Σάββατο, Νοεμβρίου 10

Φιλιππικός κατά του πράσινου χρώματος


To πράσινο είναι το χρώμα της βλάστησης, της φύσης. Εχει χίλιους δυο καλούς συμβολισμούς, αλλά στα σίγουρα έχει και έναν κακό. Γιατί όλα είναι ωραία όταν μιλάμε για πράσινα χλοερά λιβάδια, για πράσινα οικολογικά κινήματα γεμάτα ιδεαλισμό, για το πράσινο ΠΑΣΟΚ που πρέπει πάση θυσία να μείνει ενωμένο ως άλλο κοινωνικό αγαθό, για λευκούς και πράσινους κόκκους. Ομως, όταν φτάνουμε στο ευλογημένο ποτό, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα για εμάς εδώ τους μπυρόβιους: Αποστροφή και μόνο αποστροφή.

Και μη βιαστεί κανείς να πει ότι φταίει αποκλειστικά η αποκαλούμενη ευσχήμως σε σουβλατζίδικα «πράσινη». Αυτή είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου, μόνο η σημαία των μαζικών μπυρών. Ας πούμε μερικά ονόματα χάριν παραδείγματος: Πράσινη Fischer η ελληνική (συγγνώμη και πάλι Αθηναϊκή μας) σε αντίθεση με την καφέ γαλλική που είναι αποδεκτή, Becks, Bavaria, Carlsbesrg, Mythos, Gosser και ο κατάλογος μακραίνει όσο δεν πάει. Ξέρω, όλοι θα έχετε ένα παράδειγμα καλής, αγαπημένης μπύρας σε πράσινη φιάλη, αλλά με αυτή την εξαίρεση επιβεβαιώνετε τον κανόνα.

Ομως, τι έχει να πει η επιστήμη της μπυρολογίας για το φαινόμενο αυτό; Πού εντοπίζει το γιατί; Mία σαφώς πολιτικοποιημένη θεώρηση θα έλεγε ότι το πράσινο είναι συνδεδεμένο με την αγροτική ζωή και τη φύση, εκεί απ’ όπου ξεκίνησε η μπύρα σαν όπιο που κοίμιζε τους δύσμοιρους κολίγους. Κατά κάποιο τρόπο είχε συνδεθεί με την επιβολή της κυριαρχίας των φεουδαρχών που ήθελαν να ξεδιψούν μαζικά τα μιλούνια που είχαν στη δούλεψή τους, χωρίς να τους ενδιαφέρει η ποιότητα. Με τη βιομηχανοποίηση το κουσούρι αυτό μεταφέρθηκε στις πόλεις και την εργατική τάξη και το πράσινο έγινε το χρώμα των υποταγμένων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι μεγάλοι επαναστάτες φορούσαν κόκκινα. Οι Γαριβαλδίνοι, ο κομαντάντε, ο Βλαδίμηρος θα είχαν σίγουρα διαφορετικές προτιμήσεις στη μπύρα.

Λέμε όχι λοιπόν στο χρώμα που συμβολίζει τη μπυρική υποτέλεια, που έρχεται καταχραστικά να συνδέσει άθλια αφεψήματα με το αγαπημένο μας ποδόσφαιρο (γιατί άραγε ένας ποδοσφαιρόφιλος πρέπει να πίνει π.χ. «πράσινες» και όχι Westmalle Tripel;) που καταδυναστεύει την αγορά παγκοσμίως, καταπιέζοντας όλους εδώ τους εραστές της καλής μπύρας.

Εντάξει, θα μας πουν προκατειλημμένους, ανόητα ρομαντικούς, ανεπίκαιρα πολιτικοποιημένους και τα τοιαύτα, αλλά οι εποχές είναι σκληρές γι’ αυτό είναι σκληρά και τα μανιφέστα μας...

26 σχόλια:

KitsosMitsos είπε...

Η Άμστελ όμως είναι κόκκινη. Και φυσικά ανήκει στην ίδια κατηγορία. Φίσερ πάντως κυκλοφορούν και καφέ εντώ στο ελλάντα.
Όσο για πράσινες, δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι Lidl και τα συναφή κυκλοφορούν σε πράσινο ή ασημί...

Brewtus_Tripelius είπε...

πλάκα πλάκα η παρατήρηση για το πράσιο ως χρώμα υποτελείας εν σχέσει προς το κόκκινο της επανάστασης έχει βάση... Πάω να δω τί λέει ο Kandinsky στα θεωρητικά του επ'αυτού.

krypteia είπε...

http://onlygreeknews.blogspot.com/2007/11/08122007-700.html

Dokimos είπε...

Tha simfwnisw ki egw gia to prasino xrwma, pragmatika kyriarxei sta perissotera mpyrompoukala eureias kykloforias.Fysika yparxoun k exaireseis, thimamai kapou eixa dei mia belgiki me onoma Floris, den tin exw dokimasei omws.Mipws ki auti epivevaiwnei ton kanona?

greektrappist είπε...

kitsomitsos, ναι, στο Lidl κυκλοφορούν πολλά απεχέστατα κουτάκια πράσινου χρώματος.
Δόκιμε, μην αναφέρεις ονόματα τύπου Floris, όσο καλή και να είναι, γιατί κινδυνεύεις να κακοχαρακτηριστείς από μέλη του ιστολογίου, όπως έπαθα εγώ με την Dorelei:)

Dokimos είπε...

Adelfe greektrappist, opws proeipa, distixws den tin exw dokimasei gia na mporw na ypostirixw yper i kata!Pantws to sxolio sou me kanei na thelw, gia na diapistwsw kata poso einai amfilegomeni belgida!

CGP είπε...

Σε πρασινο χρωμα είναι η Pilsner Urquell που γιά εμένα είναι αγαπημενη Pils.

Γιά τις άλλες πρασινες, συμφωνώ και επαυξάνω.

Ανώνυμος είπε...

Ασχέτως χρώματος, μόλις επέστρεψα από Carefur Μαρινόπουλο (Γλυφάδας) όπου για δυο μέρες είχαν προσφορά σε όλες τις μπύρες (Στις 2 μπύρες η 2η μισή τιμή). Τρέξτε...

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά έχω μια απορία, το χρώμα της φιάλης στη μπύρα πρέπει να είναι συγκεκριμένο; Ας πούμε πρέπει να περνάει φώς, ή όχι; Η δεν παίζει ρόλο; Υπάρχει διαφορά στον τρόπο που φιλτράρεται το φώς σε ένα πράσινο μπουκάλι από ότι σε ένα σκουρόχρωμο κλπ, και τι επίπτωση έχει αυτό στο περιεχόμενο;
Είναι λεπτομέρειες αυτά θα μου πείτε, αλλά αφού μου δημιουργήθηκε η απορία να μη τη ρίξω;

Ανώνυμος είπε...

Φίλε nikosm η προσφορά ισχύει για όλες τις μπύρες ή μόνο για τις ελεεινές καρφουριακές π.χ. edelsteiner, stadelbrau κλπ ;

Ανώνυμος είπε...

Χρήστο, ο Μαρινόπουλος ως μεγάλο μαγαζί φέρνει και αρκετές καλές μπύρες. Εγώ πήρα δυάδες chimay, duvel, La Trappe tripel σε πήλινο και quadrupel, hooegarden και forbiden fruit. Είχε και αρκετές γερμανικές (Erdinger, HB, Monchschof, κλπ) Η προσφορά τέλειωσε, αλλά την είχαν ξανακάνει πριν από κάτι μήνες, οπότε μάλλον θα την επαναλάβουν στο εγγύς μέλλον. Πάντως, από τα πολυκαταστήματα, τη μεγαλύτερη ποικιλία σε καλές μάρκες την έχει μακράν ο Βασιλόπουλος!

Ανώνυμος είπε...

Λογικο να εχει ποικιλια ο Βασιλοπουλος καθοτι ειναι super market βελγικων συμφεροντων.

Παντως ρε παιδια η Carlsberg μια χαρα ειναι για την κατηγορια της...

Ανώνυμος είπε...

Ουπς εγω ειμαι ο απο πανω

greek tv είπε...

Carlsberg = κίτρινο νερό με αφρό.

Τι έγινε ρε παιδιά, που χαθήκατε κ δεν ανανεώνετε;;;

KitsosMitsos είπε...

Δουλειές πρέπει να πέσανε μαζεμένες.

Άντε, περιμένουμε!!!

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά γεια χαρά. Μόλις γύρισα από Παρίσι... Η πληροφορία πως οι Γάλλοι πίνουν μόνο κρασί είναι μεγάλος "μύθος" Κάθε μπιστρό, ακόμα και αυτά που δεν το διαφημίζαν πρόσφεραν και μπύρες! Μέχρι και 8 βαρέλια μέτρησα σε απλό μπιστρό, ενώ σε μπυραρία στην οδό St. Dennis, οι κάνουλες έπιαναν όλο το μήκος της μπάρας (τουλάχιστον 30) με τον κατάλογο διαθέσιμων ετικετών να φθάνει τις 200!!

KitsosMitsos είπε...

Χρόνια πολλά και τις θερμές ευχές μου για τις γιορτές!
Με υγεία και ευτυχία, πάνω απ'όλα.
Την καλησπέρα μου.

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια πολλά και από μένα σε όλους τους Έλληνες beer aficianados και ο Αη Βασίλης να μας φέρει τον νέο χρόνο πολλές καινούργιες εττικέτες, να 'χουμε να δοκιμάζουμε και να μοιραζόμαστε τις εντυπώσεις μας σε αυτό το blog.

Ανώνυμος είπε...

Gostei muito desse post e seu blog é muito interessante, vou passar por aqui sempre =) Depois dá uma passada lá no meu site, que é sobre o CresceNet, espero que goste. O endereço dele é http://www.provedorcrescenet.com . Um abraço.

mantz είπε...

Αφού συμφωνήσω με τη γενική παρατήρηση να βάλω 1-2 αστερίσκους (χωρίς ελπίζω να δημιουργήσω λάθος εντυπώσεις για το άτομό μου:) :

Θα συμφωνήσω με τον speculoos ότι η Carlsberg είναι ικανοποιητική, ενώ ως συμπαθητική από πλευράς τιμής/αναμενόμενης ποιότητας είναι και η Perlenbacher Pils του LIDL (σε αντίθεση με τις άλλες του Lidl). Είναι ελαφρώς καλύτερη από τις "μπύρες" της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας και στη μισή τιμή. Γιατί όχι...;

mantz είπε...

Διόρθωση στο παραπάνω: H Perlenbacher Pils κοστίζει 0,79€ (σημερινή τιμή) άρα είναι σε παρόμοια τιμή (ίσως και ακριβότερη) από Άμστελ-Χάλινεκεν (η οποίες δεν ξέρω ούτε και θέλω να μάθω πόσο κοστίζουν).

Μύθος είπε...

Αντώνη, αν ξαναπείς τίποτα για τον "Μύθο", θα βάλω τη Μιλένα να σου επιτεθεί!!!!!!

Φιλάκια πολλά,
Μύθος!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Που είστε βρε παιδιά; Ανησυχούμε! Δεν πιστεύω να σας έπεσε βαριά καμιά τελευταία μπυροδοκιμή...!

tropikosss είπε...

Καταπληκτικό blog!!
Που είστε όμως βλέπω καιρό έχετε να ποστάρετε κάτι.Αν έχετε αλλάξει όνομα π.χ. θα το εκτιμούσα αν με ειδοποιούσατε που μπορώ να σας βρω!

Ένας Hefe Lover!!

Ανώνυμος είπε...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Servidor, I hope you enjoy. The address is http://servidor-brasil.blogspot.com. A hug.

GreekForum είπε...

Τί έγινε παιδιά; Σας εξαγόρασαν ή σας απείλησε ο Μεγάλος Αδερφός ότι θα σας καταστρέψει;