Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 17

Η μπύρα του Σεπτεμβρίου: Edelweiss Snowfresh

Κάθε μπύρα που ανακαλύπτουμε για πρώτη φορά σε κάποιο ράφι στην Ελλάδα αποτελεί είδηση για μας. Στην περίπτωση της Edelweiss, μάλιστα, το νέο ήταν πολύ καλό.

Η φιάλη των 330 ml αγοράστηκε με 1,70 ευρώ από τον «Μπαλάσκα» του Παλαιού Φαλήρου και ως χώρα προέλευσης αναγράφει την Αυστρία. Η ονομασία της είναι ένα καλό λογοπαίγνιο, αφού το edelweiss είναι ένα προστατευόμενο φυτό των Άλπεων και συνάμα edel weizen σημαίνει σπέσιαλ μπύρα weiss.

Το τρικ, πάντως, για μας δεν ήταν τόσο η επαφή με μια μπύρα αλπινικής κουλτούρας –ούτε καν γνωρίζουμε αν είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα- αλλά ο προσδιορισμός και η κατηγοριοποίησή της. Γιατί το δεύτερο συνθετικό, weiss, παραπέμπει ξεκάθαρα στο γνωστό γερμανικό στιλ, αλλά το ποτό παρουσιάζει σαφείς διαφορές με την κλασσική weissbier του Μονάχου. Στην πραγματικότητα, ένας Φριτς θα έλεγε ότι είναι φλώρικη και όχι σύννομη του Reinheitsgebot (Νόμος Περί Καθαρότητας της Μπύρας). Καθότι γλυκιά και φρουτώδης, δεν θυμίζει και πολύ το είδος που ευδοκιμεί κυρίως στην ακμάζουσα Βαυαρία. Μήτε μπορεί να την αποκαλέσει κανείς και witbier, ειδικά όπως την εννοούν οι φίλοι ημών Βέλγοι.

Στην πρώτη γουλιά ο ταχθείς στην υπηρεσία του θείου πότου θα υποδυθεί τον τεχνοκράτη αστό που προσπαθεί να την εντάξει σε μια κατηγορία, γρήγορα όμως θα τα παρατήσει και θα καταλάβει ότι πρόκειται για μπύρα ποιότητος, που αφήνει το ποτήρι ανά χείρας και κατεβαίνει ταχέως.

Μας άφησε την υποψία ροδάκινου, αλλά ίσως να μας προδιάθεσε οπτικά και το βαθύ κίτρινο χρώμα της. (Είναι και αυτά τα βιώματα που έχει η γενιά μου με τους δωρεάν χυμούς σε μεγάλα τενεκεδόκουτα που μας έδιναν κάποτε στο Δημοτικό, επειδή περίσσεψαν από τη σοδειά της Ημαθίας και τα αγόρασε ως αποζημίωση το σοσιαλιστικό κράτος της δεκαετίας του ‘80). Μάλιστα, σε όψη και γεύση θα μπορούσε να είναι η πιο κοντινή μπύρα στο γυναικείο γούστο έχουσα τη λέξη weiss ως συνθετικό. Ειδικά αν προσθέσουμε και το δεύτερο προσδιορισμό snowfresh, απαλείφουμε κάθε απομεινάρι μπρουταλοσύνης, που στοιχειώνει ή κατ’ άλλους περιφρουρεί το ευλογημένο ποτό από τις ορέξεις του ασθενούς φύλλου.

Όμως, όπως λένε για όλες τις καλές μπύρες, έτσι και η Edelweiss snowfresh είναι unisex. Δικαιολογείται κατά συνέπεια και το 86% στο ratebeer, που μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους.

«Μπύρα του Σεπτεμβρίου», ανακράξαμε χωρίς ενδοιασμό!

14 σχόλια:

rockordie είπε...

Η γενιά των πρώτων -άντα να φανταστώ.

Σαν να δοκιμάσατε νερωμένη weiss μου φαίνεται!!!

Μιλ1 είπε...

"Δωρεάν χυμούς σε μεγάλα τενεκεδόκουτα που μας έδιναν κάποτε στο Δημοτικό"! Τι μου θύμισες τώρα!
Οσο για τη μπύρα, ως γυναίκα θα σπεύσω να τη δοκιμάσω γιατί όπως "ακούγεται", πρέπει να ανήκει σε αυτές που γουστάρουν οι γευστικοί μου κάλυκες!
Αν δεν την βρω, απαιτώ να μου την προμηθεύσεις αμέσως! Αλλωστε τι σόι beer blogger είσαι;

greektrappist είπε...

Ok milena, θα σου κάνω δώρο στο γάμο σου ένα καφάσι:)
Rockordie, απ' όσο έχω καταλάβει είσαι από τους σκληροπυρηνικούς της weiss. Απορώ πώς δεν έχεις φύγει ακόμα για Octoberfest:)
Απ' ό,τι βλέπω ζήσαμε όλοι τους τενεκέδες με τα ροδάκινα , οπότε θα έχουμε να λέμε στα εγγόνια μας ότι περάσαμε μέρες σοσιαλισμού στα νάτια μας...

KitsosMitsos είπε...

Θα ψάξω για να δω...την γεύση να σου πω.
Ομολογώ ότι δεν την έχω υπόψη μου, ακόμη. Άλλη μια μπύρα για τη συλλογή - όταν με το καλό. Εύγε!

Μύθος είπε...

Αγαπητέ Greektrappist:

Έχω ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα: Η μέλουσα γυναίκα μου είναι της Γερμανικής σχολής (βλ. Fratziskaner), ενώ η μέλουσα πεθερά μου της Βελγικής (βλ. Lucifer). Εγώ πίνω και από τα δύο, και ενίοτε και "αφεψήματα τύπου μπύρας". Τι να κάνω; Να προχωρήσω με τη σχέση μου, ή θα είναι μία σχέση που θα οδηγήσει στην ολοκληρωτική καταστροφή;;;;

Φιλιά πολλά,
Μύθος.

ΥΣ1. Ε, ναί! Το "Μύθος" βγαίνει από το γνωστό αφέψημα, αν και όχι τόσο για την προτίμησή μου σε αυτό.

ΥΣ2. Συγνώμη για το μήνυμα τύπου "Αγαπητή Μανίνα...". Είμαι σε απόγνωση!!!

ΥΣ3. Σοβαρά τώρα, συγχαρητήρια για την πραγματικά πολύ καλή δουλειά που έχεις κάνει στο blog. Χρειάζεται κάτι τέτοιο γι εμάς τους μπυρόφιλους.

Μύθος είπε...

Κερατούκλη! Είσαι κι μαρτυριάρης!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

DeliriumTremens είπε...

Ωραία παρουσίαση -υποπτεύομαι οτι παέι σετάκι με τη ποιότητα της μπύραζ.

greektrappist είπε...

Μύθε,
Στο αγωνιώδες ερωτήμά σου, μόνο η μπυροψυχαναλυτική θεωρία είναι εις θέσιν να βρει απαντήσεις.
Αφ' ης στιγμής έχεις θέσει την πεθερά σου στο μπυροτράπεζό σου, το πράγμα οδεύει εις ανησυχητικήν τροπήν. (Το ότι πίνεις αφεψήματα πράσινης απόχρωσης εκλαμβάνεται καλόπιστα ως ειλικρινής κατάθεση με διάθεση μεταμέλειας).
Την επόμενη φορά προτείνω να την κεράσεις μια Samichlaus με τo αιτιολογικό ότι δεν είναι σωστό να πίνει διαβολικές μπύρες (βλέπε Lucifer) τη στιγμή που υπάρχουν και οι άγιες (Samichlaus = Αγιος Νικόλαος). Ετσι οι 14 βαθμοί αλκοόλ θα την εξουδετερώσουν, ώστε να συνεχίσεις ανεπηρέαστος τη βραδιά σου και να διατηρήσεις την υγεία της σχέσης σου.
Και να θυμάσαι: Στην εξίσωση μεταξύ γάμου, μπύρας και πεθεράς η μπυροψυχαναλυτική θεωρία λέει ότι κάτι από τα τρία περισσεύει. Μάντεψε ποιο...

Μύθος είπε...

Greektrapist σε ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας για την ανάλυσή σου. Εγώ σκεφτόμουν να μετέλθω πιό ύπουλα και "διαβολικά" μέσα, και να την κεράσω μία Duvel. Η απόλυτη παραπλάνηση. Ενώ νομίζει ότι πρόκειται για μια ελαφριά μπυρίτσα, ξαφνικά ορας άπαντα (τα βλέπεις όλα). Ιδιαίτερα εάν έχει προηγηθεί μία Lucifer. Ο απόλυτος "διαολικός¨συνδιασμός. Το κακό είναι ποιός κουβαλάει ποιόν μετά...

(μπορεί να πίνουμε και αφεψήματα, αλλά βαρέα ένσημα στις σοβαρές μπύρες έχουμε χρόνια...! Ακόμη και σε συνδυασμούς τους.)

Μιλ1 είπε...

Προβλέπεται ενδοοικογενειακή μπυροκρίση!!!

greektrappist είπε...

Ωχ, μύθε, ακούω μια παντόφλα να προσγειώνεται στο κεφάλι σου...

DeliriumTremens είπε...

@greektrappist, ποα παντόφλα; μπουκάλι δε λες καλύτερα;

greektrappist είπε...

Delirium, εύχομαι να μην είναι μπουκάλι, η μπύρα ενώνει...

Μιλ1 είπε...

Μπορεί κανείς να πιστέψει πως ένα τόσο καλόκαρδο μουτράκι σαν κι εμένα μπορεί να ρίξει παντόφλα, μπουκάλι ή οτιδήποτε άλλο σε έναν Μύθο???
Ε, όχι!... Jamais!

Ασε που μάνα και κόρη είναι σαν τις κατσαρίδες! Δεν μπορείς να απαλλαγείς ποτέ από αυτές, ούτε με συνδυασμό Semiclaus και ολόκληρης μπουκάλας Deus!!! :-)