Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 14

Η ελληνική μετάλλαξη της weissbier

Η προσπάθεια να αξιολογήσει κανείς μία ελληνική μπύρα δυτικού στιλ μού φέρνει στο μυαλό τη στάση των κριτικών κινηματογράφου, όταν βγαίνει στις αίθουσες μία ελληνική ταινία. "Να μην τον μαυρίσουμε μπας και πουλήσει κανα εισιτήριο, ο σκηνοθέτης είναι φίλος μας, ο ελληνικός κινηματογράφος χρειάζεται και τεχνητή ώθηση για να βελτιωθεί".

Έτσι φτάσαμε να έχουμε μόνο τον Αγγελόπουλο και το Γαλλοέλληνα Γαβρά. Και από εκεί και πέρα βλέπει κανείς τον Χαραλαμπόπουλο να παίζει σε feel good μπολιγουντιανά ταινιάκια για όλη την οικογένεια, ενώ παράλληλα διαφημίζει στην τηλεόραση επισφαλή δάνεια ελληνικών καλοπροαίρετων τραπεζών, που δεν θα βγάλουν τα σπίτια μας στο σφυρί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σε αυτό το κλίμα, όταν δοκίμασα πριν από δύο χρόνια τη Genesis Weiss ήμουν επιεικής και πολιτικά ορθός. Τώρα όμως που δοκίμασα και τη Bεργίνα Weiss, δεν μπορώ να συνεχίσω άλλο την ίδια τακτική.

Τρέφω σεβασμό στις προσπάθειες των ζυθοποιών να εμπλουτίσουν την ελληνική palette de degustation, αλλά την ίδια στιγμή, όταν βλέπει κανείς να αυξάνονται οι επιλογές του και δεν γνωρίζει ακόμη πολλά περί μπύρας, θα ρωτήσει κάποιον, ο οποίος καυχιέται ότι γνωρίζει περισσότερα, ποια είναι η καλύτερη για να δει Τσάμπιονς Λιγκ και την καράφλα του Κετσπάγια να γυαλίζει για τελευταία φορά στο Καραϊσκάκη.

Εχοντας πλέον πιει τρεις ελληνικές εμφιαλωμένες σταρένιες βαυαρικού τύπου, πιστεύω ταπεινά ότι μόνο μία από αυτές περνάει τη βάση. Πρόκειται για την πιο παλιά εκ των τριών, την Craft.

Χωρίς υπερβολές, ισορροπημένη, με το κατάλληλο διάφανο παρουσιαστικό ενδεχομένως να ξεγελούσε και έναν Γερμανό ότι είναι από την πατρίδα του, όπως το feta cheese από τη Δανία. Θέλει μόνο λίγη προσοχή η βαρελίσια, γιατί υπάρχουν κάποιοι μαγαζάτορες που ενδεχομένως να βγάζουν τα βαρέλια για ηλιοθεραπεία…

Από την άλλη, το μπουκάλι Bεργίνα Weiss που με κέρασε ο raclettist στο σπίτι του με γέμισε με απορίες. Οταν έκατσε και ο αφρός στο ποτήρι της Paulaner μού έκανε εντύπωση η θολή της όψη και ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη μού προκάλεσε η γεύση της. Αρκετά γλυκιά για σταρένια και φουλ στο άρωμα. Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν ροδάκινο, αλλά μετά ο raclettist μού είπε ότι είναι μπανάνα. Προφανώς επηρεάστηκα και πάλι από τους τενεκεδένιους χυμούς που μας έδιναν στο Δημοτικό οι σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ από τη σοδειά της Ημαθίας που είχε μείνει απούλητη. Το αυτό είχα πάθει άλλωστε και με την Genesis Weiss, την οποία είχα κατεβάσει αργά, όπως έγινε και με τη Βεργίνα.

Ετσι, αντί το μυαλό μου να μεταφερθεί συνειρμικά σε κάποιες κλασικές μπύρες της Βαυαρίας, πήγε κατευθείαν στα εργαστήρια και τα πειραματόζωα.

Αν είναι στόχος τους να φτάσουν τους Βαυαρούς, θα πρέπει να κάνουν μεγάλη προσπάθεια ώστε να αποφύγουν τις υπερβολές, να ξαναδούν τις δοσολογίες τους και να κάνουν οι ίδιοι τους δοκιμαστές και όχι εμείς. Αν όμως θέλουν να μεταλλάξουν το είδος ελληνιστί, μπορεί να μείνουν στην ιστορία μαζί με την Genesis ως σκαπανείς του, καθώς μάλιστα έχω ακούσει από κάποιους ότι τους αρέσει.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι Βερολινέζοι πίνουν weiss με σιρόπια…

Υ.Γ. Θα ήθελα, έστω και ετεροχρονισμένα, να εκφράσω τη συμπάθειά μου στην εταιρεία Βεργίνα για τον πόλεμο που δέχθηκε από τον μονοπωλιακό γίγαντα της αγοράς. Αν και δεν μου αρέσουν οι exploitation επωνυμίες, η δημοσιοποίηση της υπόθεσης από την εφημερίδα “To Βήμα” συγκίνησε όλους τους μπυρόφιλους και για πρώτη φορά έδειξε πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα για τους ανεξάρτητους ζυθοποιούς και τους αγνούς ζυθοπότες.

20 σχόλια:

Mixos είπε...

Χαίρομαι που επανήλθες και "επίσημα" στην ενεργό δράση αγαπητέ greektrappist. Θα συμφωνήσω με αρκετά από αυτά που αναφέρεις, αλλά θα διαφωνήσω σε άλλα. Επειδή είμαι υποστηρικτής της Βεργίνα weiss, απλά θα αναφέρω πως πρόκειται για μια ετικέτα μαζικής παραγωγής από μια Μεγάλη Ζυθοποιία της χώρας μας. Η craft, αν μη τι άλλο, ως μικροζυθοποιία έχει άλλα καλά. Το ότι μπορεί να βρει ο Έλληνας μια ετικέτα όπως τη Βεργίνα (που ασφαλώς ομοιάζει και αντιγράφει πιστότατα τα βαυαρικά πρότυπα) σε τιμή κατώτερη των αντίστοιχων εισαγόμενων ... είναι κάτι που εγώ το θεωρώ ως μια "μικρή εξέλιξη". Πίνει το ίδιο πράγμα σε φτηνότερη τιμή ...
Επειδή δε θέλω να σας ζαλίζω με πολλά, θα τελειώσω λέγοντας ότι κάθε προσπάθεια από ελληνικής πλευράς που κόβει έστω και 0,00001% από τις κακές πεθερές της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας και είναι ποιοτικά έστω και ελάχιστα καλύτερη, θα με βρει υποστηρικτή της. Όσο για την μπανανίλα της Βεργίνα .. χεχε .. που να βλεπες αγαπητέ τις πρώτες προσπάθειες ... Σαν να ήσουν στο εργοστάσιο της Chicita ήταν ... Αυτή είναι η βελτιωμένη έκδοσή της..

greektrappist είπε...

@mixos είμαστε στην ίδια πλευρά σ' αυτή τη μάχη, μαζί με την Παπαρήγα που πήγε σήμερα στο εργοστάσιό τους, χεχε. (Ελπίζω μόνο να μη χτύπησε καμία "πράσινη"...)

Από εκεί και πέρα είναι θέμα γούστου. Στον raclettist π.χ. η Βεργίνα αρέσει όπως μου είπε. Θα δοκιμάσω και σε βαρέλι κάποια στιγμή, μήπως έχει σημαντική διαφορά.
Χαίρομαι που σε βρίσκω εσένα και τους υπόλοιπους και μάλιστα αρκετά οργανωμένους. Έχουμε βαρεθεί να διαφωνούμε μεταξύ μας για μπύρες, θέλουμε νέες, παραγωγικές διαμάχες:)

Mixos είπε...

Πράγματι έχουμε βαρεθεί να διαφωνούμε μεταξύ μας ... Αλλά θα το θέσω καλύτερα .. Έχουμε βαρεθεί να διαφωνούμε μεταξύ μας πάνω στις ελληνικές απόπειρες παραγωγής μπύρας.
Το να "διαφωνούμε" για το αν η Urthel tripel είναι πιο dry ή πιο hoppy και spicy από την αντίστοιχη tripel της Westmalle (παράδειγμα φέρνω), αποτελεί σε κάθε "υγιή πολιτισμό μπύρας" αναπόσπαστο κομμάτι της μπυροκουλτούρας και της συνολικότερης στάσης ζωής απέναντι στην μπύρα και στη φιλοσοφία που πρεσβεύει.
Για να θεωρηθεί ως έκφανση μπυροκουλτούρας στη χώρα μας κάποια παρόμοια διαφωνία... θα πρέπει αναγκαστικά πρώτα να υπάρχει μπύρα. Και μπύρα στη χώρα μας δεν έχουμε ...
Όταν πάλι κάποτε αποκτήσουμε ... να 'σαι σίγουρος πως θα πέσουν κορμιά στο όνομα του δήθεν "καλώς εννοούμενου ανταγωνισμού"!
Ατέρμονο σκηνικό ... Ατέρμονες διαφωνίες ...

greektrappist είπε...

Αν κατάλαβα καλά, θεωρείς ότι πρέπει να ενθαρρύνουμε τις προσπάθειες των Ελληνων ζυθοποιών μέσα και στο πλαίσιο του αδυσώπητου μονοπωλιακού καθεστώτος.
Κι εγώ αυτό πιστεύω ότι πρέπει να γίνει. Γι' αυτό και ασκώ κριτική. Γιατί δεν μπορείς να γίνεις ισχυρό αντίβαρο σε αυτόν τον ολοκληρωτισμό, αν δεν έχεις κάτι να πεις και ως ποιοτικό προϊόν. Αλλιώς θα βάλουμε στο κεφάλι μας ως καταναλωτές-μπυρόφιλοι νέες, κακές μπύρες.
Πιστεύω ότι πλέον πρέπει να ζητάμε πολλά από τους ζυθοποιούς και να μην αδικούμε αυτούς που φαίνεται ότι κάνουν σοβαρές προσπάθειες, βάζοντάς τους στο ίδιο καζάνι με τους μέτριους ή τους κακούς.
Οσο για την μπυροκουλτούρα γενικότερα, νομίζω ότι πλέον υπάρχουν ανεξάρτητα μέσα όπως το all4beer ή ακόμα και αυτό το πρόχειρο μπυρολόγιο, ικανά να μεταφέρουν στον Κόσμο το μήνυμα ότι δεν έχει καμία σχέση η μπυροαντίληψή μας με το πανηγύρι του ΣΕΦ, ώστε να μην μας ταυτίζουν με την ακαλαισθησία, τη μετανεωτερικότητα και την balkan style αρπαχτή.

Brewtus_Tripelius είπε...

Άσε μας Γρικτράπιστ που ξεκίνησες σοσιαλιστικά και αριστερά και ήδη στα τριαντά-κάτι απαιτείς ποιότητα και διεθνή γκουρμέ στάνταρντς για να μην προσβάλλεται ο ουρανίσκος σου...

Μια χαρά ειναι η Βεργίνα Weiss.

Σε μια γνήσια ροβεσπιερρική-πλατωνική Πολιτεία θα ήταν η μόνη επιλογή και όποιος διασπά τον κοινωνικό ιστό λιγουρευόμενος Ουρθέλ και Βεστβλετέρεν του θα πήγαινε πάραυτα στην Γκιλοτίνα (ναι, με κεφαλαίο).

Ιστορικά η μπύρα ειναι ποτό συνδεδεμένο με τον κοινοτισμό, όχι απεριτίφ στο Μουσείο Μπενάκη. Θέλει ποσότητες (pints) με λίγο αλκοόλ, ώστε να προάγεται η κοινωνική διαδράση και η ανοικτότητα-κινητικότητα της μάζας.

Τρία ζήτω για την Strongbow λοιπόν, και δέκα γιούχες για τις υποψήφιες Porsche Cayenne τηε μπύρας....

Mixos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Mixos είπε...

Kαι πάνω που είπα ότι δεν το γλιτώνω το πρόωρο Alzheimer ... έρχεται ο Βrewtus και δίνει μια "προσωρινή πνοή" επανάκαμψης στα σχεδόν εκφυλισμένα μου κύτταρα.
Welcome back μέγα Λατίνε ...

Ο "Αδιάφθορος" Ιρλανδο-Γάλλος θέρισε ό,τι έσπειρε. Κατέληξε στη λαιμητόμο, επειδή ακριβώς πρωτύτερα έστειλε μετα "μανίας" στη ΓΚΙΛΟΤΙΝΑ όλους όσους προσπάθησαν να διασπάσουν τους κοινωνικούς ιστούς που ο ίδιος είχε την αυταπάτη ότι μπορούσε να οριοθετήσει- αγνοώντας περίτρανα τόσο την ανθρώπινη διάνοια, όσο και την ανθρώπινη παράνοια. "Κοινωνικά αποδεκτό" είναι κάτι ξεχωριστό και διαφορετικό για τον καθένα. Είναι ό,τι τον βολεύει και ό,τι του αρέσει εκείνη τη στιγμή και μόνο τότε.

Η Βεργίνα weiss είναι πράγματι μια χαρά, αλλά όχι γιατί πίνοντάς την προάγω την κοινωνική διάδραση και κινητικότητα της μάζας, αλλά γιατί απλά μου αρέσει εδώ και τώρα.
Όταν αποφασίσουν οι ιθύνοντες στην Ελλάδα να εκ-τιμήσουν την μπύρα στο σύνολό της ανάλογως και σύμφωνα με την ροβεσπιερρική-πλατωνική Πολιτεία ... τότε και εγώ θα βγω να προάγω την κοινωνική διάδραση αγαπητέ Brewtus χωρίς να ξεπαραδιάζομαι για το κάθε pint που θα πληρώνω ...
Μέχρι τότε προτιμώ να λιγουρεύομαι- και ενίοτε να γεύομαι- τις Porsche Cayenne της μπύρας ...

Οι σημερινοί υποτιθέμενοι "Ροβεσπιέρροι" της εξουσίας φρόντισαν ήδη να καρατομηθούν από μόνοι τους, πριν καν προλάβουν να καταλάβουν ότι αυτό που έχουν καρφωμένο στο λαιμό τους ονομάζεται κεφάλι και ανθρώπινος νους...
Αρνούμαι να συνδέσω τόσο τη μπύρα σήμερα,όσο και το παρελθόν της ... με το βερμπαλιστικό κοινοτισμό τους...
Στην υγειά σου Brewtus με μια Amstel ..έτσι για να σου υπενθυμίσω πως ακόμα αυτή είναι η μπύρα που προάγει την μαζική κινητικότητα στο Ελλάντα !! Στο UK ... οφείλεις να μας ξανα-ενημερώσεις εσύ ...

Brewtus_Tripelius είπε...

Mixo, ο Ροβεσπιέρρος είναι ο πλέον συκοφαντημένος άνθρωπος από την έναρξη της νεωτερικότητας και δώθε.

Το λάθος του ήταν ότι θέλησε να λυτρώσει την Ανθρωπότητα από την πανούκλα του μικροαστισμού - και λησμόνησε ότι η ανθρώπινη φύση είναι, κατά Καντ, απριορικά φαύλη και στρεβλή. Οι μικροαστοί είναι κατσαρίδες: οι Γκιλοτίνες δεν είναι για τους έκφυλους άρχοντες, είναι για τους νοικοκυραίους που τους στηρίζουν με ένα άλυτο κοινωνικό οιδιπόδειο λατρείας-μίσους.

Ό,τι και να έκανε ο Ροβεσπιέρρος, η ψευδο-αμοιβαιότητα, η ψευδο-συναίνεση και η ψευδό-μετριοπάθεια των μικροαστών θα κρύβει το πόσο λυσσασμένα και αδίστακτα λιγούρια είναι στην πραγματικότητα. Θα τους δίνεις Βεστμάλλε και θα ζητούν Βεστβλετέρεν ('για το καλό των παιδιών, καλέ... για το καλό της χώρας'...), θα τους δίνεις Βεστβλετέρεν και θα ζητούν το πρώτο ποτήρι της St Sixtus για να την πιούν (χα! Το έχω στην συλλογή μου).

Γι'αυτό και ο Ροβεσπιέρρος είπε το περίφημο, που λησμονούν οι ύαινες της πολιτικής ορθότητας, ότι η Αρετή, κύριοι, δεν στεριώνει χωρίς Τρόμο, όπως και Τρόμος εκφυλίζεται σε τυφλή βία δίχως Αρετή.

Σε κάθε περίπτωση, non velat umbria diem.

ΥΓ. Συμπαθητική ελληνική βιολογική μπύρα ειναι η Β96 (η κάπως έτσι), με έξυπνο μάρκετινγκ και καλή τιμή.

Mixos είπε...

Για τον "όλα τα λεφτά" Maximilien θα με βρεις απόλυτως σύμφωνο αγαπητέ Brewtus. Αυτό που ο Καντ ονομάζει φαύλη και στρεβλή ανθρώπινη φύση... εγώ το έθεσα ως ανθρώπινη διάνοια και παράνοια ...

Απλά θα αναρωτηθώ το εξής: μήπως το μέγεθος και η ένταση της ψευδο-συναίνεσης και ψευδο-μετριοπάθειας των μικροαστών είναι κάθε φορά ευθέως ανάλογα με τον εκάστοτε έκφυλο άρχοντα και τις ορέξεις του?
Όσο για την αιώνια σχέση λατρείας-μίσους, ταπεινά πιστεύω... πως αυτές είναι δυο έννοιες ταυτόσημες. Μπορεί να είναι "πάντοτε" παράλληλες, αλλά κάποια στιγμή βρίσκουν σημείο τομής. Μισείς ό,τι δεν αντέχεις να λατρεύεις πια άλλο ...

Η μπύρα είναι η Β29 και παρασκευάζεται από τις ελληνικές μικροζυθοποιίες (πρώην genesis). Προσωπικά την βρήκα κάτω του μετρίου όσο και αν προσπάθησα να ενθουσιαστώ από το ομολογουμένως έξυπνο marketing που έχει..

greektrappist είπε...

@Brewtus
Αν χρειαστείς χώρο να μεταφέρεις κασόνια με μαζικές μπύρες, αφού το πορτ-μπαγκάζ στο κάμπριό σου είναι μικρό, μπορώ να βοηθήσω. Δεν έχω Cayenne, αλλά το Τοyota Corolla Sedan μου είναι ό,τι πρέπει για αυτές τις δουλειές.
Αν θυμάμαι καλά, πάντως, το Strongbow είναι μηλίτης (cider). Το ποτό δηλαδή με το οποίο οι Γάλλοι της Βρετάνης συνοδεύουν την πατροπαράδοτη κρέπα τους.

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας φίλοι μου.
Πολύ δουλειά έπεσε και δεν έχω χρόνο.
Θα τα πούμε όμως σύντομα.

... Milton

KitsosMitsos είπε...

Από τη μία έχουμε τις αρπαχτές, από την άλλη όντως επικροτούμε τις καλές ελληνικές προσπάθειες!

Ανώνυμος είπε...

Η Bεργίνα Weiss, για μένα, είναι η καλύτερη σταρένια μπύρα που παράγεται στην Ελλάδα και η μοναδική που πίνεται. Και όχι μόνο πίνεται αλλά είναι και πάρα πολύ καλή, ισάξια με τις Βαυαρικές … αν διαβάσετε την μονομαχία που της έχω κάνει με αντίπαλο την Augustiner weisse στο “Beer VS Beer” στο a4b θα καταλάβετε τι λέω. Δεν σας κρύβω ότι κι εγώ έμεινα έκπληκτος από το αποτέλεσμα της σύγκρισης.

Τώρα για την Craft weisse που αναφέρετε, είναι πολύ μα πολύ υποδεέστερη από την Βεργίνα … και για την Genesis ένα σας λέω, ποτέ δεν μπόρεσα να την πιω … την αγόρασα τρεις φορές για να έχω άποψη και μόνο την πρώτη φορά ήπια μισό μπουκάλι για να είμαι σίγουρος ότι αυτό το πράγμα δεν είναι μπύρα. Τις άλλες δύο ήπια μόνο κάτι γουλιές και στο νεροχύτη μετά.

Κρατάω μια επιφύλαξη στην συνέχεια της ποιότητάς της … διότι έχει παρατηρηθεί στην Ελλάδα, όταν πρωτοβγαίνει ένα προϊόν να έχει άριστη ποιότητα και μετά από μερικούς μήνες να πέφτει κατακόρυφα. Ίδωμεν.

Milton από a4b

Raclettist είπε...

Φίλε Milton, συμφωνώ ότι η Βεργίνα Weiss είναι η καλύτερή ελληνική προσπάθεια για Weiss, εντούτοις μετά βίας ξεπέρνα την μετριότητα, τουλάχιστον αυτή που είναι σε μπουκάλι, και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι εφάμιλλη μιας Paulaner, Weihenstephan ή Schneider. Στηρίζουμε πάραυτα την προσπάθεια τους, αναμένουμε την εξάπλωσή του βαρελιού εν Αθήναις και απαιτούμε πάντα το καλύτερο, ειδικά από τους Έλληνες παραγωγούς οι οποίοι μονό με την ποιότητα των προϊόντων τους θα καταφέρουν να αποσπάσουν μερίδιο αγοράς από την Αθηναϊκή.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Raclettist κάνε ένα “VS” με την Paulaner και θα καταλάβεις τι λέω. Κι εγώ προτού αποφασίσω να την συγκρίνω με την Augustiner το ίδιο πράγμα με σένα νόμιζα.

Φυσικά πάω πάσο για τις Weihenstephan και Schneider … αλλά πριν τις συγκρίνω δεν είμαι 100% σίγουρος :) :) :)

Απλά ελπίζω να μην έχει χάσει την ποιότητά της διότι έχω 3 βδομάδες να την πιω, λόγω του ότι δεν την φέρνουν στην Κόρινθο.

Milton από a4b

Raclettist είπε...

Επιμένω ότι η Paulaner είναι καλύτερη από την Vergina Weiss, αλλά όλα είναι και θέμα γούστου. Να ξέρεις κάτι, εμείς στο blog δεν ψάχνουμε να χαϊδέψουμε αυτιά, και ειδικά από τους Έλληνες παραγωγούς έχουμε υψηλές απαιτήσεις. Ναι μεν η Βεργίνα σε βαρέλι μοιάζει με Paulaner, άλλα στο μπουκάλι υστερεί σημαντικά, σε χρώμα, έχει ακόμα υπερτονισμένο άρωμα μπανάνας, και δεν έχει το κάτι παραπάνω στη γεύση. Έχουμε την πεποίθηση ότι τα παλικάρια στη Βόρεια Ελλάδα θα καταβάλουν κάθε προσπάθειά ώστε η Vergina Weiss να κατακτήσει μόνιμα μια θέση στο ψυγείο μας. Και να τονίσω και κάτι πολύ σημαντικό. Εμείς στα Carrefour την αγοράσαμε 1,34€ ενώ στην Θεσσαλονίκη πωλείται προς 0,99€. Έλεος, αλίμονο αν μια μπύρα παίρνει 30% αύξηση για τα μεταφορικά εντός Ελλάδος. Όσοι βρεθείτε στα Carrefour, κάντε φασαρία, δεν είμαστε παχιές αγελάδες να μας αρμέγει κάθε πολυεθνική. Μόνο αν αντιδράσουμε, θα τους χαλάσουμε το πάρτι.

Nίκος Μαυρής είπε...

Συμφωνώ πως η Vergina Weiss έχει δρόμο ακόμη να φτάσει τις Βαυαρέζες φίλες της, αλλά το να λέμε πως είναι κάτω του μετρίου, πιστεύω πως είναι υπερβολή.
Για μένα, η Vergina Weiss είναι ή καλύτερη ως τώρα ελληνική weiss, καλύτερη κι από αυτές των δυο μικροζυθοποιιών Craft και Genesis και αν μιλήσουμε για value for money, ακόμα και με το αθηναϊκό 1.34 είναι ότι καλύτερο κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά.

Ευτυχώς που μπήκε ο Milton και ο Kitsos, γιατί νομίζω η συζήτηση των Breutus, Greektrappist και Mixos, είχε ξεφύγει σε φιλοσοφίες που λίγοι μπορούν να παρακολουθήσουν...

milton είπε...

Η Vergina Weiss έχει φτάσει τις Βαυαρικές αγαπητοί φίλοι μου ... και δεν είναι θέμα γούστου αλλά η πραγματικότητα. Της έκανα και σύγκριση με την Paulaner και τ' αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο για μένα, διότι αφού έσκισε την Augustiner, στην Paulaner θα κόλλαγε???

Το καλό ήταν ότι μαζί μου στην μονομαχία ήταν και άλλοι δύο φίλοι που πίνουν και ασχολούνται με την ποιοτική μπύρα πάνω από 20 χρόνια ... η Μάρω και ο Κώστας ... και οι τρεις είχαμε την ίδια άποψη ... η Βεργίνα ήταν φανερά καλύτερη.

Σας δίνω και το link της μονομαχίας:
http://www.all4beer.com/a4b/index.php?option=com_fireboard&Itemid=75&func=view&id=7503&catid=46

... ο άγνωστος Milton του a4b απόκτησε όνομα :) :) :)

Πετρος ο Μποεμ είπε...

1,38 στην Θεσσαλονικη και 1,47 η κοκκινη. Προσωπικα ειμαι λατρης της συγκεκρημενης μπυρας και θεωρω πως υπερτερει των περισσοτερων Γερμανικων κοστους μεχρι 1,80 τυπου Ερντριγκερ. Δεν μπορω να καταλαβω τα ψιλοαρνητικα σχολια,ειναι προιον υψηλης ποιοτητας και χαμηλου κοστους. Σε Βαρελι δε,τα σπαει όλα.
Απο τις αλλες Ελληνικες επιχειρησεις πάντως δεν εχω μεινει ιδιαιτερα ικανοποιημενος,με την εξαιρεση της Φιξ Ελλας την οποια ειπια οταν ειχε βγει πιλοτικα σε βαρελι και μετα την εφαγε η μαρμαγκα.

Ανώνυμος είπε...

δεν ξερω τι λετε ρε παιδες,αλλα εγω εχω παθει πλακα με την vergina weiss και ουσιαστικα δεν θα ελεγα πως βλεπω διαφορες με τις γερμανικες weiss,μηπως εχετε το συνδρομο του λαλακη του εισαγωμενου?