Δευτέρα, Δεκεμβρίου 7

Καληνύχτα και καλή τύχη…




Αναρωτιέμαι μερικές φορές, πόση αντοχή μπορεί να έχει ένας άνθρωπος απέναντι στον παραλογισμό και την ασυδοσία γύρω του. Έχοντας λοιπόν ταξιδέψει αρκετές φορές στο εξωτερικό έχω καταλάβει ότι η Ελλάδα, είναι μόνο για διακοπές.

Σήμερα θέλω να εξομολογηθώ τον πόνο μου. Μας έτυχε να ζούμε σε μια χώρα με πλούσια ιστορία, γεμάτη φιλοσοφία, τέχνες, πολιτισμό, υπέροχο κλίμα και μαγευτικά τοπία και τελικά το μόνο που έχουμε κρατήσει είναι οι κακές συνήθειες δυτικών και ανατολικών ‘επιρροών’. Χλευάζουμε όλους τους άλλους: Tους ευρωπαίους, τους αμερικανούς, τους γείτονες μας, αδυνατώντας να καταλάβουμε ότι όλοι, μάς έχουν ξεπεράσει. Ο έλληνας πλέον στο εξωτερικό, είναι μια γραφική φιγούρα "εξυπνάκια" εμποράκου που πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Φίλοι, όλος ο κόσμος εχει πάει μπροστά και εμείς... κινούμαστε όπισθεν ολοταχώς.

Βρεθήκαμε στην υπεροχή από όλες τις απόψεις Brugge, επ’ευκαιρία του Φεστιβάλ Μπύρας. Ευτυχώς που εκεί το Φεστιβάλ ήταν πραγματική γιορτή. κι εδώ είναι που σημειώνω και την πρώτη μεγάλη διαφορά με τα ελληνικά πανηγύρια. Βρισκόμενοι λοιπόν στην γαλήνια Μπρούζ ή Μπρυζ, όπως προτιμούμε εμείς, για ακόμα μια φορά αντιληφθήκαμε ότι το χρήμα του καταναλωτή αφενός έχει αξία και αφετέρου δεν έχει ανταποδοτικότητα μόνο στο προϊόν που αγοράζεις άλλα και στο σεβασμό των καταστηματαρχών, των εμπόρων, των πλανόδιων πωλητών, των ξενοδόχων ακόμα και των οδηγών ταξί.

Ας ξεκινήσω από το 4 αστέρων ξενοδοχείο με ευρωπαϊκό και αμερικανικό πρωινό που κόστιζε σε ειδική περίοδο ελέω Φεστιβάλ 29€ το άτομο για δωμάτιο 15 μ² με δορυφορική τηλεόραση και μπάνιο en suite.

Τι θα βρίσκαμε στην Ελλάδα με τα ίδια χρήματα; Ίσως ημιδιαμονή σε ξενοδοχείο 2 αστέρων χωρίς πρωινό, με ποικιλία τηλεοπτικών προγραμμάτων αναπαραγωγής δίποδων θηλαστικών και ίσως αναμνηστική δωρεάν προβολή στο sextube.

Επιγραμματικά, στο Φεστιβάλ υπήρχε στην είσοδο χάρτης με όλα τα περίπτερα των εκθετών, αναλυτικό βοηθητικό βιβλιαράκι σε 3 γλώσσες με όλες τις μπύρες που υπήρχαν, και υπόμνημα με τα επιμέρους χαρακτηριστικά της καθεμίας. Το δοκιμαστικό ποτήρι κόστιζε 3,00 € και κάθε μάρκα μόλις 1,25€.

Τι έχουμε στην Ελλάδα; Είσοδο 10€ σε αντίτιμο για την decadence ψυχαγωγία από καλλιτέχνες που δεν βρίσκουν δουλειά ούτε σε ρεπορτάζ δελτίου ειδήσεων του STAR (το οποίο ενίοτε είναι ιδιαίτερα ψυχαγωγικό). Πλανόδιους εστιάτορες που προσφέρουν κατεψυγμένο κότσι-Godzilla σε τιμή έκπληξη (τα νοσήλια δεν περιλαμβάνονται στο κουβέρ) και μπύρα στην τιμή φιάλης Chateau Lafite, ποικιλίας 1787.

Ας συνεχίσω με τα super-market (πλούσια η νεοελληνική;). Rochefort 8 1.39€, 3 Karmeliet με ποτήρι 12,99€, Kasteel 1.37€, Mc Chouffe 1.37€, 2 Westmalle με ποτήρι 7,89€, 2 Orval με ποτήρι 8,72€, Straffe Hendrik 1.36€, Πακέτο Piraat * Bornem Tripel+Dubel * Gulden Draak * Bruegel * St Augustijn 8.29€.

Δεν είναι τυπογραφικό ειναι όντως 8,29€.

Τι αγοράζουμε στην Ελλάδα σε αντίστοιχες τιμές; 1.5 lt Coca Cola ή μία Amstel Bock. Και δώρο με τη συσκευασία χριστουγεννιάτικο σκουφάκι του Αη Βασίλη.

Στην υγειά μας παιδιά.......!!

32 σχόλια:

Mixos είπε...

Αν και κάπως αργοπορημένος (ζητώ άφεση αμαρτιών), όχι μόνο συμφωνώ με τα λεγόμενα του αγαπητού φίλου Raclettist , αλλά και επαυξάνω ..

Καταρχήν... κι επειδή ήδη έχουμε καινούρια δημισίευση επί του θέματος Brugge... θα ευχαριστήσω την παρέα του GreeksforBeer για τις όμορφες (και φτηνές ασφαλώς) στιγμές που περάσαμε παρέα στην μαγευτική Brugge (διπλωματικά αποφεύγω να το γράψω-προφέρω ελληνιστί..) με αφορμή το Φεστιβάλ μπύρας σχεδόν πριν ένα μήνα ...

Οι δυο αποστολές συναντήθηκαμε εκεί και ήταν αναμενόμενο να μείνουμε με ανοιχτό το στόμα , τόσο με την υψηλών προδιαγραφών διοργάνωση του φεστιβάλ, όσο και με την γενικότερη περιρρέουσα ατμόσφαιρα της πόλης και των ρυθμών της...

Αυτά που κατέθεσε ο Raclettist είναι μόνο ένα δείγμα γραφής που απλά μας υπενθυμίζει για πολλοστή φορά ότι δυστυχώς στην χώρα μας πίνουμε την μπύρα πανάκριβα, σε χώρους ακατάλληλους στην πλειοψηφία τους και έχοντας αντιμέτωπους καταστηματάρχες μπυραριών που σε βλέπουν σαν χαρτονόμισμα ... (Στη Θεσσαλονίκη ευτυχώς ακόμη υπάρχει μια σαφώς πιο ανθρώπινη αντιμετώπιση, καλύτερες ασφαλώς τιμές και χώροι, αν μη τι άλλο, γουστόζικοι...)

όσο για τον τρόπο διοργάνωσης ενός φεστιβάλ μπύρας... καλύτερα να αρκεστούμε μόνο σε αυτά που ανέφερε ο Raclettist ...

Και παίρνοντας αφορμή από τον τίτλο που έξυπνα χρησιμοποίησε ο Raclet ...από την ομώνυμη ταινία "Good night and Good luck", θα κλείσω επισημαίνοντας πως ο Γερουσιάστης από το Ουισκόνσιν που στην αρχή έλυνε κι έδενε, κατάφερε τελικά να αφήσει πίσω του ένα λήμμα στα ετυμολογικά λεξικά παγκοσμίως που αποτελεί συνώνυμο της φαυλότητας, του εκφοβισμού,της κατασυκοφάντησης ...και "άδικης καταδίκης"!
Ας το θυμούνται στη χώρα μας μερικοί μερικοί που εξακολουθούν να εφαρμόζουν πολιτικές τύπου Μακάρθι ...

greektrappist είπε...

Mixo και Raclettist, καλά κάνετε και πολιτικοποιείτε το ζήτημα. Δυστυχώς, στην Ελλάδα η καλή μπύρα είναι ακριβή, οπότε τώρα που το καράβι βουλιάζει θα πνιγούμε μάλλον μέσα στη μονοπωλιακή Heineken...

Raclettist είπε...

Φίλε Mixo, ανταποδίδω τα καλά σου λόγια. Οι περιστάσεις που μας έφεραν κοντά στη Θεσσαλονίκη, εύχομαι να ήταν μόνο η αρχή ενός σχεδίου της Μοίρας ώστε ο αγώνας μας για οικονομική μπύρα στο χώρο που της αρμόζει και μας αξίζει να αποδώσει καρπούς.
O Greektrappist ξέρει ότι αν είχα μείνει μόνος, ως τελευταίος επιζών στον πλανήτη, I am legend ένα πράγμα και είχα μόνο Heineken, θα την χρησιμοποιούσα για να γυαλίζω τα φυτά μου.

xylokopos είπε...

στο I am legend - τη νουβέλα και όχι τη μαλακία ταινία με το γουίλ σμιθ - ο πρωταγωνίσταρος σκίζεται στα ουίσκια αντί να φτιάχνει πέκτοραλς στα μονόζυγα, πράμα απόλυτα λογικό, αν είσαι ο τελευταίος μη-βρικόλακας. Σε τέτοια φάση μπύρα δεν αρκεί, θυμηθείτε σύντροφοι, whiskey is drinking, beer is just socializing.

επι της ουσίας, η καλή μπύρα είναι ακριβή παντού, εκτός κιαν τρέχεις όλη την ώρα σε προμόσιονς, εκθέσεις, γκραντ όπενινγκς ή αν έχεις πόρταλς στο χωροχρόνο. Δηλαδή σκατοκατάσταση στην ελλάδα, αλλά την ακριβότερη καρλσμπεργκ την έχω πιεί στο τζοχόρ μπαρού, την ακριβότερη γκίνες στο ροπόνγκι και στη σιγκαπούρη καλύτερα να ρίχνεις φαρμακευτικό οινόπνευμα στα νουντλς σου, παρά να παραγγέλνεις μπύρα.

καλή φάση η μπρουζ, μπράβο μάγκες.

Raclettist είπε...

Xylokopos μας έλειψαν τα σχόλια σου. Όσο για το ουίσκι, μου αρέσει πολύ ειδικά τα Χριστούγεννα δίπλα στο τζάκι ένα malt είναι ιδανικό. Και να μην ξεχνάμε ότι ο κοντινότερος συγγενής της μπύρας, είναι ο Σκοτσέζος....αν είναι δε και πάνω από 12 ετών τέλεια..!!!

Chalice είπε...

Κοιτάξτε παιδιά... αν είναι κάθε φορά που πάμε έξω να γυρνάμε και να συχτιρίζουμε για δυο μήνες την τύχη μας που ζούμε στην Ελλάδα, καλύτερα να μην ξαναπάμε...

Και ξεκολήστε από την κακή ελληνική πραγματικότητα. Αυτή είναι και αυτή θα είναι για πολλά χρόνια ακόμα.
Να λέμε ευχαριστώ που κυκλοφορούν κι εδώ μπύρες σαν τις Rochefort, Orval, Schneider, ακόμα κι αν είναι ακριβές. Τουλάχιστον κυκλοφορούν και μπορούμε να τις απολαύσουμε με την ησυχία στο σπιτάκι μας χωρίς να είμαστε υποχρεωμένοι να τα δίνουμε τριπλά σε κάποια μπυραρία της καταστροφής.

Αααα... αύριο φεύγω για την πανέμορφη χιονισμένη Ευρυτανία όπου έχω κλείσει δίκλινο lux με 60 ευρώπουλα. Μη μου πείτε μόνο τι μπύρα θα πιω εκεί γιατί θα πρασινίσω απ' το κακό μου...

Raclettist είπε...

Chalice...εύχομαι να περάσεις υπέροχα στην Ευρυτανία. Όσο για την κριτική που κάνουμε, πρέπει να την κάνουμε διότι αν αφεθούμε στην ματαιοδοξία μας καήκαμε, σαν άνθρωποι πρώτα και σαν λαός επίσης.

H. Lupulus είπε...

Φίλτατε Raclettist,

1. Το να προσυπογράψω τα όσα γράφεις για την κακοδαιμονία του εγχειρήματος "μπύρα στην Ελλάδα", να τα επαυξήσω (κατά τα λεγόμενα του επίσης φίλτατου Μίχου), και να τα κορυφώσω υιοθετώντας την άποψη πως το μοντέλο αυτό ανάπτυξης αποτελεί το σήμα κατατεθέν και τον πυρήνα φιλοσοφίας της σκέψης και της δράσης μιας ολόκληρης χώρας (δουλειά στο άρπα-κόλα, παραγωγή στο ναδίρ, κομπίνα και αισχροκέρδεια στο maximum), ηχεί πλέον ως κοινότυπος βερμπαλιστικός πλεονασμός. Όλα αυτά είναι πλέον αυτονόητα, πασιφανή και πρόδηλα.

2. Το να συχτυρίσω την τύχη μου που ζω σ'αυτή την χώρα (όπως λέει και ο αγαπητός Chalice), δρα κατά την γνώμη μου ως άλλοθι και ταυτόγχρονα ως παυσίπονο συνείδησης. (Τα λέω,εκτονώνομαι και ξαναγυρίζω στην περισσότερο ή λιγότερο "πλούσια" μιζέρια της καθημερινότητας μου)

3. Η σκέψη του ότι δεν φαίνεται να υπάρχει δρόμος διαφυγής από το πρόβλημα, δρα απλά υπέρ της διαιώνισης του προβλήματος. Δρόμος θα βρεθεί: ή για να χρησιμοποιήσω και τα λόγια του Ισπανού ποιητή Antonio Machado : "Διαβάτη, δρόμος δεν υπάρχει, το δρόμο τον φτιάχνεις προχωρώντας".

Αυτό ακριβώς νομίζω ότι είναι και το ευκταίο. Να προχωρήσουμε.Που σημαίνει ότι είναι καιρός να σκεφτούμε την οργάνωση σε ένα επόμενο στάδιο, σε ένα υψηλότερο επίπεδο πέραν της δημοσιοποίησης απλά απόψεων σε sites και blogs (καθ' όλα επιθυμητή και αυτή βεβαίως).

4. Αν όχι εμείς, ποιοί? Αν όχι τώρα, πότε?

Ένας από τους "6 της Brugge - all4beer"

Slainte!

KitsosMitsos είπε...

Η απάντηση είναι απλή: ουγκαγκαούγκαγκα...
Δυστυχώς.
Καλημέρα

Raclettist είπε...

Lupulus, άργησες αλλά τα σχόλια σου αγγίζουν μια χορδή μέσα μου, που καιρό τώρα προσπαθεί να ψελλίσει μια μελωδία αλλαγής αλλά δεν έχει βρει ακόμα την ανταπόκριση που θα περίμενε. Το θέμα όμως είναι πολυδιάστατο και χρίζει περαιτέρω ανάλυσης. Αναμένω λοιπόν ανταπόκριση, στην πρόσκληση που σου απευθύνω τώρα να συζητήσουμε τις προοπτικές που υπάρχουν, και που εμείς επιθυμούμε να δημιουργήσουμε, εκ του σύνεγγυς και άμεσα.

greektrappist είπε...

Lupulus οι "6 της Μπρυζ" μου θυμίζει ταμπέλα ιδρυτικής διακήρυξης:)
Χαίρομαι που το μπυρολόγιο αυτό προβληματίζεται σοβαρά και διαλέγεται.
Είμαι μέσα σε ιδέες για εξωσυστημική οργάνωση και θα καταθέσω τη δική μου πρόταση πολύ σύντομα.

kikop80 είπε...

Καλημέρες παιδιά!
Δυστυχώς έτσι είναι!
Εδώ έχουμε μείνει σε λήθαργο και μόνο όταν ταξιδεύει εξωτερικό κανείς βλέπει τα πράγματα όπως κανονικά είναι!

Ανώνυμος είπε...

Παιδια, πρωτον εκτιμω το γεγονος της επιστροφης σας στις δημοσιευσεις και δευτερον επαυξανω οσον αφορα τα γραφομενα περι Μπρυζ, τιμων μπυρας στην Ελλαδα και στο εξωτερικο ΑΛΛΑ......το νομισμα εχει δυο οψεις δυστυχως. Για τις εξωφρενικα διαφορετικες (προς τα πανω) τιμες, εκτος απο καποιος ανεγκεφαλους αρπακτικους ιδιοκτητες καποιων (κατ'ευφημισμο) μπυραριων, μεγαλο, αν οχι το μεγαλυτερο μεριδιο ευθυνης εχουν και οι εταιρειες εισαγωγης που πουλανε χονδρικη στα υψη. Στη δικια μας μπυραρια (δε χρειαζεται να αναφερω ποια ειναι αυτη για λογους ΜΗ διαφημισης, το μονο οτι ειναι στην επαρχια) διαθετουμε 11 βαρελισιες για ολα τα γουστα και τα πορτοφολια αλλα οταν γνωστο μοναστηριακο βαρελι το αγοραζω κοντα στα 130ε για να βγαλω στην ουσια μετρημενα ποτηρια (20 lt γαρ) ποσο πρεπει να χρεωσω το ποτηρι (συνυπολογιζοντας και ολα τα συναφη παραπλευρα και τρεχοντα εξοδα) ωστε και ο πελατης να ειναι ευχαριστημενος και το "μαγαζι" να τα βγαζει περα......Ενδεικτικα ξαναφερνω παραδειγμα μπυρας που ως τιμη χονδρικης αγορας εχει περιπου 4ε για 330 ml. Με τετοια τιμη εναρξης τι πρεπει να περιμενουμε;

Κι εγω ο ιδιος εχω λατρεια με τη μπυρα αλλα καποια πραγματα δυστυχως απαιτουν και μια καθαρα ορθολογι(στι)κη αντιμετωπιση η οποια βεβαια πολλες φορες κρυβεται πισω απο τη κουρτινα.

Φιλικους χαιρετισμους και θα επανελθω γιατι η συγκεκριμενη συζητηση με εξιταρει αρκετα και οφειλω να λυσω τις οποιες αποριες (εφοσον μπορω)

H. Lupulus είπε...

Φίλτατε Raclettist,

1. Αφού ζητήσω ταπεινά συγγνώμη για την μεγάλη, αλλά όχι αναιτιολόγητη, καθυστέρηση όσον αφορά στην επικοινωνία μαζί σας (λεπτομέρειες από κοντά!), επανέρχομαι δριμύτερος:

2. Αποδέχομαι την πρόσκληση που μου απευθύνεις για εκ του σύνεγγυς συνάντηση, με μεγάλη ευχαρίστηση.

(Το "άμεσα" θα πρέπει να περιμένει λίγο αφού βρίσκομαι εκτός Αθηνών! Μόλις επιστρέψω, ειδοποιώ και κανονίζουμε)

3. Τα υπόλοιπα για το θέμα από κοντά!

H. Lupulus είπε...

Αγαπητέ φίλε "Ανώνυμε" με την μπυραρία στην επαρχία,

1. Η παρουσία σου στην παρέα μας δεν είναι μόνο ευχάριστη κι ενδιαφέρουσα αλλά και επιβεβλημένη!

2. Περιμένουμε να μάθουμε από έναν άνθρωπο που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης της Μπύρας (όπως εσύ), τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις και που εμείς οι υπόλοιποι καταναλωτές - τελικοί αποδέκτες του αγαπημένου μας προϊόντος δεν γνωρίζουμε τόσο καλά.

Συνέχισε λοιπόν να μας τροφοδοτείς με υλικό, για να πάρουμε μια γεύση εκ των έσω και να αποκτήσουμε έτσι μια πιο αντικειμενική εικόνα.

3. Και ναι προφανώς έχεις δίκιο για το παράδειγμα της Chimay για το οποίο μιλάς. Ενδεικτικά αναφέρω πως το εν λόγω 20 lt Keg το βρίσκεις μεν στην τιμή των 130 € αλλά στην λιανική στις ΗΠΑ! Από πότε η Ελλάδα απέχει από το Βέλγιο όσο και οι ΗΠΑ? Αλήθεια ποια είναι η άλλη μπύρα με τα 4 €?

4. Και μια "προβοκατόρικη" ερώτηση αν μου επιτρέπεις: Αν όντως μια εισαγωγική εταιρεία σου πούλαγε μπύρα σε χαμηλότερη-καλύτερη τιμή, εσύ θα πέρναγες αυτούσια την έκπτωση στον πελάτη? Κι αλήθεια σε ποια περιοχή είναι η μπυραρία σου (αν δεν θες να πεις πόλη, δώσε ενδεικτικά το στίγμα της περιφέρειας π.χ. Πελοπόννησος)

5. Χαιρετισμούς και περιμένουμε να επανέλθεις δριμύτερος!

Slainte!

Ανώνυμος είπε...

Σπευδω να διεκρινισω οτι ειμαι ανωνυμος γιατι απλα εχω ξεχασει το κωδικο εισαγωγης google και αυτη τη στιγμη προτιμω να σπαταλησω το χρονο γραφοντας ουσιαστικα και οχι ψαχνωντας. Τελος παντων, Σπυρος ειναι το κανονικο μου ονομα και η μπυραρια βρισκεται στο Βολο. Το ονομα αυτης Balthassar. Απογευγω να το κοινοποιω απο δω κι απο κει για λογους ΜΗ διαφημισης, επαναλαμβανω αλλα θεωρω οτι ειστε σκεπτομενα ατομα που ουτως ή αλλως ειστε απο διαφορα μερη της Ελλαδας οποτε δε θα παρεξηγησετε. Οποιος θελει ειναι ευπροσδεκτος να ερθει να μας μιλησει και να τα πουμε και απο κοντα. Θα χαρω πολυ....

Στο θεμα που μας απασχολει ολους τωρα. Δε κρυβω οτι κι εγω εχω προβληματιστει κατα καιρους με τη τιμολογηση της μπυρας. Υπαρχουν ορισμενοι οι οποιοι προτεινουν μοντελα κοστολογησης βασει των οποιων η μπυρα θα πρεπει να πωλειται 6-7 φορες πανω απο τη τιμη αγορας της. Αλλοι θεωρουν πως 2-3 φορες πανω ειναι αρκετα λογικο για να ειναι ολοι ευχαριστημενοι. Free market !!! Ολα ειναι θεμα επιλογων. Οταν ως ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ αγοραζεις μπυρες 13%-14% περιεκτικοτητας σε τιμες 4ε χονδρικη (αρχικη), ακομη και με μια καλυτερη τιμη (-20 λεπτα σε μια περιπτωση) δεν ειναι δυνατον να πουλησεις κατω απο 10ε, πιστεψτε με!!! Υπολογιστε οτι στο κοστος αγορας προστιθεται ενας μακρυς καταλογος εξοδων: ενοικιο, πληρωμη ΑΕΠΙ, αποδοση 0,5% επι του ακαθαριστου τζιρου, αμοιβη προσωπικου, ΙΚΑ προσωπικου, Εφορια, Κλεισιμο βιβλιων, Αμοιβη λογιστη, Αμοιβη Μαγειρα (εφοσον υπαρχει), Εξοδα κουζινας (πρωτες υλες κλπ), Συνεργειο καθαρισμου, Τρεχουσες δαπανες, ΔΕΗ, Νερο, Δημοτικα τελη, δαπανες συντηρησης χωρου και αντικαταστασης φθαρμενου υλικου (τραπεζια, παγκοι κλπ)...... Αν ολα αυτα τα μετακυλησουμε στη τιμη της μπυρας τοτε το περιθωριο κερδους της επιχειρησης ειναι πραγματικα οριακο. Σκεφτειτε οτι οσοι πουλανε αρκετα σκληρο ποτο εχουν σε μια καλη περιτωση ενα αρχικο περιθωριο κερδους 1 προς 7, ισως και παραπανω!!! Η διαφορα με την αγορα της μπυρας ειναι χαωδης και τα περιθωρια διαφορετικα. Οποτε θα ρωτησει κανεις γιατι να υπαρχουν αμιγεις μπυραριες; Μα εκει ειναι το κολπο.....Είτε ανοιγεις ενα χωρο και περνεις κεφαλια για να βγαλεις τα σπασμενα και με το παραπανω, ειτε συντηρεις ενα χωρο με μερακι και αρκετη δυσκολια εφοσον θελεις να προσφερεις καλη σχεση ποιοτητας/τιμης. Κατα τ'αλλα επανερχομαι στο προηγουμενο σχολιο μου οτι μεγαλο μεριδιο στη διαμορφωση των τιμων παιζει και η πολιτικη των εταιρειων και το τι χρεωνουν απο τη μερια τους. Οντως η Ελλαδα ετσι προκυπτει πιο μακρια απο το Βελγιο σε σχεση με υις ΗΠΑ. Τελος, στο "προβοκατορικο" ερωτημα θα απαντησω εννοειται υποκειμενιακ ενα μεγαλο ΝΑΙ: ενδεικτικα, μπυρα ελληνικης παρασκευης (αλλα γερμανικης ετικετας) την οποια αγοραζω σχετικα φθηνα, πουλαω 4ε για 500 ml. Ποσο παρακατω να παω οταν αναλογο ποτηρι σε καφενεια και λοιπα καφε χωρις τις ιδιες οικονομικες δαπανες με τις δικιες μας, τη χρεωνουν τουλαχιστον 3ε. Θα επανελθω για νεες επεξηγησεις εφοσον χρειαστει.
Φιλικα,
Σπυρος

greektrappist είπε...

Φίλε ανώνυμε επιχειρηματία,

Σε ευχαριστούμε που συμμετέχεις στον προβληματισμό μας και αντιλαμβάνομαι τη θέση σου ως άνθρωπος που βρίσκεσαι "πίσω από τον πάγκο", ή "πίσω από την κουρτίνα" όπως λες εσύ, σε αντίθεση με εμάς που βρισκόμαστε μπροστά.
Είναι καλό εξάλλου να μαθαίνουμε και κάποια πράγματα εκ των έσω.
Από εκεί και πέρα, αν ανατρέξεις σε παλιότερες αναρτήσεις του μπυρολογίου, θα δεις ότι έχουμε αναφερθεί σε αρκετούς συναδέλφους σου στην Αθήνα, οι οποίοι δεν τιμούν τον κλάδο και αυτό είναι τεκμηριωμένο.
Αντίθετα, στη Θεσσαλονίκη τα παιδιά εκεί είναι φανερά ευχαριστημένα.
Όσο για τα μπουκάλια που σου χρεώνουν οι εισαγωγείς με 4 ευρώ, έχω και εγώ την ίδια απορία με τον Lupulus. Φαντάζομαι θα εννοείς τα 750άρια γιατί ακόμη και σε γκουρμέ μπακάλικο ή στο Beer Factory που πωλούν ακριβή λιανική ίσως να μην υπάρχουν 330άρια στα 4 ευρώ.
Κι εγώ πιστεύω ότι το μεγαλύτερο μερίδιο της αισχροκέρδειας έχουν οι κεφαλαιούχοι εισαγωγείς, αλλά για να είμαι ειλικρινής δεν μπορώ να εμπιστευθώ πλήρως και τους υπόλοιπους της αλυσίδας γιατί απλά είναι Έλληνες (καιροσκοπισμός, ανομία, οθωμανικά κατάλοιπα γενικότερα είναι στο γονιδίωμά μας). Μια ματιά στην τριάδα της Αργυρούπολης και στο πώς έπεσαν οι τιμές μόλις άρχισε ο σκληρός ανταγωνισμός, μπορεί να μας πείσει...
Καλή συνέχεια!

Ανώνυμος είπε...

1ον δεν ειμαι πλεον ανωνυμος οπως φαινεται. Και ονομα εχω καταθεσει και επιπλεον στοιχεια γιατι το ηθελα. Μου αρεσει αυτη η παρεα και τη παρακολουθω εδω και καποιο καιρο. Εχω γραψει και παλιοτερα εξαλλου. Δυστυχως η αισχροκερδεια ειναι ορατη σε πολλα σημεια. Η τιμη των 4 ευρω που δινω ειναι για μπυρα που εχει παρουσιαστει και εδω μεσα και για ευνοητους λογους δεν μπορω να ανααφερω ονομα αλλα πιστεψε με οτι η τιμη ειναι αυτη και μαλιστα θεωρω οτι αγοραζω μπυρες σε αρκετα καλες τιμες λογω καταναλωσης. Κατα τ'αλλα επειδη με ενδιαφερουν διαφορετικες γνωμες θα ελεγα να μου αναφερατε εσεις καποιες ενδεικτικες λογικες τιμες πωλησης για να μη μιλαμε στον αερα. Εχω τη διαθεση να καταθεσω κι αλλα στοιχεια για να γινει η κουβεντα πιο ενδιαφερουσα. Επισης, μη λαμβανεις υποψη το Beer Factory που στην ουσια ειναι "καβα" και οχι μπυραρια, με τα αναλογα εξοδα..

Σπυρος

greektrappist είπε...

Σπύρο, απ' ό,τι φαίνεται έγινε crossposting κι έτσι δεν πρόλαβα το επόμενο μήνυμά σου. Ηταν απάντηση στο προηγούμενο, το πρώτο σου.
Υποπτεύομαι ότι μιλάς για τη γνωστή αυστριακή, την οποία μερικοί τη χτυπάνε τόσο ψηλά όσο είναι και το αλκοόλ της.
Έχω την εντύπωση πως θεώρησες ότι κατηγόρησα και εσένα μαζί με τους υπόλοιπους, ωστόσο δεν θα μπορούσα να το κάνω αυτό γιατί δεν έχω έλθει στο μαγαζί σου. Ελπίζω να μην με παρεξήγησες. Ισως φταίω γιατί δεν ήμουν αρκετά σαφής όταν μιλούσα για κάποιους γνωστούς και μη εξαιρετέους.
Ομολογώ ότι με βάση τα δεδομένα της αθηναϊκής αγοράς όπου οι μπυραρίες δεν είναι και τόσο πολλές, ο Βόλος έχει σίγουρα μεγαλύτερο ρίσκο ως μικρή αγορά και σίγουρα μεγαλύτερο κόστος σε μεταφορικά (βεβαίως θα σου έρχεται μία η άλλη με το ενοίκιο).
Προσωπικά θεωρώ ότι όταν κάποια μπύρα μοναστηριακή ή αβαείου φιάλη των 330 είναι πάνω από 6 ευρώ στο τραπέζι, τότε κάποιος έχει βάλει το χέρι του στο μέλι. Γιατί η ίδια μπύρα σε σούπερμαρκετ του Βελγίου, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας και ίσως της Γαλλίας (με τους τεράστιους φόρους στα εισαγόμενα οινοπνευματώδη) έχει κάτω από 1 ευρώ. Μέχρι 6 φορές πάνω λοιπόν το κόστος πρέπει να είναι καλά για να μείνει κέρδος σε όλους.
Υ.Γ. Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει αν το BF θέλει να είναι κάβα. Στις κάβες άλλωστε πουλάνε τα ποτήρια φτηνότερα ή τα δίνουν δώρο αφού τα παίρνουν τζάμπα και δεν τα βαράνε όσο θέλουν.

Ανώνυμος είπε...

@greektrappist
Κανενα προβλημα και φυσικα δε παρεξηγησα τιποτα απ'οσα εγραψες, εξαλλου δε νομιζω οτι ειμαι στο ιδιο τσουβαλι. Παμε παρακατω....Η υποθεση σου για την αυστριακη 4αρα (στο περιπου τουλαχιστον) ειναι απολυτα σωστη. Εγω προσωπικα τη πουλαω 10ε και προσφερω και καποιο φαγωσιμο που δεν ειναι πατατακι στη τελικη, αλλα επειδη οπως ειπα εδω δεν τιθεται θεμα διαφημισης προχωραω λεγοντας οτι υποπιπτεις στο ιδιο σφαλμα που εχουμε πεσει ολοι μας καποτε ειτε γνωριζαμε ειτε οχι. Αν μια μοναστηριακη ή αββαειου πωλειται στις χωρες προελευσης κατω απο 1 ευρω τοτε θα πρεπει να σε πληροφορησω οτι εδω αυτα τα ποσα για τις διαφημισμενες μπυρες του ειδους δεν υφιστανται. Στη καλυτερη να παρεις μοναστηριακη με 1.80ε για να μην αναφερθω στο μεσο ορο των 2.3ε ανα φιαλη. Αρα το χερι στο μελι ισως να μην εχει μπει απολυτα.... Επισης στο εξωτερικο μπορει να υπαρχουν φορολογικες επιβαρυσνεις για το αλκοολ αλλα κι εδω δε παμε πισω. Το 3% του δημοτικου φορου συν 19% ΦΠΑ που τα πας; Νομιζεις ειναι καλυτερα; Μονο στα χαρτια. Κατα τ'αλλα θα επαναλαβω οτι ειναι στο αιμα τοσο του ελληνα "επιχηρηματια" να αισχροκερδει ειδικα αν κανενας δε του χτυπαει καμπανακι και αλλο τοσο ειναι στο DNA του ελληνα πελατη να γκρινιαζει καποιες φορες αδικαιολογητα. Ανηκω και στις δυο κατηγοριες φυσικα αλλα ειμαι ισως πιο ανεκτικος σε μικρα ατοπηματα επειδη γνωριζω τις δυσκολιες του χωρου. Στη τελικη, οταν καποιος δε μου προσφερει ποιοτητα και σωστες τιμες, αγοραζω τη μπυρα (και οχι μονο) και τη πινω σπιτι με την ησυχια μου και χωρις να ξηλωθω οικονομικα. Παλι θεμα επιλογων. Αν σωνει και καλα πρεπει να βγω και να πιω εξω (ανθρωπινη αναγκη κι αυτη) θα επιλεξω μια μπυραρια που σεβεται και τη προσωπικοτητα και το πορτοφολι μου, στους υπολοιπους απατεωνες δε θα ξαναπατησω και θα το διαδοσω και σε φιλους και γνωστους. Αυτα.

H. Lupulus είπε...

Αγαπητέ Σπύρο,

1. Και πάλι νοιώθω την ανάγκη να πω ότι η παρουσία σου στην παρέα μας είναι άκρως ενδιαφέρουσα και ευχάριστη. Είναι πάντα χρήσιμο να ακούμε ανθρώπους που παλεύουν στην πρώτη γραμμή! Και κυρίως γιατί έτσι μπορούμε να μιλάμε πρακτικά και να αποφεύγουμε να αερολογούμε.

2. Θα μου επιτρέψεις όμως τώρα να κάνω τον συνήγορο του Διαβόλου για να προχωρήσω και λίγο την κουβέντα.

Οι εισαγωγικές εταιρείες από την μεριά τους λοιπόν, και για να δικαιολογήσουν την αυξημένη τιμή διάθεσης της μπύρας ισχυρίζονται ότι φταίνε τα υψηλά μεταφορικά κόστη και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ). Και από κει και πέρα θεωρούν πως υπάρχει και το θέμα της άμετρης κερδοσκοπίας του εκάστοτε ιδιοκτήτη της μπυραρίας. Εσύ τι εντύπωση έχεις διαμορφώσει πάνω στο συγκεκριμένο θέμα?

3. Κι αλήθεια, ποιον θεωρείς εσύ καλό συντελεστή προσαύξησης τιμής (προκειμένου να βγαίνει οικονομικά και το μαγαζί αλλά να μην τίθεται και θέμα αισχροκέρδειας). Π.χ. το 2 φορές πάνω από την τιμή του εισαγωγέα το θεωρείς καλή προσέγγιση?

Slainte!

ψ. είπε...

Βγήκα σήμερα με την παρέα μου για μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας. Πρώτη στάση σε ένα "κάτι σαν μπαράκι" όπου επέλεξα να πιω δυο μπύρες βελγικής προέλευσης ονόματι Leffe. Κόστος 10€!
Δεύτερη στάση σε ένα "πιο κανονικό μπαράκι" όπου επέλεξα να πιω ένα ουίσκι βρετανικής προέλευσης. Κόστος 7€!
Όντας σπίτι μου αυτή τη στιγμή αναρωτιέμαι ποιος από τους δυο με "έκλεψε" πιο πολύ, ποιος αισχροκέρδησε περισσότερο εις βάρος μου. Η απάντηση είναι σχετικά απλή! Ο δεύτερος αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι ότι η στρατηγική της αρπαχτής δεν εμφανίζεται μόνο στην αγορά της μπύρας αλλά σε κάθε τομέα της βιομηχανίας της διασκέδασης, ιδιαίτερα εκείνης που συνοδεύεται από αλκοόλες! Από τα 10€ για μια μπόμπα σε ένα "κλαμπάκι", τα 7€ για 330ml μια κίτρινης ουσίας εντός μιας πράσινης φιάλης που φέρει την ονομασία heineken, μέχρι τα 15€ για μισό λίτρο ενός συνδυασμού πετρελαίου με με μέλι που ονομάζεται ρακόμελο.

Από την άλλη θεωρώ κάπως λανθασμένη μια αντίληψη που εξωραΐζει οποιαδήποτε "άλλη" ή "ξένη" πραγματικότητα σε σχέση με αυτή που ζούμε στην Ελλάδα. Έχοντας επισκεφτεί το Βέλγιο, έχω αντιληφθεί ο ίδιος αυτό το χάσμα ανάμεσα στις τιμές της μπύρας στις δυο χώρες. Ακόμα μεγαλύτερο βέβαια το χάσμα στη φιλοσοφία των πωλητών μπύρας, μιας και αυτή των Βέλγων απέχει μίλια από την ελληνική που επιτάσσει ποτήρια μπύρας να πωλούνται σε κάβες έναντι 15 ή και περισσότερων ευρώ. Αλλά ας ευτελίσουμε λίγο το θέμα... Όποιος λοιπόν έχει επισκεφτεί τις Βρυξέλλες και κατά συνέπεια την Grande Place, θα έχει "μυριστεί"¨και τη σωρεία καταστημάτων για τα οποία ενδεχομένως να ορίστηκε η έκφραση "κιτς". Ναι, μιλάω για τα μαγαζιά εκείνα με τις εκπληκτικές ταμπέλες "greek souvlaki". Είμαι σίγουρος ότι κανένας από τους συντελεστές ή τους επισκέπτες του blog δεν τα επισκέφτηκε, όπως άλλωστε έπραξα και ο ίδιος. Έτυχε ωστόσο να μάθετε πόσο χρεώνουν μια «greek pitta with donner». 4, 5 ή και 6 ευρώ!!! Λέτε να φταίνε τα έξοδα μεταφοράς του κεμπάπ;;;!!! ή μήπως η ελληνική κουλτούρα της αρπαχτής;;; Προφανώς τίποτα από τα δύο!! Η έλλειψη ουσιαστικού ανταγωνισμού αλλά και το προνόμιο του "διαφορετικού" είναι αυτό που τους επιτρέπει να "κλέβουν" και οι μεν και οι δε..
Όσο λοιπόν στη χώρα μας θα θεωρείται καλή μπύρα η heineken, όσο θα ακούμε εκφράσεις ¨εμένα από τις καλές μπύρες μου αρέσει η corrona", τόσο οι "έμποροι" θα προσπαθούν να μας πείσουν ότι το προϊόν τους είναι είδος πολυτελείας, για το οποίο πρέπει να πληρώσουμε αδρά ώστε να το απολαύσουμε ακόμα και στο σπίτι μας!


υ.γ.
Ας μιλήσουμε για μπύρες... Σήμερα έπεσα πάνω μια μπύρα που αγνοούσα την ύπαρξή της. la trappe isid'or. Δεν την δοκίμασα ακόμα.. Έχει κάποιος κάποιο ενδιαφέρον στοιχείο;; Είναι η πέμπτη εκδοχή της la trappe που βρίσκω.. Για την ιστορία 3,40€ η τιμή που την αγόρασα

mantz είπε...

@Chalice:
Προφανώς άργησα πάρα πολύ να διαβάσω το μήνυμά σου, αλλά έξω από το Καρπενήσι (προς Μικρό/Μεγάλο Χωριό - 4ο χλμ. Καρπενησίου-Προυσού) υπάρχει ένα ξύλινο μπαρ ("SALOON") όπου θυμάμαι να έχω πιει τη φθηνότερη Chimay της Ελλάδας... Στα υπ'όψιν.

panagiof είπε...

Φίλε μου Σπύρο...πολύ ωραία τα λες και είναι όλα άκρως ενδιαφέροντα!

Είμαι κι εγώ ένας εκ της "παρέας των 6" της Μπρουζ και με χαρά σου αναφέρω πως θα χαρώ μια μερα να μιλήσουμε κι εκ του προσωπικού καθότι είμαι Βολιώτης και στη περίοδο των εορτών θα κατέβω στα πάτρια εδάφη...ελπίζω να σε συναντήσω στη μπυραρία!

Chalice είπε...

Πολύ ενδιαφέρον έχει αποκτήσει η συζήτηση παιδιά και θα χαρώ να συνεχιστεί και περισσότερο. Όλοι εμείς οι φίλοι της ποιοτικής μπύρας έχουμε αποφασίσει πια πως η καλύτερη μπύρα σερβίρεται μόνο στο σπίτι μας, μια και όλοι πάνε να μας κλέψουν.

Βέβαια, απ' τα λεγόμενα του φίλου του Σπύρου, η αρχή του προβλήματος είναι 1) οι έμποροι και 2) οι ελληνικοί φόροι και 3) τα πάγια έξοδα των μαγαζιών που υποχρεώνουν τον καταστηματάρχη να πουλήσει το ακριβό πανάκριβο...

Όλα τα παραπάνω μου φαίνονται και λογικά και πιστευτά. Αλλά δε μπορώ παρά να ρωτήσω και πείτε με αφελή... Σκέφτηκε ποτέ ο Σπύρος - ή ο κάθε Σπύρος - μήπως αγοράσει κατευθείαν απ' εξω; Το φαγητό σε μια μπυραρία δε μπορεί ν' αποφέρει αρκετό κέρδος ώστε να μπορεί να προσφερθεί η μπύρα φθηνότερα;

Τα περί ανταγωνισμού τώρα που είπε ο Lupulus δε νομίζω πως ισχύουν απόλυτα. Πάρτε για παράδειγμα τα κρασιά, όπου στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός με δεκάδες επιλογές σε κάθε μαγαζί. Βλέπεις πως οι τιμές συνεχίζουν να χτυπιούνται 2 και 3 φορές πάνω στο κατάστημα απ' οτι στη κάβα. Κάτι τέτοια βλέπω και λέω, πάλι καλά που μου ζητάνε μόνο τα διπλά για μια καλή μπύρα.

Nίκος Μαυρής είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Chalice είπε...

mantz σ' ευχαριστώ που με θυμήθηκες για την Ευρυτανία... την έβγαλα μια χαρά όμως με τοπικό τσιπουράκι

greektrappist είπε...

Όπως το 'πες Chalice, η συζήτηση περί αισχροκέρδειας σ' αυτή τη χώρα είναι από τα αγαπημένα θέματα όλων, πόσω μάλλον των μπυρόφιλων σε περίοδο οικονομικής ανέχειας.
Mια και μίλησες για "αγορά απέξω", να θυμίσω την αλυσίδα σούπερμαρκετ "Plus" που έφερνε Heineken κατευθείαν από την πηγή και όχι από τον Κηφισό. Γι' αυτό και την πουλούσε 20-25% φτηνότερα... (Όχι, δεν αγόρασα, απλά μια παρατήρηση έκανα... χεχε).

Η. Lupulus είπε...

1. Μετά χαράς σημειώνω και γω (συμφωνώντας με τον Chalice) πως η συζήτηση περί αισχοκέρδειας έχει αποκτήσει ενδιαφέρον και ζωηράδα και μακάρι να συνεχισθεί μέσα και από τούτον τον φιλόξενο ιστότοπο.

2. θα καλούσα δε, εκτός των άλλων, και τους φίλους-επιχειρηματίες του χώρου που τυχόν διαβάζουν τις σελίδες αυτές να μεταφέρουν και την δική τους προσωπική εμπειρία και άποψη για το θέμα αυτό που "καίει" κάθε μπυρόφιλο σ' αυτή την παρανοϊκή γωνιά του πλανήτη!

Η. Lupulus είπε...

@ Chalice,

1. Επειδή προφανώς κάπου "χάθηκα στην μετάφραση", μπορείς να μου διευκρινίσεις ποια είναι τα σχόλια μου περί ανταγωνισμού που δεν σε βρίσκουν σύμφωνο?

H. Lupulus είπε...

Αγαπητέ (άγνωστε) ψ!

1. Ενδιαφέρουσα η όλη τοποθέτησή σου και ειδικά το παράδειγμα συγκριτικής παρουσίασης της ακριβής αγοράς “ελληνικών” εδεσμάτων στο Βέλγιο με την ακριβή αγορά μπύρας στην Ελλάδα. Να το δούμε λίγο καλύτερα αυτό όμως?

α. Προφανώς το κόστος μεταφοράς του κεμπάπ (έστω από Ελλάδα στο Βέλγιο) δεν είναι το ίδιο με το κόστος μεταφοράς της μπύρας (από Βέλγιο στην Ελλάδα). Άρα δεν μπορεί να είναι αυτός ο λόγος υψηλής τιμής του κεμπάπ στην Grande Place. Όμως:

β. Το προϊόν που επέλεξες να συγκρίνεις πωλείται στην πιο τουριστική περιοχή των Βρυξελλών και απευθύνεται κατά πάσα πιθανότητα σε ανυποψίαστους και μάλλον αδιάφορους τουρίστες (προσέξτε: όχι ψαγμένους, συνειδητοποιημένους ταξιδιώτες αλλά τουρίστες). Χωρίς να θέλω σε καμία περίπτωση να πω ότι αυτό είναι θεμιτό ή ηθικό, επισημαίνω ότι αυτή είναι η “λογική” των εμπόρων σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Αν απευθύνονται σε μη γνώστες, τουρίστες περιφερόμενους σε τουριστικές περιοχές, θα πουλήσουν “υπεραξία” αέρα! (Κοινώς, αν κάποιος είναι τόσο ηλίθιος ή α(νεκ)παίδευτος, ώστε να ζητήσει “εθνικό έδεσμα” χώρας Α σε μια καρα-τουριστική περιοχή χώρας Β και μάλιστα χωρίς να έχει γνώση του αντικειμένου, τότε συγγνώμη αλλά μάλλον πάει γυρεύοντας! - Το κλειδί εδώ είναι η λέξη ”γνώση”).

γ. Ισχύει κάτι αντίστοιχο, αυτού που μόλις περιγράφτηκε πιο πάνω, και με την πώληση μπύρας στις εξειδικευμένες πλέον μπυραρίες στην Ελλάδα? Προφανώς όχι. Ούτε οι μπυραρίες στην Ελλάδα μπορούν θεωρηθούν κατ’ αρχήν τουριστικές (δεν είναι τέλειες, αλλά όχι και τουριστικές), ούτε εμείς οι εγνωσμένοι μπυρόφιλοι μπορούμε να θεωρηθούμε περιπλανώμενοι και αμαθείς τουρίστες! Γιατί λοιπόν επιμένουν να μας πουλάνε μπύρα σε υψηλές τιμές? Προφανώς επειδή εξακολουθούμε να τους τιμούμε με την παρουσία μας και να επιβραβεύουμε την πολιτική τους. Άσχετα με το ποιος πραγματικά φταίει για την υψηλή τιμή της μπύρας (ένας ή και περισσότεροι κρίκοι της αλυσίδας διανομής και προσφοράς), το μόνο σίγουρο είναι ότι όσον θα υπάρχουν απολιτικά “ζώα” που συναγελάζονται σε πανάκριβες μπυραρίες και γενικότερα αγοράζουν μπύρες σε υψηλές τιμές από τα σημεία διάθεσης, η αλυσίδα δεν θα σπάσει. Κι η μπύρα, ένα κατ’ εξοχήν λαϊκό ποτό (λαϊκό μα κι ευγενές συνάμα, όπως συνηθίζω να λέω), θα εξακολουθεί να πωλείται πανάκριβα και κάποιοι θα εξακολουθούν να κερδοσκοπούν ασύστολα (και πάλι).

δ. Και κάτι τελευταίο για τον “σουβλατζή” της Grande Place. Είσαι σίγουρος ότι δεν ήταν Έλληνας ή ότι δεν είχε συνεργάτη Έλληνα? Έστω και ένας Έλληνας εμπλεκόμενος στην αλυσίδα μεταφοράς-προσφοράς είναι ικανός να εκτινάξει το κόστος στα ύψη και την ποιότητα στα Τάρταρα! (Φίλος στο Διπλωματικό Σώμα με θητεία στην Ολλανδία μου ανέπτυσσε το πώς προσφέρονται ελληνικές ελιές στην Ολλανδική αγορά σε πανάκριβες τιμές και μάλιστα σε κονσέρβα! Γεια σου αθάνατε γραικύλε γραικέ!).

2. Συνολικά λοιπόν επιμένω ότι η περίπτωση της Ελλάδας είναι ιδιάζουσα. Υπάρχει η έντονη προδιάθεση εξαπάτησης και υπάρχει και πλουσιοπάροχη προσφορά υποκειμένων προς εξαπάτηση. Ή για να παραφράσω (σφόδρα) τον Αμερικανό ποιητή Robert Frost: «Ο κόσμος είναι γεμάτος πρόθυμους ανθρώπους: μερικοί είναι πρόθυμοι να εξαπατήσουν, οι υπόλοιποι είναι πρόθυμοι να τους αφήσουν να το κάνουν (και μάλιστα πάνω τους)»

Slainte!

Ανώνυμος είπε...

Επανερχομαι με καθυστερηση αλλα λογω ημερων ο χρονος δε περισσευει για ποσταρισμα. Απαντω συνοπτικα: ο Σπυρος σκεφτηκε να εισαγει παραλληλα και μονος του γνωστες μπυρες είτε να φερνει μπυρες που ισως δεν υπαρχουν εδω αλλα να μπορει να τις αγοραζει απευθειας απο τη πηγη σε τιμες πραγματικα χαμηλες ΑΛΛΑ......για σκεφτειτε καλοι μου φιλοι ποσο αποθηκευτικο χωρο (αρα επιπλεον εξοδα γιατι δεν ειναι ολα τα μαγαζια τεραστια) χρειαζεται μια τετοια τακτικη στοκαρισματος αν δεν θελεις το καταστημα σου να "ξεμενει" καθε τρεις και λιγο. Εδω με ετικετες που αγοραζω απο Αθηνα και παλι το στοκ μου δε φτανει για πανω απο μια εβδομαδα και ξεμενω, είτε παρουσιαζονται προβληματα με τις μεταφορικες και δυσκολευομαι, ποσο μαλλον με παραγγελια απευθειας απο εξωτερικο τι εχει να γινει. Σκεφτηκα σε καποια στιγμη να επιφορτισω φιλο "φορτηγατζη" που κανει 3-4 δρομολογια το μηνα στη Γερμανια και την Ολλανδια ωστε να μου φερνει μπυρες αλλα αφενος ετσι περιοριζομαι σε φιαλες μονο αφετερου το κοστος δεν ειναι χαμηλοτερο. Σε παραπανω ερωτηση του κατα ποσο το φαγητο σε μια μπυραρια αποφερει αρα μπορει και να ισοφαρισει τη "χασουρα" απο τις μπυρες παλι απαντω λακωνικα πως ΟΧΙ. Το φαγητο (απο αποψη λειτουργιας κουζινας, εξοδων κλπ κλπ) μπορει να αποτελεσει ενα καλουτσικο στηριγμα αλλα κι εκει μη ξεχναμε οτι οι τιμες δε μπορουν να ξεπερνουν τα ορια γιατι θα δημιουργηθουν εκ νεου παραπονα. Επισης ειναι εντελλως τραγικη λογικη ο ενας τομεας του καταστηματος να "πληρωνει" τον αλλο κι αυτο γιατι προκειται για δυο ξεχωριστα κομματια που πρεπει να λειτουργουν αυτονομα τοσο απο αποψη εξοδων οσο και εσοδων που αποφερουν. Κοινη λογικη. Ειναι σαν να εχει μια οικογενεια 2 επιχειρησεις και να περιμενουμε απο τη μια που παει καλα να καλυπτει και τη ζημιογονο. Για λιγο διαστημα ναι αλλα οχι για πολυ γιατι αυτο δεν αποτελει ορισμο οικονομικης υγειας.

Απ'οσο βλεπω η κουβεντα ειδικα μετα απο τα σχολια μου εχει "αναψει" για τα καλα και αυτο ειναι θετικο, αλλα εξακολουθω να διαπιστωνω καθαρα "ελληνικες" λογικες του τυπου "γιατι κατι που αγοραζω στο ΑΒ ή στο Carrefour με x ποσό να ερχομαι στη μπυραρια σου και να το πληρωνω 3x;". Τα πραγματα ειναι απλα και εχω εξηγησει πιο πανω τους βασικους λογους ωστε να μην επαναληθω. Χωρις καμια διαθεση υπεροψιας λεω πως ο καθενας ειναι ελευθερος να επιλεξει τη φθηνοτερη οικιακη μπυρα απο την ακριβοτερη της μπυραριας αλλα σε τελικη αναλυση ολοι ειμαστε υπευθυνοι για τις επιλογες μας. Μας κλεβουν, δε ξαναπαταμε. Ειναι οι τιμες στο πλαισιο του λογικου, τοτε ξαναπηγαινουμε και το λεμε και σε φιλους μας, τοσο απλα. Και κατι τελευταιο: αν το σκεπτικο οτι ολοι μας εκμεταλλευονται το επεκτειναμε παντου, τοτε ουτε το ταπεινο φραπεδακι (που κατα τ'αλλα κοστιζει ως ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ ΜΟΝΟ 10-15 cents) θα πιναμε εξω για 3-4 ευρω ούτε το σπιτι μας θα το εβαφε ελαιοχρωματιστης, ουτε τα ρουχα μας θα πηγαιναμε στο καθαριστηριο. Εννοειται πως για να ζητησουμε την υπηρεσια και / ή το προιον απο καποιον, αυτος ο καποιος σημαινει οτι εχει κανει μια επενδυση πολλων χιλιαδων ευρω ωστε να μας προσφερει τη δυνατοτητα να προστρεξουμε σ'αυτον. Οποτε καλο θα ηταν να δουμε και την αλλη οψη του νομισματος προτου αρχισουμε ολοι να "γκρινιαζουμε" για ολους. Φιλικα,
Σπυρος