Παρασκευή, Οκτωβρίου 26

Baltika 6: Η μελαχρινή κυρία από τη Ρωσία

Από τον Χρήστο

Έχοντας γευτεί αρκετές από αυτές τις μπύρες, και λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική δημοσκόπηση που έγινε στο blog, η οποία, παρόλο που δεν έδειξε δυσαρέσκεια, έδειξε και μεγάλη άγνοια γι' αυτές, αποφάσισα να γράψω μια παρουσίαση για τη μπύρα που έχω ξεχωρίσει και την προτιμώ περισσότερο, τη Baltika 6 (Porter).
Η Βaltika, με βάση την Αγία Πετρούπολη, είναι η μεγαλύτερη ζυθοποιία της Ανατόλικής Ευρώπης, και η 2η μεγαλύτερη στην Ευρώπη (πίσω από τη Heineken).
Διαθέτει δε μια ευρεία γκάμα από μπύρες (από lager μέχρι weiss), τις οποίες έχει ονομάσει με αριθμούς, από το 1 έως το 10. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, και έχοντας δοκιμάσει όλη τη γκάμα από το 1 έως το 9 (η 10 είναι περιορισμένης παραγωγής) οι κορυφαίες είναι η 6 (Porter), η 8 (weiss) και η 4 (dunkel/μαύρη).
Συνηθίζω να τιμώ ιδιαίτερα την 6, καθότι έχω αδυναμία στις Porter, και πάντα στο ψυγείο μου υπάρχουν 2-3 από δαύτες.

Η μελαχρινη κυρία από Ρωσία είναι πολύ προσιτή, καθώς μπορεί κανείς να τη βρεί σε διάφορα μαγαζιά με ρωσικά προιόντα, με τιμή γύρω στο 1-1,10 ευρώ το μπουκάλι.
Μελαχρινή Ρωσίδα θα μου πείτε; Κι όμως! Πολύ μελαχρινή και πολύ γοητευτική, κάνει αισθητή την ιδιαίτερη παρουσία της από τη στιγμή που θα πέσει στο ποτήρι. Το χρώμα της μαύρο σαν τη νύχτα, και ο αφρός της πλούσιος και κρεμώδης στην αρχή, για να υποχωρήσει διακριτικά στη συνέχεια αφήνοντας ένα λεπτό στρώμα. Το άρωμα της υπέροχο, ωστόσο όχι πολύ δυνατό: σοκολάτα και καφές συνδυάζονται αρμονικά με την καπνιστή βύνη και τα φρούτα. Η γεύση της βυνώδης κατά βάση, σοκολάτα και τόνοι καφέ κυριαρχούν εδώ, ακόμη σταφίδα και μια υποψία γλυκού κρασιού, πίσω από τα οποία βρίσκεται καλά κρυμμένο το αλκοόλ (7%) . Αυτή η κυρία, δεδομένου οτι σας αρέσουν οι γλυκιές κοπέλες, δε θα σας πικράνει ούτε στιγμή! Προσοχή, όμως, καθώς είναι εξαιρετικά ευκολόπιοτη,
και αν σας παρασύρει μπορείτε να κατεβάσετε άνετα πάνω από 1 μπουκάλι, (κυκλοφορεί σε μπουκάλια των 500ml) με όποιες παρενέργειες μπορεί να έχει αυτό... Σας την προτείνω ως επιδόρπιο, μετά από ένα καλο γεύμα, ή και μόνη
της, ως απεριτίφ. Δε θα σας απογοητεύσει, και την ίδια γνώμη έχουν και τα παιδιά στο ratebeer.com και στο beeradvocate.com (84% και στα δυο).
Εναλλακτικά, μπορείτε κάποιος να αναζητήσει την κορυφαία πολωνική Ζywiec Porter (97% στο RateBeer, 88% στο BeerAdvocate) η οποία όμως είναι λίγο δύσκολο να βρεθεί στην Ελλάδα (εγώ την έβρισκα παλιά σε ένα μαγαζί, αλλά
σταμάτησε να τη φέρνει, οπότε αν την έχει βρεί κάποιος αλλού ας μας πεί).

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τρελαίνομαι για porter, οπότε θα ψάξω να την βρω την κυρία!

Veron είπε...

Χμ, μπορεί να κάνω καμιά γύρα στα αλλοδαπά μαγαζιά της γειτονιάς, μήπως και βρω τίποτα...

greektrappist είπε...

Καλλιθέα ή κέντρο στην Πειραιώς έχει σίγουρα. Εχω ακούσει και για Πατήσια.

Ανώνυμος είπε...

Επίσης στα μαγαζιά γύρω από τη Βαρβάκειο, και σε όλο το μήκος της Αχαρνών.

Unknown είπε...

Τελικα η διαπολιτισμικοτητα εχει και τα καλα της. Εμεις εδω στο Βολο δεν εχουμε μικρομαγαζα με ξενα προιοντα οποτε αναλογες μπυρες ειναι out of the question.

greektrappist είπε...

Bathassar, δεν είναι μόνο οι μπύρες που έχουν τα μαγαζιά των ξένων. Ορεξη να χεις να ψάξεις και τα υπόλοιπα προϊόντα τους, ειδικά των ανατολικών χωρών. Εγώ έπαθα πλάκα με τα πολωνικά αλλαντικά.

KitsosMitsos είπε...

Πατήσια ναι, Κυψέλη ναι. Και Zywiek και Baltika και Lech (πολωνική) και Obolon (ουκρανική). Καλές εξορμήσεις!

KitsosMitsos είπε...

Συμφωνώ επίσης ότι αν ψωνίσεις από αυτά τα μαγαζάκια, καλό είναι να συνδυάσεις τους μεζέδες με αντίστοιχα εδέσματα. Τα αλλαντικά πχ ανατολικής Ευρώπης είναι πολύ γευστικά και περιέχουν (ψαγμένο στο Ίντερνετ αυτό) λιγότερο λίπος απ'ό,τι τα αντίστοιχα δικά μας. Καλές γευστικές εξορμήσεις!

Ανώνυμος είπε...

Και στην επαρχία υπάρχουν αρκετά μαγαζιά, μόνο που είναι καλά κρυμμένα, και συνήθως τα ξέρουν μόνο οι αλλοδαποί που ψωνίζουν απο εκεί. Οπότε καλύτερα φίλε balthassar να ρωτήσεις κάποιον για να σε πληροφορήσει! Για παράδειγμα, εγώ σε ένα ρωσικό παντοπωλείο στο Αργος βρήκα την εξαιρετική Medowoe (μπύρα με μέλι) από την Ουκρανία, την οποία δεν τη βρίσκω πουθενά στην Αθήνα παρόλο πόυ είναι πολύ ωραία μπύρα! Μόλις ξαναπάρω θα γράψω κι ενα review!

Brewtus_Tripelius είπε...

H Zywiec einai apo tis kalyteres mpyres pou echo piei, ennoeitai i Porter. Foveri...

Unknown είπε...

Χρηστο οσο κι αν σου φαινεται περιεργο ο Βολος ειναι μια απο τις πολεις στις οποιες δεν υπαρχουν μαγαζακια ξενων ή εστω μαγαζια που να προσφερουν τετοιους κρυμμενους θησαυρους. Πιστεψε με, δινω τα ρεστα μου για κατι τετοια οποτε μαλλον και το να ρωτουσα καποιον ανωφελο θα ηταν. Οσο για πιο περιεργες μπυρες (επειδη τυγχανει να με ενδιαφερει και για τη μικρη μας μπυραρια) μαλλον προσανατολιζομαι στο να παραγγελνω μικρες ποσοτητες απευθειας απο μικρες ζυθοποιιες του εξωτερικου οσο και αν ειναι το κοστος. ΑΞΙΖΕΙ!!

mantz είπε...

Η Baltika 6 με έχει εντυπωσιάσει κι εμένα. Η Zywiec Porter όχι τόσο αλλά έχω σημειώσει να την ξαναδοκιμάσω, αφού διάβασα στο BeerAdvocate τις κριτικές.
Και τις δύο τις είχα βρει στο "Φεστιβάλ Μπύρας" που γίνεται στο ΣΕΦ. Για τη Zywiec έχω σημειώσει τα στοιχεία του εισαγωγέα από το μπουκάλι: Εισαγωγέας: ΠΟΡΑΒΑΣ ΑΡΙΣΤΙΔΗΣ Ο.Ε., Μενάνδρου 68, Αθήνα, 104 32, Τηλ. 210-5242655

Ανώνυμος είπε...

vasika tha tis vrite baltika ola ta noumera 0,2,3,4,5,6,7,8,9 ke cooler ke zywiec se ena baraki Cantina Social (Λεωκορίου 6-8 ,Ψυρρή).

Ανώνυμος είπε...

Στον Πειραιά στο τέρμα του πεζόδρομου που είναι η αγορά , έχει ένα κατάστημα με είδη κυρίως Ρουμανίας. Εχει όμως μπύρες απ' όλη την Ανατολική Ευρώπη.
Baltika, Zywiev, Obolon Ουκρανίας κ.α.
Μην εκπλαγείτε αν δείτε βουλγάρικες μπύρες σε PET συσκευασία 2 - 2,5 lt !!

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
panchamp είπε...

Πέτυχα την Porter της Zywiec σε πολωνικό παντοπωλείο, 1,25€ το 330mL μπουκάλι. Αν θυμάμαι καλά βρίσκεται επί της Παιωνίου, λιγα μέτρα μετά από εκεί που αυτή συναντάει κάθετα την Αχαρνών. Στο ίδιο έχει και την Baltika νο6 στα 1,15€/500, η οποία υπάρχει και στη Βαρβάκειο για 1€/500. Να πω την αλήθεια, καμία από τις δυο δε με ενθουσίασε, πάντως προτιμώ την Baltika, η Zywiec άφηνε μια έντονα μεταλλική γεύση στο τέλος κάθε γουλιάς. Καλή και φθηνή λύση όταν θέλετε κάτι διαφορετικό.