Τετάρτη, Δεκεμβρίου 2

Brugge ** Ένα Παραμύθι για Μεγάλα Παιδιά


Μια φορά και ένα καιρό ήταν μια παρέα φίλων που αγαπούσαν την μπύρα. Έμαθαν λοιπόν ότι στο χωριό τους, την Αθήνα, κάποιοι κακοί άνθρωποι την εμπορεύονταν σε εξωφρενικές τιμές. Αποφάσισαν, λοιπόν, να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία ώστε να αναζητήσουν πληροφορίες για το αγαπημένο τους ποτό. Δεν πέρασε χρόνος πολύς και ανακάλυψαν ότι σε μια περιοχή, εκεί στην μέση της Ευρώπης, υπάρχει μια χώρα που λέγεται Βέλγιο, και εκεί κάποιοι παππούληδες με στολές -τραπιστές ονομάζονται- ασχολούνται με την παραγωγή μπύρας. Αποφάσισαν λοιπόν ότι θα πρέπει να ταξιδέψουν ως εκεί για να ανακαλύψουν περισσότερα.

Συγκέντρωσαν τις οικονομίες τους, λίγα ρουχαλάκια και πολλή διάθεση και αναχώρησαν με προορισμό την πόλη Μπρυζ στο Βέλγιο. Το ταξίδι το έκαναν με το αεροπλάνο, ένα μεταφορικό μέσο πολύ γρήγορο, εξυπηρετικό και διασκεδαστικό, γιατί πετάει στον ουρανό πάνω από τα σύννεφα και μπορεί κανείς να δει το κόσμο από πολύ ψηλά. Φτάνοντας λοιπόν στην Μπρυζ, ανακάλυψαν ένα κόσμο διαφορετικό. Μια πόλη ανθρωπινή, με σεβασμό για τους κάτοικους, με πάρκα, ποταμάκια και μια μεγάλη πλατεία στο κέντρο. Εκεί στην άκρη της πλατείας κάτω από το μεγάλο καμπαναριό σε μια μεγάλη αίθουσα είχαν συγκεντρωθεί άνθρωποι από πολλά ξένα μέρη.

Έκτος από τους παππούληδες που έφτιαχναν μπύρα με συγκεκριμένο παραδοσιακό τρόπο, υπήρχαν και άλλοι κύριοι και κύριες που ασχολούνταν με την παραγωγή και διάθεση μπύρας. Είχαν συγκεντρωθεί για να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους, να δώσουν την ευκαιρία στην παρέα μας, και σε άλλες παρέες να γευτούν μια ευρύτατη ποικιλία ειδών μπύρας σε χαμηλές τιμές. Και όχι μόνο αυτό, αλλά εκεί ανακάλυψε η παρέα μας ότι η μπύρα είναι φθηνή και ο κόσμος δεν χρειάζεται να δουλέψει ένα μεροκάματο για να πάει να πιει το ποτό του σε μπυραρία όπως στην Ελλάδα.

Στο ξενοδοχείο που μείναμε, μας έδωσαν χάρτες και μας πληροφόρησαν για τα σημαντικά δρώμενα και αξιοθέατα πάντα με το χαμόγελο, ενώ ποτέ δεν αρνήθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις μας. Επειδή δεν γνωρίζαμε καλά τη γλώσσα τους, μας μίλησαν στα Αγγλικά, και ό,τι δεν ήξεραν με βεβαιότητα, το επιβεβαίωναν με άλλους ντόπιους.

Όταν πήγαμε να αγοράσουμε σοκολάτες, -γιατί μας αρέσουν και εδώ που τα λέμε σε ποιον δεν αρέσουν- μας έδωσαν πρώτα να δοκιμάσουμε ένα γλυκό κέρασμα και μετά, με ένα χαμόγελο, μας ευχαρίστησαν που τους προτιμήσαμε για τις αγορές μας.

Κάτω από το γραφικό καμπαναριό, μπαίνοντας στον προθάλαμο της έκθεσης ενημερωθήκαμε από ένα χάρτη για τους εκθέτες, και πήραμε το δωρεάν περιοδικό παρουσίασης του Φεστιβάλ μαζί με το υπόμνημα για τις μπύρες και ξεκινήσαμε να δοκιμάζουμε. Περιμέναμε υπομονετικά τη σειρά μας στα περιπτερά, και ευχαριστηθήκαμε το ποτό μας ανάμεσα σε πολλούς ξένους που σεβόμενοι τους γύρω τους κουβέντιαζαν πολιτισμένα και κυρίως χαμηλόφωνα.

Εκεί η παρέα μας συνάντησε και μια άλλη παρέα, από ένα άλλο ελληνικό χωριό. Όλοι μαζί, τα παιδιά του all4beer και εμείς του GreeksforBeer, ενώσαμε το κέφι μας, τη διάθεση για συζήτηση, την αγάπη μας για τη μπύρα και τις αντιθέσεις που διακρίνει ο ουρανίσκος του καθενός και ήπιαμε στην υγεία μας.

Την επόμενη ημέρα, αφού κάναμε μια βόλτα στην όμορφη πόλη, περάσαμε πάλι από το Φεστιβάλ και δοκιμάσαμε και άλλες μπύρες, αφού τέτοιες καλές ευκαιρίες σπάνια έχουμε την δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε. Κάναμε τα ψώνια μας και διαπιστώσαμε ότι οι έμποροι είχαν μεγάλη διάθεση να μας εξυπηρετήσουν και έδειχναν σεβασμό για τα χρήματα που δίναμε για το εμπόρευμα τους.

Επιστρέψαμε στη χώρα μας, με τη χαρά της εμπειρίας και την μελαγχολία για την κατάσταση που θα καλούμασταν ξανά να αντιμετωπίσουμε. Έζησαν όμως όλοι καλά... και εμείς καλύτερα.

Σας φάνηκε σαν παραμύθι;

Η πραγματικότητα πολλές φορές ξεπερνά τη φαντασία, ευτυχώς!

15 σχόλια:

Dokimos είπε...

Omorfo, poly omorfo to ''paramythi''! Den tha mas peite k tpt gia tis agores sas omws, mono gia chocolat diabasame :)

rockordie είπε...

Αυτό λέγεται "παιδεία", και ουδεμία σχέση έχει με την εκπαίδευση.

greektrappist είπε...

Ποιος μεγάλος αρτίστας έβαλε το καμπαναριό της Μπρουζ μέσα στο ποτήρι της μπύρας; Είμαι σίγουρος ότι ήταν εκείνη τη στιγμή στα 3+ μπουκάλια.
Δυστυχώς εγώ δεν είχα την ίδια τύχη με εσάς στην Μπρουζ. Ας όψεται η σάλτσα "Samurai" που έβαλα στο λουκάνικο. Ο Brewtus ήταν μάρτυρας της κακοδαιμονίας μου:)

chalice είπε...

Υπέροχο το παραμύθι...

σιγά όμως μην ξυπνήσουν τα άλλα τα παιδιά που κοιμούνται ανύποτα και θέλουν κι αυτά να πάνε ταξίδι στη μπυρο-ντίσνευλαντ...

greektrappist δεν καταλαβαίνω τι εννοείς... κι εγώ έβαλα σάλτσα samurai στις πατάτες μου (μου παν πως είναι η πιο καφτερή) και δεν κατάλαβα τίποτα... κατέβαιναν μάλιστα καλύτερα μετά οι lambic...

Raclettist είπε...

@ Dokimos

Θα επανέλθω λίαν συντόμως, με δοκιμές και αναλυτικό οδηγό αγορών.

@ Rockordie

Ευτυχώς υπάρχουν ηλιαχτίδες ''φωτός'' φίλε, αρκεί να μην φοράνε κάποιοι μαύρα γυαλιά συνέχεια.

@ Greektrappist

Ήμουν σίγουρος ότι θα σου αρέσει αυτή η φωτογραφία, αφιερωμένη λοιπόν σε σένα που μας έλειπες εκείνο το βράδυ. ** Νομίζω ότι είχα πιει ήδη 4 εκείνη την ώρα.

Στην υγειά των απόντων, μακάρι να βρεθούμε όλοι εκεί μαζί σε κάποιο προσεχές Φεστιβάλ.

Raclettist είπε...

Μπυρο-ντίσνευλαντ έχει στο Δέλτα Φαλήρου δεν χρειάζεται να πάει κανείς μακριά. Όσο για την samurai, ρε Chalice μήπως είχαν προηγηθεί πολλές lambic.?

Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας σχόλια και πιο πολύ για την παρέα σας που αποτελεί πάντα το καλύτερο συστατικό για μια ευχάριστη βραδιά μπυροποσίας.

greektrappist είπε...

Chalice, έχει δίκιο ο Raclettist. Tο σπαθί του Samurai είναι τόσο κοφτερό που τρία 330άρια, τα οποία είχα πιεί εγώ δεν μπορούν να το κάνουν καλά. Πρέπει να είχες ανοίξει μεγάλο λογαριασμό με τις lambic από πριν...

KitsosMitsos είπε...

Αν μου λέγανε τέτοια ωραία παραμύθια μικρός, δεν θα είχα καταλήξει όπως είμαι τώρα! Χαχα! Ωραία ιστορία, συγκινητική και με πολλά ηθικοπλαστικά στοιχεία.
Πάντα τέτοιες εκδρομές εύχομαι!

Raclettist είπε...

Live your myth in...Beer παιδιά!!!

Brewtus_Tripelius είπε...

Ήμουν παρών όταν ο Greektrappist βγήκε εκτός μάχης από το σπαθί του Samurai.
Είναι η μοναδική φορά που είδα τον Greektrappist να λυγίζει.

Ενθυμούμαι μάλιστα ότι ο αλλοδαπός υπάλληλος της καντίνας ένιωσε ιδιαίτερη έκπληξη όταν ο μελαμψός πελάτης του, προφανώς σε ντελίριο αυτοπεποίθησης (λόγω κατανάλωσης Delirium Tremens) και υπερεκτιμώντας την εμπειρία του σε ᾽βρώμικες᾽καντίνες εν Ελλάδι, ζήτησε την εν λόγω σάλτσα (για την οποία τίποτα δεν ήταν γνωστό, πλην της σιβυλλικής ονομασίας της). 'Samurai? Samurai???' ρώτησε ο κακοπληρωμένος μετανάστης με νόημα, σε μια προσπάθεια να προειδοποιήσει τον Greektrappist. Φευ, to no avail..

Raclettist είπε...

Brewtus τι έκπληξη είναι αυτή...!!!Περιμένω post άμεσα από σένα..όσο για τον greektrappist, πλέον βγαίνει εκτός μάχης από την πρώτη Dubel, για Samurai δε αμφιβάλω σφόδρα εάν θα τολμήσει ξανά να επιχειρήσει γευστική κατάδυση. Πιθανότερο θεωρώ ένα αφιέρωμα σε ιαπωνικές μπύρες (?)

Ανώνυμος είπε...

γεια...
έχει τύχει να ταξιδέψω και εγώ στη συγκεκριμένη αξέχαστη πόλη και έχω γευτεί τις μπύρες της.
μια παρατήρηση μόνο. το όνομά της δεν είναι Μπριζ. πιο δόκιμο είναι το Μπρουζ που χρησιμοποίησε κάποιος νωρίτερα όπου είναι η σωστή γαλλική προφορά. αλλά επειδή η πόλη είναι φλαμανδική το απολύτως σωστό είναι Μπρούγες.

υ.γ. να υποθέσουμε ότι τα σοκολατάκια ήταν "πονηρού" σχήματος;;

greektrappist είπε...

Ανώνυμε, θίγεις ένα πολύ ευαίσθητο θέμα που μας πληγώνει όλους. Η ενότητα του Βελγίου έχει διαρραγεί προ πολλού και εμείς παρακολοθούμε με αγωνία τις εξελίξεις. Θα διαλυθεί ή όχι αυτή η χώρα;
Για να σοβαρευτούμε, προσωπικά προτιμώ τα κοσμοπολίτικα Γαλλικά (Μπρουζ) σε σχέση μα τα βαριά Φλαμανδικά (Μπρούγκε ή Μπρούχε).

Raclettist είπε...

Ανώνυμε τα σοκολατάκια ήταν mainstream διότι προορίζονταν για φίλους, πάντως κατέβαλα υπεράνθρωπες προσπάθειες να εντοπίσω κάτι σε σχήμα ή γεύση μπύρας, αλλά εις μάτην.

Greektrappist, αναπολείς τα case studies που κάναμε στο Παν/μίο.? Για δώσε τροφή για σκέψη, το ζήτημα που έθεσες ακούγεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον.

Tasos είπε...

Ενω εσεις πηγατε μπρυζ εβω ειχατε κολλησει με τις μπυρες,εγω κολλησασ μετα το μπρυζ γιατι ειδα οτι η καταναλωση μπυρας ειναι κατι σαν τελετη και οχι διαγωνισμος του στυλ "ηπια 10 heineken"και κατι εγινε.