχω και το θέλω πίσω"! Δεύτερη κατραπακιά. Και συνεχίζει "Άντε, λέγε, πόσα θες"! Φυσικά η φίλη και ιδιοκτήτρια του μαγαζιού του λέει ότι δε γίνονται έτσι οι δουλειές. Ο τυπάς λοιπόν, σηκώνεται και φεύγει απλώς!
Τρομερή προώθηση, δε συμφωνείτε; Γιατί άραγε - ανάμεσα σ'όλα τα υπόλοιπα - η ελληνικής παραγωγής μπύρα πατώνει;
Ευτυχώς, έτσι άνοιξα κουβέντα με τη φίλη μου και της πρότεινα να αλλάξει από τη γνωστή πράσινη σε κάτι άλλο - τουλάχιστον για το βαρέλι. Μετά από συζήτηση, υποσχέθηκε να δοκιμάσει για αρχή Genesis βαρελίσια. Είναι μια αρχή.
Για να δούμε τη συνέχεια.
Αυτά από μένα.

(Είχα αναρτήσει το σχόλιο επίσης στα περί ελληνικής μπύρας)

greektrappist είπε...

Βλέπω ότι η συζήτηση έχει φτάσει στο μπυροέβερεστ (westmalle και westvleteren)!
Crazy tourists, στο σαφήνεια εννούμε τον τύπο της μπύρας (π.χ. westmalle dubbeL ή tripel, Paulaner weiss ή pils κ.ο.κ. και δυο λόγια
όπως είδε ο καθένας την μπυροεμπειρία. Οχι ορολογίες και συναφή.
kitsomitsos, ακουστά έχουμε μόνο για τη Zeus. Πρέπει να ήταν συναρπαστική εμπειρία πάντως! Ευχαριστούμε που τη μοιράστηκες μαζί μας!
(Πάντως ελληνικές σημαιούλες, Αντζελα Δημητρίου και τα τοιαύτα κάνουν εκρηκτικό μείγμα. Ποιος Σατανάς σκέφτηκε αυτή τη μαρκετιά;)

Υ.Γ. Μιας και θα βρεθώ σε γαλλογερμανικά εδάφη τις επόμενες ημέρες, δεν θα ξεχάσω να φέρω στις αποσκευές μου τις εμπειρίες μου από το Bamberg ή την Αλσατία!

Ανώνυμος είπε...

Πάντως Γλυφάδα μένουν και αναγνώστες. όχι μόνο μέλη.
Άρα κάθε πληροφορία ευπρόσδεκτη.
Πρόσφατα και σε μια εκδήλωση για οινογνωσία, σε μια μικρή κάβα στο Λαγονήσι, ανακάλυψα πως ο τύπος εκτός από πολύ καλές γνώσεις για την μπίρα, έχει και καλά ενημερωμένη την κάβα του. Εντύπωση μου έκανε και η συντήρησή τους σε ψυγείο με ελεγχόμενες συνθήκες.

Ανώνυμος είπε...

Γιαννη τι εννοείς ελεγχόμενες θερμοκρασίες ψυγείου; Είχε απο εκείνα τα ψυγεία με ξεχωριστή θερμοκρασία στο κάθε τμήμα του ή απλά τις είχε σε κάποιο ψυγείο; Γιατί ξέρεις από μπύρα σε μπύρα αλλάζει η θερμοκρασία συντήρησης και ιδίως κατανάλωσης. Πχ κάποιες δυνατές μοναστηριακές πίνονται σε θερμοκρασίες 10 - 14 βαθμούς. Κάποιες άλλες 6 - 10. Κάποιες pils ή lager προτιμούνται παγωμένες. Σε μαγαζιά και κάβες, ιδιαίτερα σ' εκείνα που έχουν μεγάλες βιτρίνες και τα χτυπά ο ήλιος, οι ελεγχόμενες συνθήκες είναι πράγματι απαραίτητες αν και δύσκολα κατορθωτές και μπράβο σε αυτούς που τις διαθέτουν. Εμείς οι καταναλωτές όμως, στα σπίτια μας τι κάνουμε όμως; Η θερμοκρασία κελαριού που αναφέρεται για συντήρηση σε κάποιους οδηγούς, αφορά κελάρια βορειότερων χωρών, όχι κάποιο σκοτεινό ντουλάπι ενός μέσου Ελληνικού και ιδιαίτερα Αθηναϊκού σπιτιού. Αν πάλι τις μεταφέρουμε στο ψυγείο μας, τις συντηρούμε σε χαμηλότερες θερμοκρασίες δηλαδή, πόσο πράγματι χάνουμε;

Ανώνυμος είπε...

Νίκο αν θυμάμαι καλά ήταν διαφορετικές οι θερμοκρασίες και δεν μιλάμε πως υπήρχε πρόβλημα με ήλιο κτλ.
Σχεδόν σε υπόγειο είναι η κάβα.
Συμφωνώ στα υπόλοιπα που γράφεις για τις θερμοκρασίες.