Σάββατο, Σεπτεμβρίου 19

Η ΜΠΥΡΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ St. George Pale Lager

Η ευχάριστη έκπληξη της ‘Εμποροπανήγυρις’ στο ΣΕΦ ήταν η Αιθιοπική Μπύρα St. George. Την ζητήσαμε από τον πολύ ευγενικό Γιώργο στο περίπτερο που είχε, ο οποίος μας ζήτησε να δημοσιεύσουμε την άποψη μας για την μπύρα στο μπυρολόγιο. Σήμερα λοιπόν, ανταποκρινόμενοι στην υπόσχεση που του δώσαμε καταθέτουμε την κριτική μας.

Όταν ακούς για μπύρα από την Αιθιοπία, το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο νου είναι ‘μα καλά εκεί δεν έχουν να πιουν νερό, φτιάχνουν και μπύρα’. Κι όμως η περιοχή της Kombolcha, 250 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Addis Abeba, όπου παράγεται η St. George, είναι καταπράσινη και βρίσκεται σε ένα οροπέδιο 1850 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, 16 χιλιόμετρα μακριά από την λίμνη Ardibbo, λουσμένη από τον ήλιο και ποτισμένη από τα νερά του ποταμού Borkena.

Το ratebeer της δίνει μόλις 6/10, γεγονός που την αδικεί, αν αναλογιστεί κανείς ότι δίνει στην Amstel 9. Εν αντιθέσει, στο BeerAdvocate παίρνει C+ ενώ η Amstel C-, βαθμολογία που κατά την προσωπική μου αντίληψη πάντοτε είναι ασφαλώς δικαιότερη για την Αιθιοπική Μπύρα. Φυσικά και η σύγκριση με την Amstel δεν είναι τυχαία. Η St. George είναι καλύτερη από το προϊόν της Αθηναϊκής. Είναι δροσιστική, με 4,5% περιεκτικότητα σε αλκοόλ, και διαθέτει μια ελαφρά πικράδα στην γεύση που όμως σε καμία περίπτωση δεν την καθιστά δυσάρεστη στον ουρανίσκο. Σε αντίθεση με την Amstel δεν εχει γίνει σαν ξεθυμασμένη σόδα έπειτα από 5 λεπτά, και μπορει να συνοδεύει ένα grill έδεσμα με επιτυχία. Διαθέτει ένα όμορφο ανοιχτό ξανθό χρώμα και αφρό που εχει διακριτικό άρωμα.

Παράγεται στην πόλη Kombolcha, από το 1922 και πρόσφατα εξαγοράστηκε από την Societe des Brassieres et Glaciers Internationale που ελέγχεται από την οικογένεια Castel. Το 75-80% της παράγωγης είναι draft και καταναλώνεται στην Αιθιοπία. Στην Αιθιοπία ετοιμάζονται αλλά 3 εργοστάσια παραγωγής μπύρας από επενδυτικά σχήματα Αιθιόπων επιχειρηματιών ενίοτε και με τη συμμέτοχη ξένων κεφαλαίων, γεγονός που αναδεικνύει ότι η Ελλάδα που βρίσκεται ακόμα κάτω από το ‘ζυγό’ της Αθηναϊκής είναι πολλά χρόνια πίσω από την Αφρικανική χώρα σε επίπεδο ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων με θύμα φυσικά τον καταναλωτή.

Για όσους λοιπόν επιθυμούν να πορευτούν ενάντια στο κατεστημένο, και διαμένουν στην Αθήνα, η St.George σας περιμένει στα ράφια του καταστήματος Mercato, στην οδό Σπάρτης 4 στην Πλ. Αμερικής.

8 σχόλια:

KitsosMitsos είπε...

Άλλη μια γεύση στον ουρανίσκο, άλλη μια μπύρα στη συλλογή!
Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με το σημείο πώλησης ώστε να μπορούμε και μεις να την προμηθευτούμε.

Raclettist είπε...

KitsosMitsos την συνιστώ ανεπιφύλακτα για Κυριακή μεσημεράκι συνοδευτική του φαγητού και των αγώνων ποδοσφαίρου. Επίσης η συγκεκριμένη ταιριάζει πολύ με πικάντικα εδέσματα.

Dokimos είπε...

Kenyatiki exw piei (Tusker lager) alla Aithiopiki akoma.. :)

Poly thetiki entypwsi sas ekane paidia, xairomai k elpizw na exw tin idia gnwmi otan me to kalo ti dokimasw...
Raclettist me ena piperato mpiftekaki tha einai oti prepei!

Raclettist είπε...

Δόκιμε, στείλε μας μια κριτική να την δημοσιεύσουμε.. Όσο για το μπιφτεκάκι, αν βρεθείς Αθήνα, να το κανονίσουμε..πριν τη νηστεία των Χριστουγέννων

Mixos είπε...

Βρε ... δε μου καβαντζώνετε και εμένα μια στην άκρη? Ακόμα και στην περίπτωση που δε θα μου αρέσει ... θα μου μείνει τουλάχιστον ένα μπουκαλάκι να μου θυμίζει πως και οι Αιθίοπες φτιάχνουν μπύρα ... Λέτε η Αφρική να είναι η επόμενη υπερδύναμη στο χώρο της μπύρας ??
Καλά... αστειεύομαι! Αν πάλι όμως σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και επαληθευτούν τα "κρύα" αστειάκια μου ... τότε στην Ελλάδα θα έχουμε πρόβλημα. Θα υποβιβαστούμε αυτόματα σε τεταρτοκοσμική χώρα στην παραγωγή μπύρας ... Μια χαρά δεν είμαστε έστω και με το "τριτο -" ??
Ανεβαίνουμε και βάθρο !

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ ότι είναι πολύ καλύτερη από την Άμστελ… έχει όμως μεγάλο μειονέκτημα στην τιμή, αφού στην "8η γιορτή μπύρας" την πούλαγαν 4 € !!!… αλλά και στο καταστήματος Mercato κοστίζει κοντά στα 2 €έλεος πια – Αιθιοπική είναι, έπρεπε να κοστίζει κάτω από 0,50 € μαζί με τα μεταφορικά.

@Μίχος: Αν θέλεις σου έχω κρατήσει μπουκαλάκι και καπάκι.

… Milton από a4b.

greektrappist είπε...

Raclettist κατέβηκε καλά η αιθιοπική ή σ' έστειλε τουαλέτα;
Γιατί αν το νερό είναι αιθιοπικό και δεν έχει ψηθεί καλά δεν τη βγάζεις καθαρή:)

Raclettist είπε...

Μια χαρά κατέβηκε και μάλιστα με συνοδεία hot-dog. Τώρα για να έκαψε η dijon τα κολοβακτηρίδια δεν νομίζω. Πιστεύω ότι από την στιγμή που είναι στοιχειωδώς ελεγμένη ως προΐόν ικανό για εισαγωγή στη Γαλλία δεν διατρέχουμε κίνδυνο.