Σάββατο, Οκτωβρίου 3

Η ΜΠΥΡΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ Fuller’s ESB Champion Ale


Ανοίγουμε ορίζοντές, ανοίγουμε φτερά, ανοίγουμε το μπυρολόγιο σε κάθε φίλο της Μπύρας.

Dokimos wrote....

Οι αγγλικές μπύρες έχουν πολλούς οπαδούς, ειδικά σε χώρες όπου η βελγική μπυροκουλτούρα δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη (βλέπε Ελλάδα). Αρκετοί είναι αυτοί μάλιστα που θεωρούν ότι οι Άγγλοι είναι αυθεντίες στην παρασκευή μπύρας και το κυριότερο επιχείρημά τους είναι η αρκετά μεγάλη ποικιλία που υπάρχει σε ετικέτες, εμφιαλωμένες καθώς και draught. Σαθρό επιχείρημα θα μου πείτε (η ποικιλία δεν σημαίνει απαραίτητα και ποιότητα), χωρίς να αναφερθούμε καν στο γεγονός ότι οι ''μπυρογνώστες'' αυτοί παραβλέπουν φυσικά τεράστιες παραδόσεις όπως η Βελγική, η Γερμανική ή η Τσέχικη.

Περί ορέξεως όμως κολοκυθόπιτα... Αυτά που πραγματικά παραδέχομαι στους Άγγλους είναι η ύπαρξη μπυροκουλτούρας (π.χ. πολλά μπυροφεστιβάλ, συζήτηση γύρω από τη μπύρα, εισαγωγές από όλο τον κόσμο) από πολύ παλιά, και ο επαγγελματισμός τους με τη συνεχή ενασχόληση και βελτίωση του προϊόντος. Και από κατανάλωση εδώ που τα λέμε δεν πάνε πίσω, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ξέρουν και να πίνουν

Μην με παρεξηγήσετε αλλά προσωπικά βρίσκω τις Αγγλίδες μέτριες. Και έχω δοκιμάσει αρκετές. Οι περισσότερες χωρίς ιδιαίτερο άρωμα, με ανύπαρκτη γεύση - συχνά μεταλλική - και το χειρότερο για μένα, μηδαμινό αφρό, δεν νομίζω να δικαιώνουν τους θαυμαστές τους - κάθε άλλο! Θυμάμαι το GreeksforBeer τις είχε αποκαλέσει παλιά το όνειδος της πρώην κραταιάς Βρετανικής αυτοκρατορίας, όχι άδικα εδώ που τα λέμε... Ευτυχώς ωστόσο υπάρχουν πάντοτε λαμπρές εξαιρέσεις στους κανόνες και μία από αυτές θα σας παρουσιάσω σήμερα. Πάμε να δούμε από κοντά μία αγγλική μπύρα που μπορεί να σταθεί με άνεση δίπλα σε βελγίδες, τη Fuller's ESB (http://www.fullers.co.uk/rte.asp?id=207).

Η Fuller's ESB Champion Ale είναι μία bitter ale περιεκτικότητας 5.9% σε αλκοόλ (5.5% στο βαρέλι) που πρωτοβγήκε στην αγορά το 1971. Τότε ήταν από τις πιο δυνατές draught που κυκλοφορούσαν στη Μ. Βρετανία και σε συνδυασμό με τη γεύση της απέκτησε γρήγορα μεγάλη φήμη. Έχει συμπεριληφθεί μάλιστα στη λίστα του CAMRA http://www.camra.org.uk/ (Campaign for Real Ale) από το 1978 και έχει λάβει αρκετά μετάλλια σε μπυροδιαγωνισμούς παγκοσμίως.

Σερβιρισμένη στο υπέροχο ποτήρι της τύπου sniffer, το βαθύ κεχριμπαρί, σχεδόν καφετί χρώμα, και ο κρεμώδης λευκός αφρός της δημιουργούν μία πανέμορφη παρουσίαση. Κλασικά ο αφρός σχηματίζει ένα στρώμα περίπου 3 εκατοστών προτού αρχίσει να υποχωρεί. Το άρωμα της Fuller's ESB είναι με μία λέξη ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ!

Να μην θεωρηθεί ύβρη αλλά νόμιζα ότι παράγγειλα Βελγίδα... Πολλά φρούτα, πολλή βύνη (όχι και τόσο χαρακτηριστικό των extra/premium bitters) και κάτι σε καραμέλα συνθέτουν ένα υπέροχο, πολύπλοκο μπουκέτο αρωμάτων που απαιτεί την απερίσπαστη προσοχή σου! Η γεύση δικαιώνει το απίστευτο άρωμα της και επιβεβαιώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη φήμη της, πείθοντας και τον πιο δύσκολο μπυροπότη ότι πρόκειται για μπύρα εξαιρετικής ποιότητας και ανώτερου επιπέδου. Γεμάτη, φανερώνει από την αρχή ένα πλούσιο χαρακτήρα μαγιάς και φρούτων (κυρίως πορτοκάλι και εσπεριδοειδή) που δένει άψογα με γλυκά στοιχεία καραμέλας. Το τελείωμα φυσικά δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό του είδους της, πικρό και ξηρό με μεγάλη διάρκεια. Ισορροπημένη και ευκολόπιοτη, η Fuller's ESB ξαφνιάζει ευχάριστα και αποτελεί αξιόπιστη επιλογή πιστεύω ακόμα και για session beer.

Όποιος δεν πιστεύει, ας δοκιμάσει! Εγώ σταμάτησα στις τρεις Βαθμός: 8.5/10

(A- το BeerAdvocate, 93/100 το RateBeer)


PS: Η συγκεκριμένη μπύρα δημιούργησε σχολή στις ΗΠΑ, αφού μετά την εισαγωγή της οι Αμερικάνες του είδους υιοθέτησαν την ονομασία ESB (Extra Special Bitter)

1 σχόλιο:

KitsosMitsos είπε...

Να και κάτι διαφορετικό. Αυτό με το ESB εννοώ.
Ενδιαφέρον!